18. 11. 2011.

PILETINA I ŠAMPINJONI U BEŠAMEL SOSU



Belo u belom

(Za 5-6 osoba)
Potrebno je:

Jedne pileće grudi (oko 450 gr)
jedan luk
malo ulja za dinstanje
250 gr svežih, snežno belih šampinjona
70 gr margarina ili maslaca
varjača brašna
pola litre mleka
suvi začin za soljenje (začin c, vegeta, šta god koristite)
malo soli
malo mirođije, suve ili sveže (ako ima)
pakovanje testenine ( makaroni po izboru)

Vreme pripreme jela: oko 40 minuta , (pola sata ako vas u vreme pripreme jela ne pozove mama...)

Priprema

Šampinjone oprati i iseći krupnije, na četvrtine - one manje, na osmine - one baš velike. Vrlo je bitno da šampinjoni budu sveži.Moraju biti beli i hidrirani. Samo takvi šampinjoni dinstanjem ostaju svetli i saft koji se pravi njihovom termičkom obradom ostaje svetle boje. Ovakvi šampinjoni se iskoriste celi jer nećete bacati ni peteljke.Secite ih sve zajedno sa peteljkama, tj. stablom. Ukoliko niste do sad primetili, sveže pečurke imaju ukus korena kupusa i prosto pucaju kad ih režete.

Belo pileće meso isecite na kockice otprilike 1x1 cm.

Luk isecite sitno i stavite ga da se dinsta na zagrejanom ulju. Čim malo procvrči pospite ga prstohvatom šećera i malo dinstajte da omekša. Nedajte da pocrni, zagori.Kada luk dobije zlatastu boju, dodajte mu meso i dinstajte sve zajedno na umerenoj temperaturi.  Desetak minuta kasnije dodajte i isečene šampinjone, promešajte i poklopite.Pustite sve  da krčka na tihoj vatri.Šampinjoni će u narednim minutima pustiti dosta tečnosti tako da će se svi sastojci bezbdno krčkati u šerpi.Kada se sve malo prodinsta  dodajte pola varjače začina za soljenje, promešajte i poklopite.
Sada je vreme kada u veliku šerpu sipate vodu koju posolite i u kojoj ćete obariti makarone.
U drugoj šerpici pripremićete jedan ređi bešamel:
Otopite 70 gr margarina i čim krene da cvrči, ubacite jednu dobru varjaču brašna. Mešajte stalno ručnom mutilicom da se ne bi  napravile grudvice,kad se stvori glatka masa odmah dospite polivinu pripremljenog mleka.Mutite stalno onom mutilicom kako bi se ne bi stvarale grudvice . Prietićete da se sos zgušnjava i tada dosipajte malo po malo preostalo mleko.Posolite malo, tek prstohvatom soli. Sos je gotov za dalju upotrebu kada dobijete glatku belu tekućinu, gustine jogurta. Bešamel sos inače se pravi u srazmeri 1:1 : 10 (margarin:brašno:mleko) ali sada nam treba malo ređa varijanta jer ga koristimo u kombinaciji sa testeninom. U suprotnom jelo bi se posle pola sata veoma stvrdlo. Razlog tome je što testenina «pije» tečnost iz jela kao i to da sve što u sebi sadrži brašno, hlađenjem se i zgušnjava.
Primetili ste da sam veoma malo posolila  bešamel. Nisam ga osolila onoliko koliko bi trebalo  jer ću ga dosuti u meso i šampinjone koji se svo ovo vreme dinstaju i koje sam već posolila.
U ovom trenutku, voda u kojoj ćete skuvati testeninu je već provrila i tu sipate pakovanje makarona po izboru.(Razmišljam da možda uopšte ne bi bilo loše da se umesto makarona upotrebe one lepe, gotove, kupovne njoke od krompira...)
Dok se makaroni kuvaju, saspite bešamel u šerpu u kojoj se dinsta meso sa šampinjonima. Promešajte i pustite da krčka na tihoj vatri dok se makaroni u onoj velikoj šerpi, u potpunosti ne skuvaju.
Probajte ovaj divni preliv. Doterajte ukus. Dodajte po potrebi još malo začina za soljenje ili ukoliko želite da sačuvate snežno belu boju ovog preliva, upotrebite so. Nemojte preterivati sa soljenjem, lako se možete zavarati da je jelo neslano. Kako bude krčkalo sve će biti izraženiji njegv ukus. Kada se makarone skuvaju, procedite ih. Možete u preliv dodati i kašičicu suve mirođije ili malo naseckane sveže, ali ako nemate mirođiju, nije propast, biće lepo i bez nje.



Makarone koje ste procedili sipate u posudu za služenje jela, tako da ga od oka podelite na tri dela: Sipate trćinu skuvanih makarona pa prelijete sosom zahvatajući ga kutlačom, pa sipate drugi sloj makarona pa opet sos zahvatasjući kutlačom, pa na kraju, ostatak makarona, onako iz šerpe zalijete preostalim sosom.
Zahvatajući sos kutlačom ravnomerno ćete rasporditi meso i šampinjone, a na kraju kad zalijete ostatkom sosa iz šerpe, praktično vam ostaje dosta tečnosti sosa koja nema problem da dospe u sve delove ovog složenca.

Jelo poslužite odmah dok je toplo.
Hlađenjem ovo jelo će se zgusnuti ali i tada će biti lepog ukusa. Ipak pravi doživljaj je kad se jede neposredno po spremanju. Blagog je ukusa. Pravi melem.





1 коментар:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...