21. 12. 2011.

ITALIJANSKA VEČERA - ČEKAJUĆI GOSTOA

Ko će kome ako ne svoj svome

Poziv za gostovanje na mom blogu nije baš bio privlačan mojim čitaocima i već kad sam počela da se mučim onim osećanjem, koje gaje mala deca kada su izopštena iz igre svojih vršnjaka, pozntog u žalopojci: „Niko neće sa mnom da se igra“ na moja vrata je zakucao dragi gost!
Milena! Moja ćerka.Jednosavno, iz čista mira, odlučila je da nas sve iznenadi kako je ona to nazvala „Italijanskom večerom“.

Recepte za ovu večeru pronašla je na internetu, malo improvizovala, napravila dar- mar u kuhinji, ali sama večera, u potpunosti je uspela! Svaka čast, Milenice, biće od tebe kuvarica jednog dana kada odlučiš da uzmeš varjaču u ruke!

UPOZNAJ KUVARICU

Milena, mnogo voli da se bavi svim onim stvarima vezanim za čistu uživanciju: slika portrete, osmišljava party-e, šminka sebe i druge, oslikava svoje nokte, lenčari uz dobru knjigu,  provodi vreme s dečkom( po mogućstvu non-stop), sluša muziku...Ponekad danima pravi biznis planove za svoje buduće poslove.Trenutno je učenica srednje turističke škole i "ima skoro sve petice u školi", kako definiše svoj uspeh, a bavi se i prodajom Oriflemove kozmetike.
Naročito voli cipele sa nezamislivo visokm potpeticama i radije bi imala takve koje može da obuje samo jednom u životu nego 10 običnih i udobnih
Dok su druga deca govorila šta će biti kad porastu: astronaut, čarobnjak, potparol političke stranke ili Telekoma - Srbija, slavna pevačica ili pijanistkinja, vrhunska teniserka ili trener tenisa, Milena je ostala upamćena po izjavi da će biti supruga slavnog holivudskog producenta!

ITALIJANSKA VEČERA MILENE D.


Piletina u saftu od svežeg paradajza

Pileće grudi iseći na tanke šnicle.
Pržiti na maslinovom ulju, Ubaciti jedan iseckani crni luk i jedan sitno iseckan češanj belog luka. i pred kraj, u tiganj ubaciti dva-tri paradajza iseckana na male komadiće. Propržiti tek toliko da paradajz pusti malo safta i omekša, posoliti po ukusu uobičajenim  začinom  za soljenje. Posuti prstohvat origana. Jelo je tada spremno za serviranje.




BRUSKETI


Dijagonalno iseći baget hleb na kriške (računajući bar dve kriške po osobi) i premazati tankim slojem maslinovog ulja, onog najboljeg i staviti u zagrejanu rernu -180˚C na pet minuta.
Za to vreme napraviti premaz od sitno iseckanog i oljuštenog paradajza, malo iseckanog belog luka, malo bosiljka i malo maslinovog ulja. O količinama ovih sastojaka i srazmerama voditese rukovođeni ličnim ukusom.
Izvaditi hlebčiće iz rerne u kojoj su se pekli pet minuta, na svaki naneti pripremljen premaz. Vtatiti u rernu da se dopeku još 7-10 minuta.





PITA OD PIRE KROMPIRA


Zagrejati rernu na 180˚C.

Testo:

150 gr brašna
2 jaja
50 gr putera
2 kašike maslinovog ulja
so
 
Fil:
8 krompira srednje veličine
125 ml mleka
100 gr kravljeg punomasnog sira
100 gr šunke
1 jaje
3 kašike maslinovog ulja
30 gr parmezana
prstohvat bibera

U posudu sipati brašno,napraviti udubljenje, narendati puter, dodati so, jaja i maslinovo ulje.Zamesiti testo i razvućiu na pola cm debljine u obliku tepsije, tako da je prekriva ne samo po dnu već i bočne strane i da se kao korpica preliva preko ivica tepsije.

Fil:
Krompir koji smo skuvali  slanoj vodi, ispasirati, dodati jaje,mleko, malo bibera i sve lepo sjediniti mešanjem. Šunku propržimo na ulju i ubacimo u pripremljenu smesu od krompira
Ovako pipremljen fil rasporediti preko testa koje smo stavili u tepsiju ( npr.kalup za tortu,prečnika 25 cm),,posuti parmezanom i staviti da se zapeče u rerni.Treblo bi biti gotovo u rasponu od 30-40 minuta.Nemojte koristiti fen rerne. Pustite da se postepeno peče.
Pitu izvaditi i iseći u tepsiji na komade željene veličine.


ČOKOLADNI MUS




300g kvalitetne čokolade za kuvanje (Menaž )
200ml slatke pavlake
4 jaja
4 kašike šećera
2-3  vanil šećera
Šoljica  mleka i komadić(veličina oraha) maslaca





Priprema:


Čokoladu izlomite i stavite u šerpu.Sipajte mleko i dodajte maslac.Topite sastojke na pari.
Kad se čokolada potpuno otopi, promešajte sve da se lepo sjedini. Sklonite sa pare kad dobijete lepu glatku masu i ostavite da se masa ohladi.
Umutite slatku pavlaku ali ne potpuno čvrsto kao kad je pravite za filovanje torte.Neka ostane u polučvrstom stanju.
Razdvojte žumanca i belanca.
Umutite veoma čvrst sneg od belanaca, postepeno dodajući šećer i vanil šećer.
Dok ste ovo radili čokolada se prohladila taman toliko da možete da joj dodate jedno po jedno žumance.Dobro sve umutite, kako bi se žumanca sjedinila, umešala sa čokoladom.
Ovako umućenu čokoladu i žumanca preručite u veću posudu, računajući da ćete sada dodati sneg od belanaca i umućenu slatku pavlaku.
Kašiku po kašiku dodajete sneg od belanaca i mutite ručno, kako bi belanca ostala vazdušasta, kako se ova čvrsta masa od belanaca ne bi mućenjem razbila,razvodnila.Kad dodate sav sneg od belanaca ponovite postupak sa slatkom pavlakom.
Ovako umućen mus je gotov.Preostaje samo da ga ostavite u frižideru bar pola sata kako bi se stegao.
Prilikom služenja možete dodati i koju kuglu čvrso umućene slatke pavlake i sve posuti čokoladnim mrvicama, baš kao i Milena.


 Ukoliko nemate specijalnu posudu za kuvanje na pari poslužite se ovom odomaćenom improvizacijom.U donjoj većoj šerpi je voda koja vri, a u gornjoj manjoj šerpisi fil koji kuvate na pari.

P.S.
Poziv za gostovanje na blogu kuvarzapocetnike.blogspot.com ostaje otvoren za sve goste koji poželeda svrate.





ITALIJANSKA VEČERA po Mileni D.
Pita od krompira
 BRUSKETI


BELO PILEĆE MESO SA PARADAJZOM
 ČOKOLADNI MUS


5 коментара:

  1. Na ovoj trpezi bi vam i italijani pozavideli :) Bravo za Milenu D. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Kcerka ti je prelijepa, a izgleda i veoma sposobna i talentovana... U njenoj izvedbi sve na tvojim slikama izgleda savrseno! Ja se nebih bunila protiv takve jedne vecere.

    ОдговориИзбриши
  3. Ah, kako bismo mi mame živjele bez svojih divnih kćeri?! Milena je prekrasna i odabrala je divna jela, sve jedno bolje od drugoga. Ali, bolje da uživa do daske u ovim svojim prekrasnim godinama, a kuhanje će uvijek biti tu:)

    ОдговориИзбриши
  4. Meni se svidela tvoja ideja,ali sam bila u guzvi zbog slave.Bice probani tvoji divni recepti.Pozz!!!!

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...