12. 3. 2014.

SARMICE OD ZELJA - U SLICI I REČI



SARMICE OD ZELJA ILI BLITVE

SARMICE OD ZELJA

Potrebno je:
(za 5 osoba ili 25-30 sarmica)

600-700 gr mlevenog mesa
1 luk
Šolja pirinča
Suvi začin po izboru
ili so
3-4 veze zelja
Malo ulja
Malo brašna

Napomena:
Sastojci koje sam pobrojala potrebni mogu se izmeniti u sastavu, ako želite da pravite fil samo od mesa, izbacite pirinač (a onda računajte da će fila biti malo manje za istu količinu mesa).
 Takođe, sarmice možete savijati i od drugog zelenog lišća, kao što je blitva.Meso je po vašem izboru.
Količina zelja ili blitve varira samo u tom smislu što ćete kada kupujete lišće, morati da procenite da li je ono dovoljno veliko da vam omogućava da ga savijete kao sarmu. Ponekad su u jednoj vezici liske različitih veličina, pa morate uzeti više veza kako bi ste imali dovoljno dobrog lišća.
Uvek kupujte samo ono lišće koje je jedro, sveže, zdravo.
Lišće blitve je čvršće pa je pogodnije za početnike.
Sarmice od zelja(blitve) su jednostavno jelo za pripremu ukoliko ste iskusni.Za početnike ili one koje ih prave prvi put napisala sam recept sa detaljnim upustvima, predviđajući sve moguće dileme koje bi mogle da vas muče.

Priprema:

Napravite fil za sarmice:

fil za sarmice od zelja


Glavicu luka sitno iseckajte i prodinstajte na ulju. Dodajte mleveno meso i uz mešanje i razbijanje grudvica varjačom, propržite ga, vodeći računa da se ne lepi za dno šerpe.
To se najbolje postiže podešavanjem toplote ringle na srednju vrednost. Kada meso počne lepo da se dinsta bez grudvica, poklopite šerpu i pustite da se krčka na tihoj vatri dok vi pripremate pirinač.
Pirinač dobro operite u zdelici, pa kad voda kojom ga ispirate postane čista, bistra, dodajte ga u meso koje je sada pustilo dosta safta. Promešajte, da se sve ujednači i sklonite sa ringle.
Sada fil osolite kako volite: uobičajenim suvim začinom ili ako želite samo so, biber.Tu se pitate vi :  Šta koristite i koje začine volite?
Ostavite fil po strani dok pripremate lišće.

Priprema lišća za sarmice:
lišće zelja spremno za sarmice


Stavite, u jednu dvolitarsku šerpu, vodu da provri.
Svaku lisku operite dobro, pod mlazom vode. Odaberite listove koji su odgovarajući: zdravi i  dovoljno veliki.
Skratite peteljke lišća do samog lista.
Sa svakog lista, oštrim, tankim nožem, odstranite zadebljanu, srednju žilu lista do površine samog lista. To se najlakše radi kada list položite licem na dasku za sečenje i horizontalnim povlačenjem oštrog noža kroz tu središnju žilu odstranite njen ispupčeni deo.
Možda ćete u početku zakidati i list, ali to je jednostavna “operacija” koju ćete brzo uvežbati.
Uzmete po tri-četiri lista za vrh i potopite u vrelu vodu koja vam je na šporetu, držeći lišće za vrhove. Držie ih tako nekoliko sekundi, samo da omekšaju, pa ih izvucite i  položite na neki poslužavnik. Ponovito ovo sa svim lišćem.

*(Nije zgodno da ubacite lišće u vodu, naročito lišće zelja, jer se ono brzo zbari, pa kad ga izvadite napolje bude prekuvano, previše mekano i slepi se jedno za drugo, pa ih je teško razdvojiti, a da ih ne pokidate.
Ja sam ranije posipala po lišću, koje poslažem u tepsiju, vrelu vodu, a onda bi tu vodu brzo prosipala iz tepsije…Međiim, nisam bila zadovoljna ni ovim načinom.Dešavalo mi se da dosta donjih listova ostane prilično netaknuto vrelom vodom, pa je pucalo prilikom savijanja.
Najzadovoljnija sam kada to lišće bućnem u vrelu vodu na nekoliko sekundi, samo da omekša. Ukoliko se plašite da ćete se opariti vrelom vodom, možete da koristite one hvataljke za roštilj.
Ja sam se uvežbala pa ga spuštam rukom u vruću vodu, onako kako sam vam rekla: tri –četiri lista prvo spustim držeći ga za vrhove, prvo onom stranom gde sam odstranila peteljke, pa onda samo na kratko i drugom stranom.
Voda koja vam je provrila nije potrebno da ključa dok to radite. Držite je tako vrelu na isključenoj ringli. Dovoljno je vruća. Ukoliko bi salno ključala, bilo bi više nego izvesno da bi ste se opekli.)*

Sve pripremljene sastojke stavite na sto.
 Na fotografiji možete videti da sam koristila i lišće blitve koje je srcolikog oblika.

Smestite se udobno i savijte sarmice: na svaku lisku stavite malo fila, preklopite bočnu stranu, jednu pa drugu, urolate od mesta gde ste odstranili peteljku prema vrhu i slažete sarmice u šerpu.
 
Malo fila...
                                             Preklopite jednu pa drugu stranu....

                                                Na kraju savijete u rolnicu...

Kada složite sve sarmice u šerpu, nalijte ih vodom, hladnom naravno.

Voda bi trebalo da dopire do polovine poslednjeg reda sarmica. Nemojte je nalivati u nivou preko sarmica, jer bi počele da se podižu i plivaju po šerpi.
Stavite ih na ringlu da jelo provri, zatim, smanjite temperaturu da sarmice krčkaju na tihoj vatri. To znači da krčkaju, ali ne burno ili ne tako, da skroz utihnu, pa da se samo pare u mlakoj vodi.
Posle pola sata sarmice su skuvane.

skuvane sarmice od zelja
                                                               Skuvane sarmice
sarmice od zelja
                                         Sarmice pre i posle kuvanja

*Sada ih samo zapržite belom zaprškom:



U manji tiganj sipajte ulja, toliko da ga ne upije pola varjače brašna, koje ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi, dospite još malo ulja, tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju, saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još  minut-dva.

* Ukoliko želite, možete zapršku u potpunosti da izostavite.  Naročito ako ste na nekom režimu ishrane koji
zabranjuje brašno.Ništa posebno nećete promeniti ukus sarmica,osim što će tečnost u kojoj su se kuvale biti
bistra.
sarmice od zelja


Poslužite ih uz kiselo mleko.
sarmice od zelja













Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...