30.09.2010.

MAKARONE SA PRELIVOM OD POVRĆA

(RUČAK BEZ MESA)

Makarone sa prelivom od povrća 

Potrebno je:

1 luk
2-3paradajza ili kuvani paradajz  oko pola litre
1-2 tikvice
malo boranije
malo graška
može i paprika
pakovanje šampinjona
makarone po izboru
Začin c
list peršuna,celera,origano po ukusu

Izdinstajte sitno seckani luk na malo ulja.Možete dok se luk dinsta dodati prstohvat šećera. Paradajz isecite na manje komade i dodajte u šerpu da se dinsta sa lukom.Dodajte i malo boranije i graška, šaku dve, ako imate u zamrzivaču neku mešavinu povrća.Dodajte i papriku isečenu na  rezance.Smanjite temperaturu i možete odmah dosuti malo kuvanog paradajza ili vode kako bi jelo imalo sok u kome krčka dok vi pripremate ostale sastojke.Ogulite tikvicu i isecite je uzduž na četvrtine, pa svaku četvrtinu secite na komade od oko 2 cm.Promešajte i pustite da krčka.Kontrolišite samo da li ima dovoljno tečnosti da povrće ne bi zagorelo.Sada očistite šampinjone i secite ih na četvrtine i ubacite i njih da se dinstaju. Posle 10-tak minuta, kad se stvori dovoljno safta i svi sastojci lepo krčkaju, dodajte i začin c, oko pola varjače. Promešajte i dodajte još malo kuvanog paradajza. Jelo pustite da krčka na srednjoj temperaturi oko 20 minuta.
Povremeno samo proverite da li ima dovoljno soka i da li treba da dodate još kuvanog paradajza.Gustinu preliva odredite tako da ne bude previše tečno ali i da ima dovoljno soka jer kad ubacite makarone one će da upiju dosta soka.
Posle dvadesetak minuta krčkanja obarite makarone u neslanojvodi samo da malo omekšaju, procedite ih i spojite sa prelivom.Količina makarona je oko četvrine pakovanja.Međutim vi odredite koliko vam treba prema vašim potrebama.Kad ubacite makarone, pustite jelo da krčka još samo toliko da se makarone potpuno skuvaju.
Na kraju ubacite sitno seckano lišće peršuna, celera, malo origana.Ubacite ono što volite kao začin.po sopstvenom izboru.Probajte jelo i ako treba doterajte ukus.Možda treba začina c,možda malo bibera ako volite...
Ovaj preliv pravite od  povrća koje imate trenutno,nije bitno da bude baš svega od pobrojanog.Da li ćete imati grašak,boraniju nije bitno.Osnova je luk, paradajz, tikvice i šampinjoni.Sve ostalo dodajete kako hoćete prema ukusu ili trenutnoj situaciji u frižideru.Tako se može desiti da svaki put kad pravite ovaj preliv napravite drugačiji i zanimljiviji ukus.
Jelo je lepo i lagano.Lepo je da se jede leti za vreme velike vrućine jer ne opterećuje organizam ali i zimi je baš dobrodošlo, kad hoćemo da se odmorimo od sve one teške i masne hrane koju obično tada konzumiramo.

29.09.2010.

MAKARONE S PAVLAKOM

Makarone s pavlakom  za 10 minuta

Potrebno je :

Makarone u obliku koji želite i u odgovarajućoj količini
Pavlaka

Skuvajte makarone u dobro zasoljenoj vodi.Pola pakovanja makarona je dovoljno za 3-4 osobe.Kad su makarone skuvane, procedite ih.Dodajte nekoliko kašika pavlake,promešajte i gotovo.

Možete makaronama kad ih procedite dodati i malo uprženih prezli pa tek onda pavlaku.Razlika je samo u tome što su sa prezlama malo suvlje.

Prezle se prže tako što na tiganju ugrejemo malo ulja, dospe se toliko prezli da kad upiju ulje ne budu masne.Dodajeno onoliko prezli da dok ih mešamo ne postanu suve. Dodajete prezle stalno mešajući da ne pocrne i već posle nekoliko trenutaka su gotove.*

*Ovo uputstvo  sam napisala jer me je moja ćerka pitala kako da isprži prezle, a da ne pocrne. Pravilo je uvek isto: Umerite temperaturu, brzo reagujte, pazite.


ŠPAGETE SA PRELIVOM OD MLEVENE JUNETINE




ŠPAGETE SA PRELIVOM OD MLEVENOG MESA   (za 25 minuta)

Potrebno je (za 4 osobe):

300-350 gr juneče mlevene plećke
1 luk normalne veličine
kuvani paradajz (tomatino ½ l)
malo origana ili peršunovog lišća
po želji malo rendanog kačkavalja
špagete u odgovarajućoj količini

U posoljenoj vodi skuvajte špagete. Dok se one kuvaju pravite preliv.

U manju šerpu sipate malo ulja i prodinstate luk.Čim luk omekša, dodajte mleveno meso i varjačom mešajte kako bi se luk i meso izmešali i kako se ne bi stvarale «gromuljice» mesa. Čim se izgubi izgled sirovog mesa, a to je već za 5 minuta, dodajte odmah polovinu kuvanog paradajza.Promešajte i ostavite da krčka na srednjoj temperaturi.Posle 10-tak minuta dodajte još malo paradajza jer će tokom kuvanja da uvri.Preliv od mlevenog mesa treba da bude gust ali da ima malo i safta.Pred kraj, dakle posle 20-tak minuta, probajte jelo. Paradajz koji ste dosipali već je zasoljen , pa sada procenite koliko treba dodati začina c. Ja koristim «tomatino» u pakovanju od ½ l sa dodatkom origana i obično dodam pola varjače začina c. Isključite ringlu,pospite jelo origanom ili seckanim peršuniovim lišćem,promešajte i poslužite sa špagetama.U prilogu,ako imate, poslužite i kačkavalj za posipanje porcija u tanjiru.

25.09.2010.

SNOVI I JAVA JEDNE DOMAĆICE


RUČAK  ZA  TERRY   PRACHETT-a  KOJI  NISAM  SKUVALA

Otvaram vrata i ne mogu da verujem svojim očima!
«Hello,Terry!O,my goodness,I can not belive,you made it!» Širim ruke i grlim svog ptijatelja. Luda od sreće ne znam da ga pustim  da uđe u kuću....»Vidi»,govorim mužu,»ko je došao!»
«Oooooooo,drago mi je», ljubazan je moj mužić iako ne voli puno ovog čoveka...ali ne primećuje se.
Terry ulazi, smeška se i kaže kako je eto odlučio da ispuni moju želju i kako je sad  na jednom proputovnju,pa je eto svratio  kod svoje obožavateljke, žene koja već godinama leže u krevet sa njegovim pričama. (To je razlog što ga moj muž ne voli.)
Razgleda kuću, ne zato što ga zanima nameštaj, već vidim gleda gde da spusti svoju torbu. Stavlja je na sto u dnevnoj sobi i vadi svoje knjige koje nisam pročitala, na engleskom. Pruža mi ih i kaže da je napisao posvetu.
«Jaooo, Terry, thank you, thank you...So nice and precious to me!»..Brišem suze,radosnice:
«O, please sit here, please», pokazujem mu fotelju i odmah se nerviram jer je na njoj reket moje najmlađe ćerke, al' ne dam da se vidi nerviranje zbog reketa.Osmeh mi je zaleđen na licu, ja blistam od sreće! »Would you like a nice domestic drink, made of some Idontknowwhatisnamebarryes?», odlazim u kuhinju i serviram sok od drenjina  jer želim da ga fasciniram, sečem ledene kocke i  šareni kolač .Sreća što sam napravila i pitu bombonjeru pa na drugi tanjir ređam parčad pite od sira, krompira, zeljanicu, pitu s tikvicama. Pojavljujem se s velikim poslužavnikom i sve to stavljam na sto ispred mog gosta, a vidim moj muž je baš raspoložen i za jelo i za piće , a i za priču sa MOJIM omiljenim piscem. »Would you like a coffee, black.turkish?»
Ne, ne pije kafu...Pije sok i kaže da je veoma lep...Odmah se hvalim kako sam ga sama napravila i želim da ga fasciniram poznavanjem njegovog dela pa kažem: »I am as Eska, many talents, but still unwelcomed to invisible college.» Smeškamo se, a moj muž pita: «Do you like fishig?» O, ne, samo sam se toga plašila! «Yes ,very much!», kaže Terry i počinju priče sa pecanja...
Nisam baš tako zamišljala ovaj susret, ali ON je tu , zar treba još nešto? U to moj muž pokazuje najnoviju listu iz kladionice i priča kako zahvaljujući klađenju poznaje sva sela na ostrvu.Vidim, zaboravljaju na mene..Hmm, khm, kašljucam i diskretno pitam šta bi moj gost želeo za ručak jer je to moj san da ga ugostim i pre nego što je i otvorio usta, moj muž ga grli, tapše po ramenu i kaže: «My friend, let me to decide! Would you like to taste most delicious  meal ever? My wife is expert for somthing that we call škembići , it is cow's stomach...but you mast taste it, belive me.»  Smeju se, smejem se i ja ali šaljem dobro razumljive signale očima mom mužiću koji govore: «Čekaj samo da ti taj drugar ode iz ove kuće!»
U to, začu se neka pucnjava. Moj kum Ilija koji je inače ribolovac,sada u lovačkom odelu kao iz bajke «Crvenkapa», otvori vrata uz rafalnu paljbu , ne stigoh ni da se prenerazim, kad se probudih...
«O,ne,opet ovaj»,govorim ljutito,a mislim na komšiju Iliju automehaničara, «u 6 sati ujutro», pojačavam glas,»u subotu,kad jedino ne moram da ranim zbog škole, počinje posao», sada vičem besna,»sa pneumatskim pištoljem»!
Nestade Terry,  al' tu je bio moj zbunjeni mužić, čiji se pogled nije još izbistrio jer sam ga probudila svojom vikom, (ne znam kako nikad ne čuje rafalnu paljbu te sprave iz automehaničarske radionice)»Šta ti je pobogu,probudi me ,srce će mi iskočiti!»,mrmlja nezadovoljan.
«Spavaj,spavaj ,al nemoj ni da sanjaš da ću da ti pravim škembiće!»
???
Napomena: Izvinjavam se svi pismenim ljudima zbog mogućih pravopisnih grešaka.


SOK OD DRENJINA

Sok od drenjina:

Na 1kg drenjina ide 500 - 600 gr šećera

Napomena: Ne bi trebalo preterivati sa količinom voća jer se ne stavlja konzervans.Za prvi put probajte da ga napravite od  2-3 kg  voća. Dobićete 3-4 l soka. Ako koristite smrznuto voće malo ga potopite onako upakovano u vodu da led popusti, pa ga onda pripremajte.

Priprema:

Određenu količinu drenjina,properite i stavite u posudu odgovarajuće veličine.Što više voća to je i šerpa veća jer kad nalijete vodu sok ne sme da kipi prilikom kuvanja.
Dospite vode tako da prelazi dva prsta preko bobica.Pustite da provri , pa smanjite temperaturu kako bi se voće kuvalo bez prskanja po šporetu. Kuvajte drenjine oko pola sata ili taman toliko dok ne primetite da su počele da blede.
U dublju posudu kroz đevđir, tj.  kroz rešetku koju koristite za ceđenje,recimo špageta, procedite sok. Zatim preostale bobice procedite još koliko mogu da puste soka, gnječeći ih u toj cediljki.
Tako proceđen sok sada procedite kroz finu cediljku, gustu cediljku , kako bi ste sok oslobodili ljuspica, vraćajući sok u onu istu šerpu u kojoj ste počeli kuvanje. Naravno možete šerpu pre toga proprati.
Sada kada je proceđen sok ponovo u šerpi za kuvanje, dodajte šećer,  pridržavajući se srazmere :  1kg drenjina / 500-600 gr šećera.
Po dodavanju šećera sok treba da provri i kuva se još 10-tak minuta. Dok vri, pojavljuje se bela pena na površini, a vi je skidajre malom cediljkom za čaj ili nekom zgodnom kašikom sa rupicama. Na kraju sok sklonite sa ringle, oslobodite ga pene sa površine. Kad se malo prohladi, ali tek toliko da nije vreo, sipajte ga  u oprane i zagrejane  flaše koje ste držali u rerni, održavajući ih toplim.
Kad sipate vruć sok u vruće flaše, vodite računa da ne sipate naglo tečnost kroz levak. Može se desiti da zbog pritiska koji se tom prilikom pravi, vazduh iz flaše potera sok napolje i tada možete gadno da se ispečete.Samo pažljivo i nema razloga za strah.
Sok od drenjina je poseban zbog oporog ukusa koji je jedinstven i teško ga je definisati.U svakom slučaju je veoma lepi osvežavajuć.
Ako ga ne poslužite baš vašoj omiljenoj ličnosti , vaša će ga deca u slast popiti. Ima li ikog vrednijeg od njih?

ŠKEMBIĆI

Prvi put sam pravila škembiće još dok sam bila potpuno neuka kuvarica. To je bilo onda dok svet bejaše mlad , a ja neuka ženica koja nije znala da podvikne i kaže glasno i jasno: «Ne kuvam ništa što je vezano za žlezde, digestivni trakt životinja kao ni komade koji imaju anatomiju, tj. glave i papke».To je bilo onda kad još nisam izučila perfidne metode kako naterati muža da redovno seče pile na komade, otkoštava meso, iseca šnicle...jer ja ne podnosim taj osećaj da sečem kosti i to me (kao) baca u nesvest...
Škembe, (škembići) je ustvari stomak govečeta sa čvrstim rubovima i neodoljivo podsećaju na deblji frotir.
Škembići se kupuju u mesari u kojoj ste sigurni da će vam ih dati sveže , a podrazumeva se i dobro očišćene. Sveži su ako su potpuno beli, ja bih kupila (kad bih morala) samo takve. Dovoljno je 1-1,5 kg za bogat ručak.

Potrebno je:

1-1,5 kg škembića
list peršuna
list celera
biber u zrnu
2 šargarepe
1 veći celer
1peršun
1paštrnak
5-6 glavica crnog luka
tolerancija na miris koji se širi svuda po kući uprkos aspiratoru
1-2 varjače brašna
malo aleve paprike
Jaka goveđa supa skuvana od  malog parčeta potrbušine i jedne goveđe kosti od kolenice. Stavite meso i kost u šerpu sa 1 lukom,malo začinite vegetom i pustite da se skuva meso. Iz ove supe vam je potrebna samo tečnost koje treba da bude oko 2 l. Supu kad se skuva procedite i ostavite na šporetu da bude topla. Kost i to malo mesa  poklonite kućnim ljubimcima.


Priprema:

Pristavite supu kako je gore opisano.

Stavite škembiće, koje ste dobro proprali, u šerpu, nalijte vodom i kad provri voda procedite ih. Sada u šerpu koju ste proprali, ponovo vratite škembiće, dodajte aromatično povrće i lišće  koje ste pribavili, stavite malo i bibera u zrnu i 2-3 cele i očišćene glavice crnog luka. Naspite vodu i dodajte soli prema srazmeri: 1l vode / 10 gr soli tj. 2 kašičice soli. Sada dobro poklopite, sačekajte da provri, smanjite temperaturu i pustite da se lagano kuvaju narednih 5 sati. Ne dižite poklopac bez potrebe.
Kada škembići budu potpuno mekani, a to je upravo sada posle 5 sati kuvanja, izvadite ih iz šerpe i na dasci isecite na  parčiće veličine 4x5cm, od prilike.
U šerpu u kojoj obično kuvate supu ili čorbu stavite malo ulja , koliko je dovoljno da prodinstate 2-3 glavice sitno isečenog crnog luka. Kad luk malo propržite ,da bude onako lep zlatast, ubacite isečene škembiće. Malo i njih prodinstajte sa lukom,mešajući da se ne hvataju za dno šerpe i izmaknite ih sa ringle. Poprašite ih sa dve varjače brašna,malo aleve paprike, umešajte sve, vratite na ringlu i odozgo nalijte proceđenu supu koju ste pravili posebno i koja je sada topla i proceđena čekala svoj momenat na šporetu.
Promešajte da se sve lepo ujednači. Sačekajte da počne da vri jelo,smanjite temperaturu i dolijte dve kutlače tečnosti u kojoj su se škembići kuvali 5 sati.Dolijte tek onoliko da dobijete zadovoljavajuću gustinu čorbe. Pustite da se sve to kuva još pola sata.
Sada treba da doterate ukus čorbe začinom c, biberom, liskama celera i peršuna, koje sitno iseckate. Neko voli da stavi i veoma aromatično lorberovo lišće ali za moj ukus ono je suviše jako.
Ovo jelo je specijalitet i neko ga obožava , a neko ga ne bi probao ni po koju cenu.
Nikada ga ne bih servirala cenjenom gostu izuzev ako to ne bi bila njegova izričita želja.
Uvek se držim pravila da goste dočekujem sa proverenim, uobičajenim «svečanim» jelima.Tako nema neprijatnosti.


PITA BOMBONJERA

500 gr kora za pitu
3-4 jaja
1 kisela pavlaka
ako ima nekog sira
malo soli
malo jogurta
veza zelja ili blitve
1 tikvica
2-3 krompira
1 šoljica ulja

Pita bombonjera je nastala kao odgovor na večite žalopojke mojih ukućana da pita koju sam napravila nije baš njihova omiljena. Kad napravim pitu sa sirom, odmah se javi neko ko više voli pitu od krompira, zatim neko ko voli najviše pitu zeljanicu, ali i večiti nostalgičar za maminom kuhinjom koji je samo kod mame jeo pitu od tikvica.Tako sam smislila da u jednoj tepsiji «savijem» različite pite.
U pakovanju od 500gr kora  koje ja najviše volim ima 21-22 kore. To znači da ću imati sedam savijutaka pite.

Priprema:

Uključim rernu na 180˚C.
Pripremim tepsiju i namažem je ujlem.
Operem blitvu ili zelje i stavim da samo provri u vodi. procedim i isečem na rezance.

Ogulim tikvicu, isečem na četvrtine uzduž, pa svaku žetvrtinu na tanke listiće.

Umutim jaja,pavlaku,jogurt i malo sira koji imam,dodam so i malo ulja i dobijem fil
gustine testa za uštipke.

Ogulim krompir , izrendam, pouljim kao da pravim salatu i osolim začinom c.

Kada sve ovo pripremim slažem pitu.

Prvo krompirušu, da mi izrendan krompir ne potamni.
Stavim prvu koru i ovlaš je nauljim zahvatajući kašikom ulje iz šoljice.Stavljam drugu koru i ravnomerno je pospem krompirom koji je začinjen pa sada ne sipam ulje.Slažem treću koru i ponovo krompir.Kore presavijem prvo sa obe strane i urolam.Tako ne može da iscuri fil.Stavljam u tepsiju.
Sve ponovim,jer obično napravim dve savijače od krompira.

Zatim pravim kore sa filom od pavlake i sira.
Prvu koru posipam uljem,drugu i treću filom.Savijem deo do mene i onaj prema kome savijam pitu,urolam i slažem u tepsiju.Tako ponovim još jednom.

Onda pravim zeljanicu.
Prvu koru,već je jasno samo pospem uljem,drugu i treću filom od sira i pobacam pripremljeno zelje ili blitvu,savijem i slažem u tepsiju.

Na kraju ide pitasa tikvicom.

Prvu koru posipam uljem,drugu i treću  filom od sira i pavlake i pobacam odozgo pripremljenu tikvicu.To ponovim još jednom .

Sada imamo u tepsiji složenih sedam savijača.Premažem ih uljem odozgo i stavljam u zagrejanu rernu.Posle desetak minuta u preostalo ulje u šoljici, a treba da ga bude malo,1/5 odprilike,dospem vode do vrha i kašićicu soli .Sve dobro umutim.Izvadim pitu iz rerne i ravnomerno je nalijem sa ovom zasoljenom mešavinom ulja i vode.Brzo vraćam sve u rernu i pećem,vodeći računa da pita lepo raste i postepeno dobija zlatastu boju.Zato kontrolišite i umerite temperaturu vaše rerne.
Serviram je na velikom ovalu slažući je po vrstama, kao bombonjeru.



23.09.2010.

LEDENE KOCKE

LEDENE KOCKE


Potrebno je za koru:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
¼ praška za pecivo
3-4 kašike kakaa


Preliv:
15 kašika šećera
350 gr vode
5 vanil šećera
sok od jednog limuna

Fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
250 gr margarina

Čokoladna glazura
od bar 200 gr čokolade za kuvanje

Forma ovog recepta neodoljivo podseća na ispisane stihove ali nije daleko od istine da je ovaj kolač čista poezija,ja bih ga nazvala «Moj je život Švicarska» jer budi takav osećaj samozadovoljstava...Ako vam se učini da je komplikovano napraviti nešto iz toliko delova :kora+preliv+fil+glazura i mislite da ćete ostati dugo u kuhinji,verujte mi na reč, veoma se lako i brzo sprema.Evo kako:

Uključite rernu na 180 ˚ C. Pripremite tepsiju veličine odprilike 30cm x 45 cm.Nije bitno ako malo odstupa od ovih mera,važno je samo da nije ona velika,jer bi testo bilo pretanko.

Jaja,bez razdvajanja belanaca i žuimanac umutite sa šećerom,penasto.Dodajte brašno i prašak za pecivo,pa umutite da testo bude glatko i bez gromuljica.Dodajte i kakao i sve još jednom umutite da se sjedini.Podmažite tepsiju sa malo ulja ,sipajte testo i stavite ga u rernu koja se u međuvremenu zagrejala.
Obratite pažnju na jačinu temperature,jer testo je tanko i vrlo brzo će se ispeći,već za 15 minuta može biti gotovo.Ako procenite da bi testu odgovarala blaža temperatura,smanjite odmah posle prvih 5 min pečenja za podeok niže.
Čim stavite koru da se peče,ne gubite vreme!Stavite u šerpicu od litre sastojke za preliv.Šečer,vodu,vanil šećer i sok od limuna pustite da malo vri,samo malo,par minuta,jer ne pravimo sirup,već slatki preliv.Sklonite sa ringle.
Kad se rashladi prelijte testo.

Od prilike,dok napravite preliv,testo je pri kraju.Proverite da li je pečeno.Ako se odvaja od ivice tepsije i ne lepi za viljušku kad ga probodete ,gotovo je.Izvadite testo i pustite da se hladi i testo i preliv.Za to vreme pravite glavni fil.

U šerpicu od dve litre odbrojte 9 kašika brašna(meko) i 12 kašika šećera.U to omah dodajte pola od potrebne količine mleka i lagano mikserom umutite kašicu u kojoj neće biti grudvica brašna.Kad to uradite dospite ostatak pripremljene količine mleka i sve lepo umutite da se ujednači.Kuvajte ovaj «puding» u početku na najačoj temperaturi ali čim primetite da se počeo zagrevati,smanjite na blagu temperaturu i uz stalno mešanje ne dozvolite da se zalepi za dno šerpe. Vodite računada ne zagori,da se dok mešate ne pojavljuju braonkaste fleke sa dna šerpe.Fil mora biti snežno beo.Ako se tako nešto desi odmah sklanjajte šerpu sa ringle da se rashladi i smanjite temperaturu.Budite pažljivi.
Primetićete da se vrlo brzo zgušnjava i  kad vidite da se skroz zgusnuo,sklonite i ostavite da se hladi. Ako želite da se to brže zavrži stavite šerpu u kojoju ste ga skuvali u posudu sa hladnom vodom.
Dok se beli fil hladi,umutite margarin. Koru koja je u tepsiji izbuškajte viljuškom i nalijte je šećernim prelivom.
Kad se fil ohladi,sjedinite ga sa margarinom,tako da dok mutite masu vidite koliko je vaš fil lepo penušav i beo.Fil nanesite ravnomerno na natopljenu koru.
Sada u šerpici pripremite glazuru i ne štedite na čokoladi.Ja stavim onu veliku menaž čokoladu,kašičicu margarina i malo mleka,oko pola šoljice pa dok se zagreva i topi čokolada gledam da li treba da dospem još malo mleka.Glazura treba da izgleda da ima gustinu ali da može lako i brzo da se razmaže po nežnom belom filu.Čim je gotova glazura sipajte je dozgo ,ravnomerno po celom kolaču i dok je još vruća i laka za razmazivanje,ujednačite je svuda po površini kolača trudeći se da ne zahvatate i fil koji treba da ostane ispod.Nežno i brzo i kolač je gotov.
Ostavite ga u frižideru sve dok se dobro ne rashladi.Ako možete,ja ne uspevam da odolim...
Uz ovaj kolač ponekad napravim i preliv od malina ne zato što kolaču nešto nedostaje već zato što ne znam šta je dosta kad su slatkiši u pitanju.
Pakovanje smrznutih malina (450gr)stavite u šerpicu od litre i naspite jednu kafenu šoljicu šečera.Pustite da sve provri i smanjite na najmanju teperaturu da krčka.Kad tečnost ispari tako da imate lep sirupast preliv sklonite i pustite da se hladi. Da ste uspeli znaćete kad se ohladi jer i  tada mora ostati tečan. Ovaj preliv lepo se slaže sa svim poslasticama bogatim čokoladom.
Na tanjir stavite kolač koji se lepo ohladio,prelijete ovlaš prelivom od malina i šta da kažem,uživajte!

21.09.2010.

O KROFNAMA JOŠ JEDNOM

Kako su mi krofne pomogle da bolje razumem život




Nedavno sam po prvi put uspela da napravim krofne.Mojoj sreći nije bilo kraja jer sam sve ove godine,a ima ih dosta ,od kada sam ja ta koja sprema hranu, žudela za krofnama,mekim,toplim,slatkim,mirisnim.Često sam pitala žene za koje znam da prave super krofne kako im to uspeva,šta rade u stvari.Kako te krofne budu šuplje...i uvek dobijala isti odgovor: Joooj,baš si blesava,ništa lakše od toga!Zamesiš testo ,ne previše gusto,stavi malo vode, malo mleka,jedno,dva jaja,malo ulja,posoli i pusti da dokisne testo....Čekaj,znači ide i kvasac?Noooormalno,kakvo je testo bez kvasca...A koje brašno?Meko,oštro? Meko,valjda znaš!Sve sam probala,ali nisam uspela nikada...Tada sam počela da govorim da meni ne ide ,jednostavno ne ide ništa sa dizanim testima...Govorila sam da me to jednostavno neće.Tako sam prestala da pokušavam. Možda je to smešno ali osećala sam se nepotpunom,faličnom...Kako može neko da zna da kuva i da misli da to zna,a ne ume da napravi krofne,princes krofne,štrudlu!
E, jednog dana , ne tako davno,ODLUČIM  da napravim krofne!Da! Sednem za kompjuter, pretražim recepte,prostudiram sve savete koje sam mogla da nađem i zapišem tačnu meru i naučim tačan postupak i obratim pažnju na tačnu temperaturu ulja u kome se prže i BUUUUUUUUUM! Krofne se rodile,prve Ankine,najlepše na svetu!
Međutim,neverujem,mislim slučajno.Sutradan izvršim male promene za koje sam verovala da će biti korisne i ponovo uspem....Tad sam već pomislila da sam savladala veštinu.Treći put kad sam ih napravila,dodala sam i topljenu čokoladu kao prilog i shvatila sam da sam zaista,konačno naučila da pravim krofne i ne samo to! Krofne su mene  naučile  jednoj  velikoj istini: Za sve što čovek želi da uradi prvo je potrebna odluka,njegovo stvarno htenje.To stvarno htenje zahteva da bude potkrepljeno tačnim načinom na koji se izvodi neki poduhvat.U slučaju krofni ,to je značilo tačne mere, tačan postupak i tačna temperaturu ulja .Znači, uspeh može uvek biti postignut ako smo odlučni da nešto savladamo,ako znamo tačan postupak kako se to radi i ako se svega toga pridržavamo.Ja sam godinama pokušavala nešto sa «otprilike» merama,verujući da nema puno mudrosti u tome da se nešto zamesi i isprži....Ali sve na ovom svetu je zasnovano na određenim zakonitostima i nikada niko ni u čemu nije uspeo ofrlje!Takvi udari sreće su sporadične pojave.
Metodičnost vodi uspehu! To je tako dragoceno saznanje koje s jedne strane čoveka može dalje voditi drugim i još većim postignućima,a sa druge strane pruža utehu,jer ako ste nekada pomislili da ste nesposobni,neuspešni u bilo čemu,ovo saznanje govori da ste mogli sve, samo da ste primenili pravi metod.Dakle, niste krivi za neuspeh ali ste zaslužni za istrajnost u želji da uspete i ako ste uspeli, uprkos dugom lutanju,onda ste heroj!
Ni jedno postignuće nije zanemarljivo malo jer sve su to delovi mozaika koji sklapamo živeći svoj život.Kao što su krofne bile nemoguća misija,tako i sve ono što nikad nisam probala,a za čim sam žudela i dalje postoji kao izazov na stazama mog života.Samo je pitanje da li još uvek želim sve one stvari za kojima sam godinama žudela... Zar nisam srećna baš ovakva kakva jesam,slobodna da sanjam svoje snove i učim i radim  šta mi je drago? Sve mi se razbistrilo praveći krofne.
Zaista nisu potrebni nikakvi specijalni efekti,sedenje u lotos položaju i duboka meditacija da se čoveku otvore oči.Radost saznanja je svuda oko nas u svemu što činimo ma koliko se to ponekad  činilo nevažnim,običnim.Radost koju  nosimo u svom srcu jedino je neotuđivo i merodavno blago ovog sveta. Svuda oko nas je lepota koju možemo doživeti i učiniti stalnim stanjem naše svesti samo ako smo dovoljno otvoreni prema svetu u kome živimo,kada  prepreke na koje nailazimo živeći u tom svetu shvatimo kao izazov i ako dozvolimo našem srcu da nas vodi kroz život širom otvorenih očiju.Nikada nemojte reći svom srcu da nešto ne možete,sve dok ono kuca za vas...Oslušnite ga i otvorite oči!
Na kraju svi se srećemo na istom mestu,gde se pitamo: gde si bio – šta si radio?Hoćete li lice razvući u osmeh kad počnete svoju priču?Razmislite o tome.

Hvala onima koji su mi, ne znajući da to čine, pomogli da savladam veštinu pravljenja krofni i što me je to dovelo do konačnog oproštaja od osećaja da sam nešto propustila u životu.

TORTILJA KAO POSLASTICA


TORTILJA KAO POSLASTICA

Potrebno je:

Gotove tortilje
džem po izboru ili eurokrem
orasi,lešnici,bademi...


Tortilja može da se jede i slatka.
Ispečete je na teflonskom tiganju,onako da omekša i premažete sa džemom od šipaka,kajsije ili bilo kojim što imate.Džem,tj marmelada koju ste kupili najčešće je prilično gusta pa možete malo da je razredite vodom u jednoj šoljici,tako da dobijete lako razmaziv namaz.Preko džema pobacajte malo seckanih ili mlevenih oraha,ili možda lešnika koji su vam ostali od neke torte,presavite na pola,pa na četvrtinu i gotova poslastica.
Uz šolju mleka može da bude i večera.
Uputstvo za upotrebu eurokrema nikom nije potrebno.A nutela? Mmmmm...
Inače,tortilje su vrlo inspirativne.Ko zna šta ćete sve smisliti jednom kad ih probate...

BRZI RUČAK ILI RUČAK ZA PRVU POMOĆ







Šta danas da pravim za ručak

«Šta danas da pravim za ručak?»-pitanje je koje se najčešće postavlja bez stvarne želje da nam se da odgovor.Kad pitate na glas:»Šta danas da spremim za ručak?» najčešće u stvari govorite da ste izgubili inspiraciju,da vam je jako dosadilo da stojite pored šporeta i da bi ste najradije da sve to oko ručka i hrane obavi neko drugi.Potajno mislite kako bi bilo lepo da svi lepo odete u neki restoran i ručate...Ipak, kad se preračunate vidite da je za vas petoro,  da ručate u restoranu, potrebno recimo onoliko koliko koštaju cipele koje želite,možda neka torba,a najčešće to je otprilike rata za ekskurziju vašeg srednjoškolca.
U tom slučaju,kad vam nije do kuvanja najbolje je spremiti ručak koji se kuva sam,a to su supa sa sosom od mirođije ili recimo junetina i krompir na vodi.
Međutim jednog dana iscrpite i ovaj vid spasa...Evo predloga za ručak koji se gotovo i ne kuva,a može lepo da posluži.

Ručak za prvu pomoć I

Špagete sa tunjevinom

Potrebno je:
Pakovanje špageta
konzerva tunjevine u komadima
tartar sos
kečap
malo narendanog kačkavalja  (ako ima )

Skuvajte odgovatajuću količinu špageta u dobro zasoljenoj vodi.Jedno pakovanje špageta je dovoljno za pet osoba.Gotove su za 10 min.

Konzrvu tunjevine izručite na tanjir bez ulja u kom je konzervirana.Izdrobite je viljuškom.Dodajte tartar sos,kupovni naravno i malo kečapa, tako da možete da zamešate sve to u lep sos.
Ako imate kačkavalj,izrendajte ga i poslužite kao prilog sosu.Gotovo je za 5 minuta.
Svako na tanjir sipa špagete i sos,malo se sve umeša na tanjiru i odozgo se pospe kačkavalj.
Lepo ćete ručati bez puno petljanja oko šporeta.Možete da naučite i decu da naprave ovaj sos, a vi špagete i eto ručka dok trepneš okom.


















Ručak za prvu pomoć II


Tortilje

Potrebno je:

-Pakovanje gotovih tortilja,onih većih.
-ostaci pečene piletine ili nekog drugog mesa koje ste pekli ili dinstali
-ako nema ostataka mesa poslužiće praška šunka
-tartar sos
-kečap
-zelena salata
-može i isečen paradajiz na tanke kolutove,paprika...


Za ovo brzo jelo potrebno je imati neku vrstu mesa i priloge koje praktično kombinujete onako kako volite.
Na zagrejan teflonski tiganj odgovarajućeg prečnika stavite tortilju i pečete je sa obe strane samo toliko da se praktično zgreje,jer su one polugotovi proizvod.Čim je ispečete stavite je na veliki plitki tanji i filujete:Pospite meso ravnomerno po tortilji.Najbolje je da meso iskomadate ,preko njega ravnomerno i onoliko koliko volite tartar sos,stavite dva-tri lista zelene salate,kačkavalj rendani ako iamate,šta god želite po svom ukusu.Umotajte kao palačinku ,presecite na pola i odmah dajte da se jede.Pravite sledeću sve dok svi ne dobiju svoju tortilju.Još ako uspete da napravite pomfrit (naravno onaj smrznuti koji ste kupili baš za ove situacije kad je potrebna prva pomoć) i počastite se sokom,gotovo da imate Mc Donalds u domaćoj radinosti.

20.09.2010.

SLADOLED TORTA

SLADOLED TORTA

Sastojci:

15 jaja (izvadite ih bar pola sata pre pripreme torte iz frižidera,da ne budu hladna)
oko 300 gr šećera(tačno 60 supenih kašika šećera)
150-200 gr pečenih i samlevenih  lešnika
1 l slatke pavlake ili 4-5 kesica šlaga za mućenje (Halta mi se najviše dopada)
po želji može se dodavati i neko voće,najčešće maline,kajsije,ananas
200 gr stonog margarina(izvadite ga is frižidera da bude mekan za mućenje)


Poželjno je imati okrugli kalup za toru kome može da se izvadi dno
papir za pečenje


Priprema:

Prvo uključite rernu da se zagreva na vrlo blagu temperaturu.Kore se prave od belanaca pa je potrebno da se takoreći suše u rerni.Ja na dugmetu za uključivanje rerne imam deset podeoka i za ove kore uvek je uključujem na podeok 3.Poželjno je da rerna ima fen,tj. da može da peče istovremeno tri nivoa.Ako imate običnu rernu,samo ćete posebno morati peci tri kore,što značajno produžava postupak.Međutim na kraju recepta ,daću vam predlog da rešite ovaj problem.
Odmah na stolu pripremite tri plitke tepsije koje obično dobijete zajedno sa šporetom i na svaku stavite papir za pečenje.
To su pripreme kako posle možete organizovano da radite.

Kore:
Jedna kora se pravi od 5 belanaca.Belanca stavljajte u jednu činiju za mućenje, a žumanca u šerpicu sa debelim dnom od 1l.Kad ste razdvojili belanca i žumanca prinesite šećer i supenu kašiku.Počnite da mutite belanca,čim pobele,jednu po jednu dodajte 15 kašika šećera.Kad se belanca umute i budu potpuno čvrsta i izgledaju kao šampite,dodajte 2 supene kašike sirćeta.Promešajte da se sve sjedini.
Sada vam je potreban obruč od okruglog kalupa za tortu,ako želite da torta bude okrugla.Postavite obruč kalupa na sredinu tepsije,unutar njega izručite umćeno belance.Kašikom poravnajte da kora koju oblikujete unutar obruča bude svuda iste debljine i lepo ravna.Pridržavajte jednom rukom obruč,a drugom lepo sve izravnajte.Sada podignite obruč i imaćete savršeno okruglu koru za tortu koju stavljate u toplu rernu da se peče narednih sat vremena.
Sada odmah brzo i organizovano,jer ste sve unapred pripremili pravite drugu koru na isti način.Žumanca samo dodajete u onu istu šerpicu.Stavite i drugu tepsiju da se peče na sledeći nivo.Isto ponovite i za treću koru,a žumanca u istu onu šerpicu.Stavite je na treći nivo da se peče.
Kore će sada lepo da rastu i postaju kremkasto ružičaste i biće gotove za oko sat vremena. Za to vreme pravite fil.

Fil:
Stavite šerpu od tri litre na pola napunjenu vodom da provri na šporetu.
Onih 15žumanaca koje ste izdvojili u malu šerpicu od litre umutite sa 15 kašika šećera,takoda postanu kremasto,penušavo bela.
Ako je voda koju ste stavili na šporet provrila i vi ste dobro umutili žumanca,tu malu šerpicu u kojoj su umućena žumanca stavite na šerpu sa  vrijućom  vodom,tako da se žumanca kuvaju na pari.Mutite fil svo vreme dok ga kuvate iznad pare.To može da potraje i 20-tak minuta.Fil je skuvan kad se zgusne.Primetićrete da se po obodu šerpice pravi korica slična karamelu.To je otprilike znak da je fil gotov.Ne brinite ako vam se čini da je tečniji nego što je poželjno.Zgusnuće se još dok se bude hladio,a posle mu dodajete i mleveni lešnik...
Skinite sa pare i ostavite da se hladi.Ovo ste završili dok se kore još uvek peku u rerni.


Slatku pavlaku ili šlag, šta imate, umutite i stavite u frižider.

Pogledajte kore.Ako je prošlo sat vremena od početka pečenja proverite viljuškom da li su hrskave.Kad probate da ih probodete imaćete utisak kao da će popucati,a unutra su meke ali ne i lepljive.Izvadite kore napolje da se hlade.One su krute i imaju boju bele kafe...

Kad se fil od žumanaca ohladi ubacite u njega umućen margarin .Umutite mikserom.Zatim dodajte mlevene pečene lešnike.Umutite kašikom.Osetićete koliko se fil zgusnuo.Slobodno možete ovom filu koga nema puno dodati i malo umućene slatke pavlake da bude izdašniji,ali vodite računa da vam ostane dovoljno za filovanje torte spolja.

Sada kada su se i kore rashladile sklapate tortu:

Na tacnu za posluživanje stavite prvu koru,premažite je zutim filom pa slojem slatke pavlake.Po želji sada dodajete voće koje ste izabrali ali zapamteite da je torta prelepa i bez voća.Zatim stavljate sledeću koru,pa zuti fil,pa slatku pavlaku.Sada ste potrošili žuti fil,pa na poslednju koru stavljate samo slatku pavlaku kojom premažete celu tortu.
Ukrasite je kako vam volja,ali je obavezno stavite da se dobro rashladi.Posle nekoliko sati već može da se jede,a sutradan je neodoljiva.

Ako imate običan šporet koji može da peče samo jednu tepsiju  ovu tortu možete da pravite sa jednom korom od deset belanaca.Oblikujte pravougaonu koru nešto manju od tepsije jer će u toku pečenja da naraste.Držite se srazmera i napravićete istu poslasticu samo drugačijeg izgleda.

Srazmere:
kora od belanaca-na jedno belance tri kašike šećera
na pet umućenih belanaca za koru dve kašike sirćeta
fil-na jedno žumance jedna kašika šećera

19.09.2010.

PUNJENE TIKVICE

PUNJENE TIKVICE


10 tikvica srednje veličine
500-600 gr mlevene junetine
1 luk
šoljica pirinča
začin c
varjača brašna

Svakoj tikvici odsecite ravno peteljku i zaobljeni drugi kraj i ogulite ih specijalnim nožem koji se koristi za čišćenje šargarepe.Presecite svaku tikvicu na pola i svakom komadu izdubite sredinu.Za ovo vam je potreban taj specijalni nožić jer ima zgodan špicasti vrh koji vam omogućava da okružite mekani deo tikvice i da ga lako vadite kao kakav čep.Sredinu tikvice koju dubite,ne bacajte već ih odmah stavljajte u činiju.Izdubljena tikvica treba da ima sačuvano dno i tanke «zidove»,kao kakva čaša.Tako pripremljene tikvice ostavite u jednoj činiji,a odmah properite pirinač u nekoliko voda i ostavite ga potopljenog u vodi dok pravite fil.
Nožem ili u multipraktiku usitnite izvađene sredine tikvica.U većoj šerpi u kojoj ćete i kuvati tikvice prodinstajte kratko sitno iseckanu glavicu luka.Dodajte usitnjene sredine tikvica i dinstajte dok gotovo ne uvri voda koju će puštati tikvice.Dodajte mleveno meso i varjačom mešajte dok se masa ne ujednači.Kada se meso malo prodinsta i pusti sopstveni saft ubacite pirinač koji ste prethodno procedili.Sada varjačom promešajte sve sastojke da se dobije lepa ujednačena masa.Fil je gotov kad meso dobije staklasti sjaj i kad tečnost koju su puštale itikvice i meso gotovo uvri.Isključite ringlu i u fil dodajte varjaču začina c.Promešajte dobro.
Sada možete da punite tikvice.Kako koju napunite odlažite je na radnu površinu.Kad potrošite fil,u šerpu u kojoj ste ga pravili poređajte uspravnotikvice.Nije ih potrebno poklapati jer fil neće ispadati.Sve one tikvice koje ne mogu da stanu na dnošerpe stavite u drugi red oborene na stranu.Nalijte vode tako da nivo bude za prst manji od visine donjeg reda tikvica.Stavite kašiku začina c u tu vodu u kojoj će se kuvati tikvice.Poklopite i pustite da jelo provri.Odmah smanjite temperaturu na najmanji stepen tako da jelo lagano krčka u narednih sat vremena.Tikvice su tada skuvane i samo im treba dodati još belu zapršku.
U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije varjača brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između tikvica . Da bi se ujednačila gustin, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.
Tikvice služite sa pavlakom.

Punjena paprika

PUNJENA PAPRIKA



Potrebno je:

12 paprika babura (možete da isprobate i sočne i neodoljive tzv. "šilje")
dva-tri paradajza za poklopanje paprika
1 kg mlevene juneće plećke (može i svinjetina ili mešano meso)
1 šolja pirinča
1 glavica luka
½ l kuvanog paradajza
začin za soljenje
po želji lorber, mirođija ili origano za čorbicu
ulje
brašno

Prvo operemo paprike, otklonimo peteljke i semena, vodeći računa da otvor koji pri tom pravimo ne bude prevelik, jer će fil kasnije da se rasipa po šerpi.Okrenite papriku da se cedi.
Zatim operite dva paradajza i isecite na kolutove.Ti kolutovi služe da se kasnije paprika zatvori i da fil ostane unutra tokom kuvanja.Ukoliko su kolutovi veliki, prepolovite ih. Ja volim da isečem paradajz i na kriške, tako da "poklopac" bude stabilan i čvrst.Kako ćete poklopiti paprike da fil ne ispada prilikom kuvanja više je stvar vašeg izbora nego nekog pravila.
Potom, šolju pirinča saspite u malu dublju činijicu, operite i potopite vodom.Ostavite ga tako do upotrebe.

U šerpici od 2 litre napravimo paradajz čorbicu u kojoj će se paprike kuvati. Za to nam je potrebno 5 minuta. Na malo ulja upržimo varjaču brašna, dolijemo šolju vode i mešamo da se lepo zgusne.Čim primetimo da dolazi do zgušnjavanja dolivamo kuvani paradajz, pola litre, možete sipati odjednom sve.Sada čekamo da čorbica provri i dodamo kašiku začina za soljenje, malo origana, ako volite, ili mirođije.Može i neka mešavina začinskog bilja koju posebno volite. Kad provri dodate još malo vode da čorbica ne bude pregusta jer poenta je u tome da sve što ima brašno u sebi ako je pregusto, hoće i da zagori, a mi želimo da se ovaj ručak kasnije, kuva sam.Čim provri, isključite i ostavite na ringli, do upotrebe.

Sada je potrebno napraviti fil od mlevenog mesa.
U veliku šerpu, u kojoj ćemo kuvati jelo, stavite ulje i dok se ono zagreva iseckajte glavicu luka i propržite je. Ukoliko je ulje jako zagrejano, smanjite temperaturu i to uvek imajte na umu.Niko vam ne govori kako da podesite temperatutu vode dok perete kosu, zato što valjda vi znate šta vam odgovara. Isto tako i kod kuvanja jela, vi najbolje poznajete vaš šporet i vašu rernu, kako rade, koliko brzo se zagrevaju i logično je da kada vidite da luk previše pršti i da će odmah pocrneti na ulju, to ne dozvolite. Sklanjajte šerpu sa ringle, jer ako je posuda pregrejana, upržiće se luk i bez ringle.Vi ste tu da osetite kad šta treba, a taj osećaj se najbolje izgrađuje kroz iskustvo. Dakle, vodite računa i fino upržite luk na ulju i onda dodajete mleveno meso.Promešajte varjačom i smanjite temperaturu na srednju jačinu, kako bi se meso dinstalo lagano u sopstvenom soku.Čim primetite da je sve u redu: da ima safta koje je pustilo meso, ostavite ga da se bez vašeg nadzora još malo krčka. Za to vreme, još jednom operite pirinač u nekoliko voda,dok ne primetite da je čist, procedite vodu i saspite pirinač u meso.Malo ga promešate varjačom kako bi se fil ujednačio, još malo prodinstajte,1-2 minuta i ugasite ringlu.Dodajte jednu dobru varjaču začina za soljenje, bibera ako to volite, aleve paprike po želji, sve promešajte da se lepo sjedini i fil je gotov.
Sada imate sve sastojke!
Svaku papriku ispunite sa filom ali tako da ima dovoljno mesta da se uglavi poklopac od paradajza i da kasnije prilikom kuvanja kada nabubri pirinač paprika ne popuca. Znači, punite je ali ne prenapregnuto,ostavljate malo mesta da fil može lepo da se širi prilikom kuvanja. Papriku napunite, poklopite i odložite na radnu površinu ili tanjir, i sve tako dok ne završite i poslednju.Na kraju bi trebalo da utrošite sav fil ali ako ga imate viška, nešto malo, nedovoljno za još jednu papriku,ostavite ga u šerpi. Sada, u tu istu šerpu, poslažite paprike trudeći se da ih što više,bez guranja i gnječenja stane na dno, u prvi red.Ostale poslažite preko ovih. Pripremljeni čorbicu od paradajza, koju ste pripremili na samom početku, sada pažljivo naspite u šerpu s paprikama. Vodite računa da je sipate između paprika.Nivo tečnosti, čorbice, ne bi  trebalo da preliva preko prvog reda. Nivo tečnost trebalo bi da  bude, otprilike, za prst niži od prvog reda paprika.Ukoliko je nivo tečnosti niži od ove "mere", pošto se sasuli čorbicu, slobodno dodajte vode. Sada poklopite, pustite da provri, smanjite temperaturu, tako da jelo samo blago krčka. Jelo je gotovo za sat vremena.
Punjene paprike su ukusno i veoma zahvalno jelo za pripremu. Možete ga poslužiti odmah pošto ih zgotovite, lepe su i hladne, a one  koje preostanu posle ručka, ako sačuvate u frižideru, možete poslužiti i drugog dana.
Lepo i lako se podgreju jer ima dovoljno tečnosti u kojoj su se već kuvale.Kod podgrevanja punjenih paprika vodite računa da ih nikada naglo ne zagrevate, već sve istiha i lagano.
Ovo jelo je predivno i vredno truda.
Ukoliko obratite pažnju, na fotografiji koju sam priložila uz ovaj recept, koristila sam paprike " šilje". To su one paprike koje pečemo i koristimo za spravljanje salate od pečenih paprika. Međutim, ponekad možete i njih da napunite, podjednako su lepe kao i babure. Jedini problem, koji možete imati kada ih napunite, je njihovo slaganje u šerpu, u uspravni položaj. Za to postoji trik: oborite šerpu na bok i onda slažite paprike, šupljine koje nastaju, zbog toga što su ove paprike špicaste, popunite sa po kojom praznom i očišćenom šiljom koja vam je preostala od punjenja, ali tako da te prazne paprike postavljate širom stranom prema dnu...ako me razumete, što bi rekla @Pokojna Mileva, čuvena tviterašica.

Ukoliko budete zadovoljni s punjenim paprikama koje napravite po mojim upustvima i zaista budete uživali u jelu koje ste napravili, menšujte me u mislima svojim.

Takođe, ovde možete videti da sam paradajz sekla na kriške ali i one paprike koje sam stavila obrnuto, prazne, kako bi napunjene "šilje" ostale u uspravnom položaju, čak i kad čorbica u kojoj se krčkaju provri...
Ma, sve sam već rekla, sad samo da ih i vi pripremite.






JUNETINA I KROMPIR NA VODI

JUNETINA I KROMPIR NA VODI


Sastojci:

700-800 gr juneće plećke ili junećeg ribića
1 kg krompira
začin c

Priprema:

Najednostavniji način da napravite bogat i divan ručak.Ovo jelo spada u grupu: ručak koji se kuva sam.
Junetinu u komadu stavite u šerpu.Sipajte dva prsta vode.Poklopite,stavite na ringlu i sačekajte da jelo počne da vri.Tada ringlu smanjite na najmanju temperaturu,da lagano krčka.
Samo povremeno proverite da vam voda ne ispari,naročito ako imate poklopac koji ne dihtuje najbolje.Podrazumeva se da jelo pravite u šerpi koja ima malo deblje dno.Sada gotovo i ne koristimo one emajlirane šerpe sa tankim dnom u kojima ne možete da skuvate ni mleko ,a da ne zagori.Ako voda nestaje, u prvom satu krčkanja održavajte njen nivo,nikada manje od jednog prsta.Međutim ako imate dobar poklopac koji naleže na šerpu,sigurno se neće desiti da nestane tečnosti.Meso će i samo puštati sopstvenu masnoću tako da ćete biti slobodni da se bavite drugim stvarima ,dok se meso samo sprema na šporetu.
Posle sat vremena,kada je meso već prilično meko ,pospite ga dobro začinom c,jednu dobru varjaču.Okrenite ga i ponovo poklopite.
Sada ogulite krompir,isecite ga na četvrtine i tu u istoj zdeli gde ste ga isekli pospite začinom c i promešajte ga rukom da se ravnomerno osoli.Spustite ga u šerpu gde se krčka meso.Ugodite tako da krompir prekrije dno,a meso stavite na njega.Nek se vidi i malo vode preko krompira,ako nedostaje dospite malo.Poklopite.Jelo krčka tiho.
Za sat vremena,a možda nešto i manje, kad probodete viljuškom meso ono će biti meko kao puter.Krompir je gotov.Jedino što sada treba da uradite jeste da otklopite jelo i ako ima previše soka koje je jelo pustilo prilikom pripreme,pojačajte temperaturu i nekoliko minuta neka jače vri kako bi suvišna voda isparila.
Dobićete zdrav i ukusan obrok spremljen bez imalo dodate masnoće pa ga mogu jesti i oni koji imaju zdravstvenih problema.Meso je lepo i kad se ohladi,čak i krompir.Salata po izboru.
Na ovaj način slobodno možete praviti i svinjetinu,Potpuno isti postupak.Možete praviti sva ona mesa koja su pogodna za dinstanje.Naravno, ne morate uvek dodavati krompir.Možete uz tako pripremljeno meso poslužiti neki drugi prilog po izboru.
Uz ovo jelo lepo se slaže svaka salata, a kako je sada vreme pečenih paprikai ajvara, ja vam predlažem nešto od toga. 

LOVAČKE ŠNICLE

Lovačke šnicle

Sastojci:

Meso po izboru: pileći file,ćureći file,juneća plećka,svinjska plećka
Količona mesa zavisi od broja ljudi koji ručaju.Računajte bar dve šnicle po osobi
brašno
aleva paprika
začin c
ulje za prženje
voda za nalivanje
beli luk po želji
lišće peršuna po želji

Priprema:

Lovačke šnicle su jelo koje se pravi brzo,jednostavno i nema načina da pogrešite.Ovako pripremljeno belo pileće meso (ili belo ćureće) je sočno za razliku od onog što dobijete kad pile samo ispečete u rerni.
Šnicle od mesa koje ste izabrali ,stavite na dasku i «istucite» čekićem za meso. Svaku šniclu posolite po gornjoj površini začinom c,onako ovlaš utrljajte po celoj površini šnicle.Slažite jednu na drugu,kako koju osolite.
U tanjir sipajte određenu količinu brašna,procenite koliko vam je potrebno da uvaljate sve šnicle,dodajte u brašno od oka alevu papriku,tako da pomešana s brašnom da lepu crvenkastu boju i u sve to dodajte jednu kašičicu začina c.Rukom lepo pomešajte sve sastojke u tanjiru.
Stavite tiganj na ringlu i sipajte ulja da se zagreje.
Svaku šniclu uvaljajte u brašno i slažite jednu preko druge.Kad završite,ulje je već spremno za prženje,a vi odmah prinesite blizu šporeta i bokalče sa bodom jer će vam kasnije trebati, i jedan plitki tanjir stavite tu odmah pored tiganja jer će vam i on trebati odmah sada.
Sada u zagrejano ulje spuštate onoliko šnicli koliko može da stane u tiganj,nekoliko trenutaka pržite svaku šniclu sa obe strane,tek toliko da ih dohvati temperatura,da se stvori korica.Ako se lepe za tiganj dospite malo ulja.Kako koju propržite vadite na taj tanjir što ste stavili pored tiganja,dodajete druge,sve dok svaku šniclu koju ste pripremili ne propržite sa svake strane na tom vrelom ulju.
Kad završite ovaj deo posla dospite ulja na tiganj,malo,ako je potrebno.Vratite sve šnicle u tiganj ređajući ih tako da sve stanu.Sve će stati ako delimično budu preklapale jedna drugu.Radite to brzo,da sada ne gore na vrelom tiganju i odmah kad završite prelijte ih vodom tako da ogreznu.Primetićete da počinju burno da ključaju,vi odmah smanjite na najmanju temperaturu ringlu i posle nekolikotrenutaka poklopite tiganj.Pustite ih da krčkaju na tihoj vatri.
Sada samo povremeno provirite da li lepo plivaju po tekućini,tom divnom sosu koji se pravi uvašem tiganju.Protresete tiganj i vidite da li se sve slobodno pomeraju.Ako se lepe dodajte malo vode.Uvek dodajete male količine vode da ne rashlađujete meso.
U zavisnosti od mesa koje ste koristili zavisi  i brzina kojom će se zgotoviti.Belo meso je gotovo već za pola sata,junetina i svinjetina za  40-takminuta.Ali učite se da gledate u hranu koju pravite, a ne na sat.
Na kraju preko njih ,koje se ušuškane u lep braonkasti sos pobacajte na sitno,sitno, iseckan beli luk  i čisto estetike radi,sitno iseckano sveže lišće peršuna.
Naravno da nije neophodno ni lišće ,a naročito luk akoga ne volite.
Služite ih tople,čimih napravite, uz pire krompir i recimo salatu od pečenih paprika.

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...