29.11.2010.

KOLAČ JESENJA FANTAZIJA

Jesenja fantazija-kolač

Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
250 gr mekog brašna
100 gr stonog margarina
1 dl mleka
20 gr praška za pecivo( dve kesice)
malo seckanih oraha

Preliv:
malo jabuka
malo oraha
vanil čećer
malo cimeta

Ovaj kolač je, kao i većina mojih omiljenih kolača,zahvalan zbog toga što u osnovi uvek pravite isto testo, a ono što mu dodajete, menja se iz prilike u priliku, u zavisnosti od namirnica s kojima trenutno raspolažete.Predlažem da ga prvi put napraviti po ovom receptu, a posle izmišljajte sto načina po vašem sopstvenom ukusu i ako napravite neku neodoljivu varijantu,javite.

Prvo se pravi preliv.
Ja sam ogulila i iseckala na tanke komadiće tri veće jabuke,dodala šoljicu šećera,vanil šećer i skuvala slatki sirup,marmeladicu od jabuka.Na kraju sam dodala pola šake iseckanih jezgra oraha i malo cimeta. Sirup ili laganu marmeladu, kako god, kuvate jedno 15-tak minuta, dok jabuke ne postanu mekane i staklasto prozirne, a sirup je dovoljno tečan da može sve lepo da se razmaže po kolaču.
Ovaj preliv možete praviti od bilo kog voća koje se zadesi u kući, a vrlo je ukusno kad jabukama dodate i sok od jedne-dve mandarine...Takođe, preliv od voća možete i da izbacite u potpunosti u nekoj od varijanti....
Kad napravite preliv,sklonite ga u stranu da se lagano hladi dok pravite kolač.

Uključite rernu na 180˚C.
Razdvojte žumanca i belanca,u dve činije za mućenje.
Prvo umutite belanca,dok se ne stvori čvrsta pena.
Umutite žumanca sa šećerom i margarinom.Lakše i lepše će se umutiti ako margarin iseckate na listiće.Kad umutite žumanca,šećer i margarin, dodajte i sneg od belanaca i sve umutite u lepu,vazdušastu masu.Kad kažem vazdušastu, mislim na mehuriće vazduha koji izbijaju iz testa dok ga mutite.U ovako umućeno testo, dosipajte postepeno i naizmenično, iz tri puta, recimo, brašno u koje ste pomešali prašak za pecivo i decilitar mleka.Dodajete malo brašna pa malo mleka....Masa je gusta i ne muti se lako,ali tako treba.Moram vam reći i to, da ako slučajno nemate mleka,slobodno možete da sipate jogurt, gotovo da nema razlike! Ja nisam ni primetila....Na kraju, kada pomešate sve sastojke i dobijete kompaktno i lepo umućeno testo,podmažite tepsiju sa parčetom margarina.Sipajte testo u tepsiju i kako je ono gusto, kružnim pokretima s donjom stranom kašike razvucite ga ravnomerno po tepsiji.
E, sada, testo možete da pospete šakom seckanih oraha (to je ova moja varijanta), ali možete i da ga prekrijete jabukama iseckanim na listiće...Možete da radite šta vam je volja...i stavite u rernu koja se zagrejala i pecite tačno 20 minuta na srednjoj visini.Nema otvaranja rerne, nema zavirivanja.Kad prođe 20 minuta možete da proverite da li je testo pečeno i vadite napolje.
Posle nekoliko minuta isecite kolač na parčad u tepsiji.Prespite sirup-marmeladu od jabuka ravnomerno svuda i pospie prah šećerom.Odozgo preko svega ako ima oraha,pobacajte i njih malo,jednu šaku.
Kolač je gotov! Možete ga odmah jesti još dok je topao i ako ostane nešto kasnije,vrlo je ukusan i kad se rashladi,uz kafu,s mlekom, sam...nema grške s ovim kolačom....
Ako ne pravite preliv,biće ukusan i samo sa orasima koje ste  posuli po testu kad ste ga stavljali u rernu, možda na kraju da se doda malo prah šećera...
Ovaj kolač sam pravila dosta puta i ne mogu da kažem da je dva puta bio isti.Zato ga volim, uvek je drugačiji i mogu da ga pravim sa namirnicama koje trenutno imam...

Na kraju još dve važne napomene za kuvare početnike:
1.Tepsija u kojoj pečete kolač je srednje veličine.To je važno jer testa nema puno i ako bi ste ga sipali u veliku tepsiju kolač bi bio tanak i sigurno da bi se ispekao pre isteka 20 minuta.Zato, ako nemate tepsiju srednje veličine, pravite dupli meru za pleh koji ste dobili sa šporetom
2.Dok zagrevate rernu ako možete da koristite tzv.fen ako je takva rerna ali kad stavite kolač da se peče, obavezno isključite duvanje, jer kolač treba postepeno da raste i da ima lepu zlatastu boju na kraju.

U slici i reči

 Umutite sneg od belanaca
   Umutite žumanca,margarin i šećer
                                          Spojite sneg od belanaca sa smesom od žumanaca
                                                postepeno dodavajte sneg od belanaca
                                                       Umutite dobro,vazdušasto
                                        Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo i mleko
                                             Podmažite tepsiju s parčetom margarina
                                                                    Prespite testo


kašikom ga ravnomerno razvucite po tepsiji
                                     
                                                      Pospite iseckanim orasima
                                                        i stavite u tzagrejanu rernu
da se peče 20 minuta.Ne otvarajte rernu pre toga!
                                           Dok se kolač peče osladite se malo s marmeladicom
                                          od jabuka koju ste napravili,kako je rečeno,pre kolača.
                                                    (al' samo malčice,bez preterivanja)
                                                               Kolač je ispečen
                                           Isecite ga pre nego što ga premaćete marmeladom
                                           tako da slatki sirup može da upada i između rezova
                                          Premažite marmeladu
                                          pospite prah šećerom i vanil šećerom,može i malo cimeta
                                           Pobacajte seckane orahe
                                           ovako
                                           i još malo prah šećera preko
                                          vadite kašikom parčad
i uživajte!

23.11.2010.

ŠNICLE U PRELIVU OD ŠAMPINJONA

Zapečene šnicle u prelivu od pečuraka

Potrebno je:
Meso po izboru izrezano u šnicle (junetina,teletina,svinjetina,belo pileće meso,ćureći file)
Količina mesa (računajte dve šnicle po osobi)
Pakovanje šampinjona
Malo narendanog kačkavalja
Kisela pavlaka
Malo belog vina
Malo brašna
Začin za soljenje ili so
Malo ulja za prženje mesa

Pogodno je imati vatrostalnu posudu sa poklopcem.Ako je nemate onda može poslužiti i manja tepsija i alu folija....


Priprema:

Uključite rernu na 180˚C.

Izrendajte kačkavalj.Količinu odredite prema proceni koliko je potrebno rendanog kačkavalja da prekrijete završni sloj složenca od šnicli i pečuraka. To je odprilike 100 grama.Takođe vodite računa o tome koju vrstu kačkavalja koristite!Neki su slani,neki gotovo ne slani.Prema njegovom ukusu odredite i koliko ćete soliti ostale sastojke jela.

Šampinjone operite i isecite na listiće.Nemojte bacati peteljke,ako su lepe i sveže i njih secite zajedno sa kapicom.Prodinstajte pečurke na malo ulja, pa kad puste sok,dospite malo belog vina,pola šoljice, da se prokrčkaju u njemu.Kad omekšaju i kad uvri sav sok u kome su se dinstale, a to je posle 15-tak minuta,dodajte malo soli ili začina koji uobičajeno koristite za soljenje jela, promešajte i uklonite sa ringle. Pazite da ne presolite.Ostavite pečurke sa strane dok ne zatrebaju.

Šnicle istucite čekićem za meso,posolite začinom,uvaljajte u brašno.Propržite šnicle na ulju sa obe strane,tako da budu napola pečene.Čim dobiju žućkastu boju,vadite na tanjir.Akose dvoumite koliko da ih pržite možda vam pomogne u proceni potrebnog vremena to, da će se peći još i u rerni, oko pola sata.

U pečurke koje ste ranije pripremili, dodajte celu kiselu pavlaku i promešajte.Dobili ste vrlo ukusan preliv koji je tek blago slan.

Sada imate sve potrebne i pripremljene sastojke za završetak ovog ukusnog jela.

U vatrostalnu posudu koju ste tek blago podmazali uljem ,složite red šnicli.Pospite preliv od pečuraka,ravnomernoga razvucite da prekrijete šnicle.Složite sledeći red i opet nanesite preliv od pečuraka.Složite završni red šnicli,ako ih još ima ili ako ste potrošili sve sastojke ,odozgo preko završnog reda pospite kačkavalj.
Poklopite vatrostalnu činiju, (ili običnu tepsiju pokrite alu folijom) stavite u rernu da se jelo zapeče. Posle dvadesetak minuta,najviše pola sata jelo je gotovo.Koliko ćete peći u rerni ovo jelo, zavisi koje meso koristite: Za pileći i ćureći file potrebno je dvadesetak minuta, za svinjetinu i junetinu oko pola sata.
Izvadite iz rerne i isecite složenac kao musaku i servirajte uz neku laganu salatu od svežeg povrća.
Ovo jelo je lepo i vrlo ukusno.Možete ga poslužiti svojoj porodici kao običan ručak ali nećete se postideti ni pred najizbirljivijim gostima, kada baš želite da se pokažete u najboljem svetlu!
Najvžnije je da ne presolite jelo.To vam se neće desiti ako ukalkulišete slanoću svih sastojaka koje pripremate i koristite.

P.S. Žao mi je nema slika.Pojela Cica-maca, u poznatom događaju opisanom u postu «Do not delite....»


Čarli vrati se kući,nedostaješ mi!

Pita sa jabukama u šećernom prelivu

Pita s jabukama u šećernom prelivu

(varijanta pite sa jabukama i recept za pitu sa bilo kojim drugim voćem ili bundevom)

Potrebno je:
Kore za pitu 500 gr
1kg rendanih jabuka
šećer
malo cimeta
vanil šećer
šoljica  ulja

Ova pita se razlikuje od uobićajene pite s jabukama ili višnjama samo po tome što se u toku pečenja zalije šećernim prelivom i što joj kore na kraju kad je pećena budu hrskave,a unutra je sva mekana i slasna,tako da se topi u ustima....
Priprema se na uobičajen način:

Uključite rernu na 180˚C da se greje dok savijate kore.
Pripremite šećer za posipanje kora, pola šoljice ulja, rendane jabuke.

Kore slažete tako što prvu pospete samo uljem, drugu pospete rendanim jabukama i sa dve – tri kašike šećera (onoliko koliko vi volite da bude slatko i u zavisnosti od toga koliko su same jabuke slatke).Treću koru, ponovo pospete jabukama i šećerom i onda savijete oba kraja kore na unutre,da sok iz jabuka ne curi u tepsiju,urolate koru ne zatežući previše i stavljate u tek malo nauljenu tepsiju.Nedavno me je moja najmlađa ćerka pitala koliko je to malo ulja kad se podmazuje tepsija, a koliko je to malo ulja kad se posipa kora.Rekla sam joj da se tepsija podmazuje sa toliko malo ulja isto koliko se malo kreme maže na lice.Odmah je znala pravu meru!Dakle ulje u tepsiji ne treba da pliva i da kasnije zamasti pitu,ono je tu tek u tankom filmu,baš kao i krema za lice....Kore se posipaju tako što se iz šoljice zahvati kašika ulja i onda praveći krugove,žustro u zamahu, iznad kore, prosto otresamo to ulje takoda ga bude po celoj kori. Ovo objašnjenje je upućeno svim mojim čitaocima koji su pravi početnici, neke sam nedavno otkrila i bila sam zaista presrećna jer su mi rekli da su pravili palačinke, prvi put sami i da su bili oduševljeni jer su uspeli...Možda neko poželi da se osladi i pitom sa jabukama,pa detaljišem...
Kad se pita savije i složi u tepsiju, premažite svaki savijutak sa malo ulja, po principu onoliko malo ulja koliko je malo potrebno kreme za lice, stavite je u rernu da se peče na srednjoj visini. Temperatura rerne od 180˚C važi za rerne koje imaju tzv. fen, a ako koristite klasičnu rernu bez duvanja, onda možete prvih deset minuta pitu da pečete i na 220˚C.Posle smanjite temperaturu procenjujući optimalnu temperaturu pečenja,jer ne valja da se pita naglo ispeče.Tako kore izgore spolja, a unutra ne bude pečena.Postepeno pečenje je pola uspeha u pravljenju pite kao i bilo koje druge poslastice.
Čim smestite pitu u rernu, odmah u šerpicu sipajte šoljicu šečera i šoljicu vode,dodajte malo cimeta,pola kašićice, i vanil šećer, po želji.Sačekajte da provri i odmah dodajte kašiku ulja da malo vri sa sirupom.Promešajte preliv da se šećer stopi i pogledajte pitu.Da li je poprimila kremkastu boju? Peče se već deset minuta? Izvadite tepsiju napolje,pazeći da se neopečete na pleh i ravnomerno prelite pitu sa ovim vrelim šećernim sirupom.Vratite pitu  u rernu da se peče još dvadesetak minuta.
Pita je pečena kad kore postanu tako hrskave da se lome,krcaju, na dodir i kad je pita upila svu tečnost.
Izvadite pitu napolje,isecite je na parčad i poprašite šećerom u prahu u koji možete da dodate malocimeta i vanil šećera.
Na ovaj način možete praviti i pitu sa višnjama.


                                          Pitu možete složiti u okruglu ili pravougaonu tepsiju
          Posle desetak minuta izvadite je napolje
                                          zalijte je vrelim šećernim prelivom

Pecite dvadesetak minuta
                                           Pospite šećerom u prahu,vanil šećerom i cimetom
                                          I služite je.....

18.11.2010.

Dobila sam nagradu ! Zoro, baš si srce!

Danas sam dobila prvu nagradu,jednu od onih koje bloggeri međusobno razmenjuju,od moje sestre po varjači, Zore.Hvala,Zoro! Baš je to bilo lepo! A sada po pravilima igre,odgovaram na pitanja ( pa ovo je ko leksikon iz osnovne škole):
     1. Zašto si stvorila blog?
     2. Koju vrstu blogova čitaš?
     3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
     4. A odeće?
     5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
     6. Koju boju najviše voliš?
     7. Tvoj parfem?
     8. Koji film najviše voliš?
     9. Koje države želiš posetiti i zašto?

1. Blog sam napravila onda kada sam imala već dosta napisanih recepata koje sam pisala motivisana pre svega željom da usavršim svoje pismeno izražavanje.Oduvek sam  znala da imam dar da svoje znanje vrlo slikovito prenesem drugima i kada sam poželela da pišem o nečemu prvo sam se dosetila kuvara jer u kuhinji radim već 20 godina.Jeste da je kuhinja moja i nisam bila u prilici da budem stručno ocenjivana, ipak ako se može reći da nešto znam,onda je to sigurno da skuvam ručak, da od ničega napravim svašta, da dočekam goste, a ićem i pićem uveseljavam svakodnevno svoju porodicu.Blog je bio pravi način da utvrdim gde mi je mesto.
2.Volim da čitam blogove koji se bave kulinarstvom, i tu sam "upoznala" fantastične osobe koje su me zadivile svojim umećem, a volim da pratim i blogove koji se bave šivenjem,krojenjem,izradom nakita,dekoracija za kuću....Uglavnom art&craft blogovi.
3.Volim loreal i max faktor
4.Što se tiče odeće ne znam kad sam nešto kupila...Šijem,što bi se reklo:sama svoj majstor!
5.Od dekorativne kozmetike najbitnije su mi tri svari: puder,maskara i karmin.
6. Volim crno sa efektnim detaljima u nekoj jarkoj boji.
7.Moj omiljeni parfem je Allure
8. Moj omiljeni film je trilogija, "Gospodar prstena"
9.Želim da posetim Veliku Britaniju,jer mnogo volim Agatu Kristi i Teri Pračeta, i Australiju,Melburn, jer sam tamo živela kao dete,kratko...
Ja šaljem nagrade sledećim blogovima:

http://jasnaskitchencreations.blogspot.com/
http://www.bocadosdefelicidad.com/
 http://mamajacooks.blogspot.com/
http://coolinarija.blogspot.com/
http://foodforthought-jelena.blogspot.com/
http://www.izmojekuhinjice.com/
http://moljacuspajuzu.blogspot.com/
http://tortatorta.blogspot.com/

Želela bih da dodam još i to, da su svi blogovi, koji se bave kulinarstvom izvrsni i da su njihovi autori veoma posvećeni i da kao takvi predstavljaju jednu veoma vrednu internet zajednicu.Pozdrav kuvarima širom sveta!

P.S. nagrada se preuzima sa mog bloga http://kuvarzapocetnike.blogspot.com/ Kopirate sliku,dodate je kao gadžet i onda odgovarate na pitanja u svom novom postu i šaljete dalje...
Obavestite one kojima ste dodelili nagradu da moguda je pruzmu sa vađeg bloga.

16.11.2010.

DO NOT DELITE, KAD SI POSPAN

U svakom zlu ima nešto dobro, zar ne?

Rano jutro,pola šest.... je stih one pesme o onoj Mileni, a ovo je priča o jednoj Anki koja se umorila od jednog  života!
Sedam sati! Ustajem i jedva hodam jer me bole stopala.Pomislim kao i svih onih jutara pre, da moram otići kod lekara, po uput, pa zakazati kod reumatologa ...jer nije normalno da tako bole stopala! Samo, još, kad bih mogla da se setim kako mi se zove doktorka!
Idem tako ćopava niz stepenice i svaku obeležim sa po jednim «Jaoj».Teturam do kupatila,umijem se i ne pogledavši se u ogledalu, pa pravo u kuhinju da napravim doručak za đaka...U 7h i 10 min zovem ćerku sa dna stepenica da ustane i čujem negodovanje svih ostalih ukućana koji ne ustaju u to vreme.Šta da radim! Ja ne mogu ponovo uz stepenice!
Kad dete siđe dole i kad se uverim da joj više nisam potrebna, jer ona ima 13 godina i ne treba joj mama da je vodi do škole , a još manje da joj maše i šalje poljupce sa vrata, popnem se u svoju sobu da još malo prilegnem.To mi je najlepši deo dana: pre kafe i pre svog posla koji me čeka, bezbedna od poziva bankara i dobavljača koji me podsećaju na prispele rokove plaćanja...»Dobar dan, ovde Aleksandar, iz te i te banke.Samo da vas podsetim da imate kašnjenje po kreditu u iznosu od toliko i toliko evra.» Šta da kažem? Dragi Aleksandre, što se tiče tog kredita i prispelih obaveza, ja ti spavam k'o beba! Svakih dva sata se budim i plačem! E, u tom međuvremenu, dok me neko ne pozove i ne obavesti koje su moje prispele obaveze, ja pobegnem na jedno skrovito mesto na pola sata u kome je dopušteno sve! Bavim se razmišljanjem i umišljanjem kako da rešim sve svoje probleme.Tako sam smislila svašta, radila svašta, ali nisam zaradila ništa....Ipak, lepo je tu, u projekt sobi mog uma! Tog jutra, ne znam šta mi bi! Umesto lepo da razmišljam o tome kako bih mogla da postavim osnove svoje radionice za izradu svečanih unikatnih haljina, ja uzmem telefon u ruke i krenem da razgledam fotografije koje sam snimala za svoj blog «Kuvar za početnike».Ukupno 248 fotografija! Neke su za recepte koje sam već objavila ali bez fotografija, pa taman da ih lepo dodam i ilustrujem napisano, a neke su za recepte jela koje ne pravim često i koji tek treba da budu objavljeni.Sva srećna i zadovoljna krenem da ih raspoređujem u foldere, da ih sortiram, jer mi je tako kao lakše da ih prebacim na kompjuter! Tematski! Folderi! Markiram jednu po jednu pa prebacujem i kako ih ima mnogo tražim brži način.Markiram ih sve, kad ugledam jednu svoju fotografiju na kojoj izgledam očajno, pa mislim stvarno očajno, i kao svaka žena želim da uklonim svaki mogući trag nesavršensta, kliknem na dugmence "DELITE" .... i izbrišem...sve fotografije osim te nepoželjne! Praktično sam samo tu fotku demarkirala i sačuvala kao večni podsetnik na glupost i brzopletost! Avaj! Ljudi! Bila sam u šoku nekoliko trenutaka! Nisam mogla verovati! Zar je moguće? Sve je nestalo u deliću sekunde.Sav višednevni rad!
Jedva se saberem i pomislim da je dobro što ne radim kao čuvar atomske bombe.
Pomislim, mora da ima nešto dobro i u ovome, zar nisam ja ta koja stalno drugima soli pamet, da sve loše što nas snađe nosi još veće dobro u sebi?Ležim tako,još uvek ogorčena učinjenim i pokušavam da vidim sebe spolja, kao nezavisan posmatrač, kao što posmatram druge. Odmah mi je bilo jasno šta se krije iza omaške! Radeći na svom blogu, u želji da sve o čemu pišem ilustrujem fotografijama, mnogo sam se uživela u ulogu kuvarice, mnogo sam spremala  i degustirala i uživala jedući, pa sam se ugojila ko prase.Stvarno,zar me stopala ne bole od prekomerne težine? Možda moje unutrašnje biće,moje izvorno JA, želi da poruči da se manem kuvarijacija i posvetim regulisanju svoje ishrane.Gledajući sebe,tako sa strane, shvatim da me razjeda problem neimanja prihoda i lepo se zapitam: Jel tvoj problem novac? Jeste. Jel to tvoj najveći, jedini problem?Jeste. Pa, ženo, idi nađi posao, idi radi, makni se od šporeta!
Tako, već deset dana sam na dijeti koju mi je prepisao nutricionista pre nekoliko godina, kada sam i uspela da dovedem svoj izgled do savršenstva. Oslabila sam 4,8 kg i sada se upuštam u fazu kada bi trebalo da mršavim i da paralelno sa tim podižem svoju fizičku formu. Smislila sam da za početak hodam, šetam i što više radim poslove u svom dvorištu, kako bih trošila dodatno kalorije. Nadam se da ću u narednom periodu od deset dana, uspeti da izgubim bar tri kilograma i tako dođem u zonu podnošljive prekomerne težine!
Naravno da verujem, da ako bolje izgledam, ako odajem utisak osobe koja brine o svom izgledu, da ću lakše i pronaći posao, kakav god! Nije dovoljno samo znanje, (toga imam, teoretski znam sve) iskustvo,(vrlo ograničebno) potreban je i pristojan izgled.
Eto, još jednom, život mi šalje poruku kako sve ima svoju svrhu i kako se ništa ne dešava slučajno!Trenutno sam u periodu kada imam utisak da nešto preduzimam, da nešto pokušavam u domenu stvarnog i to me nekako hrabri i podiže raspoloženje...Konkurisala sam za nekoliko poslova i primetila da je jako ograbničen izbor s obzirom na moje godine....al' ko zna, gde će me to odvesti! Ja lično smatram da sam sad u odličnim godinama, najpametnija i najbolja  JA ikad.....samo još da nađem nekog da u to poveruje!

Kuvar za početnike ostaje i dalje u sferi mog interesevanja ali i kao dodatni izazov za jačanje volje: ne mora se pojesti baš sve što se spremi za jelo....

10.11.2010.

MUSAKA

VOLIM TE, MUSAKO MALA!

MUSAKA
(od mlevenog mesa i krompira)


Potrebno je: (za 4-6 osoba)

700-800 gr mlevenog mesa (juneća plećka, posnija svinjetina)
700 gr krompira ( 4 baš velika ili 5-6 manjih)
1 veći luk
malo soli ili začin c
tri velike kašike pavlake
1 jaje
1,5 dl mleka

Korisno je: Vatrostalna posuda sa poklopcem srednje veličine.


Rernu uključite na 180˚C.

Iseckajte luk na sitno i prodinstajte ga na vrlo malo ulja.Ubacite meso i promešajte ga varjačom.Odmah smanjite temperaturu ringle na umerenu vatru kako bi meso moglo da pusti saft.Dok se meso dinsta varjačom razbijajte grudvice koje se stvaraju kako bi dinstano mleveno meso bilo lepo rastresito.Ukupnoga dinstate oko 10 minuta,tek da ga malo termički obradite i da se sjedini sa lukom.Kada saft u kome se meso dinsta gotovo nestane, izmaknite šerpu u stranu i isključite ringlu.Dodajte jednu varjaču začina c, promešajte i fil je gotov.

Ogulite krompir i isecite ga na tanke kolutove.U posudi u koju ste ga narezali osolite ga varjačom začina c i rukom umešajte da bude ravnomerno osoljen.Možete umesto začina c da koristite so.

Uzmite vatrostalnu posudu i malo,vrlo malo, je nauljite, kap-dve ulja.Složite prvi red krompira, tako da prekrijete dno posude.Ne morate da se trudite da slažete krompir jedan po jedan kao mozaik.Samo ga ovlaš, ravnomerno rasporedite, tako da formirate sloj od  krompira.
Sada sipajte pola fila od mesa i varjačomga rasporedite ravnomerno.
Odmah stavite drugi sloj krompira, pa preko ostatak fila od mesa.Preostaje još da kolute krompira rasporedite u završni sloj.

Napravite preliv za musaku: umutite jaje i pavlaku.Dodajte nepunu čašu mleka,
oko1,5 dl, umutite sve ponovo i ravnomerno prelijte musaku.

Poklopite vatrostalnu posudu njenim poklopcem, stavite u rernu i pustite da  se musaka peče oko 40 minuta.Ipak, znate kako se kaže, ne gledajte na sat već povremeno proverite kako se jelo peče jer rerne se razlikuju.....

Ako nemate vatrostalnu posudu, možete da koristite običnu tepsiju srednje veličine, samo je prekrite folijom pre nego što jelo stavite urernu.Pred kraj pečenja, ako musaku pečete na ovaj način, foliju skinite i vratite jelo u rernu još nekoliko minuta kako bi dobilo izgled lepo zapečenog jela. Ispod folije se «zapari» pa krompir izgleda kao da je kuvan.


Kad pravite musaku nije vam toliko bitna mera mesa i krompira.To će varirati u zavisnosti od broja osoba za koje se ručak pravi.Poenta je u pripremi fila od mesa jer je bitno da to meso bude osoljeno taman koliko treba.Isto važi i za krompir.Ako ponekad presolite fil nemojte soliti krompir, snađite se....
Takođe možete da dodajete u fil začine koje volite ili povrće koje daje prijatnu aromu, npr kolutove paprike i paradajza .... Ja ponekad na jedan sloj mesa dodam iseckanu kuvanu vezu blitve.Probajte!
Musaka se jede topla ali  lepa je i kad se ohladi.
Poslužite je uz salatu od svežeg povrća, ajvar, cveklu, kiseli kupus...










Journey into the unknown | Videojug Pages

Journey into the unknown Videojug Pages

Dragi moji Kuvari početnici, uskoro se vraćam na svoj blog sa novim postovima.Pripremila sam i slike i recepte.Ovih dana sam obuzeta pisanjem na sajtu http://www.videojug.com/ Posetite me i tamo ako želite,ja bih baš volela da me podržite....Sve u svemu vraćam se sa novim-starim receptima i slikama!
Love you all, Ankica!

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...