USPAVANA LEPOTICA S LOŠIM MARKETINGOM
Lenja pita je omiljena i dobro poznata poslastica.Pretražujući internet za ovim receptom, a u želji da istražim različite pristupe u njenoj izradi, kao što sam i očekivala, otkrila sam da postoje brojne varijante za izradu testa ali i jedno opšte slaganje oko porekla imena ove pite.
S obzirom da sam ovu pitu prvi put pravila kao 15-togodišnja devojčica po receptu iz kuvara, a bez pomoći iskusne domaćice, dobro sam zapamtila koliko sam se namučila oko razvlačenja testa u željeni oblik i veličinu, a naročito onda, kada je razvučeno testo trebalo premestiti u tepsiju. To je upravo i polazna tačka mog pristupa ovom receptu, jer je moj kuvar namenjen početnicima.
Lako je naći recept za lenju pitu ali teškoće u njenoj izradi, na koje nailazite kao kuvar početnik, teško da ćete tako lako rešiti ako nemate iskusnog savetnika.
Pre nego što pređem na recept, želim da istaknem svoje mišljenje o poreklu naziva ove divne domaće poslastice.
Većina autora recepata koje možete naći na internetu ali i u pisanim izdanjima raznih kuvara, smatra da naziv potiče «valjda zbog toga što je domaćica lenja da razvuče kore za pitu.»
Kada budete prvi put pripremali kore za ovu pitu, odmah ćete uvideti da je ta tvrdnja potpuno netačna.Pre će biti, da je onda, kada je ova poslastica napravljena po prvi put, njen tvorac na komplimente o ukusu ovog kolača napravio primedbu da se pita pravi na vrlo jednostavan način ali da je malo lenja u pogledu narastanja testa, jer se mora peći istiha bar sat vremena, kako bi testo naraslo i postalo prhko...
Tako, čini mi se, ova lepotica među pitama, umesto da dobije ime ravno njenoj lepoti, nepravedno je nazvana lenjom i zauvek osuđena da uprkos svojoj lepoti i potencijalima bude poznata po svojstvu koje asocira na manu...
Lenja pita je zapravo uspavana lepotica među pitama na čijoj sudbini možemo da naučimo dve stvari:
1.Jednom izrečena laž ima jače desjstvo od sto demantija
2.Dobar marketing je neizostavan deo kreirnja željenog imidža
Recept za lenju pitu za kuvare početnike
Potrebno je:
500 gr mekog brašna
125 gr masti
125 gr putera ili stonog margarina
1 prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje hladnog mleka
1 kg jabuka
malo istrugane kore limuna (nije obavezna ali je mirisna i neodoljiva)
cimet
šećer
šećer u prahu
Potreban je i pleh srednje veličine, dakle manji od onog koji se dobija uz šporet i za početnike obavezan je
pekpapir.
Izrada:
Uključite rernu da se greje na 180˚C.
Izrendajte jabuke.Probajte ih i procenite koliko su slatke i kakvog su ukusa.Od te procene i u skladu sa vašim ukusom, zavisi koliko ćete posle dodati šećera preko jabuka kad ih budete stavili na testo.
Ja jabuke pripremam tako što ih izrendam i u šerpi malo prodinstam sa šećerom kako bi se smanjila njihova vlažnost i na taj način mogućnost da zbog soka koji ispuštaju donja kora bude gnjecava.Takođe ovom termičkom obradom sa dodavanjem šećera po ukusu, smanjuje se i vreme koje je potrebno da jabuke u sendviču dva testa budu ispečene.Tako izbegavate dve stvari: Suvišnu vlažnost sočnih jabuka zbog koje je donje testo može biti gnjecavo ili da jabuke ostanu nedovoljno pečene kada se ispeku kore.Kratkom termičkom obradom jabuka, tek toliko da se sjedini šećer i ispari sok, imate sigurnost da će kolač biti savršen.
Izrada testa:
U činiju stavite brašno, dodajte mu praškaste sastojke: prašak za pecivo i pola šolje šećera.Ujednačite sastojke pa napravite udubljenje i stavite mast, puter i istruganu koru limuna..Ja sam koristila stoni margrin i nisam koristila za izradu testa mleveni šećer.To je ono što sam pored dodavanja istrugane kore limuna, promenila u receptu koji sam preuzela sa bloga «Zaboravljene poslastice».
Važno je da margarin ili puter koji koristite bude mekan, zato ga na vreme izvadite iz frižidera i držite na sobnoj temperaturi kako bio omekšao i mogao lepo da se sjedini sa ostalim sastojcima.Tvrd margaarin ili puter jednostavno ostaje u gromuljicama koje se neće tako lako sjediniti u testu.Počnite da mesite praškaste sastojke sa masnim dodacima rukom, vijugavoim mutilicama miksera ili varjačom i postepeno dodavajte pola šolje mleka.Kako god mutili sastojke, na kraju, kad sve umesite u kompaktnu masu, moraćete rukama da dodatno doradite testo.Mesite ga na čistoj površini.Videćete da se testo lepo mesi bez lepljenja za radnu površinu.Kad testo umesite oblikujte ga u valjak i podelite na dva dela.
U ovom trenutku za sve početnike nastaje problem! Testo treba razvući u veličinu srednjeg pleha tako da bude tanko (0,5 cm) i pravougaonog oblika.To izgleda sasvim lako ali tada se suočite sa jednim problemom: Testo koje ste razvlačili oklagijom zalepi se za radnu površinu i teško ga je odvojiti jer je krto i puca.Ovde ne možete da poprašite površinu brašnom iz dva razloga:
1. testo je vlažno i brzo upije brašno koje ste posuli da olakšate razvlačenje
2.neprestanim posipanjem površine brašnom za razvlačenje testa menjate strukturu testa jer ono lako upije svo ovako dodato brašno
Ja sam rešila ovaj problem na način koji vam ovom prilikom preporučujem jer ćete vrlo lako razvući testo i u željeni oblik i u željenu veličinu i eleminisaćete problem sa njegovim prenošenjem u tepsiju.
Evo kako:
Izrežite tri pekpapira veličine i oblika dna tepsije u kojoj ćete peći kolač.
Jedan papir stavite na radnu površinu i na njega polovinu testa oblikovanu u valjak, Sada oklagijom spljoštite malo testo i preko njega stavite drugi pekpapir.Oklagijom lepo i lako oblikujete testo jer vam je vodič za oblik papir na kome razvlačite testo, a gornji papir vam omogućava da radite oklagijom za koju se testo ne lepi.Kad razvučete tanko i pravougaono testo skinite gornji pekpapir i jednostavno prenesite testo koje ste razvukli zajedno sa pekpapirom u tepsiju.
Jabuke koje ste samo izrendali ne stavljajte sada, jer vam treba vremena da razvučete i gornju koru. Izrendane jabuke koje ste ostavili po strani već su pustile sok i takve bi prilično navlažile donju koru dok se vi bavite razvlačenjem gornj kore.Ovakve jabuke stavite tek kad razvučete i gornju koru jer tako im onemogućavate da se cede na testo u tepsiji dok razvlačite gornju koru.Tada ih pošećerite po ukusu i pospete cimetom.
Ukoliko ste se pridržavali mog saveta da jabuke malo termički obradite, možete ih odmah po postavljanju donje kore u tepsiju, rasporediti ravnomerno po celoj kori, pospite ih sa šećerom po želji i ukusu, pospite ih sa cimetom, otprilike rasporedite tri kašičice cimeta po celoj površini prekrivenoj jabukama.
Razvucite gornju koru:
Uzmite treći isečeni pekpapir, na njega stavite testo za gornju koru, malo ga spljoštite pa papir koji ste već koristili kao gornji u prethodnom razvlačenju testa,stavite preko testa i ponovite sve.Na kraju skinete gornji pekpapir i lako manipulišete testom jer se nije zalepilo za radnu površinu.
Razvučenu gornju koru lako prebacite preokretanjem, u tepsiju preko jabuka i na kraju kada je testo leglo preko jabuka, samo skinete pekpapir na kome ste ga razvlačili jer on je sada sa gornje strane i treba ga samo ukloniti.
Ukoliko ima viška testa na ivicama skinite ga i premestite tamo gde vam fali testa. Dešava se da testo ima zaobljenja na krajevima jer ga nije lako razvući u idealan oblik pravougaonika, naročito ako ste početnik...
Prema receptu sa bloga «Zaboravljene poslalstice», sada gornju koru premažete hladnom vodom četkicom za tu namenu, a ja sam testo samo izbockala viljuškom i stavila u zagrejanu rernu i odmah smanjila temperaturu na 160˚C.
Tepsiju stavite na srednju visinu rerne.Ne koristite fen prilikom pečenja već na temperaturi oko 170˚C-160˚C istiha pečete pitu sat vremena.
Ova uspavana lepotica među pitama lagano raste i lagano rumeni u rerni dok se kućom širi neodoljivi miris jabuka,cimeta i limuna.
Pred kraj pečenja, oko 50-tog minuta proverite pitu, možda je već pečena, možda je vaša rerna jača...ili sačekajte još koji minut dok ne postane potpuno rumena.
Izvadite je napolje, isecite na komade željene veličine i poprašite šećerom u prahu.
Savršena, probuđena uspavana lepotica opčiniće sva vaša čula i dugo, dugo mislićete na nju i kad tepsija ostane potpuno prazna...
Takve su sve lepotice, za njima se uvek žudi, naročito kad nestanu....
Postupak u slikama:
Polovinu testa oblikujte u valjak i stavite
na pek papir odgovarjuće veličine
Testo malo spljoštite oklagijom
Prekrite ga drugim pekpapirom
i razvucite ga oklagijom...
u približan izgled pravougaonika i na debljinu oko
0,5 cm.
Prebacite testo zajedno sa pekpapirom u tepsiju
i eventualni višak testa sa strana otkinite i premestite
tamo gde treba. Najčešće su to ćoškovi ....
Rasporedite jabuke...
ravnomerno po celom testu...
pospite sa odgovarajućom količinom šećera.
Meni je trebalo još tri kašike šećera,jer sam već
prodinstala jabuke sa dve-tri kašike šećera.
Poprašite jabuke cimetom,oko tri kašičice cimeta...
Onda razvucite gornju koru kako je već prikazano
i samo je preokrenite na jabuke...
Skinite pek papir.
Izbuškajte testo viljuškom.Ne brinite ako gornja kora
izgleda ovako rustično jer ste dodavali testo na ćoškove
i tamo gde ste mislili da treba...
Sve će se to ujednačiti tokom pečenja u rerni!
Pecite pitu na temperaturi 170˚C-160˚C
oko sat vremena na srednjoj visini rerne
bez upotrebe fena.
Isecite je kad bude pečena...
Poprašite šećerom u prahu
i ko ne može da odoli nek se posluži odmah!
Mada mnogi kažu da je najlepša trećeg dana...
Ali ja to još nisam doživela!