4. 9. 2011.

PAPAZJANIJA

PAPAS-JAHNIJA


Htela sam nešto sočno ali ne čorbasto, htela sam nešto što će samo da se kuva dok ja oblećem kuću u akciji velikog spremanja, htela sam nešto prihvatljivo za sve koji će ručati i nešto što nisam skoro jela. Kako napraviti to nešto, sa sastojcima koje imam i koji ni po čemu ne odudaraju od uobičajenog? Nisam imala pojma! Jednostavno sam odlučila da pored šporeta provedem najviše pola sata jer imala sam mnogo drugog  posla po kući i oko kuće i  tako je nastala ova papazjanija.
Papazjanija je reč koja vuče poreklo iz dva jezika: pappas-grčki i znači otac i jahnija-persijski, a znači čorba. U bukvalnom prevodu papazjanija bi bila " tatina - čorba", ali ova reč pre svega u našem jeziku označava opšti metež, haos, zbrku. U kulinarstvu sve što je napravljeno mešanjem svega i svačega moglo bi se nazvati papazjanijom.Na sajtu:http://www.trablmejker.com/emisije/39/1351 možete više pročitati o tome.
Ja sam ovaj ručak nazvala tako, ne zato što mislim da je oličenje nekakve  kulinarske papazjanije, već zbog toga što sam ga napravila od svega što mi je došlo pod ruku, mešajući razne pristupe u pripremi hrane...Sve u svemu, dobila sam baš to što sam želela: Sočno ali ne čorbasto, ukusno i jednostavno jelo i što je najvažnije, nije bilo neophodno moje prisustvo uz šporet , pa sam do mile volje mogla da perem prozore, ribam podove, usisavam i na kraju peglam i peglam... i peglam. Divan vikend sam imala!
Evo kako se pravi moja papazjanija, a vi slobodno osmislite svoju, pa mi javite.Mora samo da zadovoljava kriterijum:KUVA SE SAMO!



Potrebno je:

Jedno pile srednje veličine
luk
paradajz
paprika
mešavina povrća:šargarepa,boranija,grašak....
krompir
začin za soljenje
malo brašna
malo aleve paprike
list peršuna

"Back up" pristup

Kako sam se upuštala u nepoznato, iskustvo me je naučilo, da takva avantura može imati i vrlo nezadovoljavajući ishod, a kako nisam želela ostati bez ručka, pile sam isekla na komade, a belo meso na šnicle.Odmah sam belo meso pripremila kao lovačke šnicle.Recept za ove šnicle pogledajte ovde: http://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2010/09/lovacke-snicle.html.Tako sam se obezbedila da imam ručak ukoliko moj poduhvat ne uspe.U slučaju da papazjanija koju sam nameravala da napravim, uspe, tako sam se dodatno obrezbedila za bogat izbor jela za ručak ili čak večeru.
Dok su se lovačke šnicle krčkale same, ja sam bila potpuno opuštena i slobodna da sa ostatkom mesa radim šta god poželim...
Meso sam posolila i uvaljala u brašno pomešano sa malo aleve paprile.To mi je ostalo od pripremanja lovačkih šnicli od belog mesa,baš zgodno.



 Onda sam u šerpu sipala malo ulja i dok se ono zagrevalo očistila sam luk i isekla ga na rezance, režnjeve, krupno.Luk je bio baš velik, pa možete slobodno upotrebiti dva manja. Čim sam ubacila luk na ulje, odmah sam dodala i trečinu smrznute mešavine povrća.
Malo sam  sve promešala i onda sam oprala jednu papriku i jedan veći paradajz i krupno isekla i dodala u šerpu.Paradajz mi je bio potreban kako bi povrću koje se dinsta dodala malo soka.Po povrću koje se dinsta bacim jedan prstohvat šećera.Što da ne! Jel papazjanija ili nije papazjanija?


Nije prošao ni minut,povrće se tek onako zacaklilo, a ja stvarno žurim i nemam nameru da mu tu titram, dodam mu  odmah i meso, koje sam prethodno, sećate se, posolila začinom za soljenje i uvaljala u mešavinu brašna i aleve paprike.



Kako sam ubacila meso u šerpu na povrće, tako sve izmešam kako bi meso upalo u sve već prisutno u šerpi.Umerim temperaturu na jedinicu i poklopim,da se lagano krčka.

Razmišljam, šta dalje? Ako dolijem vodu, pravi paprikaš, a stavrno ne želim paprikaš...Želim sočan a ne čorbast ručak...Treba mi neki prilog...Setim se! 
Krompir!Gledam, ovaj što imam,sav mali i kvrgav.Ko će da ga guli sad!
Operem ga dobro od nečistoće...

Prebacim u šerpu....

Poklopim i stavim na šporet da se kuva u ljusci.
Sada , na šporetu imam skoro gotove lovačke šnicle, papazjaniju koja krčka u šerpi i već lepo miriše i krompir koji se kuva u ljusci. U tom trenutku sam ostavila ručak da se kuva sam, a u  narednih 30-40 minuta povedem ljuti rat protiv paukova i paučine, prašine i drugih ljutih neprijatelja. U međuvremenu sam došla samo jednom do šporeta, da isključim lovačke šnicle jer su bile gotove i da vidim da li je sve u redu u šerpi sa papazjanijom.Sve je bilo savršeno! U šerpi je bilo puno safta, a krompir se kuvao sve sa ljuskom... 
Otprilike u tom periodu, kada je prošlo 40-tak minuta od kad sam ostavila ručak da se kuva sam na šporetu, skinem krompir koji je bio skoro potpuno kuvan.Bio je baš mekan kad sam ga bocnula viljuškom, prospem vodu u kojoj se kuvao u sudoperu, i odmah, tu pod česmom, rashladim ga hladnom vodom, da mogu da mu skinem koru.


 Narežem krompir na četvrtine i ubacim u papazjaniju...
 Promešam sve da se sjedini krompir sa ostatkom jela...
 i pustim da sve otklopljeno lagano krčka još nekoliko minuta.Koliko minuta?
Toliko da krompir upije sok iz jela, aromu i da se u potpunosti dokuva :10-15?
Sada probate jelo i dosolite ako treba...
 Na kraju ubacim sitno iseckan peršunov list....
i sve prebacim u staklenu posudu za služenje...
Bila sam zadovoljna jer sam od uobičajenih sastojaka za paprikaš uspela da napravim nešto drugačije.Jelo je bilo baš lepo i sočno, a preostali  krompir iz ovog ručka, baš mi je dobro došao kao dodatak lovačkim šniclama za večeru...
Za ovo jelo važno je da nađete pravu meru za soljenje, jer taj krompir koji se kuvao u ljusci, dobija slanoću iz  sastojaka koji su se krčkali u šerpi.Iskalkulišite pravu meru prema svom ukusu i držite se devize: "lako je dosoliti", što bi rekla moja mama.
Takođe, želim da kažem da sam ovaj post posvetila pre svega onim mladim ženama koje su tek postale i žene domaćice, pored svih onih sjajnih titula koje su nosile pre udaje. Želela sam da im pokažem kako se ručak može praviti i pored drugih obaveza u kući i da im pomognem u organizaciji vremena: Kad god imate dosta  posla u kući, odlučite se za ručak koji se kuva sam.Takvih jela ima mnogo i to su pre svega ona jela koja samo pristavite, a ona se posle zgotove sama. Mada, postoji i drugo rešenje: Pobegnite negde!
Dodajem i zapažanje da ne računate puno na pomoć muškarca sa kojim živite jer njihov socijalni razvoj se zaglavio u vremenu ovog teksta ( Izvinjavam se pojedincima!):


P.S. Moje odbeglo Sebe, ono koje se stalno bunilo jer radi mnogo, jer radi dosadne i naporne poslove, stalno isto bez kraja i početka, ono koje se bunilo protiv slike žene sa trakom u kosi dok mužu servira večeru, ono Sebe koje je bilo nepomirljivo,buntovno i iskričavo, javilo mi se sa Krfa! Sedi u koktel baru i kulira.Ono tačno zna gde mu je mesto! 

Neka, bar neko da uživa , zaglavljen u vremenu...











5 коментара:

  1. Nadam se da si dovoljno vremen aprovela naovom finom mestu ..da s eopustis;)
    Papazjaniju voli i moja mama d akuva za mog tatu ,koji voli da ej jede ako i svi sotlai ukucani:)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicno ti ovo - sve u jednoj serpi!

    ...a za onaj prirucnik....sigurno ga je muskarac pisao. KAKO DA NE?!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Svidja mi se ova tvoja papazjanija!!!A prirucnik...samo originalno od tebe!!Pozdravljam te:))

    ОдговориИзбриши
  4. Papazjanije su sjajne....;*

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...