31.05.2011.

USTA PUNA SREĆE I SNOVA!

ČOKOLADNA PLETENICA  "SAN SVIH  SNOVA"
My name is Anka, Mc Anka



Već sam vam pisala o gospodinu Raulu Ramirezu i njegovoj web kuhinji http://www.bocadosdefelicidad.com/., što u prevodu znači: Usta puna sreće.
Pored recepta za mesni rolat u lisnatom testu, o čemu ste mogli da čitate u prethodnom postu, tamo sam pronašla i recept za poslasticu od lisnatog testa, božanstvenog ukusa.Pletenica od lisnatog testa koja je ispunjena čokoladom : http://www.bocadosdefelicidad.com/2010/08/postres-de-hojaldre.html
Kako mi se dopala ova igrarija sa lisnatim testom, napravila sam pletenicu sa čokoladom ali sam malo dodala sladoleda i jagoda i dobila sopstveni "Dream pie" koji služe u Mc Donaldsu.Dream pie je dream pie, al' ovo što sam danas jela u svojoj kući, prevazilazi sve što sam ikad probala! Zato, ovo što sada sledi, predlažem da ponovite u svojoj kuhinji i da mi onda kažete, da li je toliko dobro da se može nazvati  "San svih snova"... Dogovoreno?

ČOKOLADNA PLETENICA  "SAN SVIH SNOVA"

Potrebno je:


Pakovanje smrznutog lisnatog testa
100 gr čokolade za kuvanje-one najbolje!
2 kašike šećera
2 kašike vode
jagode, koliko vam srce želi
sladoled,koliko god hoćete i možete da podnesete
Sladoled možete sami napraviti, to je još jeftinija varijanta! Dve-tri kesice instant sladoled mase koštaju toliko malo, prema količini odličnog sladoleda koji ćete dobiti ...

Način izrade:

Prvo napravite sladoled koji god želite i u količini kojoj želite i stavite ga u frižider da se smrzne.
Smrznuto lisnato testo odmrznite, može da stoji i u frižideru, ako nameravate da poslasticu pravite dva-tri sata kasnije.Uključite rernu na 180 stepeni onog trenutka kada počnete da razvijate testo.Taman će se ugrejati na vreme...




Odmrznuto lisnato testo razvući u pravougaonike
debljine 2-3 mm.(25cmx35cm).



 Zarezati testo sa bočnih strava u pravilnim razmacima, koso,
poređati čokoladu...
 ...i plesti...
 ...plesti...
 :::Još malo,plesti...baš ide brzo!

 Jedna pletenica je gotova...
 ...a ti je već i druga,na isti način napravljena i ušuškana u tepsiji
na čije dno obavezno stavite papir za pečenje.Stavite pletenice
u zagrejanu rernu i pecite 20-tak minuta...
 Na minut pre nego što ćete izvaditi pletenice iz rerne, 
napravite sirup od šećera i vode.
Dve kašike šećera-dve kašike vode,pustite da provri
 i da se malo zgusne
Pomoćnik može da očisti jagode, 
a ako nemate pomoćnike onda to uradite kasnije
pred posluženje...

Gotove pletenice izvadite iz rerne...

i premažite ih šećernim sirupom...

tek da dobiju sjaj....i onda ih možete prebaciti
 na neku lepu tacnu...al' sve jedno,gde god da ih smestite,neće 
dugo trajati!

 Na tanjir sečete parče-dva,čokoladne pletenice,
dodajte sladoled, jagode...

 možete da servirate poslasticu i u posudi za sladoled...
 ...kako god...
 koliko god hoćete...
 sigurna sam da ćete uživati!
Istinski uživati!




29.05.2011.

MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU

USTA PUNA SREĆE!




Inspiraciju za današnji specijalitet pronašla sam na sajtu Raula Ramireza, gospodina istančanog ukusa, i u skladu sa tim se njegov sajt i zove veoma poetično: "Usta puna sreće" ili u originalu: http://www.bocadosdefelicidad.com/.
Iako na prvi pogled, jela koja se  tamo mogu pronaći zbog svog izgleda i načina na koji su servirana, kuvare početnike mogu "zaplašiti" svojim sjajnim izgledom koji nagoveštava blaženstvo za naša nepca, svima vama koji sebe svrstavate u kategoriju kuvara početnika, potvrđujem da je priprema ovog specijaliteta, više nego jednostavna i zabavna.
Tako se pokazuje još jednom, da su sve velike i dobre stvari u svojoj biti jednostavne!
Nije teško, a evo kako sam ga ja napravila!
Napominjem da sam se držala principa pravljenja ovog specijaliteta ali ne i doslovno svih sastojaka.Tako možete i vi da uradite, prema namirnicama koje trenutno imate...

MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU

 Potrebno je:

Polovina smrznutog lisnatog testa
(koje možete kupiti za male pare u svim bolje snabdevenim prodavnicama)

pola pakovanja smeznute mešavine povrća po izboru
(napominjem da bi se trebalo odlučiti za povrće koje nije puno vodeno, pa ću vam ja reći da sam se odlučila za mešavinu koja sadrži crveni pasulj, zelenu boraniju, malo šargarepe i kukuruz šećerac...možda mi je nešto promaklo...
jedan svež paradajz
malo kuvanog paradajza
300-400 gr mlevenog mesa po izboru
luk
malo ulja
malo začina za soljenje
jedno parčence sira kačkavalja po izboru
jedno žumance i kašika mleka
malo susama
U svakom slučaju dobro će vam doći papir za pečenje.

Način izrade:

Polovinu lisnatog testa stavite na tanjir da se odmrzne.Za to vreme napravite fil za rolat: u šerpi na malo ulja propržize sitno seckanu manju glavicu luka,dodajte odabranu smrznutu mešavinu,dovoljno je pola pakovanja od 500 gr, i nastavite da dinstate povrće.Kad povrće malo omekša dodajte svež i sočan paradajz iseččen na komadiće i  dospite dve tri kašike kuvanog paradajza. Tako ćemo dodati malo soka povrću.Posle nekoliko minuta dinstanja povrća, dodajte meso i stalno mešajte dok ne razbijete grudvice.Kad meso krene da krčka u povrću i kad vam bude izgledalo rastresito, smanjite temperaturu, poklopite i pustite da malo krčka.
Sada uključite rernu da se zagreva na 180 stepeni.Pripremite tepsiju: stavite na dno papir za pečenje. Dok fil od mesa ujednačeno krčka, podignite poklopac da tečnost može da ispari.Ne treba nam tečan već suv i rastresit fil.
Za to vreme dok se fil ne zgotovi, razvucite lisnato testo.
Pospite radnu površinu brašnom, a testo koje je obično spakovano u obliku pravougaonika,oblikujte u lopticu i spustite na brašnom posutu radnu površinu.Pritisnite ga da se malo spljošti i onda ga razvucite skroz tanko, 2mm, trudeći se da dobijete oblik pravougaonika.Veličina ovog pravougaonika treba da odgovara dnu vaše tepsije.Naravno da ćete izabrati onu manju koju niste dobili sa šporetom...

Na slici vidite da nisam dobila savršen pravougaonik, a dimenzije testa su odprilike 35cmx 45 cm.Dok ste razvlačili testo fil je spreman! Suvišna tečnost je isparila i sastojci su svi gotovo spremni za jelo.Posolite fil, vodeći računa o tome koliko je slan sir koji nameravate da stavite u rolat.Probajte sir, ako je dovoljno slan i ovako termički ne obrađen znajte da će biti još slaniji kada se istopi u rerni.To će dodatno osoliti ukus rolata.Zato umereno posolite fil.

Sada je najzabavnije! Razvučeno testo vizuelno podelite na tri dela po vertikali: U sredinu ćete staviti fil od mesa, a one druge dve bočne trećine, ćete zaseći koso u razmaku od 2 cm, odprilike, od oka. Kao što vidite, ja sam bila baš ushićena ovim poduhvatom, pa sam u toj preši i u želji da što pre dođem do pravljenja pletenice prilično asimetrično isekla "krila" ali kako se posle pokazalo to i nije toliko bitno!Nekako sam zabašurila grešku!
Dakle, na sredinu testa stavljate fil i ako vam se rasipa na stranu, na kraju ga malo doterajte rukom da dobije prilično ujednačen oblik pravougaonika od mesa.Odozgo po filu rasporedite parčad kačkavalja i  povrnite čeone krajeve dela testa na kojem se nalazi meso i onda unakrsno povijajte bočna krilca praveći pletenicu.Evo slike:



Kad ušuškate ovaj rolat, završite sa pletenicom, umutite jedno žumance sa kašikom mleka i premažite rolat.Pospite ga susamom, ali ako trenutno nemate susam, pa ništa strašno, biće lep i bez susama!

Sada rolat prebacite u pripremljenu tepsiju čije ste dno prekrili papirom za pečenje , stavite u zagrejanu rernu i pecite 25-30 minuta. Vi najbolje poznajete svoju rernu, kako radi i kako peče pa zavirite malo posle 20-tak minuta da procenite boju testa.Pečeno testo ima lepu rumenu-braonkastu boju, to znate već!
Pečeni rolat izvadite napolje, prebacite ga na tanjir za služenje, secite i uživajte.Ja sam ga poslužila mojoj porodici kao večeru uz svež paradajiz koji nisam posolila.Ukus ovog mog rolata je bio veoma lep,  ali da tako kažem,  pikantan, jer je sir koji  sam stavila bio baš slan.U ustima se meša ukus lisnatog testa u fragmentima, predivnog fila od mesa i povrća, a sve to blažite sočnim svežim paradajzom,  tražite još, jer su usta puna sreće! Baš! I ako imate sreće da se u tom trenutku igra finale lige šampiona ...




Tako meko i slasno!

Neko mi je poslao cveće!

Idem da im promenim vodu, da dugo traju!
Hvala Maki!

28.05.2011.

ĆUFTE U POVRĆU ZA TOPLE DANE


ĆUFTICE U POVRĆU


Potrebno je:

Pakovanje smrznute mešavine povrća po izboru
(Ja sam koristila pola pakovanja frikomove meksičke mešavine
 i pola pakovanja fitnes mešavine)
1 luk- samo ako već nije sadržan u mešavini smrznutog povrća
koju izaberete
2-3 sveže tikvice
2-3 sveža paradajza
malo kuvanog paradajza
začin za soljenje
pola pakovanja makarona

za ćuftice:

300 gr mlevenog junećeg mesa
ili ako volite mešano mleveno meso ili čistu mlevenu svinjetinu
malo origana, peršunovog lista po želji...
1 jaje
malo prezli
začin za soljenje


U jednu srednju šerpu stavite na malo ulja, smrznuto povrće da se dinsta.Ukoliko mešavina koju ste izabrali ne sadrži luk, dodajte i jedan manji sitno iseckan luk, da se dinsta zajedno sa ostalim povrćem.Kad povrće malo omekša dodajte isečen na kriške svež paradajz, izmešajte i smanjite temperaturu, poklopite šerpu i pustite da povrće krčka.Možete dodati i tek malo vode ukoliko se plašite da povrće ne zagori, jer narednih par minuta treba da ogulite tikvice i da ih uzduž isečete na četvrtine.
Čim sredite tikvice, otklopite šerpu, promešajte povrće koje se dinstalo i već napravilo dosta safta i ubacite tikvice isečene na malo krupnije komade.Svaku četvrtinu uzdižno isečene tikvice isecite bar na četiri parčeta.Posolite, začinom za soljenje, po ukusu, promešajte i ponovo poklopite da se sve lagano krčka u puno safta i pare.Možete da dolijete i malo kuvanog paradajza ukoliko želite da imate više tečnosti u kojoj se povrće dinsta i da budete potpuno mirni dok pripremate meso.Važno je da umerite temperaturu ringle da jelo stalno lagano krčka, a da ne utihne u poptunosti ili da vam stalno podiže poklopac i kipi po šporetu...

Sada pripremite ćuftice.U činiju stavite meso i malo udubite u srdini da napravite ulegnuće za jaje,dodajte malo začina za soljenje,nemojte preterivati jer imate malo mesa i dovoljna je jedna kašičica začina za soljenje.Dodajte i dve –tri kašike prezli i sve sastojke umesite varjačom u kompaktnu masu koja se odvaja od zidova činije.
Dok ste ovo radili, povrće je krčkalo i sad je vreme da mu dospete još malo kuvanog paradajza.Sipajte od prilike, kao da hoćete da dospete onoliko kuvanog paradajza da se stvori dovoljno čorbice u kojoj će se uskoro krčkati i ćuftice.
Ukoliko bi vam značila mera, onda je to jedna šoljica za kafu.Nećete pogrešiti ako dodate više ili manje, jer kasnije uvek možete da dodate još kuvanog paradajza.Sada ponovo poklopite šerpu u kojoj se krčka povrće.
Na ringlu stavite blago nauljen tiganj da se zagreva, a vi nauljite ruke i oblikujte male loptice od mesa.Njihova veličina je odprilike 2cm u prečniku. Od ove količine mesa dobućete oko 25 ćuftica. Radite brzo i čim se tiganj zagreje spuštajte ćuftice  i propržite ih sa svih strana.Čim dobiju izgled isprženog mesa, a to je vrlo brzo, vadite ih iz tiganja i spuštajte u sos od povrća koji je skoro gotov.
Sada pažljivo promešajte sve kako bi se ćuftice lepo smestile u sos od povrća i procenite da li želite da dodate još malo kuvanog paradajza. Ja sam dodala još malo jer sam želela da imam dovoljno tečnosti tako da na kraju mogu da dodam i makarone, a one uvek popiju dosta tečnosti kad se dodaju u neko jelo.
Ukupno sam do ovog momenta sipala jednu veliku šolju kuvanog paradajza, oko 2,5 dl...
Sada Poklopite šerpu i pustite sve da se krčka još dvadesetak minuta.
Tada obarite pola pakovanja makarona, ali tek toliko da samo malo omekšaju. Procedite ih i tako na pola kuvane dodajte povrću i ćufticama.Sve promešajte i pospite malo origana i peršunovog lišća po želji.
Probajte jelo i ako treba doterajte ukus.Pazite sa soljenjem, jer kuvani paradajz koji ste dodali već sadrži so.
Ringlu isključite i ostavite tako da se jelo dokuva na toploj ringli još desetak minuta, odnosno tek toliko da makaroni omekšaju.
Jelo je lagano, lepo, ukusno. Prija u toplim danima kada nam nije posebno stalo do teških jela i masnoća. Lepo je kad se jede toplo, odmah kad je skuvano ali mu apsolutno ništa ne fali ni kad se u potpunosti prohladi.
Sada kada ima puno svežeg povrća možete napraviti vlastiti izbor povrća koji možete da nađete na pijaci i na isti način napraviti ovo jelo.ja sam se odlučila za smrznutu mešavinu jer nisam išla na pijacu ali i zbog toga što vam od svakog povrća treba po malo. Zato su ove smrznute mešavine povrća baš zgodne.


20.05.2011.

VOĆNA TORTA

TORTA ZA ROĐENDAN JE SPREMNA


Završila sam tortu za sutrašnju rođendansku žurku moje najstarije ćerke.Rođendan je 18-ti pa sam mu pridala neki poseban značaj i valjda od silne želje da napravim nešto posebno ništa mi nije išlo ni lako ni glatko, iako sam ovu tortu pravila nebrojeno puta.To samo govori u prilog onoj tezi: Sve je u glavi!
Torta će se seći tek sutra, kasno uveče pa se nadam da će je neko i slikati, kako bih naknadno objavila sliku preseka torte.

Recept za ovu tortu je isti kao i za  Sladoled tortu http://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2010/09/sladoled-torta.html i Tortu u obliku zamka  http://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2010/12/roendanska-torta-u-obliku-zamka.html, šta da radim kad moja deca najviše vole tu tortu u raznim varijacijama.
Mislila sam da je baš zanimljivo da i ovu varijantu objavim jer je baš dobar primer kako isti recept uz male izmene sadržaja i oblikovanja daje potpuno drugačiji rezultat.
Ova torta je drugačija od prethodne dve jer ima ubačeno voće, jagode, unutar same torte i na poslednjoj kori na samoj površini torte ubacila sam jagode i kivi zbog boja i dekoracije.Tortu sam na kraju prelila želatinastim prelivom za torte koji sam napravila po upustvu proizvođača, kako bi voće sačuvalo svežinu i boju do sutra uveče.

 Sutra ću je još malo doterati , možba dodam na bočnu ivicu piškote uvaljane u šlag i kokosovo brašno, ne znam videću šta će mi pasti na pamet...i možda malo cvetića i kokosovog brašna po tacni da se ne vidi plastika...
Valjda će se svideti gostima...slavljenici se baš dopala...nadam se da je bila iskrena?

NAGRADA PONOVO!


HVALA JACAMACO!

Dobila sam nagradu ponovo.Pitanja su ista kao u prethodnom slučaju, pa se neću ponavljati...Ja je samo prosleđujem sledećim blogovima, a dobitnici kad ih budu peuzeli,mole se da odgovore na sledeća pitanja:
1. Zašto ste otpočeli blogovanje?
2.kako ste odabrali naziv vašeg bloga?
3.Koje su teme vašeg bloga?

Nagradu prosleđujem sledećim blogovima:

1.Bilo jednom u kuhinji, supermama,  http://bilojednomukuhinji.blogspot.com/
2.Džoli http://dzolistic.blogspot.com/
3.Jelena http://foodforthought-jelena.blogspot.com/
4.Maja http://kuvaricanatrapezu.blogspot.com/
5.Milin kuvar http://milajedraga.blogspot.com/
6.Svetlana http://mojanoblica.blogspot.com/
7. Marina http://365dayswithoutsweets.blogspot.com/
Molim vas da preuzmete nagradu...

Sve su to blogovi vredni pažnje,

18.05.2011.

KIFLICE


GENERALNA PROBA USPELA!

Moja najstarija ćerka u subotu slavi svoj 18 - ti rođendan, a ja već nekoliko dana razmišljam šta da napravim za posluženje.Pale mi na pamet kiflice, a tu sam totalni gubitnik jer do sada mi nikada nije uspelo da ih napravim tako da budu meke, mirisne, ukusne, neodoljive...Svaki moj poduhvat završavao se neuspehom: uvek su bile tvrde ko kamen, fil iscuri na tepsiju pa  dok se testo peče u rerni, kuću okadim onim neprijatnim mirisom spaljene materije koja je nekad bila sir ili dzem.
Da se razumemo, mogla sam i da odustanem od ove zamisli! Ja sam jedna prava gotovanka i najviše volim kad za žurkre i razna slavlja kupim sve što se kupiti može od onih koji to bolje rade od mene. Osim toga, pored kiflica, praviću još mnogo čega, tako da se njihovo odsustvo ne bi ni primetilo. Koliko mogu da zaključim po izboru pića koji je već pripremljen, žurka će biti koktel-party, pa računam ako prosečan omladinac na koktele reaguje kao ja, neće se mnogo ni jesti...
Međutim, ja navalila na te kiflice, moram pa moram, moram ili propast! Mislim, kad ću konačno naučiti da pravim kiflice, ćerka mi punoletna, pa krajnje je vreme!  E, što nisam bila takva po pitanju vežbi i redukcije telesne mase (i masti)!
Krenem da istražujem blogove mojih dragih koleginica. Odem prvo kod Maje, Majina kuhinja jer znam da ima odlična peciva, ali nekako se uplašim da ja to neću moći. Mislim Maja je k'o iz one pesmice:..."brašno sejem, kapica na glavi, mesim testo tako vešto kao pekar pravi..." Razmišljam, šta ako tu ima neka caka za koju Maja misli da se podrazumeva, šta ako ne uspem i ponovo se razočaram? Prosto sam imala osećaj da je to viši nivo umeća oko peciva!Odem i kod Joje: Jojini isprobani recepti  i opet  isto! Jednostavno su previše vešte za mene!
Na kraju odem kod Mamajac, Provereni recepti. Cook and bakes i tamo nađem njen recept za kiflice.E, tu sam odmah znala da sam našla ono što sam tražila!
Kao prvo i prvo, recept je pripadao njenoj mami, što znači da je već prilično isproban i kako je sačuvan, znači da valja. Odštampam recept i odjurim u kuhinju. Imam sve što mi treba!
Uradim sve kako je rečeno: recept za kiflice i objašnjeno na slikama i ...i... i... uspela sam 100 posto!
Ne samo da su lepe na oko, ne samo da su mekane kao duša, ne samo da su ukusne i mirisne, već su božanstvene i ne može se prestati jesti (to mu dodje kao neka mana)...
Posle sam videla da je recept poznat i šire, pa ga možete naći i na drugim mestima na internetu:Becook

Kao što se ovde može videti, iz mog primera, u kulinarstvu uvek možete napredovati i iznova otkrivati načine da savladate one oblasti kulinarstva za koje uporno verujete da nemate talenat!
Potrebno je samo da budete dovoljno samokritični pa da tačno znate koji je nivo vaše veštine i shodno tome da se opredelite za odgovarajući recept. Vremenom kako budete postajali veštiji u nekoj oblasti, prelazite i na zahtevnije recepte.
Praveći ove kiflice držala sam se recepta. Plašila sam se da mi testo neće biti dobro jer ga nisam baš puno mesila.Priznajem da je vrlo teško varjačom mesiti ovo testo, zabole ruke, pa sam u jednom trenutku sela i stavila vanglu u krilo i mesila ga varjačom, ne dugo, već tek toliko koliko je bilo dovoljno da se testo lepo sve sjedini i da počnu da se pojavljuju šklobuci vazduha.
Onda sam ga prekrila najlon folijom koju sam malo namazala uljem.To je potrebno zbog toga što kasnije kad testo naraste lako odvojite foliju od testa. Testo se tako neće zalepiti za foliju.
Rernu sam uključila na 180 stepeni tek kad je testo naraslo, jer nema potrebe da se rerna greje pre toga.Pekla sam kiflice tačno 20 minuta, bez upotrebe fena rerne.
Prilikom presipanja testa na radnu površinu iz vangle, neka vas ne brine što je testo žitko, puno rupica od vazduha i lepljivo.Na radnu površinu poprašite brašno,prespite testo i nemojte se puno baviti onim delom testa koje se zalepilo za zidove vangle. Samo ovlaš uvaljajte testo u brašno, bez nekog preteranog gnječenja i onda ga oblikujte u veknicu.
Tu veknu podelite na dva dela, pa jedan deo odložite na brašnom posutu radnu površinu, a drugi deo podelite na pet jednakih delova.To će vam najlakše biti ako i ovaj deo prvo oblikujete u veknicu i tupljim nožem označite mesta na kojima ćete seći.Tako imate mogućnost  da ispravite grešku ako vam se učini da su neki delovi značajno manji.Zašto je važno da testo delite na približno iste delove?
Zato što te delove razvlačite u krug debljine nekoliko milimetara, sečete tako razvijeno testo na 8 jednakih delova i ako su vam testa približno iste veličine, biće vam i kiflice iste veličine.Način na koji se savijaju kiflice lepo je objašnjen u receptu i nema bojazni da će fil prilikom pečenja,  iz kiflica curiti napolje. Ja sam prilikom stavljanja kiflica u tepsiju,blago ih savijala u polumesec, to sam negde pročitala...ko zna gde! Onda mi se desilo da je nestala moja  četkica za premazivanje peciva žumancetom, koju sam koristila u retkim prilikama, praveći kiflice u prošlosti...Ispostavilo se da je našla drugi smisao života jer sam je otkrila u ćerkinom priboru za crtanje, pa sam se snašla tako što sam kiflice premazala umućenim žumancetom koristeći svoje prste.Lepo, nežno, jagodicama...
Po drugim pitanjima ovog recepta za kiflice  nisam imala dileme pa verujem da je potpuno nepotrebno da bilo šta još kažem što se tiče mog iskustva sa prvim kiflicama koje su mi u potpunosti uspele.
Sada kada sam konačno uspela da napravim kiflice po ovom receptu,osećam se dovoljno spremnom da se uhvatim u koštac sa ostalim đakonijama mojih dragih blogerki.Tako zahvaljujem se Mamajac na receptu, a Maja, Jovana, Nale,Jasmina i sve one druge velike majstorice, stekle su novog poklonika peciva odlučnog da isproba sve što su ikad objavile!
Sad vidim da ja to mogu...







15.05.2011.

NAGRADA,NAGRADA,NAGRADICA DRAGA



Neocekivano, bas kad sam pomislila da padam u zaborav u svetu blogera, dobila sam nagradu od moje drage virtuelne prijateljice Jasne! U poslednje vreme ne pisem cesto na blogu pa je razumljivo  sto me drugi blogeri ne posecuju tako cesto ali na moje veliko zadovoljstvo moj Kuvar za pocetnike je nasao put do svojih citalaca, kuvara pocetnika, bas onih za koje je i napisan, pa sada sve cesce dobijam pozdrave i komentare od anonimnih citalaca koji mi javljaju da su napravili svoj prvi gulas ili pasulj i da su sasvim zadovoljni.Cesto su to i muskarci.
Ovu nagradu prihvatam s radoscu i zamislicu da sam je dobila za poduhvat kome sam se zaista s radoscu predala: pokazati svima onima koji ne znaju da kuvaju, a zele da nauce, koliko je to lako, jednostavno i korisno.
Iako nisam pisala na svom blogu,obilazila sam meni drage blogove.Moram da primetim da su njhovi autori napravili velike i kvalitetne pomake  u sadrzaju, fotografiji, dizajnu...Narocito me raduje sto su mnoge moje koleginice blogerke napravile iskorak u kvalitetu teksta tako da pojedini tekstovi imaju kvalitet studije na odredjenu temu, neki su nasli nacina da naprave serijal tekstova koji su tematski vezani, duhoviti i poucni...Bas sam se lepo nauzivala prateci razvoj mojih omiljenih blogova...
Sve u svemu, iako je vecina blogova nastala kao vid potrebe njihovig autora da se izraze, zabave i komuniciraju na jedan fantastican nacin koji  je omogucila savremena tehnologija, taj izraz licne potrebe, kao i uvek kada se nesto radi iskreno,  postao je jedno veliko opste dobro, jer je ulozen veliki trud i iskrena zelja da se odredjeno znanje ili pogled na svet prenese dalje, da se podari onima koji traze odgovore.
Ovom prilikom zelim da se zahvalim svim svojim citaocima, koji me posecuju redovno ili makar slucajno, na paznji i vremenu koje su posvetili mojim receptima i drugim tekstovima.
Svako jutro moj dan pocinjem pregledom statistike svog bloga i uvek se beskrajno obradujem kad vidim da me posecuju ljudi iz svih krajeva sveta.Najveca mi je misterija moj citalac sa Islanda...Vidim povremeno navrati na moj blog, znam da nas ima svuda po svetu, ali Island mi nekako deluje potpuno nestvarno...Mislim, Island zamisljam okovan ledom, a vi znate koliko ja ne podnosim zimu, pa stalno mislim na tog mog citaoca, da li mu je zima, sta uopste radi na Islandu kad postoji Florida? Dragi moj Islandjanine, ako budes citao ovo, molim te javi mi kako ti je tamo na Islandu i posalji neki recept...
Moja jutarnja kafica, pregled statistike bloga, postali su rutina u kojoj uzivam.Uzivam i dok citam moje omiljene blogove ali i kada sasvim slucajno otkrijem nekog potpuno novog i fantasticnog autora bloga na neku temu.Ovaj vid komunikacije omogucava mi da moj mozak uziva u mislima onih koji imaju sta da kazu, koji umeju da me zasmeju, nauce necemu,otkriju citave nove horizonte ili bar pokazu kako nisam sama ovakva kakva jesam: radoznala i zeljna znanja, postovalac reci sa znacenjem i dela koja su nastala ne zbog ega autora
vec iz ciste potrebe za stvaranjem.

Uz nagradu potrebno je odgovoriti i na neka pitanja:

Answer the questions / odgovori na pitanja
-Why did you start bloging? / zasto ste otpoceli blogiranje? Htela sam da vidim kako se to radi!
-How did you choose your blog's name? / kako ste odabrali ime za blog? Bilo mi logicno: Kuvar za pocetnike jer je kuvar za pocetnike,samo to i nista vise!
-Koje su teme vaseg bloga? / What's the topic of your blog? Najvise se bavim hranom ali ponekad mi se otme i neki stav,ponekad se smejem, a ponekad...pa takav je zivot, takav je i moj blog 



Ja nagradu prosledjujem:
1.Cook and bakes  http://mamajacooks.blogspot.com/  Ovaj blog  bas  pratim.Odusevljena sam tekstom za reform tortu, tri dana u plehu, fotografijama...obozavam Mamajac tvoj blog!
2. Achtung baby! http://cooktobe.blogspot.com/ Obozavam ovaj blog zbog specificnog pristupa i duhovitosti,a i zbog toga sto mi je njegova autorka rekla da izgledam kao da mi je u vrh glave 30 godina...iako imam 46...Pa, mislim, bas mi se dopalo misljenje...salim se, blog je odlican...
3.Cooking by Mirjana (Ruza 123)  http://ruza123-cooking.blogspot.com/ Draga sestro, svidja mi se tvoj blog i svo vreme se pitam jesi li Mirjana ili Ruza? Svidjaju mi se tvoji recepti, lepe su slike, sve u svemu prijatno mesto....
4.Jojini isprobani recepti  http://raznajela.blogspot.com/ Joja je ziva enciklopedija recepata, neumorno ih objavljuje,slika i cesto menja dizajn bloga...Ovaj poslednji je odlican, bar po mom ukusu...Dobitnica je velikog broja nagrada sto samo govori u prilog popularnosti njenog bloga,kvalitetu recepata,velikom broju raznovrsnih recepata...fantastican blog...
5.Last good day of the year  http://last-good-day-of-the-year.blogspot.com/ Fantastican blog, odlicni recepti propraceni lepom pricom.Lep napredak i razvoj bloga! Cestitam!
6.Coolinarija http://coolinarija.blogspot.com/ Nale ima fantastican blog, zanimljive tekstove,sto bi rekli englezi :"Great job!" volim da te citam, Nale i na Gradini i na Coolinariji...
7.Majina kuhinja http://majinakuhinja.blogspot.com/ Maja je bas lepo razvila svoj blog, ima odlicne recepte, a ja veoma volim njena peciva, pa preporucujem svima da je obidju...

Volim i Zoru i Zorine recepte ali ona je vec dobila nagradu pa ne bih da se ponavljam i naravno obozavam blog Around the world in favorite recipes  http://jasnaskitchencreations.blogspot.com/ ali od Jasne sam dobila nagradu pa ne mogu da je vracam !
Na kraju,ne mogu vise da nabrajam, a ostalo je bar jos 10 fantasticnih blogova koje bas mnogo volim i cesto posecujem...Nemojte mi zameriti...
Molim vas da preuzmete nagrade i moje citaoce da obidju ova fantasticna mesta...
Svim mojim citaocima preporucujem toplo ove blogove !



share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...