31. 12. 2011.

ČESTITKE I POZDRAVI

SREĆNA NOVA GODINA

Svima vama koji ste posećivali  Kuvar za početnike ili ste baš danas slučajno navratili, svima koji nikada nisu bili ovde i svima onima koji više ne dolaze, svima onima koji će tek navratiti, želim srećnu novu godinu 2012-tu.
Želim vam prijatno veče, lepe misli i još lepše snove, želim vam zdravlje i udar inspiracije koji će vam raširiti krila, želim vam puno smeha ...
Ne zaboravite i pad je let, ništa nije večno i sve što dođe mora i da prođe...

Ljubim vas sve!



27. 12. 2011.

NJOKE



Njoke u gulašu

MOJA NJOKA VOLI ŠUFNUDLE

Kad sam bila dete, moja baka me je zvala Njoka. Mnogo sam volela to ime kao i baku  Milu koja me je odgojila, a vremenom sam razvila i veliku ljubav prema njokama koje je ona  pravila  i kao prilog svemu što ima mnogo safta i kao domaću poslasticu koju u Sremu zovu šufnudle.Ljubav prema mojoj baki, ne poznaje granice života i smrti, a  ljubav prema njokama ( i šufnudlama) potiskujem koliko mogu...



Njoke spadaju u onu vrstu priloga u kome nepca uživaju i kao sve dobre stvari sasvim su jednostavne za pravljenje.
Njoke u  podvarku s belim pilećim mesom

Evo kako:

500 gr krompira
200 gr brašna (+ malo brašna za posipanje radne površine)
20-30 gr putera (margarina)
1 jaje
Pola kašičice soli

Istina je da njoke najčešće pravim kada imam dosta preostalog pirea od krompira koji se ne pojede za ručak, jer pire je lep samo kao tek zgotovljen.Kasnije kad se ohladi, stvrdne se i uglavnom svaki pokušaj da mu vratimo izgubljene čari promeni sve ono zbog čega ga volimo.Teško je uskladiti vreme ručka kad je porodica mogobrojna i kad su rasporedi obaveza toliko različiti te je nemoguće ručak servirati svima u isto vreme.Zato, često kad imam preostali krompir pire, on završi u „reciklaži“ i na stolu se pojavi u svoj neodoljivosti njoka.

POSTUPAK

Bez obzira da li polazite od namenskog kuvanja krompira za njoke ili imate ohlađen preostali pire, polazna tačka je da u odgovarajuću količinu skuvanog krmpira koji ispasirate (i ako je tek skuvan-rashladite na sobnu temperaturu) dodate jedno jaje, so, (ako je preostali pire  bio dovoljno slan dodate manje soli), brašno i narendani margarin ili puter. Sve to umesite ugrubo u posudi i kad se masa prilično ujednači, pospete radnu površinu s malo brašna i umesite lepo glatko i meko testo.

FORMULA:

ISPASIRAN KROMIR + JAJE + PUTER(MARGARIN) + BRAŠNO + SO  = NJOKE

Ovo je i pravo vreme da stavite šerpicu s vodom, koju ste malo posolili, na ringlu, kako bi voda u kojoj ćete kuvati njoke provrila na vreme.

Jufkicu koju umesite oblikujete u valjak ( testo jednostavno rukama valjate napred nazad po radnoj površini koju ste posuli brašnom) i podelite na tri dela, radi lakše manipulacije testom. Deo po deo testa oblikujete u valjak obima približno onom koji dobijete spajanjem kažiprsta i palca. Takav valjak sečete na pola, pa svaku polovinu na pola i tako sve dok nedobijete parčad debljine oko 0,5 cm..
Ove parčiće možete dodatno doterati prstima u željeni oblik ili ih blago pritisnuti viljuškom da im se da reljefast izgled ili ih malo pritisnete na sitno rende posuto brašnom, šta god, ili možete jednostavno da ih uvaljate dlanovima u kuglice. Ja ih najviše volim u obliku malih kuglica, pa sam i ove danas pravila tako.
Čim voda provri pripremljeno testo, u  obliku koji ste izabrali, spuštate u vodu. Nemojte odjednom ubaciti veliku količinu da se kuva. Nema potrebe, njoke su gotove za nekoliko treutaka i čim isplivaju na površinu, vadite ih napolje rešetkastom kašikom.Odložite ih u neku rešetkasu, šupljikavu posudu do konačne upotrebe.
Kada skuvate celu količinu pripremljenih njoka, možete ih ubaciti u gulaš  umesto makarona ili kao zamenu za pire krompir koji služite uz gulaš. Njoke su lep prilog u svim jelima sa puno safta.

Napomena: Ukoliko njoke ubacujete u neko jelo, dovoljno ih je kuvati tek toliko da isplivaju na površinu. One se u vrelini jela u koje ih ubacujete dodatno skuvaju tako da nema bojazni da će unutra ostati gnjecave, živog testa. Međutim, ako ih spremate u varijanti poslastice, bilo bi dobro da ih kad "isplivaju" kuvate još 2-3 minuta kako bi se dobro skuvale. Onda ih uvaljate u propržene prezle i pospete šećerom.Služite ih takve još dok su tople.

A ŠUFNUDLE?

Ovako pripremljene njoke, kada je testo oblikovano kao valjak dužine 3-4 cm, poznate su i  kao domaća poslastica, koju u Sremu zovu Šufnudle. Dakle njoke valjkastog (ili bilo kog oblika), kad skuvamo i ocedimo, ubacimo i uvaljamo u propžene prezle i poslužimo posute šećerom. Možete i da preterujete, pa recimo uz šećer pospete ih i  mlevenim orasima ili ....šta god volite.

Kako god ih pravili i poslužili, bilo kao priilog nekom sočnom jelu ili kao poslasticu, njoke su prava uživancija!

Njoke pre nego što su ubačene u podvarak s belim pilećim mesom.
propržene su tek ovlaš na ulju u kome sam sam prethodno tek malo , da zamiriše,
 ispržila sitno seckan čen belog luka.



25. 12. 2011.

KOKTEL ZALOGAJI PUNI IZNENAĐENJA


VELIČANSTVEN SPOJ "NESPOJIVOG"

Mogu li se pomešati urme ili  suve šljive, bademi, gorgonzola i slanina u jednom zalogaju? Da li bi ste bili dovoljno hrabri da to pokušate pripremajući zakusku za svoje prijatelje? Znam nekog ko je to uradio i znam koliko su gosti bili oduševljeni!
Evo, kako se to radi!


Pripremio, Daniel A.

Suve šljive i urme su osnova ovog predjela
, a punio sam ih naizmenično bademom i gorgonzola sirom. Tako napunjene su urolane u slaninu, probodene čačkalicom i lagano posute braon šećerom. Peku se na rešetki, u rerni zagrejanoj na 250˚C,  oko pola sata, taman toliko da slanina postane hrskava. Ovo predjelo poslužiti rashlađeno na sobnu temperaturu uz kvalitetno crno vino po izboru.

Potrebno je:

urme 500 gr
suva šljiva 250 gr (po mogućstvu otkoštana)
slanina sečena u dužim tankim slajsevima (oko 40 slajseva)
gorgonzola sir jedno pakovanje (od 150 gr)
badem pečen neslan ( oko 100 gr)
braon šećer (mada može i obični)

Ja sam veče pre, sve pripremio na sledeći način: 

1. Sekao sam urmu nožem po jednoj uzdužnoj strani i vadio košticu
2. Pripremio sam suve šljive tako što sam u svakoj napravio rupu
3. U jedan deo količine urmi, u šupljinu gde je bila koštica, punio sam gorgonzolu, ne previše, taman toliko da se rupa popuni sirom i da se lepo preklopi, a da ništa ne izlazi sa strane
4. U drugi deo urmi sam na mesto izvađene koštice stavljao po jedan badem
5. Isto sam uradio i sa suvim šljivama, stim što sam imao šljive bez koštice pa mi je to olakšalo deo posla oko vađenja istih.
6. Na kraju sam svaku urmu i šljivu rolao u slaninu ali mi je jedan slajs bio dovoljan za dve urme ili šljive (dakle dovoljno je zamotavati u jednom do jednom ipo sloju da bi se lakše i brže ispeklo), probiti svaki komad čačkalicom
7. Kod mene je sve prenoćilo u frižideru i sutradan, pre pečenja je svaki komad izgledao lepo i čvrsto upakovan
8. Poredao sam sve na rešetku u rerni koja je bila predhodno zagrejana na 250˚C.Isod rešetke sam stavio tepsiju (vidi sliku), kako bi sprečio kapanje masnoće u rernu.

9. Posle 15 minkad se slanina malo «oznojila» pažljivo sam izvukao rešetku i sve posuo braon šećerom i vratio da se dalje peče dok slanina ne postane hrskava.
10.Na kraju sam sve zajedno poredao na tanjir i ostavio da se ohladi na sobnoj temperaturi

Lepo je to što postoji faktor iznenađenja i  kada je sve na istom tanjiru jer nikad nisi sigurna koja od ove četiri kombinacije će se naći u ustima :-)

Gorgonzola







Gorgonzola je italijanski sir od kravljeg mleka sa plemenitim plavim plesnima. To je, zajedno sa rokforom i stiltonom, jedan od tri najpoznatija plava sira na svetu. Sir je dobio ime po gradiću Gorgonzola u okolini Milana, gde je po predanju, prvi put napravljen 879.godine. Međutim, od kako je nastao, kao njegova postojbina se predstavlja još nekoliko mesta u okolini i spor oko tog pitanja traje do današnjeg dana. Gorgonzola se proizvodi u regionima Piemont i Lombardija, što je regulisano državnim zakonom. Ono što je nekada bilo postojbina, sada je predgrađe Milana, pa se današnja gorgonzola proizvodi u oblasti Novara, ali se teritorija proizvodnje proširuje i na Bergamo, Brešu, Komo, Kremonu...
Sir se pravi od punomsnog, pasterizovanog kravljeg mleka u koje se dodaju bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus zajedno sa sporama plesni Penicillium glaucum. Kao i svi drugi, takozvani plavi sirevi, zri iznutra ka spoljašnjim stranama. Nakon što ispusti svu surutku iz sebe, sir zri na niskim temperaturma. Nekada su ga za vreme tog procesa ostavljali u krečnjačkim pećinama, a sada se drži u specijalno pravljenim komorama. Tokom zrenja se u sireve stavljaju metalne šipke. To se radi da bi se u njihivoj strukturi stvorili vazdušni kanali kroz koje bi se plesan lakše i bolje širila kroz čitav sir. Period zrenja standardno traje tri, četiri meseca. Dužina tog vremena određuje kakvu će konzistenciju imati sir: čvrsta gorgonzola ima duži period sazrevanja od kremaste. Obično se prodaje umotana u aluminijumsku foliju da bi uspešno sačuvala neophodnu vlagu.
Izvor teksta:  www.fruterra.com

Urme

 fotografija preuzeta sa : http://waynesword.palomar.edu/ecoph10.htm 


fotografija preuzeta sa : dijeta.net

21. 12. 2011.

ITALIJANSKA VEČERA - ČEKAJUĆI GOSTOA

Ko će kome ako ne svoj svome

Poziv za gostovanje na mom blogu nije baš bio privlačan mojim čitaocima i već kad sam počela da se mučim onim osećanjem, koje gaje mala deca kada su izopštena iz igre svojih vršnjaka, pozntog u žalopojci: „Niko neće sa mnom da se igra“ na moja vrata je zakucao dragi gost!
Milena! Moja ćerka.Jednosavno, iz čista mira, odlučila je da nas sve iznenadi kako je ona to nazvala „Italijanskom večerom“.

Recepte za ovu večeru pronašla je na internetu, malo improvizovala, napravila dar- mar u kuhinji, ali sama večera, u potpunosti je uspela! Svaka čast, Milenice, biće od tebe kuvarica jednog dana kada odlučiš da uzmeš varjaču u ruke!

UPOZNAJ KUVARICU

Milena, mnogo voli da se bavi svim onim stvarima vezanim za čistu uživanciju: slika portrete, osmišljava party-e, šminka sebe i druge, oslikava svoje nokte, lenčari uz dobru knjigu,  provodi vreme s dečkom( po mogućstvu non-stop), sluša muziku...Ponekad danima pravi biznis planove za svoje buduće poslove.Trenutno je učenica srednje turističke škole i "ima skoro sve petice u školi", kako definiše svoj uspeh, a bavi se i prodajom Oriflemove kozmetike.
Naročito voli cipele sa nezamislivo visokm potpeticama i radije bi imala takve koje može da obuje samo jednom u životu nego 10 običnih i udobnih
Dok su druga deca govorila šta će biti kad porastu: astronaut, čarobnjak, potparol političke stranke ili Telekoma - Srbija, slavna pevačica ili pijanistkinja, vrhunska teniserka ili trener tenisa, Milena je ostala upamćena po izjavi da će biti supruga slavnog holivudskog producenta!

ITALIJANSKA VEČERA MILENE D.


Piletina u saftu od svežeg paradajza

Pileće grudi iseći na tanke šnicle.
Pržiti na maslinovom ulju, Ubaciti jedan iseckani crni luk i jedan sitno iseckan češanj belog luka. i pred kraj, u tiganj ubaciti dva-tri paradajza iseckana na male komadiće. Propržiti tek toliko da paradajz pusti malo safta i omekša, posoliti po ukusu uobičajenim  začinom  za soljenje. Posuti prstohvat origana. Jelo je tada spremno za serviranje.




BRUSKETI


Dijagonalno iseći baget hleb na kriške (računajući bar dve kriške po osobi) i premazati tankim slojem maslinovog ulja, onog najboljeg i staviti u zagrejanu rernu -180˚C na pet minuta.
Za to vreme napraviti premaz od sitno iseckanog i oljuštenog paradajza, malo iseckanog belog luka, malo bosiljka i malo maslinovog ulja. O količinama ovih sastojaka i srazmerama voditese rukovođeni ličnim ukusom.
Izvaditi hlebčiće iz rerne u kojoj su se pekli pet minuta, na svaki naneti pripremljen premaz. Vtatiti u rernu da se dopeku još 7-10 minuta.





PITA OD PIRE KROMPIRA


Zagrejati rernu na 180˚C.

Testo:

150 gr brašna
2 jaja
50 gr putera
2 kašike maslinovog ulja
so
 
Fil:
8 krompira srednje veličine
125 ml mleka
100 gr kravljeg punomasnog sira
100 gr šunke
1 jaje
3 kašike maslinovog ulja
30 gr parmezana
prstohvat bibera

U posudu sipati brašno,napraviti udubljenje, narendati puter, dodati so, jaja i maslinovo ulje.Zamesiti testo i razvućiu na pola cm debljine u obliku tepsije, tako da je prekriva ne samo po dnu već i bočne strane i da se kao korpica preliva preko ivica tepsije.

Fil:
Krompir koji smo skuvali  slanoj vodi, ispasirati, dodati jaje,mleko, malo bibera i sve lepo sjediniti mešanjem. Šunku propržimo na ulju i ubacimo u pripremljenu smesu od krompira
Ovako pipremljen fil rasporediti preko testa koje smo stavili u tepsiju ( npr.kalup za tortu,prečnika 25 cm),,posuti parmezanom i staviti da se zapeče u rerni.Treblo bi biti gotovo u rasponu od 30-40 minuta.Nemojte koristiti fen rerne. Pustite da se postepeno peče.
Pitu izvaditi i iseći u tepsiji na komade željene veličine.


ČOKOLADNI MUS




300g kvalitetne čokolade za kuvanje (Menaž )
200ml slatke pavlake
4 jaja
4 kašike šećera
2-3  vanil šećera
Šoljica  mleka i komadić(veličina oraha) maslaca





Priprema:


Čokoladu izlomite i stavite u šerpu.Sipajte mleko i dodajte maslac.Topite sastojke na pari.
Kad se čokolada potpuno otopi, promešajte sve da se lepo sjedini. Sklonite sa pare kad dobijete lepu glatku masu i ostavite da se masa ohladi.
Umutite slatku pavlaku ali ne potpuno čvrsto kao kad je pravite za filovanje torte.Neka ostane u polučvrstom stanju.
Razdvojte žumanca i belanca.
Umutite veoma čvrst sneg od belanaca, postepeno dodajući šećer i vanil šećer.
Dok ste ovo radili čokolada se prohladila taman toliko da možete da joj dodate jedno po jedno žumance.Dobro sve umutite, kako bi se žumanca sjedinila, umešala sa čokoladom.
Ovako umućenu čokoladu i žumanca preručite u veću posudu, računajući da ćete sada dodati sneg od belanaca i umućenu slatku pavlaku.
Kašiku po kašiku dodajete sneg od belanaca i mutite ručno, kako bi belanca ostala vazdušasta, kako se ova čvrsta masa od belanaca ne bi mućenjem razbila,razvodnila.Kad dodate sav sneg od belanaca ponovite postupak sa slatkom pavlakom.
Ovako umućen mus je gotov.Preostaje samo da ga ostavite u frižideru bar pola sata kako bi se stegao.
Prilikom služenja možete dodati i koju kuglu čvrso umućene slatke pavlake i sve posuti čokoladnim mrvicama, baš kao i Milena.


 Ukoliko nemate specijalnu posudu za kuvanje na pari poslužite se ovom odomaćenom improvizacijom.U donjoj većoj šerpi je voda koja vri, a u gornjoj manjoj šerpisi fil koji kuvate na pari.

P.S.
Poziv za gostovanje na blogu kuvarzapocetnike.blogspot.com ostaje otvoren za sve goste koji poželeda svrate.





ITALIJANSKA VEČERA po Mileni D.
Pita od krompira
 BRUSKETI


BELO PILEĆE MESO SA PARADAJZOM
 ČOKOLADNI MUS


7. 12. 2011.

B(L)OGOVSKI RUČAK

 KUVAJ, SLIKAJ I BUDI GOST KUVAR "KUVARA ZA POČETNIKE"

Dragi moji kuvari početnici, predlažem vam da skuvate ovaj ručak, pošaljete kratku priču o svom iskustvu prilikom pripreme, priložite fotografije i tako budete moj gost kuvar na blogu.
Nadam se da ćete se javiti!

ČORBA OD POVRĆA ZA CARSKI RUČAK
GRAŠAK S KNEDLAMA
POHOVANO BELO MESO
KOLAČ S MALINAMA

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...