15.01.2012.

PITA SA MAKOM


PITA UMESTO ŠTRUDLE



Čini mi se da je recept za ovu pitu prošao prilično nezapaženo pa ga sada, ponovo objavljujem iz dva razloga. Prvo, zbog toga što mislim da je ovo odličan način da brzo i lako napravite poslasticu s makom, jer znam da početnici često misle da nemaju dovoljno veštine za pravljenje kiselih testa.Isto tako, ovaj recept je podjednako dobar i za vešte kulinare, jer ne morate da mesite testo, a dobijete poslalsticu koja je veoma ukusna, pa kad želite da skratite vreme pripreme koje je potrebno za štrudlu, možete se poslužiti ovim "trikom".
Drugi razlog je lične prirode: želim da analiziram koliko je odabir naslova za jedan post od presudnog značaja za pozicioniranje u pretraživačima.Naime, želim da utvrdim da li je ovaj recept slabo čitan zbog pogrešno formulisanog naslova pa je kao takav ostao neprimećen ili je sam po sebi neinteresantan.
Hajde da vidimo o čemu se tu radi!

KAKO SE PRAVI PITA S MAKOM

Potrebno je:

 500 gr kora za pitu
kisela voda,1 čaša za zalivanje kora,
a ostaće pola čaše za razređivanje fila na kraju

fil od maka:
200 gr mlevenog maka
1 čaša (od 2 dl) griza
2 čaše mleka (vrelog)
2-3 kašike šećera


testo za filovanje i zalivanje pite:
1 čaša = 2 dl
4 jaja
2 čaše šečera
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
2-3 vanil šećera

Postupak:

Uključite rernu na 22C da se greje.
Pripremite mak: 
U šerpicu stavite mak, griz i šećer.Promešajte da se sastojci ujednače.Dve čaše vrelog mleka pospite po ovoj smesi i sve zamutite.Dobićete kašu od maka.Ostavite po strani i radite dalje.
Umutite fil:
Jaja umutite sa šećerom da postanu svetla i penasta.Dodajte griz, prašak za pecivo, jogurt,
ulje i vanil šećer.Sve umutite zajedno dok ne dobijete lepo homogeno testo.
Otvorite kore i raširite ih na radnu površinu.
Prinesite čašu kisele vode i kašiku koja će vam trebati za posipanje vode po korama.
Prinesite još jednu kašiku za razmazivanje fila po korama.
Prinesite i kutlaču za posipanje fila po korama.
Prinesite tepsiju i podmažite je sa vrlo malo ulja.

Sada imate sve što je potrebno.

Prvu koru pospite sa kašikom kisele vode, trudeći se da svuda isprskate po malo.
Zahvatite kutlačom fil i pospite celu koru s filom.
Kašikom razmažite fil po kori.
Tako uradite i sa drugom i sa trećom korom.
Na treću koru, na ivicu do vas rasporedite u jednoj liniji kašiku dve maka.Pospite mak kašikom šećera.
Povrnite tu ivicu i ivicu naspram nje, savijte pitu i odmah je prebacite u tepsiju.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore ili dok ne potrošite fil od jaja, tako da vam ostane otprilike jedna čaša ovog fila.
Kada su sve savijene pite smeštene u tepsiju, ostatak fila pomešajte sa pola čaše kisele vode, kutlačom koju već koristite umešajte razređeni fil i pospite pitu ravnomerno odozgo s filom.Protresite tepsiju da se fil spusti svuda i stavite pitu u zagrejanu rernu da se peče.
Ne koristite fen u pećnici jer ova pita je prelivena sa nežnim testom koje bi tako brzo izgorelo.
Posle 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 180˚C. Ipak, kontrolišite koliko je stvarna jačina vaše rerne i ako vam se čini da pita brzo tamni ,vi podesite rernu tako da se pita u narednih 20 minuta istiha peče.Posle 30 minuta možete slobodno da isključite rernu i da pitu ostavite još 5 minuta u rerni.Izvadite je i pospite je šećerom u prahu.
Kad se malo rashladi secite je, jedite i uživajte!

P.S. Primetili ste da je ovo samo varijanta pite s jabukama? Na isti ovaj način možete da pravite i pitu s višnjama...




11.01.2012.

INTERAKCIJA




JEDNO VELIKO HVALA



Kada sam počela da pišem svoj Kuvar za početnike nisam znala, nisam mogla ni pretpostaviti, da ću jednog dana imati 300 000 otvorenih stranica i da će "moje luče" biti korisno i čitano.
Kuvar za početnike počela sam da pišem iz više razloga, a jedan od njih je i taj što mi je jako smetalo popularisanje stava: " Ja znam da spremim samo kuvano jaje!"
Nisam ja nekav  konzervativni nosilac plamene varjače, smatram da svako ima pravo da ne zna nešto, jer niko ne zna sve, mnogi znaju malo, mnogi imaju mnogo veština, ali niko ne bi trebalo da svoje neznanje uzdiže u vrlinu jer neznanje to nije!
Neznanje i svest o njegovoj veličini je samo polazna tačka ka znanju za sve pametne ljude.
Verujem da je kuhinja centar u kome se jedno mesto stanovanja pretvara u dom, a sto za koji sedamo i ručamo s našom porodicom i prijateljima, najlepše mesto okupljanja.Ja verujem da svi mi želimo, da na takvu trpezu, iznesemo nešto malo više od kuvanog jajeta.
Dragi moji posetioci, zahvaljujem se što čitate moje recepte i veoma sam srećna što sam uspela da vam pokažem da svako od nas može da bude uspešan u pripremi jela. Nadam se da ste shvatili poruku da u kulinarstvu nema tajni osim volje i želje da prateći određena upustva možemo napraviti sve što poželimo.
Ja sam bila apsolutni početnik u kulinarstvu i sada, posle dvadeset godina iskustva u kuhinji još uvek učim, grešim i brljam. Pravim početničke greške!
Kuhinja je odlično mesto da isprobate svoju kreativnost, ali i mesto iskušenja vaše spremnosti za odricanjem  lične slobode. Nađite pravu meru! To što morate da kuvate učinite zabavnim i to što žrtvujete u vremenu provedenom za šporetom neka bude nagrađeno osećanjem zadovoljstva davanja, pružanja.
Kuvar za početnike pisala sam iskreno, pričala sam često i o stvarima koji nisu samo recepti za neko jelo, a na osnovu brojnih komentara koje ste mi slali, vidim da vam se to baš i svidelo.
Hvala vam još jednom i još 300 000 puta za svaki sekund koji ste proveli na mom blogu!

Evo, nekih komentara koji ste mi slali. Neke od vas poznajem kao autore kulinarskih blogova, a većinu čine anonimni posetioci.Svi vi  zajedno, učinili ste moj život lepšim! 



KOMENTARI




Ankice jedno veliko hvala. Supruga kaze kad dodje s posla skuvace slatki kupus a posto sam ja danas slobodan resih da je iznenadim i skuvam ga. Naleteo sam na vas recept koji je toliko slikovit da nisam mogao da pogresim iako do sada nisam nikad kuvao. Jos jednom mnogo hvala. на Slatki kupus

Ankice, blog ti je super i samo nastavi... Ja slicno pravim nama za dorucak: grejpfrut iscedim i iskopam i pulpu koliko god mogu, ubacim bananu i to izblendiram u blenderu, naravno:) A pocela sam da uvaljujem unutra i kivi, ili ostatak ananasa i po celu jabuku ili krusku i to sa sve ljuskom i koscicama. Probaj, super je. Ako ne stizes ujutro, onda bilo kad u toku dana, bas je vitaminska bomba. suza наVITAMINSKA BOMBA I VATROMET BOJA

Super ti je blog! Hvala! на VITAMINSKA BOMBA I VATROMET BOJA

Ako nista drugo..odusevlejna sam prvom slikom i saltko sam se smejala citajuci;))) на SUVE PAPRIKE PUNJENE PASULJEM

Ovaj kolač je savršen,pogotovo što sam tragala za nekim BAŠ ovakvim čokoladnim kolačem, Vi kao da ste mi pročitali misli. Pravila sam ga nekoliko puta. Hvala! наMONTEVIDEO ČOKOLADNE KOCKE

fenomenalno, danas sam pravila po Vasem receptu i ispalo je prste da poližeš. prvi put mi je sos ispao gust i bez zaprške brašnom, a to mi puno znači , jer moram da izbegavam brašno zbog zdravlja. Hvala na divnom sajtu на Pileći paprikaš u slici i reći

Baš si me raznežila ovim postom mila, srećan rođendan tvom dragom i da vas sva ljubav i sreća prati u budućem zajedničkom životu, svaka čast na pozitivnoj energiji kojom ovaj blog zrači :))) на SVEČANI RUČAK ZA MALE PARE

Za male pare ..izgleda predivno:) на SVEČANI RUČAK ZA MALE PARE

Dugo nissam radila takvu pitu, imam svakakvih recepata, ali kako ja ne volim takve kolače, nemam omiljeni recept. Pa kad trebam napraviti nešto takvo svaki put radim po drugom receptu. Probat ću i ovaj:) на LENJA PITA

divno, predivno,...hvala на ČORBA OD POVRĆA ZA CARSKI RUČAK

Upravo sam postavila sadržaj na blog i veoma sam zadovoljna. Zaista je jednostavno i brzo. Tebi Ankice i Jaci jedno veliko HVALA što ste ovu informaciju podjelili sa nama! на KAKO BRZO I LAKO NAPRAVITI SADRŽAJ ZA BLOG

Svaka cast! Veceras spremali i svi su bili prezadovoljni. на ŠNICLE U PRELIVU OD ŠAMPINJONA sa slikama

Papazjanije su sjajne....;* на PAPAZJANIJA

Jako mi se ovo sviđa, do sada nisam radila na ovaj način, ali ovo mi je bolje od moga. I super da si napisala nešto o mućenju snijega, ja se stalno spremam, pa nikako da dođe na red. Temperatura jaja je bitna za uspjeh dobrog šauma, a snijeg k tome treba obavezno mutiti u staklenoj, ne u plastičnoj posudi. на KARFIOL - SUFLE

Draga Ankice, ono sto morate znati je da dete nikada ne moze shvatiti da roditelj umire i nikad ami se ne cini da je roditelj toliko lose, ali i morate znati da vas tata nikako nije mogao otici na nebo dok ste vi kraj njega...On je sacekao da odete da ne bi pamtili taj trenutak.Moj tata je ucinio isto. Bila sam u bolnici do jutra i sestre su pokusavale na diskretan nacin da mi objasne da "ne moze zaspati" dok bdim jer nisu imale srca da mi kazu da ce on ocigledno umreti, i tek kad je mama dosla da me smeni on je naslonio glavu na jastuk i otisao...Potpuno razumem vase osecaje kao i cinjenicu da nas na ovom svetu drze oni koji u nama gledaju ono sto mi geldamo u svojim roditeljima. Moj tata je bolno odustan ali uvek prisutan u meni,,, на RECEPT ZA SREĆU

Unosi više od super, iako mi je puno vremena da ga pročitate i razvijati moralne značenja koja u sebi hvala vam za ovaj napor i molim više . на RECEPT ZA SREĆU

Hmmm interesting...I think I want to try to see what it taste like. Thanks for sharing. на VOĆNI KOMPOT

Pitala sam se zasto te nema tako dugo, bojeci se da postoji jaci razlog. Sada mi je sve jasno... Draga Ankice, suosjecam sa tobom. (Sve nas ceka taj momenat, na zalost!) Dobro nam dosla nazad u blogerske vode! на RECEPT ZA SREĆU

Ankice, gdje si? Daj nam još ovakvih recepata :) на ZAPEČENE TIKVICE U RERNI i KEC IZ RUKAVA

Svidja mi se,ide na listu za probanje.:)-Miki на ZAPEČENE TIKVICE U RERNI i KEC IZ RUKAVA

svaka cast,idem da isprobam. на ČORBA OD POVRĆA ZA CARSKI RUČAK

Super recept i super je sto si stavila u slikama kuvanje. Ja obozavam tikvice i moracu da probam ovo uskoro. Pozdrav iz Australije на ZAPEČENE TIKVICE U RERNI i KEC IZ RUKAVA

Tikvice su stvarno zahvalne za razne kombinacije, lagane su, a vala i jeftine su onoliko... Ovo ne može da ne valja, i ako uspem isprobaću i ovaj način. Imam još jedan "na čekanju", a kaže ovako. Iseći tikvice na kolutove kao za musaku. Posoliti, pustiti samo kratko da malo omeknu, 5-10 minuta, i svaku uvaljati u griz. Složiti jedan sloj na pleh, a preko nekog jačeg sira, tipa feta, ili sjenički, ili neki tako, stariji-suvlji-slaniji. Onda opet tikvice pa opet sir. Na kraju se zalije jajima sa pavlakom, onako, k'o svaka musaka, da ogrezne. To mi je prepričala koleginica s posla, nisam probala, a zvuči da je super, kao i ovo tvoje. Pozdrav! на ZAPEČENE TIKVICE U RERNI i KEC IZ RUKAVA

Meni je recept pomogao jer sam sticajem okolnosti morao i sam da kuvam . Nadam se da uz pomoc ovog kuvara i ja postanem zadovoljavajuci kuvar. Hvala на GULAŠ JE OMILJENO JELO U MNOGIM DOMOVIMA

Que rico! Me guardo la receta para hacerla algún día, seguro que me gusta. Un beso y gracias por visitarme. на ZAPEČENE TIKVICE U RERNI i KEC IZ RUKAVA

Svaka cast, Vi ste spas za sve nas koji su otisli od kuce a nisu naucili ove stvari! Savrseno objasnjeno, cak i za potpune laike! P.S. Mislim da ce Vam za mjesec dana zasigurno moj momak poslati ruze ili tako nesto :) на Slatki kupus

spremala sam ga juce,super mi je ispao a nikad u zivotu nisam nista kuvala...super objasnjeno!! :-) на Slatki kupus

Imam pitanjce. Pocetnicko:) ja sam napravila rolat, premazala zumancetom i sve je to bilo ok do trenutka kada je trebalo prebaciti rolat u pleh. Nije postojao nacin da ga prebacim, a da mi se pritom dno rolata kao i sam rolat ne raspadne. Jos kako je fil bio srednje vruc, valjda je u dodiru sa testom ono jos vise omeksalo i bas sam imala muke. Rezultat je prebacen rolat, ali je izgubio malo na obliku. Kako vi to radite??? на MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU
Draga Miljana,baš mi je drago da si postavila ovo pitanje.Kada sam pisala post za ovaj recept,dvoumila sam se da li da ubacim i savet kako je najlakše preneti ovaj rolat u tepsiju pre nego što se stavi u rernu, jer sam i sama naišla na isti problem.Onda sam mislila kako možda preterujem u deljenju saveta,pa sam ipak odlučila da o tome ništa i ne pišem.U pravu si! Nije baš jednostavno prebaciti nafilovanu pletenicu u tepsiju, a kada sam ja rešavala ovaj problem uvidela sam da je najjednostavniji način da se to uradi tako što se pek papir stavi na radnu površinu, a ne u tepsiju,da se na pekpapir prebaci razvučeno lisnato testo,jer to nije nikakav problem,pa da se tek onda, narežu ona krilca koja preplićemo u pletenicu,da se onda tek stavi fil i kačkavalj i tu na tom pekpapiru isplete pletenica i uradi sve ono sa žumancetom i susamom.Onda je vrlo jednostavno sve to preneti u tepsiju,jednostavno podigneš pek papir,hvatajući levi i desni ćošak gornje i donje strane papira,preneseš i на MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU

Super si to prikazala, a ujedno dala i ideju da i tikvice mogu biti filane kao paprika i to u raznim varijantama: mesnim i povrtnim. Kako jako volimo tikvice, imam nekoliko sličnih recepata i znam da je ovo odlično. U svakom slučaju, baš kako volim. наPUNJENE TIKVICE

nice job,very good awesome dish so beautifully presented looks superb,hugs. наPUNJENE TIKVICE

Evo da javim rezultat: radila sam danas ovo, s mljevenom puretinom, i mojem sinu bilo je odlično. Kako ja ne jedem ništa leteće, moram vjerovati njegovom sudu. On je vrlo kritičan i nije ga lako zadovoljiti, pa sam zato sigurna da je ovaj rolad super. Uglavnom, sigurno ću ga objaviti i na svojem blogu. на MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU

Kako volim taske :)! Ja ih uvaljam u mak!Najlepsa su starinska jela i poslastice. наTAŠKE I REZANCI ZA SUPU

Bas mi je drago da si zadovoljna i da si se odlucila za taj recept. Ja sam, osim sto sam volela da jedem mamine kiflice, ovaj recept zavolela kad sam ih prvi prvcijati put u zivotu pravila (bez ikakvog iskustva sa kiselim testom) a uspele mi super! Secam se i sada kako sam bila ponosna na sebe, jer sam spremala posluzenje za neki svoj daaavni rodjendan, kad mi je iz cistog izazova palo na pamet da ja nesto pripremim, a ne da odem i da kupim sve gotovo :) Pravljene su nebrojeno puta, ali poslednji put su bile naj-naj. Tada NISAM cekala na dugo kvasanje testa. Samo zamesila i ostavila 15-ak minuta, podelila i radiila. Onda su uvijene, na plehu rasle i kvasale, bas su lepo porasle, a onda u rerni onaj zavrsni rast... Prvi put su mi toliko napunile pleh da nije bilo ni malo razmaka medju njima, zalepile su se celom duzinom (mada se lako odlepe), a obicno se zalepe po ivicama a sredine se ne dodiruju. Takodje, mnogo se lakse radi sa testom koje je tek pocelo da kvasa nego onim koje je наKIFLICE

Tvoj blog je zaista neprocjenjiv za sve pocetnike u kuhanju...Treba imati dosta strpljenja, vremena i prije svega dobro promisliti kako i sta prikazati i kojim redoslijedom. Sto je najvaznije -uvijek si tu pri ruci, pa se 'ucenici' mogu vracati, pitati...a sve u intimnom okruzenju svog' doma, bez srama ili osjecaja da nekome dosadjuju. Hvala u ime pocetnika i svih nas koji uzivamo u tvojim receptima

kao i sam poćetnik u kuhanju dosta je jednostavno objašnjenje i sa kuvara za poćetnike prvi put sam skuhao gulaš prilig makarone nije skromno da sebe pohvalim zahvaljujući kuharu za poćetnike i njemu pohvala. на GULAŠ JE OMILJENO JELO U MNOGIM DOMOVIMA

uvodna napomena je originalna...sve sto si opisala je ....primenjivo za svaku domacicu koje ne moraju da su ocajne... на DETOKSIKACIJA MOŽE DA POČNE

Ankica es impresioanante el invierno allá y muy hermoso,que hermosas fotos,estaba impresionada!, acá sólo en el sur de Chile podemos ver un poco de nieve y en la cordillera, me ha encantado tu pais se ve muy bello. Nosotros estamos pasando un verano muy caluroso; de a poco voy aorendiendo palabras en rumano o serbio,ímbrátisari si afectiunea,chao de cimos al despedirnos. на PALENTA

Podseca me na detinjstvo... Bas sam danas nostalgicna. Hvala Ti! на LENJA PITA

Prija mi da te posetim i procitam svaki tvoj post,divan ,original,ponekad smesan,a uz njega uvek lep recept!!Pozdrav draga!:)) на Ručak po maminom receptu i kolači iz starog kuvara

Ha,ha,super ti je i pita i post:)) Pozdrav od nepopravljivog optimiste! на VARIJACIJA NA TEMU PITE S PROJINIM BRAŠNOM

Sjajan post!Obožavam pite sa kukuruznim brašnom.:)Varijantu sa gotovim korama nisam probala,a baš bih volela. на VARIJACIJA NA TEMU PITE S PROJINIM BRAŠNOM

Jaaako mi se sviđa post. Pročitala sam ga jutros, uz kafu, čim sam pristigla na posao i nisam ni otvarala novine (one elektronske). Nego...svratite do mog bloga http://last-good-day-of-the-year.blogspot.com/2011/01/umesto-hvala-dragoj-ankici.html. Morala sam da se valjano zahvalim na nagradi koju sam od Vas dobila ;) на VARIJACIJA NA TEMU PITE S PROJINIM BRAŠNOM

Draga Ankice,hvala vam puno!Veliki pozdrav. на Moj alter ego ima čarobnu moć

Kakvi Brci, kao Dali! Hvala na linku za Brku, nisam znala da ima sajt, a nisam stizala da pohvatam kada mu je emisija i da sve pribeležim. Ne znam da li bu mi baš knjigu kupila, ali videćemo! на Hvala bogu te prođoše praznici, da dušu odmorim!

Hehehehe slatko sam se nasmejala postu ! Odličan je ! Čestitke na nagradici-zasluženo ste je dobili !! :-)) на Hvala bogu te prođoše praznici, da dušu odmorim!

Dugo me neki post nije nasmejao i razgalio kao Vas. :) Pozdrav za brcice i vredne kcerke koje su spremile rucak! Cestitam na nagradi. на Hvala bogu te prođoše praznici, da dušu odmorim!

Jako me razveselio ovaj post, bas sam ga sa uzivanjem procitala :) Ali ne mogu ti oprostiti sto ne videh makar u komadu tu plecku ispecenu, ako ne mogu isecene komade... Pa, sad mi ostaje samo da zamisljam, a obzirom da mi to usopte ne ide lose, hvala ti na ovoj inspiraciji :) Svako dobro tebi, tvom shashkastom duhu i tvojoj porodici :) на PEČENA PLEĆKA U RERNI

odlično izgleda a vjerujem da je i jakoo ukusno! Sunčani pozdrav iz Rijeke. Zondra Art на SLANA TORTILJA

Hehehehehe odlična pričica Ankice , baš ste me razonodili pred spavanje, mala slatka pričica o čuvenim krofnama ! Svaka čast na odlučnosti i istrajnoszi da uspete u poduhvatu zvanom " krofne" ! Veliki pozdrav! на O KROFNAMA JOŠ JEDNOM

Draga Ankice,divan tekst si napisala i zaista si srećna što ovako razmišljaš.A i ja sam srećna što sam jutros naišla na tvoj tekst i potsetila se šta su važne stvari u životu:)) Pozdrav! на Tako ti je to kad je čovek domaćica

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...