3. 2. 2013.

JEDNOSTAVNO ŠPIKOVANO MESO


špikovano meso





ŠPIKOVANA SVINJSKA PLEĆKA

Šta znači špokovati meso?

Kada želimo da poboljšamo ukus pečenog mesa, da mu dodamo aromu ili ga malo omastimo iznutra, pribegavamo ovoj jednostavnoj doradi mesa za pečenje.
Špikovati meso, praktično znači ubaciti kroz male  proreze u mesu manje komade dimljene, kvalitetne slanine. Često se, kao sastavni deo špikovanja, podrazumeva ubacivanje i manjih parčadi čenova belog luka, bibera... Ovako pečeno meso, ukoliko je posno, postaje sočno i aromatično.
Možemo špikovati i komade mesa koji su već prošarani masnoćom, kao što sam danas, ja to uradila sa svinjskom plećkom. Iako bi pečena svinjska plećka bila sama po sebi sočna, ja sam to uradila, jer sam želela da mi pečeno meso poprimi miris dimljene, suve, slanine.Zato sam koristila tek malu količinu slanine, iseckane na sitne parčiće.
U mojoj kuhinji, inače, prilikom špikovanja, koristimo samo slaninu. Beli luk ne volimo, a ja, naročito, teško podnosim miris belog luka, koji se širi kućom prilikom pečenja.
Evo, kako se to radi!

Potrebno je:
(za 5 osoba)

1,2 kg svinjske plećke
15-tak manjih parčića slanine
so

Priprema:


Pripremimo komad mesa koji ćemo špikovati, so i seckane parčiće slanine.Dobro će poslužiti nož sa oštrim zašiljenim vrhom.


Vrhom noža zasečemo mali otvor u mesu.Parče slanine umočimo u so, i u zasek u mesu, koji malo proširimo prstom, ubacimo slaninu.Trudimo se da pripremljenu parčad slanine ravnomerno rasporedimo u komadu mesa.
Kada završimo s ubacivanjem slanine, meso, po ukusu, osolino po površini , sa svih strana. Stavimo meso u posudu za pečenje, koju smo tek malo nauljili. Meso, takođe, tek malo poprskamo s uljem. Sipamo pored mesa, nikako preko mesa,(da se so ne bi spirala s mesa) pola šoljice vode, poklopimo vatrostalnu posudu i stavimo u rernu da se peče.
Ja sam meso pekla u staklenoj vatrostalnoj posudi u rerni koju sam uključila na 180 stepeni, oko 90 minuta.
Petnaestak minuta pred kraj pečenja, skinula sam poklopac s posude i uključila donji fen rerne kako bi tečnost, stvorena prilikom pečenja mesa, isparila. Ne bi  trebalo  forsirati fen rerne, tek malo, da se meso ne bi sušilo i skorilo spolja.


Pečeno meso izvadimo iz posude u kojoj se peklo. Rez na mesu, koji vidite, napravila sam još dok je meso bilo u posudi za pečenje, jer sam htela da proverim da li je ovaj komad svinjske plećke pečen, dovoljno i iznutra.Ostavite meso da se tek malo rashladi kako bi se lepše seklo.


Možete,prvo ovaj komad mesa da prepolovite....Na ovom preseku se lepo vide komadići slanine koju smo ubacili...

Na oval, lepo poslažete sočne komade mesa...

Ja sam dodala, kao prilog, pomfrit. Ovaj smrznuti, kupljen pomfrit ispekla sam u već vreloj rerni, dok sam čekala da se meso malo rashladi.Tako sam iskoristila već zagrejanu rerni da napravim jednostavano i brzo prilog za ručak.
Pofrit sam pekla u plitkoj tepsiji čije dno sam prekrila pek-papirom, nisam ga posipala ni malo uljem. Pekla sam ga uz upotrebu fena rerne.Posle desetak minuta jednostavno sam ga prebacila u činiju i posolila.
Deo  tog pomfrita sam ubacila na oval...koji sam malo dodatno dekorisala . Nešto mi došlo...tako...

Dodala sam malo i zimske salate: filete kisele paprike i malo tartar sosa....

Kada sam dodala i supu, ovaj nedeljni ručak za moju porodicu bio je sasvim spreman.






share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...