14.04.2014.

MLADI KROMPIR SA MIROĐIJOM




MLADI KROMPIRIĆI SA MIROĐIJOM

MLADI  KROMIR SA MIROĐIJOM I POZDRAV PROLEĆU
 ( u skladu sa pristupom: ne više od pola sata u kuhinji)

Potrebno je:

Mladi krompir u odgovarajućoj količini
Maslinovo ulje
So
Sveža mirođija
Malo vode
Silikonska kesa za pečenje u rerni



Priprema:

Prilikom kupovine krompirića birati one približno iste veličine. Ja volim da kupim i one koje su već oljušteni, a za brzu pripremu mladih krompirića, biram one manje veličine. Ukoliko se zalomi neki veći od ostalih, ja ga jednostavno presečem na pola.
Oguljene kromiriće proprati u nekoj prikladnoj posudi. Oceđene, u toj istoj posudi, dobro zasoliti i promešati.
Kromiriće presuti u kesu za pečenje,nauljiti sa dve kašike maslinovog ulja, začiniti seckanom vezom sveže mirođije i sve tobro promeškoljiti u kesi, kako bi se krompirići jednako nauljili i obložili mirođijom.
Kesu zatvoriti i kako kaže upustvo za njenu uporebu, bocnuti na jednom mestu, ubaciti u tepsiju i staviti u prethodno zagrejanu rerun na 180°C. Peći oko 30 minuta ili do trenutka kada krompirići na dodir budu potpuno meki.

mladi krompir sa mladim sirom

Obično verujemo da uz pripremu za skidanje u bikini, letnje haljinice i svako ono obnaživanje našeg tela, koje se uspešno kamufliralo u slojevitoj zimskoj garderobi, nikako ne ide ishrana koja obuhvata i krompir.
Mlade krompiriće smemo da jedemo, čak i ako smo na nekoj restriktivnoj dijeti, ukoliko ih pravilno kombinujemo sa prilogom uz koji ih jedemo. Porcija mladih krompirića neće nam nauditi, u toj večitoj borbi protiv suvišnih kilograma, ako ih poslužimo uz mladi sir i obilatu salatu. Meso i hleb su suvišni u ovoj ljubavnoj kombinaciji.
Ovako pripremljeni krompirići nisu natopljeni masnoćom iz mesa, a ukoliko posebno pripremite meso, ostali članovi vaše porodice moći će da naprave svoju kombinaciju na tanjiru.

 POZDRAV PROLEĆU

CVEĆE


Ukoliko ste čitali moje ranije tekstove, bili ste svedoci  mog pokušaja da povratim svoju firmu u život. Ta borba, koja je pre svega podrazumevala veliki trud i radno vreme bez pitanja: "Koliko ću danas raditi?" i požrtvovanost bez pitanja:"Kolika je moja plata?", urodila je plodom! 
Mogla bih da napišem sabrana dela o tome kako se iz dubokih ponora vratiti na površinu, ali sve se svodi na jedno: RAD.
Za mene su protekle četiri godine bile veoma teške ali poučne. Sav taj očaj i neizvesnost, teško bih podnela bez ohrabrenja mojih prijatelja i njihove bezrezervne podrške.
Nepresušan izvor energije, razumevanje, savete, utehu, bodrenje i pitanje : "Anka, kako si ?" imala sam u krugu svojih prijatelja, za koje sam oduvek znala da su tu, u dobru i u zlu. Ovom prilikom ih neću pominjati, jer oni to i ne žele. Njihovo prisustvo u mom zlu, za njih je bilo prirodno koliko i radost koju smo delili, uvek...
Ipak, kao znak podrške, svom prijatelju i sestri, jer se nalazi na početku jednog projekta, objavljujem i ovu informaciju:
prostorija

umetnički kursevi
Ukoliko želite da savladate neku od tehnika koje su navedene u oglasu za PROSTORiJa, radićete u ovm prijatnom ambijentu.


06.04.2014.

BELO PILEĆE MESO S MIROĐIJOM, POVRĆEM I LEŠNICIMA

piletina s povrćem



BRZO,  UKUSNO I ZDRAVO



U poslednje vreme, najviše spremam jela čija priprema ne traje dugo, a koja su pre svega lagana, nemasna, sa puno povrća, svežeg začinskog bilja i koja kao takva ne traže dugu termičku obradu.
Posle perioda, koji sam proživela kao domaćica, koja se bavila pre svega sitnom decom, kuhinjom i kućom, postala sam prava „working girl“. Ne da sam baš to žarko želela, jer meni je dan uvek bio ispunjen radom, ali tako se život namestio: prvo odgajim decu, a onda posao.
Moj radni dan mi ne dozvoljava da se bavim pripremom jela koja zahtevaju vreme, (koga bi nekako mogla i da pronađem), niti neku posebnu energiju (koju ne bih našla ni za lek) i zalaganje (koje sam ostavila na poslu). Postala sam praktikant filozofije: „Ne duže od pola sata pored šporeta!“
Otkrila sam potpuno nove horizonte u kuhinji: nov pristup u pripremi jela, a pre svega nove i osvežavajuće ukuse.
Verujem da su zaposlene žene prava riznica takvog znanja, a ja sam tu tek početnik istraživač i oduševljena svojim novim saznanjima, toplo vam preporučujem način pripreme belog pilećeg mesa, koji sam danas iskusila.

BELO PILEĆE MESO S MIROĐIJOM, POVRĆEM I LEŠNICIMA
piletina s prilogom od karfiola i brokolija

Potrebno je:
(za 4 osobe)

Jedne pileće grudi (file)
300gr smrznutog karfiola
200 gr smrznutih brokolija
Šaka lešnika
1 veza sveže mirođije
Maslinovo ulje
so

Priprema:
Iseći pileći file na tanje šnicle. Zagrejati maslinovo ulje i propržiti meso. Trudite se da temeratura bude umerena kako bi meso ostalo belo, a pred sam kraj prženja mesa obilato ga pospite seckanom mirođijom i posolite po ukusu. Meso se prži svega nekih deset minuta, jer ste ga isekli tanko.Isprženo i začinjeno meso poslažite na oval ili neku zgodnu plitku činiju, a na ulje koje ste koristili za prženje mesa, koje je zbog umerene temperature ostalo čisto, bez zagorevanja, bacite cvetiće smrznutog brokojija i karfiola. Pustite da se povrće prži na istoj onoj umerenoj temperaturi, povremeno promešajte, kako bi se ujednačeno ispržilo sa svih strana. Posle desetak minuta i brokoli i karfiol su već sasvim mekani, poprimili su lepu zlatastu boju i spremni su za soljenje i posipanje svežom mirođijom.
Na kraju povrće pospete šakom lešnika koje ste samleli. Promešate i to je sve!
Povrće je gotovo kada ga probodete viljuškom i osetite da je mekano ali ne i svelo od preterano dugog prženja. U ustima osetite njegovu strukturu i ukus koji je sačuvan, jer ga niste „udavili“ kuvanjem i dinstanjem.
povrće spremljeno kao prilog
Povrće dodate na oval s mesom i uz salatu po ukusu imate lagan i ukusan obrok za najviše pola sata.

Mi ovo jelo jedemo bez hleba, a ako, baš, morate da jedete hleb, predlažem da probate Tonus Triksi posno tost pecivo.
Savršeno!


povrće kao prilog


share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...