18.04.2018.

SLATKI KUPUS SA ĆUFTICAMA


Za ovo lagano jelo, potrebno je, pre svega, da greškom iz zamrzivača izvadite mlevenu juneću plećku i onda, u hodu, improvizujete.Zapravo, ovaj recept objavljujem, kako bi ste, kao početnici u kuhinji, videli, kako početno, izgubljenu situaciju, da pretvorite u pobedu. Evo recepta:

POTREBNO JE:

-glavica mladog kupusa
-1 crni luk
-jedna šargarepa
-pola konzerve (200 gr) celih paradajza sa sosom
-tri krompira
-suvi začin za soljenje
-malo svežeg ili suvog peršuna

za ćufte:

-300 gr mlevene junetine
-jedno jaje
-prstohvat soli ili suvog začina za soljenje
-pola narendanog crnog luka
-malo mlevenog bibera
-mrvice hleba ili prezle,otprilike dve kašike

POSTUPAK:

Odsecite donju stranu kupusa sa korenom, kako biste oslobodili i odstranili sve površinske listove,sve one oštećene koji su se tumbali u prevozu i po raznim gajbicama dok nisu stigle do vas.


Tako očišćen kupus isecite na četvrtine.
Sa svake četvrtine odstranite koren.


Isecite kupus.


Isečeno, stavljajte odmah u šerpu srednje veličine,
ovako:


Ja sam procenila da su mi tri četvrtine glavice dovoljne
za ručak.
Ručaju samo tri žene, a ima ako neko i svrati...
Poslednje parče sam isekla za salatu,
 ovako,
ako bude trebalo uz večeru...


 i ostavila u frižider za kasnije.


Vratimo se ovde:


U šerpu nalijte vodu preko isečenog kupusa,
da ogrezne,
poklopite i uključite ringlu da
se kupus obari.
Kad kupus provri,kuvajte 2-3 minuta 
i onda samo isključite ringlu.
Ostavite kupus u šerpi dok ne zatreba...


Dok se kupus bari, 
prodinstajte jednu glavicu luka, na malo ulja,
sa kašičicom šećera.


kad luk porumeni, dodajte isečenu šargarepu


Prodinstajte i odmah dospite
malo vodice,
jednu kafenu šoljicu...
Smanjite temperaturu, ako jako vri..

dodajte paradajz iz konzerve.
Ja sam iz konzerve sipala u čašu od dva dcl,
tu je bilo tri cela paradajza i sos.
praktično prepolovila sam sadržaj
konzerve.
Svo ovo presipanje je zbog vas, 
da vidite koliko je to količinski...


Malo prodinstate sve 
i da vam ne bi gorelo dok cedite kupus
iz one šerpe,
smaknite šerpu s ringle
i


dodajte proceđen obaren kupus.


Promešajte sve

i dodajte začin za soljenje.

Poklopite, i pustite da krčka
 dok gulite krompir.
Ringla je na umerenoj temperaturi...
Oguljen krompir isečete na četvrtine,


ubacite u šerpu


dospete litar vode


poklopite i ostavite da se kuva.
Sada pojačajte ringlu da ovo sve provri,
onda smanjite na dvojku
i ostavite da krčka.
Podesute temperaturu
 prema vašem šporetu
kako bi
lagano 
krčkalo.

NA BRZINU NAPRAVITE ĆUFTICE


U mleveno meso, ubacite jaje,začin za soljenje,
pola rendanog crnog luka i mrvice hleba.
umešajte viljuškom.


na dobro zagrejanom tiganju na malo ulja
propržite ćuftice



sa svih strana


i ubacite u kupus koji
već
lagano 
krčka
...


Poklopite.
ostavite da krčka,
sat vremena.
Može i kraće,
45 min.
Na kraju dodate peršunov list, svež ili suvi,
probate ukus i eventualno dodate malo začina.
Pazite,
kad je jelo vruće, uvek se čini da bi ga trebalo
dosoliti.
Jelo probajte kašikom, a ne varjačom.

Servirajte 
i
prijatno!


MIŠLJENJE DEGUSTATORA:
Jelo je lagana prolećna čorbica, nije baš uobičajeno
zateći ćufticu u slatkom kupusu
ali
može da prođe...
Osim toga, mislim da će vam ove slike koristiti i za svaki drugi
pristup slatkom kupusu, sa junetinom,piletinom ili bez mesa...





2 коментара:

  1. Одговори
    1. Jaoo,da si ti na ručku, morala bih trčati po meso...ili još bolje,tebe bih poislala.Ovako, improvizacija! Što imaš to praviš!

      Избриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...