BORANIJA U MLEKU
Pakovanje smrznute boranije
1 manji luk
2 šolje mleka
začin c
po želji čen belog luka
malo brašna
trunčica šećera
U šerpici od tri litre,propžite manju glavicu crnog luka dok ne dobije zlatastu boju.Odmah na to saspite pakovanje smrznute boranije,žute ili zelene,nema nikakve veze,i dolijte čašu vode.Sačekajte da boranija provri i dolijte još jednu čašu vode.Pustite je da jako krčka i da voda kojom je zasuta napola ispari ,a to je posle jedno desetak minuta,i onda je pospite s jednom ravnom varjačom začina c i jednom kašičicom šećera.Malo promešate i dodate još jednu šolju vode i puste da i dalje jako krčka i da za desetak minuta voda uvri skoro potpuno.Kad kažem «potpuno» mislim da nikako ne dozvolite da voda nestane,već jasno vidite da vode ima ali sasvim malo.Tada skinete šerpu sa ringle i poprašite jelo sa ravnom varjačom brašna.Promešate nežno varjačom i vratite na ringlu ali odmah sipate šolju hladnog mleka.Kako se mleko zagreva primetićete i da se čorbica zgušnjava.Možete pomalo da promešate varjačom i ako ste sipali više brašna dodajete po malo mleka kako biste postigli željenu gustinu.Pazite,ne kuvate puding već prelepu i prefinjenu čorbicu.Pravu meru ćete pronaći već posle prvog kuvanja.Lako je razblaziti čorbicu ali joj gustinu ne možete povratiti. Čim se pojave nagoveštaji ključanja ringlu isključite i sačekajte još koji sekund. Jelo nikako ne sme da burno i dugo ključa jer će se mleko zgrudvati,a to ne izgleda lepo.Poenta je da posle posipanja brašna i dosipanja mleka dozvolite da se stvori fina čorbica .Na kraju ako volite pospite je sitno iseckanim čenom belog luka.
Jelo se služi uz pavlaku i meso po izboru.
Važno je da jelo ne presolite,zato prvi put sipajte malo zažina c a na kraju kad sve bude gotovo doterajte ukus.
Da li boranija mora da bude smrznuta?
ОдговориИзбришиNema ništa lepše od sveže boranije, ali nažalost, takva je dostupna na pijacama samo u kratkom intervalu. Zato, najćešče korišćena boranija u mojoj kuhinji je ona smrznuta iz prodavnice. Boraniju nikada sama ne zamrzavam pre svega, zbog njenog specifičnog mirisa koji se prenese i na druge namirnice, ali i zbog toga što mi je zamrzivač mali, pa u njemu čuvam samo meso i po koje pakovanje smrznutog povrća, kupljenog u podavnici.Sve recepte u kojima se spominje smrznuto povrće na mom blogu možete praviti i od svežeg povrća, naravno. Postoji samo jedno ograničenje, a odnosi se na moj recept "Spanać u mleku", koji nikada ne bi trebalo praviti od smrznutog spanaća.Pozdrav!
Избриши