pages

5. 12. 2009.

Sarma,sarma,sarmica

SARMICE OD ZELJA




700 gr mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
1 glavica luka
začin c
tri veze zelja
kiselo mleko za posluženje


Kod pripreme ovog divnog laganog jela prvo napravite isti fil kao i za punjenu papriku.

Kad završite fil,odložite ga na stranu i stavite da proključa 2-3 l vode koja će vam trebati da poparite lišće zelja.

Dok se voda zagreva potrebno je pripremiti lišće zelja, a tu može da nastane jedina poteškoća u pripremi ovog jela jer može doći do kidanja lišća.Nemojte se obeshrabrivati jer je postupak vrlo jednostavan.



Tri veze zelja ,to je oko 30 listova, prvo operete,a zatim oslobodite zadebljanja od peteljki.To se radi malim oštrim nožićem od mesta gde ste skratili peteljku.Tu zarežete, fino nožićem skidajte zadebljanje u pravcu vrha lista.U početku ćete cepati list ali brzo se nađe sopstveni način najlakšeg izvođenja ovog zahvata. Kad završite ovo, uzmite neku plitku posudu,možda malu tepsiju i onda stavite 2-3 lista pa prelijete vrelom vodom pa opet 2-3 lista pa prelijete vodom.Onda ove listove izvadite na tanjir, pa ponavljate proces do poslednjeg lista.

List treba da bude mek toliko da se lepo umotava ali ne i toliko da se raspada dok umotavate fil.

Uzimate popareni list,stavljate kašiku fila pa umotavate:prvo bočne strane prema sredini,pa od peteljke umotavate ka vrhu lista.Slažete sarmice u šerpu, ovde nije potrebno da prekrivate dno liskama zelja,zalijete vodom tako da nivo vode bude nešto niži od poslednjeg reda sarmica.Čim jelo provri smanjite temperaturu da lagano krčka narednih pola sata.

Na kraju sarmice zapržite belom zaprško: U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije pola varjače brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.

Kad se jelo prohladi poslužite ga obavezno sa kiselim mlekom.

Ako ste totalni početnik ove sarmice je možda bolje praviti s lišćem od blitve jer taj list nije tako nežan kao list zelja.,a ukus je zanemarljivo drugačiji.


SARMA


Dve glavice kiselog kupusa
1 luk
1 kg mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
po želji:- seckana slanina,
- raskuvano suvo meso sa kostiju
začin c
aleva paprika
po želji biber i ljuta aleva parika







FIL OD MLEVENOG MESA ZA SARMU
I SAVIJANJE SARME

Sarmu možete praviti sa potpuno istim filom koji se koristi i za punjenu papriku i nećete pogrešiti.Radi se o tome da postoji mnogo varijacija u pravljenju ovog jela što je stvar ukusa.Kad pripremite sarmu nekoliko puta shvatićete da je princip isti, a nijanse su stvar ukusa onih za koje se priprema.Evo jedne moguće varijacije za pripremu sarme.

U osnovi pravite isti fil kao i za punjene paprike, s tim
što polazite od toga da se sarma pravi zimi, a tada
volimo da jedemo suva i dimljena mesa.Zato pođite od sebe i onih za koje kuvate.Tako ćete dok dinstate luk dodati i sitno seckanu slaninu, a možete i da
obarite dimljene kosti, pa svo meso koje skinete sa njih,onako usitnjeno, dodajte na taj luk i slaninicu, ako volite ljuto,dodajte bibera i ljute aleve paprike.Zatim postupite kao i u pripremi fila za punjenu papriku.Jedino što predstavlja bitnu razliku je količina začina c ili soli.Neko uopšte ne soli ovaj fil jer su svi sastojci dovoljno slani.Vi procenite! Ostavite fil i pripremite listove kupusa.Za kilogram mlevenog mesa potrebne su dve srednje glavice kiselog kupusa.

Prvo očistite list kiselog kupusa od zadebljnja koje ima pri korenu.Listove dobro isperite kako sarma ne bi bila prekisela i preslana.Da bi ste znali koliko ćete ispirati list, prvo ga probajte.Da li je slan,kiseo,koliko je jak ukus?

Kad punite list, stavite ga na dlan i na strani gde je bila peteljka, a koju ste otklonili, stavite dve kašike fila ,pa preklopite list sa bočnih strana, a onda sve urolate po dužini od peteljke prema vrhu lista,stežući dovoljno da se fil ne rasipa. Trudite se da pravite male sarmice.Lepše su!Tako sve dok ne potrošite sav fil.

Na dno šerpe poslažete listove kiselog kupusa, pa sarme,pa može koji režanj slanine,pa sarma ,pa koje suvo rebarce i tako redom...Sve nalijete vodom, nešto malo ispod nivoa poslednjeg reda sarmi i krčkajte jelo 2-3 sata...Sarma se zaista kuva sama i jede se nekoliko dana.Divota!Neko voli i da zaprži jelo na kraju ,a neko ne.Vi odlučite.Zaprška se pravi kao za pasulj.

1 коментар:

  1. Анониман13. јун 2012. 02:01

    Eh, kakve je sarme pravila moja pokojna majka, Bog da joj dušu prosti! Slika ovih divnih sarmi zamirisala mi je na nju... Nedostaje mi...

    ОдговориИзбриши