pages

19. 7. 2010.

KOLAČ KOJI MOŽE DA NAPRAVI SVAKO

Žuti kolač

4 jaja
dve šoljice šećera
1 šoljica ulja
1 šoljica jogurta
3 šoljice brašna (meko brašno)
1 prašak za pecivo
po ukusu voće: višnje,breskve...


Ovaj kolač je poznat i po drugim nazivima , a ono što je najvažnije kod ove domaće poslastice je jednostavna i brza priprema,može se praviti u puno varijanti i ne treba nikakvo umeće da bi uspeo.To je kolač koji moja najmladja ćerka pravi još od svoje šeste godine...Dakle može svako samo ako hoće!


VARIJANTA I –ILI OBIČAN KOLAČ KOJI JE NEOBIČNO LEP UZ MLEKO,KAFU,ČAJ

Uključite rernu na 180°C,da se zagreva dok mutite kolač.
Jaja cela,bez odvajanja žumanaca i dve šoljice šećera umutite dok ne postanu penasta i dobiju onu svetlu lepu boju.Tada dodajete ulje i jogurt, brašno i prašak za pecivo.Sve umutite dobro mikserom ,da se svi sastojci ujednače.Podmažite tepsiju,sipajte u tepsiju srednje veličine i stavite u zagrejanu rernu,na srednju visinu.Posle dvadeset minuta otvoritr rernu i proverite da li je pečen kolač:zabodite viljušku u sredinu i ako se testo ne lepi-gotovo je.Još jedan znak jasno govori da je testo gotovo: pogledajte ivice kolača,ako su počele da se odvajaju od tepsije kolač je gotov.
Izvadite iz rerne.secite,po želji pospite prah šećerom i uživajte!

VARIJANTA II-ILI KOLAČ SA VIŠNJAMA,KOLAČ SA BRESKVAMA

Uradite sve kao u varijanti I,ali kada testo sipate u tepsiju dodajte jedno pakovanje smrznutih ili svežih višanja ili naseckane breskve.Količina voća zavisi od toga da li vi lično volite da ga ima puno ili malo manje ali od prilike oko pola kilograma višnji i dve – tri breskve je sasvim dovoljno.Pecite u rerni s tim što kad imate voće čak i kad je kolač gotov on je prilično vlažan pa ako zabodete viljušku često se za nju zalepi testo i posle dvadeset minuta pečenja.Zato da bi kolač bio baš lepo pečen pratite boju,da li je postao braonkasto ylatast,da li su ivice počele da se lepo odvajaju...Pola sata pečenja je vreme kada bi trebalo da bude gotovo...Vadite iz rerne,secite na željenu veličinu i pospite prah šećerom

VARIJANTA III-ILI KOLAČ KOME SE NE MOŽE ODOLETI
Pored gore navedenih sastojaka potrebno je:
- jedna veliiika kašika omiljene marmelade npr.kajsija,šipak
-dve kašike kakaa C (najlepši je)
-100 gr čokolade za kuvanje
-kašičica margarina
-malo mleka
Postupak je isti kao u Varijanti I,s tim što sada u tepsiju sipate jedan deo osnovne smese,otprilike trećinu,a preostalu količinu odprilike podelite na dva jednaka dela ,tako što ćete deo testa  presuti u još jednu činiju.U jednu količinu testa dodajte marmeladu i umutite mikserom da se masa ujednači i zatim sipajte u tepsiju šarajući ovim marmeladom obojenim testom.Sada je trenutak da ako želite i imate breskve,dodate naseckano voće.Komadi voća su veličine male kašike.Ako nemate voće samo nastavite dalje,lepo je i bez breskvi...
Sada u preostalo testo koje ste odvojili, dodajte kakao i dospite supenu kašiku vode,jer kakao zgusne testo,umešajte da testo dobije lepu ujednačenu boju i dodajte u tepsiju praveći vijuge,šare kako bi presek kolača bio višebojan. Pecite u rerni isto kako je opisano u prethodnim varijantama,s tim što ovaj kolač na kraju posipate glazurom od čokolade .

GLAZURA OD ČOKOLADE

U šerpicu stavite malo margarin ,dve – tri kašike mleka i izlomljenu čokoladu za kuvanje.Topite na umerenoj temperaturi,sve dok ne dobijete ujednačenu masu,i ako vam se čini da je jako gusto dodajte još malo mleka,sklonite sa vatre ,umešajte da bude lepo ujednačene boje i gustine i prelijte kolač,onda ga isecite i kad se malo rashladi jedite sa uživanjem!

Ova treća varijanta samo izgleda komplikovano ali ceo kolač je gotov za 40 minuta najviše,a možete ga poslužiti i najizbirljivijim gostima...

4 коментара:

  1. E to je taj kolac koji trazim, najbolji i najbrzi! Ja preferiram s visnjama! Hvala puno za recept!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Mirjana,ovaj kolač s višnjama imaš obrađen i u postu "kolač s višnjama i sva njegova lica".Tamo je sve to prikazano i u slikama...osim toga na mom blogu svi kolači su tipa "umuti pa ispeci" koje smatram i najboljim načinom da se brzo i lako napravi domaća poslastica.Hvala ti što posećuješ moj blog i drago mije što si našla ono što si tražila....Pozdrav,Ankica...

    ОдговориИзбриши