pages

18. 9. 2010.

AJVAR

AJVAR
(koji se pravi  u visokim potpeticama)

Ajvar je specijalitet koji kao i gulaš i paprikaš  ima onoliko verzija koliko i domaćinstava.Svaka domaćica ima neku caku po čemu je njen ajvar specifičan,a zajedničko svim ovim receptima za ajvar je trud koji morate uložiti da bi ste ga napravili.
Moje komšinice kad prave ajvar zaposednu dvorišta šerpama,plastičnim buradima,starim šporetima koji dime iz čunkova, tako da ceo poduhvat liči na nekakvu mobu, jer je tu uvek puno žena koje su podelile posao između sebe ,pa peku papriku,patlidžan,paradajiz se komada,peru se tegle,loži se vatra...svašta se radi....
Ja vam poklanjam recept za ajvar koji možete napraviti u visokim potpeticama,u svojoj kuhinjici i u šerpi koju sigurno imate u kući,(dakle nije neophodna ona velika šerpa u koju može da sedne troje dece,a koju je veoma teško čuvati u stanovima u kojima je prostor dragocenost),sa malom količinom namirnica,tako da možete ajvar za zimnicu da pravite iz nekoliko puta,onako kako vam je slobodno vreme na raspolaganju.Dozvolite mi da ovaj ajvar nazovem : « Slavicin ajvar» (ako ga prave muškarci) ili «Ajvar u visokim potpeticama»za sve dame koje se odluče za ovaj poduhvat.

Sastojci:

5 kg crvene,mesnate paprike
5 kg paradajza
2 kg crnog luka
oko 1 l ulja
so
sirće
šećer
začin c
2-3 čena belog luka


Napomena:Ako ajvar pravite prvi put, možete količine namirnica da prepolovite,što je preporučljivo,jer na taj način isprobate recept,pa ako vam se svidi,sledeći put pravite veću količinu.

Bilo bi poželjno da imate multipraktik ili mašinu za mlevenje mesa.Dobrodošao je i papir za pečenje.

Postupak:

Operete dobro papriku i paradajiz u vašoj sudoperi.Odmah poređate paradajiz na tepsiju koju ste prekrili papirom za pečenje i stavite u rernu da se peče. Papir za pečenje pomaže vam  da se paradajiz ne lepi za tepsiju koju posle ovog poduhvata nećete morati i da ribate.Ne morate rernu unapred zagrevati,tako ćete dobiti na vremenu da se posvetite paprici.Paradajiz pečete samo toliko da kad ga pogledate izgleda sparuženo i spremno za guljenje.Da li će to vremenski biti 15-20-30 minuta zavisi od brzine kojom se zagreva vaša rerna.Zato ne gledajte na sat već u paradajiz.
Dok se paradajiz peče u rerni ogulite luk i ako imate multipraktik iseckajte ga vodeći računa da se ne skaši.Dakle treba da ga iseckate na sitno,kao za dinstanje u bilo kom jelu.Zato je praktična ova spravica,jer vas neće peći oči.Naravno,ako nemate multipraktik uvek možete da se poslužite nožem i daskom,još bolje ako to za vas učini predusretljivi muž.Iseckan luk stavite u šerpu u kojoj ćete ga kasnije dinstati na ulju sa paprikama.Papriku pošto ste oprali, očistite od semenki i isecite na komade,na čevtrtine. Sada je sameljite u multipraktiku ili ako ga nemate u mašini za mlevenje mesa.Tako samlevenu papriku sjedinite sa lukom,naspite ulja dovoljno da možete lepo da ih  izdinstate.Uzmete varjaču i mešate sastojke vodeći računa da ne zagore,pratite i kontrolišete da li ste stavili dovoljno ulja da sve to lepo cvrči i dinsta se u sopstvenom soku.Obratite pažnju na paradajiz koji pečete u rerni.Ako je «kljoknuo», ako se namrežgao dovoljno da s lakoćom skidate «kožicu» isključite rernu i otvorite je,a završite polako i bez žurbe dinstanje paprike i luka.Dinstanje je gotovo kada su sastojci omekšali i gotovo upili svu tečnost koju su ispuštali dok su bili sirovi.Isključite ringlu i sklonite šerpu u stranu,na šporet ili radnu površinu.
Sada uzmite pečeni paradajiz i otklonite «kožicu» i žilavu sredinu koja se vadi zajednosa sa onim mestom gde je bio spojen sa peteljkom.Videćete i sami šta treba da uradite da bi ste otklonili one delove koje ionako bacate kad pravite salatu od paradajza.Ne morate da se trudite da ga sitnite nešto puno,može da bude u komadima,koji odgovaraju njegovoj polovini,četvrtini.Tako očišćen paradajiz sjedinite sa lukom i paprikom  koje ste izdinstali, dodajte ulja po potrebi,uključite ringlu da prokrčka i smanjite temperaturu tako da lagano krčka.Mešate i pazite da ne zagoteva.Posle jedno pola sata,kada sve to počinje da liči na ajvar,jer ste varjačom,dok ste mešali razbijali grudvice paradajza i kada je početna količina tečnosti koju jelo samo stvara počela da se smanjuje, ubacite dve supene kašike soli,nešto malo kasnije,ubacite i dve supene kašike šećera.Ova mera soli i šećera odgovara količinama od 5 kg paprike i paradajza,nemojte pogrešiti ako ste se odlučili za proporcionalno manje količine namirnica.Takođe,količina soli i šećera nije time ograničena,već ćete kasnije doterivati ukus po vašoj želji i potrebi.
Sada samo pazite i mešate varjačom dok se krčka da ne zagori.Probajte ajvar,pa dodajte malo začina c, da doterate ukus.Ako želite ljut ajvar dodajte mu nekoliko sitno iseckanih  ljutih paptičica,po ukusu...Sada u stvari doterujete ukus i dodajete ono što nedostaje po vašem ukusu.Ajvar postaje sve gušći i već pri kraju kada se dvoumite da li da ga isključite ili još malo pržite,dodajte dva tri čena zgnječenog belog luka.Dodajte i jednu kašiku sirćeta, promešajte i probajte da li vam se sviđa ukus.Ako procenite da je sirće poboljšalo ukus dodajte još jednu kašiku.Možda još malo šećera?Vi odlučite,vi znate šta volite.
Kad  ga isključite on se sjaji i nema suvišne vodice niti suvišnog ulja.Dobio je predivnu narandzasto-crvenu boju.Sada samo čekate da se rashladi,sipate ga u čistu teglu- dve koje ćete držati u frižideru,a ostatak upakujete  u kese za zamrzivač gde ga držite do upotrebe.
Kao što vidite nema plavog patlidzana,ali nećete uopšte patiti zbog toga.Nadam se da ćete biti zadovoljni ovim receptom.

Нема коментара:

Постави коментар