pages

14. 9. 2010.

KROFNE



KROFNE,KROFNE, KROFNICE

Sastojci:

1          sveži kvasac
2          žumanca
3          kašike šećera
1          kašičica soli
1 kg     mekog brašna
3          kašike  suncokretovog ulja
500 ml  mleka
dosta ulja za prženje krofni
šećer u prahu
po želji rastopljena čokolada

Priprema

Prvo stavite kvasac da dokisne.To se radi tako što u jednu šolju za belu kafu stavite kvasac,dodate kašičicu čećera i kašičicu brašna i sve zalijete mlekom koje je sobne temperature.Sve to što ste stavili u šolju trebalo bi da zauzima 1/3 njene zapremine.
Stavite tako potopljen kvasac na toplo mesto,ako koristite šporet jer pravite npr.supu,stavite tu šolju pored šerpe u kojoj se kuva supa.Da bi kvasac narastao,dokisnuo,potrebna mu je umerena toplota.Tako nećete čekati večnost da poraste do ivica posude u kojoj je.Dakle kada kvasac naraste toliko da izgleda kao da će da pokipi iz šolje,spreman je za dalju upotrebu.

Najbolje je da dok čekate kvasac prinesete sve što vam je potrebno,a pored gore navedenih sastojaka potrebna vam je i jedna vangla ili zgodna posuda u kojoj ćete zamesiti testo,jednavarjača,jedna oklagija i jedna čaša ili šolja kojom ćete «vaditi» krofne, tj.praviti kolutove od testa.Bilo bi zgodno da se tu nađe i jedna kuhinjska vaga.

Sada kad je sve spremno i kad je kvasac narastao, u vanglu sipajte prvo brašno i to tako da u kesi od 1 kg ostane 150 gr.(E ,tu je zgodna ona kuhinjska vaga,a ako je nemate,poslužiće i ona posuda sa oznakama mera ,tzv mezura,koju ima svako ko je ikad pokušao da kuva).To je potrebno,zato što će vam kasnije to preostalo brašno služiti da razvučete testo po radnoj površini ,a da se ne ulepite....Kada ste sipali brašno  u vanglu,udubite ga tako da izgleda kao vulkanski krater,napravite udubljenje u koje ćete staviti so,šećer,dva žumanca,tri kašike ulja,nadošao kvasac i pola litre mleka koje ima sobnu temperaturu.U tom smislu je najbolje da kada znate da ćete praviti krofne izvadite mleko iz frižidera kako ne bi bilo hladno,a ako ste impulsivni i sami sebe iznenadite odlukom da pravite krofne,najbolje je da  hladno mleko prvo sipate u jednu posebnu posudu tako da npr.400 ml mleka iz frićidera pomešate sa 100ml vruće vode i,eto odmah imate mleko sobne temperature.Ništa se neće primetiti u ukusu krofni!
Dakle ispred vas je vangla sa svim sastojcima koji su potrebni,uzmite varjaču i krenite da mešate sastojke lagano u koncentričnim krugovima sve više zahvatajuću brašno.Osetićete da postaje sve teže da mešate testo varjačom,ali izdržite taman toliko da testo koje mesite izgleda kompaktno i da se  prave oni tzv.šklobuci,tj.mehurići vazduha.Dakle,važno je da shvatite da je momenat kada prestajete da mesite testo onaj kada je testo gusto,pojavljuju se mehurići,testo prosto diše,i nemojte se plašiti da niste uspeli ako je testo i dalje veoma lepljivo.Sve je baš kako treba.Sada ga lepo pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto.Ako je potrebno da mu obezbedite prijatnu toplotu da ono naraste,jer recimo u kuhinji trenutno ne spremate ništa drugo,pomoćiće vam ako vanglu sa testom stavite na šerpu sa vrelom vodom,tako će brže na toploti pare da naraste.Međutim,najčešće je dovoljno da bude samo u toploj prostoriji....
Pola sata kasnije,provirite ispod krpe.Kakvo je? Jel naraslo,Jel došlo do ivica vangle,jel bar dva puta veće od onog što ste pre pola sata ostavili?Ako je tako sad je vreme da nastavite dalje.Ako ne,sačekajte još malo.Vaše krofne zaslužuju strpljenje.
Sad kad je testo poraslo,po stolu ili radnoj površini kuhinje koji su čisti i suvi poprašite preostalo brašno iz kese.Zatim varjačom ili rukom iz preokrenute vangle izvadite testo.Ono je lepljivo ali vi ćete ga samo ovlaš promesiti po posutom brašnu,ne trudeći se da ga nešto stiskate i mesite.Činite to kao da vam je cilj da ga sa svih strana dohvatite brašnom kako ne bi bilo lepljivo jer hoćete da ga razvučete oklagijom.Kada ste dobili takvo testo,sada uzmete oklagiju i ne pritiskajući snažno,već sve lagano i nežno razvucite testo ravnomerno tako da bude  debljine otprilike 8 mm.Kažem otprilike,nećete sigurno meriti debljinu,ali od oka procenite da bude nešto malo  tanje od 1 cm.E sad smo skoro tu,kod krofni!
Kada ste razvukli testo na željenu debljinu,stavite na šporet šerpicu u kojoj mogu da se prže tri krofne i naspite što bi se reklo dva prsta ulja.Uključite ulje da se greje,ali ne na najaču temperaturu,već npr. na dvojku.Zatim uzmite čašu kojom ćete «vaditi» krofne i to tako trudeći se da maksimalno iskoristite razvučeno testo.Znači trudite se da čašom odvojite krofnu,ali je ostavite na mestu,odmah do nje drugu,tako da bude što manje testa koje ćete vaditi kao višak između krofni.Taj višak samo stavljajte pored,ne bavite se njim jer dok ovo radite,greje vam se ulje na šporetu.Otprilike kada «izvadite prvih 10 krofni proverite ulje da li se zagrejalo.Najbolji način da to odredite je ovaj koji sam pronašla na sajtu «Coolinarka»,gde jedna dama otkriva da je temperatura ulja idealna za prženje krofni onda kada u ulje umočite dršku varjače i kada ono krene da peni oko nje.Drugi način je da jednostavno probate prvu turu od tri krofne pa će vam se samo reći....Ali još nismo stigli do prženja!
Ako je ulje dovoljno ugrejano za prženje uzmite prvu krofnu,stavite je ispred sebe na onu istu površinu na kojoj ste razvukli testo i blago je stanjite oklagijom,zatim to uradite i sa drugom i trećom.Stanjite je tako da je blago razvučete na debljinu oko pola cm,nešto malo deblje nije greška.Sada prvu krofnu spuštate u ulje tako da je površina krofne koja je bila odozdo,tj,na radnoj površini okrenuta gore.Dakle ona površina koju ste gledali dok ste je nežno razvlačili ide prva na ulje...Odmah tako postupite i sa preostale dve.Sada gledajte šta se dešava.Da li rastu? Super ,tako i treba.Neka raste brže neka sporije?Nije greška,sve će na kraju kad ih okrenete u ulju viljuškom,narasti.Da li dobijaju zlatastu boju?Odlično!Da li su naglo potamnele?Ništa strašno,samo je ulje bilo previše vrelo,umerite temperaturu.Tačno ćete posle nekoliko isprženih krofni znati koliko je potrebno da ulje bude toplo.Kada vidite da su porumenele s jedne strane , okrenite da se prži i druga strana.U početku ćete nestrpljivo okretati krofne,pa ćete više puta vraćati da se prže i sa jedne i sa druge strane,ali brzo ćete uvideti koliko je tačno potrebno da se krofna isprži tako da ima zlatnu boju prženog testa i beličasti obruč po sredini.Ovo je opis kako izgleda krofna spolja.Kad su ispržene slažite ih u jednu tepsiju prekrivenu salvetama koje će upijati višak masnoće.Kad popunite red pospite ih šećerom u prahu.
Tako dok se jedne krofne prže, druge vadite iz testa,dodatno ih razvlačite na debljinu oko pola cm.Prava ste kuvarica ili majstor za krofne,sve pršti oko vas i širi se miris koji će sve ukućane dovesti u kuhinju.Ostatke testa blago zamesite ponovo trudeći se da testo samo spojite kako biste ga ponovo razvukli.Nemojte ga puno valjati po brašnu,stiskati i mesiti,jer će biti tvrdo.Od tih restlova ,kada ih ponovo umesite i razvučete napravićete još 6-8 krofni ali ove neće imati savršrn oblik kruga jer ćete se truditi da dok ih»vadite» maksimalno iskoristite testo.Tako ćete praviti razne oblike,hteli ili ne,a uvek će se posebno dopadati najmlađima.
Kada ispržite sve krofne ,pošećerite ih i poslužite znaćete da ste uspeli ako je vaša krofna meka,iznutra gotovo šuplja,nije masna,natopljena uljem,već mirisna i neodoljiva.Vaše krofne su uspele ako nestanu za tren oka i ako vas budu pitali kad ćete ih ponovo praviti.
Ako niste uspeli,posle ovako detaljnog opisa,dođe mi da dođem kod vas i da ih lično napravim!Ipak ne odustajte posle prvog puta ,krofne su magične,neodoljive,a koliko takvih stvari poznajete?
Na kraju predlog da istopite čokoladu za kuvanje na način kako pripremate glazuru za kolače(pogledajte moju arhivu,sigurno sam pisala i o glazuri) i da jedan deo krofni prelijete čokoladom ili ih jednostavno umačete u čokoladu,dok ih jedete...sa mlekom.
Napomena:Prilikom prženja smanjuje se količina ulja pa povremeno dodajte da ga ima dovoljno da krofne plivaju u njemu.Znajte da dosipanjem ulja rashlađujete njegovu temperaturu,pa uvek malo sačekajte da ulje dostigne optimalnu zagrejanost.Takođe,u toku prženja taloži se na dnu šerpe višak brašna koje če sigurno početi da tamni i zagoreva ako se smanji količina ulja,a tada se i neprijatno oseća.Izbegnite ovu neprijatnost dovoljnom količinom ulja u šerpi.Takođe želim da vam kažem da preporučujem manju posudu za prženje zato što tako trošite manje ulja .

Na kraju ovog recepta želim da se zahvalim svim onim divnim ženama koje objavljuju svoje recepte na hhttp://www.coolinarika.com/recepti  jer sam krofne naučila da pravim zahvaljujući njima.Ja sam se potrudila da vam prenesem svoje iskustvo i način na koji sam ja uspela da ih napravim.Nadam se da sam bila slikovita i da ćete uspeti već u prvom pokušaju.Pozdrav svima i majistorima i početnicima! 

3 коментара:

  1. Pravila sam krofne na sto načina i nikako da mi ispadnu kako želim:(
    Hvala na iscrpnom objašnjenju,baš ću da probam!

    ОдговориИзбриши
  2. Kao veoma nevesta kuvarica,punim ustima,mogu da kazem da su krofne ispale kao delo vicne kuvarice koja decenijama mesi krofne:),a na opstu radost mnogobrojne dece...Od srca hvala na svakom detaljnom opisu i entuzijazmu,kako na ovom,tako i na ostalim receptima!Dragana

    ОдговориИзбриши
  3. Dragana, veoma se radujem tvom uspehu, a naročito mi je drago zbog dece koja su se sita najela krofni.Super!

    ОдговориИзбриши