pages

15. 12. 2010.

POŠTAR ZVONI DVAPUT, a SEKA?



Kad SEKA zakuca na vrata dočekajte je s piletinom

Svetska ekonomska kriza, SEKA, milog li imena za furiju!Nije loše ni ono SIDA (Sido,bog te vid'o!) za opaku bolest....Nekako mi se čini da ovaj naš jezik ostavlja prostor da se smejemo, izvinte na izrazu, sprdamo, sa ozbiljnim stvarima, što dođe nekako utešno, jer kad možemo da se podsmehnemo nečemu, kao da kažemo: «Vidi, ja te se ne bojim baš, ja imam protiv-otrov za tebe!» Naravno da blefiramo, al' u tome je štos!
Ovih dana sam mnogo razmišljala o SEKI i poželela da napišem nekoliko korisnih saveta za kuvare početnike, a što ja već uveliko primenjujem svakednovno u kuhinji, nešto korisno za  sve one mlade ljude koji su baš u vreme njenog pojavljivanja na sceni osnovali porodicu, kao i za  sve one ljude koje je Seka dojmila i pomerila iz udobnog mesta odakle su sanjali svoje snove.
Pre nego što je ova furija provalila vrata mog sveta, često sam se sa zebnjom u srcu pitala: »Bože, kako ljudi žive sa 20 000 hiljada (200 evra;nešto malo manje) mesečno?» Onda je sudba bila voljna da mi odgovori na to pitanje dajući mi priliku da se lično uverim, saznam i osetim, kako je to živeti sa nezamislivo malim prihodima koji su uz to još i neizvesni....Tako sam saznala dve vrlo bitne stvari: ako ti je dobro, ne guraj nos u zonu sumraka, jer se život postara da ti pokaže sve što te zanima, i drugu, još važniju, lako je biti kuvarica sa biftekom u frižideru!

Lako je biti kuvarica sa biftekom u frižideru, lako je biti vojnik u miru, lako je biti dama u svili i kadifi! Kada se kuvarica suoči sa praznim frižiderom,vojnik sa užasom rata i dama sa pocepanim čarapama onda dolazi ono, što se zove, životni izazov, kada nas život pita: »Ček' da vidim od kakvog si materijala!»

U kriznim vremenima, kuhinja jednog doma postaje pravo poprište borbe između nestašice i kreacije onog bića koje ne pristaje da bude poraženo i poniženo. Tako, oni koji spremaju hranu svojoj porodici, postaju ratnici svetlosti (Paolo Kueljo) koji svojom magijom i kreativnošću, stvaraju korisnu iluziju da je sve u redu i svojom istrajnošću čuvaju toplinu doma koji postaje odlučujući štit za sve članove porodice koji se, svako na svoj način, suočava sa izazovom «Zanimljivih vremena»(Terry Prachet). Kletva: «Dabogda živeo u zanimljiva vremena» koju je na duhovit način obradio Terry Prachet, a koju mi mali narodi na brdovitom balkanu živimo kao sastavni deo bitisanja, česta je i filozofska i religiozna tema, jer o čemu  nam drugom govore svi oni mudri ljudi koji kažu da čovek bez zla ne može pojmiti dobro i da muku primamo s radošću jer nas bog iskušava (ne da bi nas kaznio zlom koje proživljavamo) nevoljom kako bismo postali bolji ljudi!
Kako sada da nastavim ovaj tekst sa temom: jedno pile dva ručka? O tome želim da pišem u Kuvaru za početnike, ali uvek me misli odvedu na široku poljanu, pa gledam na sve četiri strane i u nebesa! Moram da se držim one devize: «Kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori!»
Kada ste kuvar početnik, a s druge strane raspolažete ograničenim budžetom,uvek ste pod pritiskom da ćete upropastiti «materijal» i da ako ne uspete da napravite dobar i ukusan ručak nemate odstupnicu u vidu odlaska u neki restoran ili naručivanje hrane.Nije lako raditi pod takvim pritiskom,nije mi se jednom desilo da napravim pečeno pile kome su sprženi i sasušeni bataci, krompir iz rerne suv k'o opanak, a supa premasna sa aromom topljenog pilećeg sala.Hvala bogu, te je to moja mračna prošlost! Evo šta sam ja naučila o dobroj hrani,uz mali budžet.

Piletina je jeftina, u odnosu na drugo meso, a gotovo da nema variva ili jela koje se ne može napraviti s ovim mesom.Pile može da se iskoristi i za dva ručka, što je baš korisno kada želite da prištedite.
Najlakše je pile staviti u rernu sa krompirom.Tako dobijete pečeno meso i ukusan krompir.Međutim to je ručak samo za danas i ima svoju manu:ako ste porodica s decom, već znate da će mališani dobiti batake, a vi ćete jesti belo meso, krilca ili trticu....Ima jedna anegdota: kad je moj kum pozvao roditelje na ručak (bio se tek oženio u 22-drugoj godini) i kao dobar domaćin svojoj majci je odlomio trticu i stavio na tanjir uz reči: »Evo, mojoj mami, ona to najviše voli!» Onda se mama rasplakala i rekla da je celog života jela trticu jer je želela da ostavi batake deci....pa su svi nastavili ručak sa knedlom u grlu....
Nije to baš samo tako, jednostavno: stavim pile u tepsiju, posolim, nauljim, dodam krompir....Kako se peče pile, a da bude sočno, ne previše masno, sa hrskavom kožuricom?
Kada kupujete pile, a želite da ga ispečete u rerni, obratite pažnju na njegovu veličinu.Za rernu nije dobar izbor malog, žgoljavog pileta.Ono prosto nestane u rerni, na kraju imate više kostiju nego mesa.Odaberite pile koje ima bar dve kile.Sve preko toga je još i bolje, sve dok nije masno ko prase...Obavezno mu skinite onaj deo sa trtice gde je rep pileta.
Obavezno mu skinite masnoću (loj) koju neki proizvođači ostavljaju na unutrašnjoj strani trtice.Pile posolite i spolja i iznutra, spolja utrljajte so ravnomerno, svuda, a unutra ubacite malo soli.Korisne su vatrostalne posude za pečenje piletine, one s poklopcem, a ako nemate takvu posudu s poklopcem poslužiće i srednja tepsija i alu-folija.
Kada pile očistite od zaostalog paperja (dešava se da ima perja koje proizvođač nije skinuo),odstranite loj i deo sa trtice, posolite pile, i stavite ga u posudu za pečenje, pospite ga s malo ulja, onako odprilike, a ako želite tačnu meru, onda ne više od dve kašike ulja.Zatim, u tepsiju ili vatrostalnu činiju s poklopcem, sipajte dve šoljice vode ali ne preko pileta, jer tako spirate so,već u tepsiju.Zatim, dobro zatvorite tepsiju folijom.Vatrostalnu posudu poklopite s njenim poklopcem.Stavite pile u rernu na 200˚ C.
Dok se pile peče ogulite krompir u željenoj količini.Isecite ga na kriške,četvrtine.Posolite ga.Možete da koristite so ili ako volite neki od začina koji obično koristite za soljenje.Umešajte ga da se ravnomerno osoli i posle pola sata pečenja pileta, dodajte ga u tepsiju ili vatrostalnu posudu.Tepsiju izvadite napolje na radnu površinu i pažljivo podignete foliju vodeći računa da se ne opečete na vrelu tepsiju ili parom koja će da pokulja napolje kad podignete foliju.Prespite pripremljen krompir u tepsiju,umešajte ga u saft koji se stvorio pečenjem pileta,vratite foliju i sve stavite u rernu.Ponekad,nema baš puno safta u tepsiji, pa ako imate ovakav slučaj, kad dodate krompir dospite i vode po potrebi.Saft je potreban da bi se krompir mogao peći tako da se u prvom trenutku kad ga stavite u vrelinu rerne praktično dinsta u tečnosti,da bi kasnije bio mekan.Posle pola sata pečenja, smanjite temperaturu rerne na 180˚ C i podignite foliju.Ako ima puno tečnosti u tepsiji narednih desetak minuta ispariće, a pile će se lepo zapeći.Probajte krompir da li je pečen,možete i pile da prevrnete na drugu stranu tako da se donja strana isto zapeče.Kad sve to uradite i posle odprilike sat i desetak minuta, ručak je gotov.Vadite napolje i poslužite.Možete sve da prebacite na oval,da iskomadate meso ili kako god volite i poslužite uz neku salatu: Cvekla,mešana salata od povrća, salata od slatkog kupusa,može zimi i salata od kiselog kupusa, ajvar, šta ima...
Dobro pečeno pile ima boju starog zlata, meso na batacima je sočno, lako se komada i rukom.Krompir je sočan i mekan, a u tepsiji, na kraju, nema suvišnog safta. Krompir koji se dodaje posle pola sata pečenja pileta,ogulite taman na vreme kada treba da se stavlja u rernu.Oguljen krompir ne treba da stoji na vazduhu jer će da pocrni....
Postoji još mnogo načina da se peče pile al' ovo je najčešći i ko uspe ovako da pripremi ukusnu piletinu dalje može da eksperimentiše, pa može da peče pile na soli: U tepsiju se na dno sipa so tako da prekrije dno tepsije i na so se stavi pripremljeno pile za pečenje (pile se ne soli u ovom slučaju). Sve se stavi u zagrejanu rernu na 180-200˚C i peče oko sat vremena...Ovo je pogodan način za piletinu koja je dosta masna, a to su nalčešće pilad koja su preko tri kile...
Kad pripremate pile u rerni, najčešće posle ručka ostane dosta belog mesa.Ono je suvo i često nema puno zainteresovanih da ga pojedu za večeru.Ovakve ostatke belog mesa možete iskoristiti da napravite paštetu koju će svi rado pojesti uz parče hleba za večeru.Veoma su ukusni i sendviči sa ovom paštetom, koje dete može da ponese u školu za užinu.Ja pravim paštetu na vrlo jednostavan način.Ponekad meso samo iseckam na sitne,sitne komadiće i dodam tartar sos ili majonez, ponekad dodam i malo pavlake ,sve samo sjedinim viljuškom na tanjiru.I to je to!Ponekad u multipraktik stavim iseckano meso,malo šargarepe iz supe,  sipam mao supe, dve tri kašike, dodam majonez ili tartar sos i sve samo izmiksam u multipraktiku.Sendviči sa ovom paštetom i listovima zelene salate ili sa kolutima paradajza su vrlo ukusni i za večeru i za doručak.

Pile je mnogo praktičnije podeliti na deo sa belim mesom i sve ostalo iskomadati.


Komade piletineosim belog mesa upotrebite...
za pileći paprikaš...
ukusan i zdrav čorbast obrok, a belo meso...
sutradan za bele pohovane šnicle...
imate objavljene recepte na ovom blogu
i za paprikaš i za šnicle...



Ovako imate mogućnost da jedan dan pripremite, recimo, pohovne bele šnicle koje možete poslužiti uz pire krompir i boraniju s mlekom ili sa spanaćem u mleku, ili sa graškom. Tako, ako dodate i neku lepu salatu, od belog mesa imate čitav jedan ručak i to fin, a batake i ostalo možete sutra da iskoristite za pilav, slatki kupus, paprikaš.... ili da jednostavno sve komade stavite u tiganj, pospete vrlo malo ulja, dodate šoljicu vode, poklopite i pustite da meso počne da se dinsta, onda smanjite temperaturu na najmanju i posle 40-tak minuta, otklopite, posolite, pojačate temperaturu ringle  i sačekate samo da ispari suvišna tečnost i da se meso zapeče.Uz dinstane komade piletine poslužite neki prilog i salatu i to je opet lep i kompletan ručak.
Kada odvajate belo mesto od kosti primetićete da uvek ostane dosta mesa na kostima koje ne možete iskoristiti za šnicle.Ovako očišćenu grudnu kost nemojte bacati, ona može da se lepo iskoristi za supu. Ja uvek, ovako očišćenu grudnu kost pileta, kada ne pravim supu, ostavim u zamrzivač.Tako kad pravim pileću supu, stavim ovakve dve kosti, zelen i luk, začin za soljenje, u dve litre vode (orijentaciono) i skuvam divnu pileću supu.Na kraju kad se supa skuva izvadim luk i bacim, a grudne kosti stavim na tanjir i poskidam viljuškom svo meso koje se lepo odvaja od kostiju i vratim ga u supu.Videćete koliko tu ustvari ima mesa!Dodam rezance i supa je gotova! Ponekad se dešava da moji ukućani za ručak pojedu samo supu jer u njoj ima dosta mesa, a ostalo jedu tek kasnije, za večeru.Kad pravite supu, važno je da znate da se rezanci dodaju na kraju i odmah se isključi ringla.Tada dodajete i peršunovo lišće.Rezanci ne treba da ključaju u supi već da omekšaju u njenoj vrelini.Kad posle desetak minuta podignete poklopac osetićete divan miris domaće supe i kad je probate osetićete onaj blagotvorni lekoviti ukus.Peršun miriše, začin koji ste stavili u nju, a masnoće nema nigde, jer niste ni stavili ništa masno.Za dobru supu ne treba punu mesa, naročito ne masnog mesa. Dobra pileća supa traži luk, dve šargarepe, tri peršuna, malo začina za soljenje, domaće rezance (ako je moguće) i samo malo vremena da se sve to stavi u šerpu sa vodom.Sve ostalo dolazi samo po sebi: supa je ručak koji se kuva sam.
Ponekad deo belog mesa, polovinu, isecite na komadiće i napravite belu čorbu.
( pogledajte recept  «Prolećna čorba) , a ostatak piletine i belog mesa možete da izdinstate u tiganju i poslužite uz neki prilog po volji i salatu...Možete da napravite sa celim belim mesom čorbu i da to bude ručak, a ostatak pileta za sutra ostavite u frižideru i napravite pileći paprikaš ili slatki kupus.
Poenta je da naučite da iskoristite hranu bez bacanja jer čak i ako vam je dobro i živite u izobilju, hranu ne treba bacati, što bi se reklo,gr'ota je...
Piletina je lepa i na roštilju.Sad je zima pa nemožemo da založimo roštilj napolju, ali postoje električni roštilji i hvala bogu, kuhinjski aspiratori, pa ponekad i zimi možemo da priuštimo sebi zadovoljstvo hrane spremljene na roštilju.Kod pripreme mesa na roštilju vrlo je bitno da se meso ne izlaže plamenu jer će tako biti oprljeno vatrom, spolja crno,a iznutra nepečeno i krvavo...Takav roštilj je katastrofa! Ako se koristi električni roštilj, onda rešetku treba podići na optimalnu visinu kako bi se meso peklo postepeno.Kod ovih električnih roštilja koje koristimo najčešće u kuhinji, korisno je da se u tepsiju koja je ispod rešetke sipa voda kako mast koja se cedi iz mesa ne bi dimila u kući i kako bi zavese i mebla sačuvali od arome mesa koje smo spremali za ručak.Povremeno, kako ta voda isparva, valja je dosipati za svo vreme korišćenja roštilja u kući.
Meso na raštilju treba da miriše na vatru, ali da ostane čisto i zlatno bez zagorelih delova.To je umeće zasnovano na strpljivosti i osećaju mere.Dobar roštilj je najčešće rezultat minulog rada ...
Pile na roštilju može da se napravi tako da sve delove pileta zasolite solju ili uobičajenim začinom i potopite na pola sata,  do sat vremena u marinadu, koja se pravi od malo ulja i belog vina.To koristi moj muž koji voli da pravi roštilj.Količina sastojaka marinde je takva da stavite malo ulja i malo belog vina kako bi svo meso bilo potopljeno u njoj ali ne i da pliva u tečnosti.Kad meso odstoji u frižideru u toj marinadi, stavljate ga na rešetku roštilja koji je dovoljno zagrejan da meso cvrči i strpljivo prevrćete sve komade kako bi se lagano i ravnomerno pekli.Belo meso na roštilju je ukusno ako ga pripremate isečeno na šnicle debljine 5 mm ili ga isečete na kockice i ređate na drvene  štapiće, za tzv. ražnjiće..Veoma je ukusno kada između ovih  komada mesa stavite krišku paprike i koji komad slanine.Možete od povrća na štapić sa mesom staviti i po koji kolutić tikvica.Ponekad kad imate pri ruci, u marinadu možete dodati i specijalne smese začina za piletinu koje se mogu kupiti gotove u raznim kombinacijama ali tu treba da budet rezervisani i da umereno koristite začine jer nikad se ne zna da li vi volite aromu i ukus koji daju neki začini.Ja na primer obožavam ukus piletine koji se dobije kada se meso začini smešom začina koja se pravi kao dodatak salatama, a mešavinu za piletinu ne volim baš ni malo...Mora se probati pa oceniti šta volimo.
Piletina je zahvalna namirnica i može se spremiti na mnogo načina.Tako ćete imati potrebnu raznovrsnost jer možete je spremati često na različite načine pa vam niko neće zameriti da mu je dosadilo da jede jedno te isto... 

Pileća supa                                               

 Zelen,luk i grudne kosti sa ostacima belog mesa,
nalijete vodom i dodate začin za soljenje.Poklopite i
ostavite da se kuva bar sat vremena....
 Kad se supa skuva izbacite luk i grudne kosti
 Ovo meso poskidate viljuškom,a pre toga
 dodate rezance
 i peršunovo lišće...
ubacite poskidano meso sa kostiju i
 pojačate temperaturu ringle da supa samo provri,
 Onda isključite ringlu
 poklopite i dok postavite sto i napravite salatu supa je 
spremna...
 Ostatak kostiju na kojima ima još i mesa za moju
Điku...
 A sve ovo meso je završilo u supi....
 Supa je zdrava,ukusna i lepa.Naročito zimi,
greje dušu....
 Svež kupus 
 za salatu
 Sto se priprema za ručak, a na stolu
pored supe...
 pilav ili...
 šnicle u prelivu od šampinjona ili...
 pohovane bele šnicle  sa neizbežnim...
pire krompirom...

A kolači? A slatka pita? 
Može i to!

4 коментара:

  1. jako jako dobro...ali kad bi imao i video onda je savrsheno,,

    ОдговориИзбриши
  2. jako dobro,kad bi imao i video onda je savrsheno,,hteo sam da znam kako se sprema sos za pljeskavica..hvala vam

    ОдговориИзбриши
  3. Većina mojih recepata je u slikama, tako da je detaljno prikazan proces pravljenja nekog jela. Osim toga svi koji imaju strpljenja da čitaju moje tekstove mogu da nađu gotovo sve odgovore na eventualna pitanja o pripremi nekog jela. ja bih vam preporučila da kada tražite neki recept u polje za pretragu ovog bloga ukucaze željeni pojam i onda vam se pokaže lista recepata. Hvala što čitate moj kuvar! I hvala što ste odvojili vreme i da komentarišete post. Pozdrav,Ankica!

    ОдговориИзбриши
  4. Divno,sada mogu da kuvam bez straha da nesto nece uspeti a pritom i uzivam jer volim kuhinju. Hvala na divnim objasnjenjima. Pozdrav

    ОдговориИзбриши