pages

7. 3. 2011.

TAKOS - TAKO DOBAR, TAKO JEDNOSTAVAN, TAKO BRZ






Bolonjeze preliv za ručak uz špagete, za večeru ušuškan u takosu

Takos je tradicionalno meksičko jelo, koje se pravi od tortilje i  preliva po izboru, obogaćeno dodacima zelene salate, paradajza,luka...
Već sam pisala o tortiljama (u postu : "Slana tortilja" ) koje su uvek dobro došle kada nam treba brz i ukusan obrok.Čime ćemo nafilovati tortilju zavisi samo od dodataka koje trenutno imamo i da li želimo sladak ili slan obrok.
Evo jedne ideje kako da upotrebite bolonjeze sos ("Preliv od mlevene junetine" ) za špagete  onim danima kada cela porodica nije na okupu za ručkom i kada želite da preostali sos uptrebite za večeru ali na potpuno drugačiji način.Naravno, ovaj preliv od mlevene junetine možete napraviti baš namerno za takose koje ćete poslužiti kad god vam je drago.Preliv se pravi za 15 minuta, a takosi dok lupiš dlanom od dlan, tako da se ovaj obrok može svrstati u brza jela ili u duhu podnevlja odakle nam dolazi možemo ga nazvati "Takos - Brzi Gonzales"

Potrebno je:
Bolonjeze sos
Gotove tortilje(kupljene)
oprani listovi zelene salate


Evo kako:

Bolonjeze sos ili kako sam ga nazvala "Preliv od mlevene 
junetine", pripremite ili podgrejete ako je ostatak od ručka
Operite listove zelene salate i otresite vodu
Gotovu tortilju malo ispečete na teflonskom tiganju

sa obe strane,tako da tortilja ostane mekana i savitljiva.

Tortilju prebacimo na tanjir 
i premažemo mesnim prelivom
2-3 kašike, po ukusu...
dodamo listove zelene salate, 1-2 lista, po ukusu

savijemo bočne ivice
i krajeve na unutra....

okrenemo takos da leži na presavijenim krajevima

presečemo dijagonalno nožem,na dva trougla...
i takos je spreman za jelo!
Ne treba vam nikakav pribor za jelo,zagrizete i uživate.
Možda dodate neki lep sokić za kompletnu uživanciju.

Ukoliko pravite više takosa za redom, smanjite temperaturu ringle na kojoj se u teflonskom tiganju peku tortilje..Tako, dok jednu tortilju filujete, druga se peče lagano, bez bojazni da je prepečete.Za desetak minuta napravićete večeru i za brojnu porodicu.
Ovo jelo se sprema lako, ne zahteva nikakvo posebno umeće, tako da možete i deci odgovarajućeg uzrasta ostaviti pripremljen bolonjeze preliv i ohrabriti ih da na lak način naprave sebi obrok dok ste vi na poslu...ili odsutni zbog drugih obaveza.













































10 коментара: