pages

30. 11. 2011.

KISELI KUPUS SA PILETINOM





Neobičan spoj

Danima sam razmišljala o ovom jelu, ali posle iskustva sa paprikama punjenim pasuljem, nije mi bilo baš lako da se otisnem u nepoznato. Jelo mi se nešto neobično, nešto što još nisam probala, poželela sam neki novi ukus i tako se dosetila da bih mogla napraviti kiseli kupus - ribanac sa pilećim belim mesom. Nikom ništa nisam govorila, jer znam da bi se svi u porodici pobunili, što je i razumljivo, s obzirom kako su se proveli onog dana kada sam kući donela suve paprike sa sjajem u očima: "Sad ću vam napraviti nešto što nikada pre niste jeli!"
Eksperiment je uspeo i preporučujem da probate!
Ovaj ručak se sastoji od pileće supe i kiselog kupusa - ribanca s belim pilećim mesom.

Prvo pristavite supu i dok se ona sama kuva bacite se na kupus!

KISELI KUPUS I PILETINA

Potrebne namirnice:

200- 300 gr kiselog kupusa ribanca
1 šolja pirinča
pileće grudi 500-600 gr
1 luk
prstohvat šećera
2 čena belog luka
prstohvat ruzmarina
veza peršunovog lišća
1-2 narendane šargarepe
100-150 gr domaće suve slanine (aromatizovane belim lukom)
ulje
začin za soljenje


Priprema:

Prodinstati na malo ulja sitno seckanu glavicu luka koju smo posuli prstohvatom šećera.Dodajte i pola pripremljene količine slanine iseckane na sitne komade.Dinstajte dok slanina ne postane staklasto sjajna. Kad luk omekša i slanina zamiriše neodoljivo, dodajte  kupus ribanac, bez prethodnog ispiranja.Koristite ga tako kiselog, baš kakav jeste.Malo promešajte i pustite da se sve  dinsta, dok očistite i narendate šargarepu. Dodajte šargarepu, promešajte i poklopite.Umerite temperaturu ringle da jelo lagano krčka dok isečete belo pileće meso. Narežite meso na kocke 2x2 cm. Dodajte meso, promešajte, ubacite malo suvog ruzmarina
( ruzmarin je vrlo aromatičan i ne bi trebalo s njim preterivati, naročito ako nije čest sastojak vaše kuhinje) i dodajte naseckan list peršuna. Sve promešajte, poklopite i pustite da lagano krčka.Možete dosuti, pola šoljice vode ukoliko se plašite da bi jelo moglo zagoreti. Osim toga, tako nećete morati stalno da ga mešate i pazite.

Dok ova osnova ručka lagano krčka, operite pirinač i stavite ga u drugu šerpicu da se kuva u vodi koju ne solite.Kad voda krene da ključa, smanjite temperaturu ringle i kuvajte pirinač do kraja, na tihoj vatri.Pirinač će ubrzo popiti svu tečnost, kada je uglavnom i skuvan, a vi tada isključite ringlu na kojoj se priprema pirinač i spremite se za završni udarac u pripremi ovog neobičnog jela.

Na malo ulja propržite ostatak slanine tako da bude staklasta i onda ubacite u tavu i sitno iseckana dva čena belog luka. Propržite tek malo, da luk zamiriše, i sve to saspite u pirinač koji je nabubrio i popio svu vodu u kojoj se kuvao.Promešajte i ubacite u šerpu u kojoj ste kuvali kiseli kupus i meso.

Sve promešate tako da jelo postane lepo ujednačeno.Sada probajte i procenite koliko ćete dodati začina za soljenje. Posolite onoliko koliko vi volite da jelo bude slano.
Namerno sam ostavila ovo dodavanje začina za soljenje za kraj jer je teško proceniti koliko će svaki od već posoljenih sastojaka dati slanoće jelu.
Jelo je tada gotovo i spremno za služenje. Kako moja porodica nije uvek istovremeno na okupu za ručkom, ja sam u već gotovo jelo dodala i umešala  dve kutlače supe, koja je tada već bila gotova, kako se jelo ne bi steglo u narednim satima.
Na kraju, preostalo mi je samo da zakuvam pileću supu.Dodala sam joj rezance, isključila šporet i u narednih deset minuta, koliko je potrebno da rezanci omekšaju, ručak je bio spreman za serviranje.

Kakav je ukus?

Jelo ima blag kiselkast ukus koji blaži pirinač i nežan ukus belog pilećeg mesa.U ustima promče nagoveštaj arome ruzmarina i tek mali osećaj da ima i belog luka.

P.S.Fotografije su prilično loše.Nadam se da mi nećete zameriti.Trudila sam se da rečima prikažem sve što se prikazati može.Nadam se da ću u dogledno vreme obezbediti bolji fotoaparat!

6 коментара:

  1. Cesto pravim podvarak sa batacima (decki vole tu kombinaciju)...znam da je DOoBROo!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja se spremam za spavanje, a tebi Jasna želim dobro jutro i lep dan...Jel, vreme lepo? Kod nas magla i minus.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam podvarak sa piletinom a što se tiče slika, nisi ti kriva, već fotoaparat. I ja se ne mogu pohvaliti lepim fotografijama iz istog razloga. Ja ti svakako ne zameram, važno je da je recept prezentovan...

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala draga Zoro što si svratila kod mene i na razumevanju za fotke...Blog Sanele Mallori me je baš nasmejao svojom uvodnom napomenom "ovaj blog nije namenjen slikanju hrane"...

    ОдговориИзбриши
  5. Znam da je lepo, ali je jos bolje sa curetinom :)
    http://skuvajme.com/2011/12/17/cureci-bataci-na-varivu-od-kiselog-kupusa/

    ОдговориИзбриши
  6. Još,kad je dimljena! Da, čuretina, svakako dolazi u obzir.

    ОдговориИзбриши