pages

6. 1. 2014.

RUSTIČNA ČOKOLADNA TORTA SA BANANAMA



 Uz recept za ovu tortu, svima koji slave pravoslavni Božić, čestitke i najlepše želje, u ovoj neobično, toploj Badnjoj večeri, u Srbiji 2014.godine! Živeli! Radujte se, pa da radimo...




Rustična čokoladna torta sa bananama

Potrebno je:

Peku se dve kore.

Za jednu koru:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašika brašna (meko brašno)
3 kašike kakao praha
3 kašike  mlevenih oraha (ili još bolje, ugrubo usitnjenih oraha)

Fil:
Beli fil koji se kuva:
9 kašika brašna
3 kašike šećera u prahu
½ l mleka
Fil sa orasima:
200 gr oraha
12 kašika šećera u prahu
250 gr margarina

Glazura i čokolada za zalivanje kora:
200 gr crne čokolade (za kuvanje)

Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm
Pek papir

Pre nego što počnete bilo šta, uradite sledeće: Jaja koja čuvate u frižideru, izvadite bar pola sata ranije iz frižidera, da se „aklimatizuju“ na sobnu temperaturu.Ovo je veoma važno ukoliko zaista želite da budete više nego zadovoljni ishodom u pripremi kora.

Priprema:

Prave se dve kore za tortu, a svaka ispečena kora se preseca na dve tanje kore, tako da imamo, praktično četiri tanke kore za tortu.

Uključite rernu da se zagreje na 180°C.
Sameljite orahe.
Pripremite sve potrebne sastojke da vam budu na dohvat ruke.
Isecite dva pek papira koji odgovaraju dnu vaše okrugle tepsije. (kalup za tortu prečnika 26 cm)

Jedna kora za tortu se pravi:

Pet celih jaja umutite, mikserom, sa 5 kašika šećera. Znaćete da ste ih dovoljno mutili kada poprime bledo žutu boju i postanu vazdušasta.

U umućena jaja dodajte 3 kašike brašna, 3 kašike kakao praha i 2-3 kašike ugrubo izmrvljenih oraha. To je onaj deo oraha koji uvek ostane nesamleven u mašinici za mlevenje oraha.
 Ukoliko je vaša mašinica savršena, pa nemate ovakvu nus pojavu, a mrzi vas da seckate orahe, jednostavno ubacite te 2-3 kašike samlevenih oraha, kakve imate.
Ručnom mutilicom, a ja sam to radila običnom kašikom, lagano umešajte sve i uživajte u šuškanju testa koje ste napravili. Primetićete kako na površinu izbijaju vazdušni šklobuci i zaista, testo diše, šuška.
Tako umešano testo za koru prespite u kalup za pečenje, na čije dno ste prethodno već stavili papir za pečenje.

Presipanjem testa u kalup ono se samo već izravnalo, a ako vam se čini da nije, pomozite mu.Zadnjom stranom kašike, rasterajte ga ujednačeno po kalupu za pečenje.
Ne, nisam podmazivala uljem tepsiju, niti bilo šta drugo,dobro ste primetili.

Dok ste ovo radili, rerna se zagrejala na željenu teperaturu, pa jednostavno ubacite koru u rernu, na srednju visinu, da se peče narednih 15 minuta.
Slobodno koristite fen rerne i ne, nemojte da otvarate vrata rerne svaki čas. Podesite tajmer rerne na 15 minuta i  kao pravi profesionalac, posle tog vremena izvadite pripremljnu koru napolje.

Napomena: Ukoliko je vaša rerna baš dobra i vi znate da ona baš dobro prži i imate iskustva već u radu s njom i znate, da malo ranije bude sve gotovo nego što vam je rečeno u receptu,onda vas savetujem da oko 12 minuta, obiđete vašu koru u rerni i bocnete je viljuškom u sredinu. Ukoliko se testo ne lepi za viljušku, vadite je napolje već u 12 minutu.

Dok jednu koru pečete u rerni, imate dovoljno vremena da operete posudu i mutilice miksera koje ste već koristili i sve ponovite još jednom. Dakle umutite na isti način i drugu koru.

Kora koja se ispekla u rerni vadi se napolje.Oslobodite je iz kalupa.Odstranite sa nje papir za pečenje i stavite je na čistu kuhinjsku krpu da se prohladi.
Kalup properite (na obodu se uvek uhvati malo testa).Obrišite ga da bude suv, stavite na dno papir za pečenje, prespite umućeno testo za koru, stavite u rernu i posle 15, a možda i 12 minuta,vadite napolje. Kore ostavite da se hlade, položene na čiste kuhinjske krpe.


Priprema fila:

Margarin koji je omekšao jer ste ga držali na sobnoj temperaturi pomešajte sa 12 kašika mlevenog šećera, muteći ga mikserom, sve dok ne postane penušav.

Napravite beli fil:

U trolitarskoj šerpi pomešajte:
Prvo 9 kašika šećera pomešajte sa 3 kašike mlevenog šećera, a onda dodavajte malo po malo mleka u ovu praškastu mešavinu brašna i šećera. Trudimo se da mešajući ručnom mutilicom dobijemo masu koja lići na pastu. Najbolji način da znate, da ćete ovo brašno umešati sa mlekom, tako da se ne pojavi niti jedna grudvica brašna, je da mešate brašno i šećer, postepeno dodavajući mleko. Kada dobijete smesu koja ima gustinu, recimo, paste za zube, dodajte preostalo mleko, malo po malo, uz stalno mešanje mutilicom.
 Na kraju ovaj budući fil stavite, tako, u toj šerpi u kojoj ste ga i mutili, na ringlu i to na umerenu temperaturu, nikako na najače. Dakle, na srednjoj visini vrednosti vaše ringle, uz stalno mešanje, strpljivo, čekajte da smesa počne da se zgušnjava.
Kada budete videli da je krenulo da se zagreva, vodite računa da se, ni slučajno, ne lepi za dno šerpe. Fil mora ostati beo kao sneg.
Ukoliko primetite da se smesa lepi za dno, odmah sklonite u stranu, mešajte smesu stalno, vratite na ringlu i tako stalno, i sve dotle, dok fil ne postane potpuno gust.
Gotov je onda kada se toliko zgusne da ne možete više da ga mešate bez napora. Vremenski, to je za nekih 15-20 minuta.

Pripremljen fil ostavite po strani da se hladi.


Presecanje kora na pola

Dok čekate da se fil ohladi, presecite kore na pola, svaku.
To je mnogo lakše reći nego uraditi. Da bi ste to uradili, ukoliko nemate nikakva specijalna sredstva za tu svrhu, poslužićemo se koncem i nožem.Na starinski način!
Odsecite komad konca za šivenje, otprilike 1m, i obujmite njime koru po sredini.Spajajući dva kraja konca u tački ispred vas,ukrstite niti i povlačite  ruke u suprotnim pravcima, tako da urežete trag duž celog obima kore. Po toj liniji, koja je nastala zatezanjem konca, zasecite oštrim nožem koru, sa svih strana po malo, prema sredini.trudite se da nož ide što više tačno po sredini, kako bi dobili kore koje su približno iste debljine. Sada, koristeći te horizontalne zaseke napravljene nožem, konac, držeći ga sa obe strane obima kore, provucite celom površinom kore kao da njime testerišete testo, ako me razumete. Kada provučete konac celom površinom sredine kore, pažljivo razdvojte polovine kora, jer su prilično tanke.

Završite fil:

U umućeni margarin sa šećerom, dodajte preostale mlevene orahe.Umutite mikserom. Postupno  dodajte i  rashlađeni beli fil uz stalno mešanje mikserom. Fil je beo,prošaran orasima, kremast, ali i dovoljno čvrst da se ne razliva.

Sklapanje torte:

Pre nego što krenete da filujete tortu uradite sledeće:

Presecite sočan limun na pola. Pripremite jedan veći tanjir i 4 lepe, zrele, banane.
Banane bi trebalo da budu meke i aromatične, dakle zrele.Nije dobra nezrela banana jer nije ukusna i slasna, a ne valja ni banana koja je prezrela i potamnela.
Pripremite i spravicu za sečenje kuvanih jaja na tanke kolutove.
Sve to pripremite na stolu gde ćete filovati tortu.

I još samo ovo pa možete da počnete:

U omanjoj šerpici rastopite dve štangle čokolade sa malo mleka (3-4) kašike.Važno je da ova čokolada bude prilično tečna. Njome ćemo zaliti kore kako bi bile sočne.

Ogulite prvu bananu.. Spravicom kojom obično sečete kuvana jaja na tanke kolutove, na brzinu isecite banane na kolutiće.Otkinete parče banane, koliko staje na spravicu za rezanje, kako isečete deo banane na kolutove, stavljajte na tanjir i odmah po njima nacedite, rukom limun. Tako neće potamneti.To uradite sa svim preostalim bananama.

Filovanje torte:

Prvu koru stavite na tacnu na kojoj ćete formirati tortu. Strana koja je okrenuta prema gore jeste sredina presečene kore.Pospite Rastopljenom čokoladom koru u koncentričnim krugovima, vodeći računa da vam ostane čokolade za još dve kore. Premažite filom koru, poslažite pola banana preko fila.
Stavite sledeću koru.Pospite je rastopljenom čokoladom. Premažite belim filom. Sada ne stavljate banane.
Stavite treću koru.Pospite rastopljenom čokoladom, premažite filom, poslažite banane. Poslednju koru stavite tako da gore bude okrenuta strana koja nije presek. Beli fil koji viri sa strane između kora i ako ga ima još malo da je preostalo, samo ravnomerno razmažite po obodu torte. Ostavite slobodno da se vide kore.
Konačno, gornju koru prelijte čokoladnom glazurom koju pravite sada, kada ste formirali tortu.Čokoladna glazura ne može da stoji i da čeka da završite posao filovanja torte, jer se zgusne.
Čokoladna glazura se može napraviti i ovako:


Izlomite preostalu čokoladu u manju šerpicu, dospite malo mleka, oko pola kafene  šoljice. Polako topite čokoladu u mleku, a gustinu regulišete dodavanjem malih količina mleka. Kad budete zadovoljni postignutim, prelijte gornnju koru čokoladom i to je to.
Ja sam napravila čokoladu gustine, recimo pudinga jer sam želela da ta glazura postane tanak sloj čokolade, takav da možete da ga uzmete u ruku...



  Torta nije dočekala slikanje u celini.Deo torte koje smo jeli sutradan bio je očaravajućeg ukusa, mada ni ovoj polovini ništa nije falilo...



3 коментара:

  1. Draga Ankice, srecna ti Nova i Bozic..Hvala na tvojim zeljama...Nedostajala si mi
    Torta zvuci odlicno - volim sve kolace sa bananama

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, draga Jasna! Evo me s rukama u testu, pravim pogaču! Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Uh moraćemo da probamo ovu poslasticu :) Mnogo hvala za sve korisne savete i recepte!

    ОдговориИзбриши