pages

3. 10. 2010.

BABUŠKA UZ PIVO I LIGU ŠAMPIONA

RIBA UMESTO ČIPSA


BABUŠKA UZ  PIVO  I  LIGU  ŠAMPIONA


Potrebno je:

očišćena babuška kojoj je ribolovac prilikom čišćenja odstranio glavu i rep
brašno
začin c ili so
ulje ili još bolje mast za prženje
ponosni ribolovac volonter za pečenje ribe


Ribolovci koje ja poznajem (muž, kum, kumov brat, drugi kum i kolege po raznim osnovama) najčešće donesu kući upecane babuške.Retko se zalomi šaranče, som, ili neka druga riba. Najčešće donose priče o tome kako im se otela riba neopisive snage i veličine.Tjah! Jednom mi je muž doneo kući male ribice pa smo ja i deca toliko bili potreseni da je morao da nas sve odveze do reke kako bi smo ih vratili njihovoj kućici.

Babuška je riba puna kostiju i ni malo nije lako da je bezbedno pojedete.Tragajući za najboljim načinom da se spremi ova riba, kad je već ima u izoblju, otkrili smo da ju je najbolje ispržiti na masti.
Riba se prvo očisti, odstrani se glava i rep i iseče popreko na komade debljine manje od 1 cm.Secite je tanko koliko god možete. Tako dobijene «potkovice» poslažite na krpu i posolite začinom c ili solju i svako parče uvaljate u brašno.Pržite ih na masti, a ako nemate mast poslužiće i ulje.Mast je bolja u ovom slučaju zato što manje gori. Pržite parčad ribe dok ne dobiju zlatnu braon boju. Ovako pržena babuška je potpuno bezbedna za jelo jer se kosti prilikom prženja stope. Kad jedete ove parčiće ribe osećate da kosti krckaju ali su meke i nema neprijatnosti.


Veoma je korisna ona veća teflonska šerpa koja ima samostalni priključak za struju pa ribu možete pržiti na dvorištu ili terasi. Tako u kući  nema ni mirisa koji je uvek prisutan kad se sprema riba.
Babuška spremljena na ovakav način lepša je od svake kupljene grickalice i veoma joj kao prilog , prija hladno pivo. A špricer, hladan kao led? Sve može ako kući idete peške ili taksijem.





2 коментара: