pages

2. 10. 2010.

PILEĆA BELA ČORBA

BELA ČORBA

Potrebno je:

300 gr belog pilećeg mesa
veza zeleni
1 luk
1manji celer
500-600 gr krompira
peršunov list
začin c
1 čaša pavlake
malo mleka


Na malo zagrejanog ulja stavite sitno iseckanu glavicu luka da se dinsta.Čim luk malo prodinstate sipajte malo vode i pustite da se sam dinsta  na jakoj vatri.Voda koju ste dosuli,nešto manje od pola čaše, omogućava vam da na miru ogulite 4-5 manjih šargarepa, ako su veće, dovoljno je i dve. Šargarepe čim očistite seckajte na kolutiće odmah iznad šerpe, promešate sve , pa ako vidite da vode nestaje dospite još malo.Sve što ste stavili u šerpu sada se samo krčka, ne morate da ga mešate, a vi nastavite da čistite  peršun,dovoljnoje jedan, i čim završite iseckate ga iznad šerpe, tako ga odmah dodajete.Tako uradite i sa celerom. Kad je celer velik,odsecite samo manji deo, a ostatak ostavite za neki drugi ručak.Ne treba puno celera, iseckajte ga i opet proverite kako stojite sa vodom.Važno je samo da je ima tek toliko da na miru možete da pripremate sastojke koji slede, a da se ono što ste već stavili u šerpu dinsta bez bojazni da će zagoreti.
Sada meso isecite na male komadiće i dodajte ga u šerpu.Promešajte, smanjite temperaturu na srednji podeok, pospite jednu varjaču začina c, promešajte i poklopite. Naravno,ako treba dospite malo vode.
Sada se sve lagano krčka, a vi uzmete krompir i na miru ga ogulite i isečete na sitne kockice.Dodajte i krompir.Promešajtesve i nalite 1,5 l vode.Pojačajte temperaturu da čorba provri, poklopite i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi.Posle sat vremena, kad se sve lepo skuvalo, dodajte i sitno naseckano lišće peršuna.
Sklonite šerpu sa ringle.
Jednu čašu pavlake razredite sa šoljicom mleka, lepo umešajte da se stvori rastvor u kome nema gromuljica, i sve saspite u gotovu čorbu.
Poslužite čorbu tako vruću.Može da se doda biber kad sipate u tanjir , a ko voli može da doda i malo pavlake.

1 коментар:

  1. odličan blog na kome svatko može naći nešto lijepo za sebe!!!
    Puno pozdrava iz Hrvatske.

    Zondra Art

    ОдговориИзбриши