pages

12. 10. 2010.

PITA UMESTO ŠTRUDLE

PITA SA MAKOM
(pogledajte recept za pitu s jabukama)


Potrebno je:

500 gr kora za pitu
kisela voda,1 čaša za zalivanje kora,
a ostaće pola čaše za razređivanje fila na kraju

fil od maka:
200 gr mlevenog maka
1 čaša (od 2 dl) griza
2 čaše mleka (vrelog)
2-3 kašike šećera


testo za filovanje i zalivanje pite:
1 čaša = 2 dl
4 jaja
2 čaše šečera
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
2-3 vanil šećera

Postupak:
Uključite rernu na 22C da se greje.
Pripremite mak: u šerpicu stavite mak,griz i šećer.Promešajte da se sastojci ujednače.Dve čaše vrelog mleka pospite po ovoj smesi i sve zamutite.Dobićete kašu od maka.Ostavite po strani i radite dalje.
Umutite fil:
Jaja umutite sa šećerom da postanu svetla i penasta.Dodajte griz, prašak za pecivo,jogurt,
ulje i vanil šećer.Sve umutite zajedno dok ne dobijete lepo homogeno testo.
Otvorite kore i raširite ih na radnu površinu.
Prinesite čašu kisele vode i kašiku koja će vam trebati za posipanje vode po korama.
Prinesite još jednu kašiku za razmazivanje fila po korama.
Prinesite i kutlaču za posipanje fila po korama.
Prinesite tepsiju i podmažite je sa vrlo malo ulja.

Sada imate sve što treba.

Prvu koru pospite sa kašikom kisele vode, trudeći se da svuda isprskate po malo.
Zahvatite kutlačom fil i pospite celu koru s filom.
Kašikom razmažite fil po kori.
Tako uradite i sa drugom i sa trećom korom.
Na treću koru, na ivicu do vas rasporedite u jednoj liniji kašiku dve maka.Pospite mak kašikom šećera.
Povrnite tu ivicu i ivicu naspram nje,savijte pitu i odmah je prebacite u tepsiju.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore ili dok ne potrošite fil od jaja, tako da vam ostane otprilike jedna čaša ovog fila.
Kada su sve savijene pite smeštene u tepsiju,ostatak fila pomešajte sa pola čaše kisele vode, kutlačom koju već koristite umešajte razređeni fil i pospite pitu ravnomerno odozgo s filom.Protresite tepsiju da se fil spusti svuda i stavite pitu u zagrejanu rernu da se peče.
Ne koristite fen u pećnici jer ova pita je prelivena sa nežnim testom koje bi tako brzo izgorelo.
Poslr 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 180˚C. Ipak,kontrolišite koliko je stvarna jačina vaše rerne i ako vam se čini da pita brzo tamni ,vi podesite rernu tako da se pita u narednih 20 minuta istiha peče.Posle 30 minuta možete slobodno da isključite rernu i da pitu ostavite još 5 minuta u rerni.Izvadite je i pospite je šećerom u prahu.
Kad se malo rashladi secite je, jedite i uživajte!

P.S. Primetili ste da je ovo samo varijanta pite s jabukama? Na isti ovaj način možete da pravite i pitu s višnjama...






2 коментара:

  1. Mmmm, kad bih mogla jedno parče:) Odlično izgleda, imam sličan recept, ali nikad nisam probala da spremim - uvek pripremim klasičnu štrudlu:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isprobao ovu pitu ali malo drukciju kombinaciju ,pola pleha sa jabukom (to ja volim)a drugu polovinu sa makom(to voli moja draga),,,,sjajno,,,,svaka cast
      Sasha

      Избриши