pages

1. 12. 2010.

PITA SA PROJINIM BRAŠNOM

Pita sa pavlakom i projinim brašnom


Potrebno je:

3 jaja
1 kisela pavlaka
pola kašičice soli
šoljica jogurta
2 kašike ulja
1,5 šoljica kukuruznog brašna
500 gr kora za pitu
pola praška za pecivo

Priprema:

Rernu uključite na 180˚C.Podmažite tepsiju uljem.

Umutite fil za pitu:
Pomešajte sastojke: jaja, pavlaku, ulje, jogurt, so i umutite dobro mikserom.Dodajte kukuruzno brašno i prašak za pecivo pa još jednom umutite.Dobićete fil gustine testa za palačinke.

Raširite kore.U malu šoljicu sipajte 1/5 ulja koje ćete koristiti za posipanje kora.Prvu koru nauljite, a drugu i treću ne, njih posipate samo filom koji ste umutili.Zahvatite fil kutlačom i ravnomerno nanesete po celoj kori, sipajući iz kutlače.Na kraju kore povrnete prvo sa krajeva, onog ispred vas i onog naspram vas i savijete rolnu pite.Stavljate u tepsiju i ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal.Složenu pitu pre nego što stavite u rernu namažete uljem, tek malo, po principu koliko kreme na lice toliko ulja na korama.Pecite u rerni, na srednjoj visini,10 minuta.Izvucite pitu napolje i pospite je smešom vode, ulja i soli. U šoljicu u koju ste sipali ulje za posipanje kora, na kraju kad savijete pitu i premažet je uljem, ostaće vam dovoljno ulja i za ovaj neophodan preliv.U to ulje samo dospete vode da popunite šoljicu skoro do vrha, dodajte  ¼ kašičice soli,umućkajte dobro kašičicom, da se so,ulje i voda pomešaju i pitu kad izvadite napolje, posle deset minuta pečenja, svuda ravnomerno prelite ovim prelivom.Vratite u rernu još da se peče 20-tak minuta.Kad postane zlatna, kad naraste i kora postane hrskava vadite pitu napolje i nekoliko minuta prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
Secite i služite! Lepa je kao i svaka pita,vruća i hladna, a ova je posebno lepa zbog ukusa kukuruznog brašna...


2 коментара:

  1. jako fina pita, volim :) i rado bih sada komadić, super izgleda !

    ОдговориИзбриши
  2. Jaoj ja obozavam pitu sa bilo kojim nadevom. Od toveje slike mi voda potece na usta, moracu da pravim pitu preko vikenda.
    Puno pozdrava iz Australije,
    Mira

    ОдговориИзбриши