pages

26. 10. 2012.

FLERT TORTA

OSVEŽAVAJUĆE LAKO

VOĆNA TORTA

Tortu koja se pravi od piškota, malina i kisele pavlake nazvala sam "Flert torta". Sigurna sam da ste je već probali, a sada je pravo vreme i da je i sami napravite jer je laka za pravljenje, lakog i osvežavajućeg ukusa.Ime je dobila jer je laka i zabavna kao flert, osvežavajuća kao flert i neobavezna kao flert, jer ne traži nikakav poseban trud i žrtve da bi uspela.Čak i kad ne bi uspela  nikomne ne  bi bilo bitno, jer suštinski zadovoljava prvobitnu nameru i  dozvoljava razne improvizacije prilikom serviranja...gustiranja....ako me razumete.

POTREBNO JE:

Dva dupla pakovanja piškota
malo mleka za umakanje piškota
4 kisele pavlake
pakovanje smrznutih malina (300 gr) mogu i sveže maline
16 kašika šećera

PRIPREMA:

Pavlaku izručite u posudu zgodnu za mućenje, dodajte šećer 
i umutite sastojke ručno, kašikom.
Važno je da ne koristite mikser jer bi tako fil postao previše tečan.


Piškote koje ste jednu po jednu, samo ovlaš umočili u mleko
poslažite u prikladnu posudu koja će dati oblik vašoj torti.
To može biti kalup za torte, manja tepsija ili kakva staklena
činija.Oblik posude usloviće način na koji ćete poslagati piškote.
Kod ovog slaganja nema pravila, osim što je potrebno ono 
malo prirodnog talenta i veštine, koliko da se ovim keksićima
prekrije dno posude.

Onda sipate malo fila


vodeći računa da ta količina odgovara približno trećini 
ukupne količine fila.


Pobacajte malo otopljenih malina po filu i odmah poslažite 
i drugi red piškota, ponavljajući umakanje svake piškote u mleko.
Sada, dok slažete drugi red piškota, 
promenite pravac u kome ih slažete
da bi kasnije presek parčeta koji odsečete
bio zanimljiviji, lepši...pospite maline i pavlaku
i onda sve to ponovite još jednom.
Na kraju, dobićete tortu koju samo stavite u frižider da se malo stegne,
da piškote upiju miris i sok malina,
sečete i poslužite na tanjirčetu.
Gotovo!

Napomena: Ukoliko se desi da parčad budu previše mekana i da se torta preliva na sve strane i samo rasćoća na tanjiru, ne očajavajte.Kako ste dovitljivi i puni mašte, kreativni i zabavni, možete je servirati u čašama, posebno lepim, onim s visokim nožicama, zabodite nehajno neku piškotu, bacite malo nekih čokoladnih mrvica, šta god...U svakom slučaju, biće ukusna.
Takođe: Možete povećavati količinu sastojaka u zavisnosti od toga koliko želite da bude velika ova torta, vodeći računa o proporciji. Znajte, ukoliko razmišljate da kupite kiselu pavlaku sa manje mlečne masti ne bi li se spasli viška kalorija, torta je najlepša kada se pravi s pavlakom od 20%mlečne masti.
Ne bojte se to vas neće upropastiti....

gozba

Pogledajte, šta je sve, veselo društvance pojelo, pre nego što su smazali ovu tortu i svi su živi, zdravi i veseli...

P.S.
Nadam se da ste primetili promenu boja u dizajnu mog bloga.Tako se i osećam.Puna sam te svetlo plave boje, sve mi je nekako lepše i lakše i mada dolazi zima, u mom srcu je proleće. 

2 коментара: