Kolač bez šećera
i brašna
Sastojci:
Jabuke (10-15)
jagode,kupine,maline
(pola smrznutog pakovanja, oko 150 gr)
višnje (pola
smrznutog pakovanja, oko 150 gr)
narandze (2-3)
limun (1)
orasi ili bademi
ili lešnici (šaka,dve, koliko volite)
ovsene pahuljice
(do 150 gr ili pola šolje za belu kafu)
puter (kocka
veličine 2x2cm, od oka)
Pribor: tepsija
srednje veličine, papir za pečenje
Napomena:
Količine
sastojaka za ovaj kolač nisu bitne za krajnji dobar ishod : Izgled, ukus,
kompaktnost.Ono što je bitno jeste da poznajete svoj ukus, šta volite. Svakako,
osobe koje se opredele za ovaj kolač, vole voće i spremne su da uživaju u
njegovom gotovo nepromenjenom ukusu.
Koncept koga se
ja držim u pripremi ovog kolača je jednostavan: jabuke koristim kao podlogu,
ovsene pahuljice kao dodatak strukturi, a crveno voće kao fil. Orasi su tu da
dodaju svoju posebnu notu ukusa.
Kako se pravi:
-Uključite rernu
da se zagreje na 180˚ C
-U manjoj
činijici, ovsene pahuljice pospite sa sveže ceđenim sokom 2-3 narandže.
Potrebno je da
pahuljice budu dobro natopljene. Ostavite ih da bubre, dok pripremate ostale
sastojke.
-Ogulite 10-tak
jabuka i isecite ih na deblje listiće.
Jabuke se preseku
na pola, pa na četvrtine, otklonite
čvrsti deo sa semenkama, ogulite koru i ubacite ih u neku činiju. Odmah
ih malo pospete sa isceđenim limunom. Tako postupate sa svakom, jer limun ih
sprečava da potamne.Ja ih sečem na listiće tek kad ih sve ogulim.
Izbor jabuka je
bitan samo ako želite da utičete na slatkoću kolača. Ukoliko želite da kolač
bude slađi opredelite se za slađe jabuke ili obrnuto.
Meni je potpuno nebitno
koje su jabuke na raspolaganju, važno je samo da ih imam dovoljno, kada odlučim da pravim nešto slatko.
Tepsiju prekrijte
papirom za pečenje.
Poslažite pripremljene jabuke tako da prekriju dno. Ova
„kora“ bi trebala da bude debela oko 1-2 cm.Ubacite ravnomerno parčiće putera
tako da svi delovi, ove kore, budu
„namašćeni“ . Dakle 5-6 parčića veličine nokta.
Jabuke prekrijte
parčetom papira za pečenje i ubacite ih
u rernu da se peku 10-tak minuta.
Kad
jabuke omekšaju, izvadite ih iz rerne, pospite mestimično, omekšalim ovsenim
pahuljicama. Nemojte se truditi da od pahuljica pravite testo koje se preliva
preko voća, kao u receptima za „obrnute“ kolače. Jednostavno, pahuljice
ravnomerno rasporedite tako da ih svuda bude po malo. Poslužiće vam dobro
kašika, kojom zahvatate i ubacujete, ovsene pahuljice, preko jabuka.
Isto tako,
dodajete i ostalo voće.
Ja koristim smrznutu mešavinu crvenog voća:
jagode-kupine-maline, ali ne i tzv. mešavinu „Šumskog voća“ koja je takođe
crvena, jer ume da bude neprijatno kisela u ovom kolaču. Za jedan kolač
dovoljno mi je pola pakovanja.
Takođe, iz drugog
pakovanja, dodajte smrznute višnje. Ne više od polovine pakovanja.
Pospite ukrupno
isitnjenim orasima.
Sve vratiti u
rernu na 15-tak minuta, tj. sve dok svo voće ne omekša.
Kada izvadite
kolač iz rerne, voće je sačuvalo svoj izgled i oblik, ali je mekano i slasnoSačekajte
da se rashladi, pa ga isecite na parčad
željene veličine i servirajte, služeći se nekom zgodnom rešetkastom špatulom,
kako se ne bi rasipao.
Možete ga obogatiti sa umućenom slatkom pavlakom ,
topljenom crnom čokoladom, onako na tanjiru...
Možete posuti malo cimeta.
Kolač je fenomenalan, mogu iz prve ruke da kažem :-)
ОдговориИзбришиDrago mi je da sam došla i da vidim da si tu! Dobro došla nazad! Nadam se da nas nećeš ostaviti da duuugo čekamo novi receptek. ☺ Puno pozdrava.
ОдговориИзбришиHvala Nale, čitamo se, pozdrav!
ОдговориИзбришиANKICA ,pre svega divan vam je kolac,ukusan i lepo izgleda.Veliki pozdrav za vas :)
ОдговориИзбришиHvala,Mickinirecepti,💝💖💗
ОдговориИзбриши