pages

30. 1. 2017.

SAVRŠENO SLADAK KOLAČ SA MANDARINAMA



 


Sa mandarinama nikada niste načisto: jesu li sočne i slatke, hoće li se kad ih pritisnete na nepce osloboditi ona neodoljiva aroma koja pruža iluziju sećanja na letnji dan, hoće li vam lako dozvoliti da ih ogulite ili će se braniti kao seoska mlada, snebivati, podvlačiti pod nokte...

SAVRŠENA IMPROVIZACIJA

Kupila sam ih verujući da su jednostavno, takve kakve ih zamišljam, sočne, aromatične, sladunjave,  a onda ih je sve više bilo oguljenih i ostavljenih u činiji na stolu jer su bile nepodnošljivo kisele: 

-  UUUUuuuuh,hhhhh, al su ki-se-le!-žalila se moja porodica i  samo ih ostave, tek načete, tek oguljene ...

Meni bilo žao da ih bacim. Uzmem činiju i krenem da ih gulim.Kunem se ona što mi je prsnula u oko, oslepela me je  i naterala da otrčim do umivaonika! Maleficent!
Tada sam već bila odustala od daljeg guljenja. Imam pet oguljenih mandarina, manje više....Imam orahe, imam suvo grožđe, koje sam još sinoć bila potopila s idejom da napravim neku poslasticu i tako to krene: pravim kolač s onim što mi je servirano!
# onokad ti život ponudi limun, napravi limunadu ili savršeno sladak kolač sa mandarinama!


mandarine,kolač

Potrebno je:

Za slatki fil od mandarina:

5 oguljenih mandarina
100 gr suvog grožđa
Šolja šećera
Tri naseckane urme (verujte nisu neophodne, ja sam ih imala, pa rekoh, što da ne...)
Kašičica vanila arome (može i vanil šećer kesica, dve...)
Malo mlevenih oraha za posipanje kolača na kraju kad ga premažete filom

Za testo:

Možete da napravite bilo koju podlogu od testa, koju ste već sto puta pravili po nekom oprobanom receptu kao što je kolač od višanja (klasik) ili za one koji vole recepte sa tačnim merama.... a ja sam improvizovala....Ukoliko ste početnik, kome su neophodne tačne mere sastojaka, a ostajete pri ovoj improvizaciji, ovde će vam biti potrebna imaginacija da odgovorite na pitanja: šta je to šoljica? Šta je to šolja? Bez ljutnje, dobijam kritike, jer uporno odbijam da koristim vagu.

                                  Verujem da je mnogo jednostavnije koristiti šoljice za odmeravanje.


Potrebno je:

4 jaja
Tri šoljice šećera
4 šoljice mlevenih oraha
1 šoljica integralnog brašna
1 prašak za pecivo
1 šoljica jogurta
75 gr putera (ovde može da se uzme i pola šoljice ulja)

POSTUPAK IZRADE
Prvo napravite džem od mandarine. Brzo se pravi, 15-tak minuta:
 Oguljene i isparčane na kriške, mandarine, stavite u šerpicu sa suvim grožđem i šećerom,(ako imate urme stavite i njih) na ringlu koju uključite, normalno, na najače, mešate dok se šećer ne otopi, smanjite temperaturu da krčka lagano, dodate aromu vanile ili vanil šećer, povremeno mešate dok se masa ne zgusne i dok vam ne bude očigledno da ste napravili dobar domaći džem. (Tj. jasno vam je da bi ste to što ste krčkali lako mogli namazati na hleb.)
Sklonite u stranu da se rashladi.

Uključite rernu na 180◦C da se zagreje dok ne napravite testo.

Jaja, cela, bez razdvajanja žumanaca i belanaca, umutite sa šećerom dok ne dobiju svetlo žutu boju, dodajte jogurt, puter ili ulje, mlevene orahe i integralno brašno s praškom za pecivo, sve umutite, dok se lepo ne sjedini. 
Sipate u nauljenu tepsiju srednje veličine (npr.25x36cm), a možete da stavite na dno i papir za pečenje, (ja sam ga stavila i premazala sa malo putera).
Stavite testo u zagrejanu  rernu na srednju visinu i pečete 15-tak minuta, odnosno, sve dok u zavisnosti od vaše rerne, testo ne postane lepe zlataste boje, ivice se blago odvoje od zidova tepsije, probodete viljuškom, a ono se ne lepi ništa za nju. Znate već....
Jedino što ne bi trebalo da radite, ako ste nestrpljivi početnik, da otvarate rernu svaki čas, bar ne u prvih desetak minuta. Testo je tanko, pa u tih prvih desetak minuta će skoro i biti gotovo.Onih dodatnih pet minuta je samo orijentaciono vreme, jer sve zavisi od rerne, kako peče.
Kad je testo gotovo, možete ga izvaditi na neku prikladnu tacnu, sačekati malo da se rashladi i očvrsne na vazduhu, tek toliko da možete da baratate s njim bez problema od njegove temperature. Premažete džemom od mandarina, pospete s malo mlevenih oraha, malo seckanih oraha, kako volite.
Isečete i gotovo je za posluženje.
kolač

Što duže bude stajao to će biti sočniji i ukusniji.
Savršeno sladak kolač sa mandarinama.
Da!

4 коментара:

  1. Hehhe, cela dogodovština sa kiselim mandarinama. Super je ipak sve na kraju ispalo. Ja pravim od sumnjivih mandarina često i kolać od neoguljenih madarina, jako je fin.

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Može naravno : http://dzolistic.blogspot.co.nz/2014/09/kolac-od-celih-mandarina-whole-mandarin.html
      Samo mandarine moraju biti neprskane

      Избриши