21. 3. 2011.

DORUČAK ZA POČETAK DANA, A KONOPAC ZA PRESKAKANJE


OMLET

Šta za doručak i zašto ga ne bi trebalo preskakati

Često ćete u tekstovima koji se bave zdravim navikama i ishranom pročitati da je doručak najvažniji obrok i da ga nikako ne bi trebalo preskakati.Međutim, u praksi, doručak je obrok koji se najčešće preskače.Mnogi će reći da nisu gladni čim ustanu, da nemaju vremena za doručak jer rano ustaju i žure na posao ili školu.S druge strane, svi odrasli imaju vremena za prvu kafu koja se tako uzima na prazan želudac, a mnogima je kafa i cigareta jedini svetli momenat početka dana.
Deca odlaze u školu bez doručka i za vreme velikog odmora zaposedaju obližnje pekare, jedu grickalice, piju gazirane sokove...Tako i roditelji, burek, rol-viršla ili pecivo,uz jogurt, počaste se na pauzi za doručak i teraju dalje.Jeste li primetili, da u gradu ima najviše lokala u kojima su pekare, ali odmah pored njih je i apoteka?Pekara-apoteka-pekara –apoteka.To smo mi! Posle dugogodišnje ishrane po pekarama prelazimo u apoteke po preparate za gorušicu, bolje varenje, nešto za suzbijanje bola u stomaku ili glavobolju.
Kad gledate američke filmove uvek imate scenu gde se porodica u jutarnjim satima okuplja u kuhinji i jedu cerealije sa mlekom.Ali tamo ima i školski autobus, deca nose užinu u školu, tamo to nije blam...
Preskakanje doručka je vrlo opasan sport.Izbegavajte ga! Doručak može biti i prepečeni hleb i čaj.Dok ste u kupatilu stavite vodu da provri i parče hleba u toster.Za pet minuta imate topao čaj i parče toplog hrskavog hleba.Probajte i videćete da kasnije u vreme pauze za ručak nećete osećati glad i treskavicu jer vam je pao šećer.Kasnije ćete biti racionalniji u izboru užine koju uzimate dok ste na poslu ili školi, jer vas glad neće terati da preterujete u količini i kaloričnosti tog obroka. Tada će vam, možda, biti dovoljna i jabuka ili manji sendvič, sa posnim mesom i zelenom salatom. Dakle, doručak, kao prvi obrok daje vam dovoljno energije da započnete dan efikasno, bilo da učite ili radite, ali omogućava vam i održavanje normalne telesne težine.Iako se mnogima čini apsurdno, i smatraju da  ako smanje broj obroka da će smanjiti i ukupan unos kalorija, u stvarnosti naše telo funkcioniše drugačije.Izgladnjivanje šalje signal našem telu da čuva rezerve masti i onda imate onu čuvenu varijantu: ništa ne jedem, a ni malo nisam oslabio! Istina je da jedete pogrešno, onda kad ste gladni i kad su vam oči glavni organ u ishrani.Ne kaže se za džabe:»U gladi su velike oči!»Kad ste gladni imate želju da taj neprijatan osećaj neutrališete i tada ćete sigurno preterati sa unosom kalorija, jer mozgu je potrebno bar 10 minuta da registruje sitost.U tih deset minuta vi ste već pored uobičajenog obroka pojeli i  nešto slatko i tako zadovoljni, preopterćenim stomakom, kada se zbog potreba varenja krv slije u želudac, žudite da  prilegnete jer ste baš lepo siti i pospani...Problem je samo u tome što ste tada još na poslu ili školi i što od vaše efikasnosti zavise mnoge druge stvari. 
Gde god da se tada nalazite, bez obzira da li ste na poslu ili ste malo posle obilnog obroka prilegli da dremnete, tada nastupa taj famozni momenat lepljenja sala jer ste uneli više nego što je potrebno.Vaše telo je pametno, ponaša se racionalno, ono čuva višak pretvarajući ga u masne naslage.
Dakle, zbog zdravlja, izgleda i efikasnosti doručak je prvi korak u novom danu.Nije kasno da promenite navike ako to do sada niste činili, a ako ste roditelj naučite vašu decu ovoj zdravoj navici. Naučite ih da doručkuju, tako će svima biti bolje...To je nematerijalno investiranje u budućnost koje ima stvarne materijalne efekte.Nije potrebno biti ekonomski stručnjak pa izračunati kolike su uštede u zdravstvu i koliko je veća produktivnost rada ljudi koji su zdravi.Biti zdrav nije teško, samo se treba disciplinovati.

Šta sve može da se sprema za doručak?
Evo nekoliko varijanti:

I
Prepečeni hleb
Čaj

II
Prepečeni hleb sa premazom margarina
Čaj

III
Prepečeni hleb
Jogurt
Kuvano jaje
Čaj

IV
Jaje sa šunkom
Parče hleba
Jogurt

V
Topli sendvič
Čaj

VI
Omlet
Jogurt ili čaj

VII
Kornfleks ili musli po izboru sa jogurtom ili mlekom
Čaj

VIII
Uveče možete da dve-tri kašike muslija pomešate sa rendanom jabukom.Ujutro ćete imati divan osvežavajući obrok koji će vam dati dovoljno energije do užine.
Čaj će vas lepo zagrejati u zimskim danima, ali kad dođe leto, možete popiti sveže ceđeni sok od nekog voća...

Sigurna sam da sve ovo već znate, ostaje jedino da primenite u praksi.

OMLET

Za dve osobe:

2 jaja
malo šunke
malo pavlake
prstohvat soli
malo ulja za podmazivanje tiganja

Tiganj podmazan sa dve tri kapi ulja stavite na ringlu da se zagreva dok pripremate jaja.
U tanjir razbite dva jaja, posolite i umutite žustro viljuškom.Na zagrejan tigan saspite jaja, kao da pravite palačinku i kad primetite da se jaja «suše» usled pečenja,tj. da gornja strana postaje svetlija i gubi vlažnost poređajte dva – tri parčeta šunke, i rasporedite jednu kašiku pavlake po sredini omleta. Tada viljuškom ili nekom zgodnom alatkom iz kuhinje, preklopite omlet na pola.Možete da ga preklopite i na četvrtinu, okrenite ga da se malo ispeče i strana koja je bila gore.Servirajte, na dva tanjira, tako što omlet prepolovite,nožem.Poslužite jogurt i čaj i doručak je gotov za deset minuta.Omlet od dva jaja je bogat doručak koji će vas dugo držati sitim.To će vam omogućiti da u međuvremenu, dok se ne vratite kući, pojedete nešto malo tek da se osvežite.Kad dođete kući nećete pregladneti, a to vam opet omogućava da jedete onoliko koliko vam je zaista potrebno.
Omlet možete da pravite i bez šunke.Dovoljna je i pavlaka ili krem sir.

 Važno je samo da temperatura bude lepo umerena
i da donja strana ne izgori dok pripremate šunku i pavlaku.
Ako ste početnik, pripremite sve pre nego 
što saspete umućena jaja u zagrejan tiganj
i onda na miru i radite sve
 kao pravi iskusni majstor za doručak.



3 коментара:

  1. Super ideje za doručak. Kako sve deluje prosto i jednostavno a verujem, da se svi često ujutru pitamo, šta ćemo doručkovati!? Moram priznati, da ja nemam veliku dilemu, što se mene lično tiče, jer najčešće konzumiram musli u jogurtu od o,5% sa dodatkom cimeta, susama, voća itd.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš mi je dobrodošao ovaj post jer često i sama muku mučim što bi doručkovala.. Hvala na idejama :)

    ОдговориИзбриши
  3. Mnogo je zabluda danas oko ishrane i treninga, a pogotovo oko suplementacije.
    Uzmite ovo pre treninga, ovo posle, 10 obroka dnevno, nista od toga nije tacno. Ja sam malo istrazivao
    o tome, i primenio jednostavan trening, i jednostavnu ishranu, bez suplemenata.
    https://intermittentfastingdebunked.wordpress.com/

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...