3. 4. 2011.

SPANAĆ -KORAK PO KORAK I RUČAK NA STOLU



SPANAĆ – MIC PO MIC



ZELENO, VOLIM TE ZELENO!

Dok gledate iskusnog kuvara u kuhinji, imate utisak da sve radnje oko pripreme nekog jela obavlja sa lakoćom i stičete utisak da su to stvari koje ćete jednog dana lako savladati, jednom, kada odlučite da uzmete varjaču u ruke...Taj utisak lakoće, koji ostavlja spretna osoba u kuhinji, samo je obmana u oku posmatrača. Ništa nije lako i ništa nije jednostavno, ako ne znate. Istina je da lakoća kojom obavljamo bilo koji posao, potiče od prethodnog uloženog rada kojim stičemo znanje i iskustvo, tj. od  mnogo puta ponovljene «koreografije». Evo kako izgleda ples sa spanaćem, mladim lukom, krompirom i salatom, korak po korak, za početnike.Naučite korake, spremite ručak za čas i pravac napolje, na sunce, u šetnju...



RUUUUUČAK!
Spanać,pire krompir i pleskavice za ručak:
Potrebno je:
850 gr spanaća
malo ulja
veza mladog luka ili manja glavica crnog luka
po želji čen belog luka
kašičica šečera
varjača brašna
dve čaše mleka
začin za soljenje
krompir za pire
meso u prilogu po izboru

 Uvek kada možete kupite spanać očišćen od korena.Zašto? Zato što tako, količina koju kupite je i ona koju ćete spremiti za ručak.Spanać koji kupite sa korenom obično ima i ostatke zemlje na sebi pa ćete ga morati baš dobro prati, a i bacićete dosta, dok mu budete odstranjivali nejestive delove.Spanać koji je očišćen od korena je dosta čistiji, pa je samim tim i priprema ovog spanaća za ručak mnogo jednostavnija i brža.Za spanać u mleku, koji ćete poslužiti sa pire krompirom i pljeskavicama ili nekim drugim mesom, za 5 osoba, dovoljno je 850 gr.očišćenog spanaća. Izručite ga u čistu sudoperu i properite ga pod mlazom hladne vode dok ne bude potpuno čist.Dok se bavite pranjem spanaća....
 Stavite u veću šerpu vodu da provri...
 Opran spanać stavite u neku zgodnu posudu i dok čekate da 
provri voda u kojoj čete obariti spanać,pripremite krompir ...

 Za pire koji će biti prilog uz spanać,za 4-5 osoba potrebno
 vam je 4-5 srednjih krompira, to je, otprilike,
 oko 1 kg krompira....
Ogulite krompir i isecite ga na tanje kolutove.
Tako će biti potrebno manje vremena da se krompir skuva..


 Nalite vodu u šerpu sa krompirom,posolite,poklopite i stavite da
se krompir kuva.Čim voda u kojoj kuvate krompir provri,
smanjite temperaturu ringle tako da voda kuva 
ali da ne kipi ispod poklopca.
 Sada samo čekate da provri voda u kojoj ćete obariti spanać...
Imate taman toliko vremenada sredite mladi luk...

 Operite ga,odstranite mu brkove....
i iseckajte ga na sitne kolutiće.
Ostavite malo peruški za salatu...posle...

 Čim voda u velikoj šerpi provri...
 Taman će da provri i voda u kojoj kuvate krompir...
Smanjite temperaturu ringleda se krompir kuva
bez kipljenja po šporetu...

 a opran i spreman spanać za kuvanje saspite u ključalu vodu...
 malo ga potopite i promuljajte varjačom
i čim liske spanaća omekšaju, sklonite šerpu sa ringle...
a meso,otkud sad tu? Sad ćete da pravite i pljeskavice, zar ne?
procedite spanać  i ostavite ga da se malo rashladi 
dok napravite meso za pleskavice...
Na linku koji sam vam priložila imate sve u slikama kako se prave 
domaće pljeskavice...
Možete da pogledate i recept za "Pljeskavice božanstvenog ukusa"
 Čim pripremite pljeskavice, vratite se spanaću.

 Taman se lepo prohladio i ocedio!
 Izručite ga na dasku i ako ima još tečnosti koja preti
 da se prelije sa daske samo je saspite u sudoperu.. 

 Spanać isecite nožem uzduž i 
popreko...

 U šerpicu srednje veličine stavite malo ulja da se zagreje.
 prinesite šećer i brašno da bude pri ruci,trebaće vam.
 Na zagrejano ulje bacite iseckan mladi luk i dinstajte ga
vodeći računa da ne zagoreva...
 Dodajte lukudok se dinsta malo šećera...i mešajte dok luk
ne omekša...
Tada, kada ste dovoljno dinstali luk, izmaknite šerpu sa ringle
i dodajte jednu varjaču brašna  kao kad pravite zapršku.
Ako vam brašno upije svo ulje i ne možete lepo i glatko
 da umešate luk,ulje i brašno, slobodno dospite malo ulja 
kako bi ova zaprška bila glatka i dovoljno tečna da 
može lepo da se umešaju sastojci i da
kad vratite šerpu na ringlu sve lepo procvrči...
otprilike to izgleda ovako....i onda...

 Čim vratite šerpu na ringlu i ulje krene da cvrči,
ponovo je izmaknite i dodajte iseckan spanać...
Sve promešajte.
 Izgleda suvo i kao da se ništa ne dešava...
 Onda  nalite jednu čašu mleka.
Promešajte i vratite na ringlu


i čim sve lepo ujednačite mešanjem varjačom i jelo krene da se greje
dodajte još jednu čašu mleka.
Kada jelo krene da ključa sklonite ga sa ringle.
Isključite ringlu.Spanać je gotov! Samo treba doterati ukus! 

 Posolite ga uobičajenim začinom za soljenje.
Promešajte i probajte.Najbolje je da solite malo po malo,
dok ne postignete željeni ukus...


 Na kraju možete dodati i jedan čen belog luka sitno iseckam

 Spanać je gotov i spreman za jelo...
 Poklopite ga i ostavite na toplom šporetu da se ne hladi,
dok pripremimo ostatak ručka.
 Ispecite pljeskavice,,,

 onoliko komada koliko je potrebno...
Dok se pljeskavice peku završite pire krompir:
i sve je spremno za ručak! 
A salata?

 Evo je!Operite je,iscepkajte joj liske i dodajte malo
seckanih peruški mladog luka,koje ste ostavili ranije,
sećate se one sličice gore? 
Začinite po ukusu i servirajte ručak!
Spanaću možete dodati i malo kisele pavlake...ko voli...


Spanać!Ma lep je i samo sa prženim jajetom!

5 коментара:

  1. Анониман1. мај 2011. 11:37

    odlicno objasnjeno!!!!

    a da li moze umesto ovog svezeg spanaca,onaj zamrznuti,frikomov recimo???

    ОдговориИзбриши
  2. taj frikomov je blagi uzas, bolje je svez .

    ОдговориИзбриши
  3. sutra cu da probam ovako spremljen spanac....mislim da je ok!

    ОдговориИзбриши
  4. Da li je taj frikomov spanać blanširan? Meni se čini da jeste a ako jeste kako se sme spremati kada je dobro poznato da se ne sme podgrejavati?

    ОдговориИзбриши
  5. Evo jedinstvenog odgovora u vezi zamrznutog spanaća:NE!
    Koji god da je proizvođač, nemojte. Takav spanać ne bih smutila ni u fil za pitu. Jednostavno, smrznut spanać nnije za ovo divno jelo, ovaj "puding".
    Što se tiče dileme u poslednjem komentaru, moje mišljenje je da tehnolozi koji rade na smrzavanju spanaća znaju svoj posao. Sigurna sam da smrznuti spanać nije predviđen za upotrebu u samo odmrznutom stanju. Ipak, zanemaeite ovo mišljenje jer nikada ne koristim smrznut spanać u mojoj kuhinji. Jednom kupila i bacila. Toliko. Pakovanje spanaća,očišćenog i opranog, može se naći u svim hipermarketima, gotovo uvek.
    Nije bitna količina koju ćete pripremati kao u ovom receptu, već postupak.
    Probajte, posle prvog puta, znaćete odlično šta mu treba, kada ga budete spremali sledeći put.
    Pizdrav, dragi moji. ♥️

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...