19. 6. 2011.

BELA VEŠALICA

KRMENADLA KOJA JE SOČNAPrimetila sam, kad kupujem meso, da mušterije pre mene, ukoliko kupuju svinjsku krmenadlu, obično traže od mesara da im popreko iseče odabrano parče mesa na šnicle. To je sasvim normalno, jer kući je mnogo teže iseći ovo parče mesa noževima kojim raspolažemo, zbog kosti koju dobijamo zajedno sa mesom. S druge strane, zaključujem, da se krmenadla najčešće pravi tako,  meso sa koskom na razne načine. Može na roštilju, može da se isprži na tiganju, može u nekom sosu, može na sto načina ali meni je krmenadla, gotovo uvek, razočaravajuće suvo i tvrdo meso.Zato, od ove vrste mesa, pravim bele vešalice.
Ja kupujem krmenadlu u komadu od oko dvadesetak cm dužine, to obično bude nešto malo više od 1 kg mesa i oko 250 gr kostiju  koje nikada ne bacam, već ih iskoristim na dva načina.
Jedan od načina je da tu kosku (na kojoj ima dosta mesa koje ne možemo tek tako lako otkoštati jer je upleteno u kosti) ubacim u tepsiju u kojoj pečem krompir.Tako krompir dobije miris i masnoću sa mesa, a ovako  ispečena, ova koska bogata mesom je prava poslastica. Naravno, uz ovaj krompir kasnije poslužim i ostalo meso koje sam otkoštala i pripremila kao bele vešalice.
Drugi način na koji ponekad upotrebim ovu kosku, jeste priprema obroka za mog psa, moju Điđiku.Tako mi dobijemo čisto meso, a ona i kost i meso i svi smo zadovoljni!
Bele vešalice su specijalitet u mnogim restoranima.Prave se od otkoštane krmenadle, koja se seče da tako kažem, vodoravno. Evo kako!
Na slici vidite kosku na kojoj ima još uvek dosta mesa.Ta koska je dugačka oko 18 cm, što znači da je i komad odkoštanog mesa bio iste te dužine.Zato sam meso prvo, podelila na pola i dobila dva kraća debela parčeta mesa.
Svaku polovinu sam sekla, tankim nožem za filetiranje, uzduž, kao da skidam sloj po sloj mesa.Šnicle koje dobijete na ovaj način treba da budu tanke i četvrtaste.Jako je bitno da imate ovaj nož, verujte mi.Nož, u svakom slučaju mora biti tanak i oštar.
Možda se pitate zašto toliko pričam o sečenju mesa, kad to može da uradi i mesar? Evo, zašto! Prvo uvek morate iznova da vodite dijalog u kome vi sapštavate mesaru da u potpunosti razumete da krmenadlu kupujete kao komplet "koska i meso" i jeste, da, znate, da će vam  izmeriti i kosku.Yes, I agree!Yes, I do!
Onda mu kažete da seče uzduž šnicle, a on vas gleda pogledom koji govori: "Šta filozofiraš!",  a pita vas: "Tanje ili deblje?" Onda, vi kažete da želite tanje šnicle i redovno dobijete debele, ko prst drvoseče, šnicle...Eto, da bih izbegla sve ovo i da bih od 1 kg mesa dobila petnaestak sočnih, tankih belih vešalica kupim komad krmenadle od oko 1,2 kg. Vi izračunajte koliko vam je potrebno mesa za vaše potrebe, prema ovoj mojoj srazmeri.

Najlakše ćete iseći meso tako što ga dlanom leve ruke pritisnete odozgo, a nožem, pažljivo zasečete uzduž. Trudite se da nož ne vrluda i pazite na ruku kojom pritiskate meso.Probajte i videćete kako je lako! Početnicima, još jednom, napominjem da paze ruku kojom pritiskaju meso!
 Isečene šnicle sada treba dobro istući kuhinjskim čekićem...
 Ovako ih dodatno stanjujete i omekšavate meso.
Primetićete da su neke šnicle gotovo bez masnoće, a neke  su malo više prošarane masnoćom....
Tako,  oni koji ručaju imaju izbor, ko šta voli, nek izvoli...Ukoliko porodicu ne možete da okupite istovremeno za ručkom ili večerom, šnicle koje se neće jesti u dogledno vreme spakujte u prikladnu posudu, kako bi sačuvale svežinu i stavite ih u frižider.Njih ćete pripremiti kasnije kad zatrbaju.Ne sekirajte se, da bi ste ih ispžili treba vam samo pet minuta...
 Ove će u frižider...
 a ove, na tiganj u kome se zagrejalo malo ulja.Propržite ih kratko pa ih okrenite na drugu stranu...Ne dozvolite da gore, regulišite temperaturu ringle.
 Kako su se od prženja skupile, na prazno mesto u tiganju dodajte nove i pržite tek nekoliko 
minuta sa obe strane.Pre nego što ih izvadite, posolite ih.Najbolje je da koristite so, jer oni začini za soljenje koje koristimo za kuvana jela zagorevaju prilikom prženja, pa meso pocrni i izgleda zagorelo iako nije...

 Gotove bele vešalice vadite na tanjir i poslužite ih odmah!
Super se lepo slažu sa bećar paprikašom!
Kako se pravi bećar paprikaš ili sataraš,saznaćete klikom na link: Bećar paprikaš
Sočno meso i bećar paprikaš kao prilog,odlična i ukusna kombinacija.

Na kraju, neko će mi zameriti i reći da bela vešalica nije bela vešalica ako se ne priprema na roštilju.Probala sam i na roštilju i nikad nisu tako sočne kao kad se kratko isprže na tiganju, na vrlo malo ulja.One same dodatno puste masnoću pa sa uljem ne treba preterivati...

7 коментара:

 1. Анониман19. јун 2011. 13:26

  Ma na rostilju treba to brzo inace se svako meso osusi.Dakle pozdravljam tvoju inventivnost da je spremsi u tiganju:)

  ОдговориИзбриши
 2. Odlicna kombinacija!!Bas su ti lepe i socne!!

  ОдговориИзбриши
 3. To je užitak recept buenisima ... prekrasne slike. BsssMARIMI

  ОдговориИзбриши
 4. Exquisita me encanta tu paso a paso de lujo como siempre me encanta,abrazos grandes.

  ОдговориИзбриши
 5. Ljudi da se ne lazemo ovo je grota sta je od mesa ucinjeno....Detaljno objasnjenje al uzalud!

  ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...