PODVARAK - KRATKO I JASNO
Potrebno je:
1-2 glavica crnog luka
malo masti ili
ulja
malo mlevene paprike
suvo meso sa
suvih kostiju, malo slanine
(ali može i bez
toga u varijanti posnog jela)
glavica kiselog
kupusa ili 1 kg kiselog ribanca
Dobar podvarak ima i kiseo i slan ukus ali
nikako se ne sme prekoračiti granica ni u jednom ni u drugom svojstvu. Zato je bitno da kupus pre upotrebe dobro operete
i na taj način smanjite njegovu slanoću.
Kako ćete znati kada je dovoljno slan i da niste
preterali u ispiranju?
Najednostavniji
način je da probate kakvog je ukusa posle nekoliko ispiranja. Na pravom ste mestu, ako vam se učini, da bi takav kupus bio malo manje slan
nego što bi bilo potrebno u slučaju da ga pripremate za salatu.Dovoljno ste ga isprali ako onda kada ga
probate pomislite da bi bio ukusniji za jelo, tako sirov, da je malo više slan.
To je prava mera
njegove slanoće kada želite da ga pripremite kao podvarak.Zašto?
Zato što ćete dodatnom termičkom obradom učiniti
da tečnost koju sadrži ispari i onda se ponovo povećava koncentracija i
kiselosti i slanoće.
Računjte i so koju dodajete kroz suvo meso i
slaninu koje ćete dodati
onda kada podvarak ne pravite u posnoj varijanti.
Evo postupka za debeli, masni, mrsni, jaki podvarak.
Postupak:
1. Probate
kupus koji ćete koristiti za pripremu podvarka.Procenite koliko je kiseo i slan
i na osnovu toga znaćete da li bi trebalo i koliko da ga isperete vodom.
Ukoliko nemate
ribanac, poslužiće i glavica kupusa koju lepo isečete na tanke rezance.
2. Suvo meso koje želite da mu priložite,
kratko prokuvajte u posebnoj posudi.To je neophodno kako bi se skinula
nečistoća sa suvih kostiju koja potiče od dimljenja mesa. Tako prokuvano suvo
meso ili kosti, posle properite na česmi iznad sudopere i stavite ga na stranu.
3.Sada,tako
pripremljen kiseli kupus i suvo meso, poslažite naizmenično: kupus-meso-kupus-meso. Nalite vodu da sve ogrezne,
poklopite i pustite da provri.Kada krene burno da vri, smanjite temperaturu kako bi jelo nastavilo da krčka istiha. Nema potrebe
da puno smanjujete temperaturu, jer jelo neće zagoreti sve dok ima dovoljno
vode u njemu, a u narednih sat vremena voda koju ste dosulu sigurno neće
ispariti.
Radi se o tome da
omogućite da jelo stalno krčka ali da vam ne kipi ispod poklopca.Odaberite
umerenu temperaturu ringle koja će vam to omogućiti.
Posle sat vremena
pošto su se kupus i suvo meso zajedno kuvali, kupus je omekšao, a meso se lako
skida sa kostiju.Osim toga pomešali su se ukusi i mirisi i već možete da
osetite nagoveštaj poznatog mirisa neodoljivog podvarka.
Sada pristupate drugoj fazi pripreme podvarka:
1.Suve kosti koje ste kuvali obično su velike i samo zauzimaju mesto u šerpi, zato ih sada povadite napolje, na veći tanjir, i u jednu posudu, viljuškom ili rukom, poskidajte svo meso.Tako ćete se osloboditi
kabastih kostiju, a dobiti ono što vam treba - suvo meso u malim parčićima.
2.Izmaknite sa ringle šerpu u kojoj se kupus
krčkao i u drugoj šerpi adekvatne veličine na kašici masti ili na ulju
propržite sitno iseckan crni luk.Ukoliko želite da dodate jelu i malo slanine,
sad je momenat da je iseckanu na parčiće propržite zajedno sa lukom.
3.Kad slanina postane staklasta i luk dobije
zlatastu boju, rešetkastom kašikom, na luk i slaninu, dodajte sav kupus iz
šerpe u kojoj se krčkao.Kupus,
koji je na takav nači lišen suvišne tečnosti, propžite nekoliko minuta
zajedno sa lukom i slaninom, dodajte i svo suvo meso koje ste prethodno
poskidali sa kostiju.
Dodajte i malo mlevene paprike, po želji... Sve dobro promešajte i
ostavite da krčka nekoliko minuta.
Ukoliko počne da
se lepi za dno šerpe, dodajte malo tečnosti u kojoj su se kuvali kupus i meso,
ali tek toliko da jelo bezbedno krčka, bez
zagorevanja.
Posle desetak
minuta jelo je gotovo i možete ga poslužiti.
Postoje različiti
recepti za pravljenje podvarka.Ja ga pravim na ovaj način zato što nema potrebe
da ga dodatno zapečete u rerni.Ovako, istovremenim kuvanjem i kupusa i suvih
kostiju oba sastavna dela jela, istovremeno postaju upotrebljivi za završnicu u
pripremi jela...
Ukoliko na kraju
procenite da je jelo preslano, ne sekirajte se!Dodajte mu ispasiran krompir
koji prilikom kuvanja niste solili.Tako ćete regulisati omašku u proceni
slanoće i dobiiti jelo veoma lepog ukusa.Možda nije loše, da ako ste kuvar početnik i imate dilemu da li ste
dobro procenili slanoću sirovog kupusa, odmah, paralelno sa pripremanjem
podvarka stavite i 4-5 krompira da se kuvaju u nezasoljenoj vodi.
Tako, na kraju,
ako se pokaže da je podvarak preslan, a vi kao iskusan kuvar odmah dodajte
ispasiran krompir baš kao da vam je to i bila namera da napravite podvarak
obogaćen krompirom...Svima će se svideti, naročito deci jer na taj način
dobijate malo blaže jelo, interesantnog i primamljivog ukusa.
Meso piskidano s kostiju:
Savet:
Ukoliko na kraju procenite da je jelo preslano, ne sekirajte se!Dodajte mu ispasiran krompir koji prilikom kuvanja niste solili.Tako ćete regulisati omašku u proceni slanoće i dobiiti jelo veoma lepog ukusa.Možda nije loše, da ako ste kuvar početnik i imate dilemu da li ste dobro procenili slanoću sirovog kupusa, odmah, paralelno sa pripremanjem podvarka stavite i 4-5 krompira da se kuvaju u nezasoljenoj vodi.
Tako, na kraju, ako se pokaže da je podvarak preslan, a vi kao iskusan kuvar odmah dodajte ispasiran krompir baš kao da vam je to i bila namera da napravite podvarak obogaćen krompirom...Svima će se svideti, naročito deci jer na taj način dobijate malo blaže jelo, interesantnog i primamljivog ukusa.
Savet III:
Sutradan, podvarak i bez dodavanja krompira možete poslužiti kao prilog uz pljeskavicu .
Sve u svemu, podvarak se neće baciti....
Na kraju,predlažem da pogledate i pripremu kiselog kupusa sa piletinom, koji možete videti na fotografiji ispod:
Na kraju,predlažem da pogledate i pripremu kiselog kupusa sa piletinom, koji možete videti na fotografiji ispod:
Auuu danas je podvarak baš popularan !!! Ekstra izgleda draga, kod nas se to kuva na veliko a muž bi ga jeo svaki san i to u kombinaciji sa prebrancem - verovali ili ne !!! :-))))))))))
ОдговориИзбришиJovana, tvoj muž zna kako se naoružati protiv zime!:)
ОдговориИзбришиMoji sinovi bi podvarak jeli 5 dana u sedmici, a ni ja nisam daleko. Odlicno prikazano!
ОдговориИзбришиJako lepo si sve prikazala. Podvarak je nešto što uvek ide u zimske dane, a ja ga nekad spremim i u proleće:)) Volem kupus, šta da radim? Pozdrav
ОдговориИзбришиHvala Jasna,hvala Nale, što me čitate i bodrite....
ОдговориИзбришиEkstra!!!mljac mljac:))
ОдговориИзбришиmmmmmmm.ukusnooo:)))))
ОдговориИзбриши)
Obozavam podvarak ali mi uvek mama sprema :) Sad ja planiram i pridrzavacu se recepta ,hvalaa :)))
ОдговориИзбришиmnogo opsirno napisano nigde sustina kako se priprema trebalo je da se podvuce barem ili podeblja da bi se znalo sta je recept pozzz miroslav
ОдговориИзбришиMiroslave, učinila sam sve da ovaj recept bude pregledniji i efikasniji. Nadam se da će sada biti lako čitljiv i primenljiv.Ukoliko budeš navratio ponovo, molim te da mi kažeš da li si sada zadovoljan. Pozdrav, Ankica.
ИзбришиDragi čitaoče, u pravu si! Ozbiljno ću se pozabaviti ovim receptom i svojom potrebom da puno pričam.Hvala na ovoj kritici! Pozdrav!
ОдговориИзбришиOvo je stvarno mocno jelo.Da li bi se odstupilo mnogo od ossnovne varijante ako se doda umesto krompira soljica pirinca
ОдговориИзбришиDodavanje pirinča je super ideja, a možeš da pogledaš moj recept Kiseli kupus sa piletinom i njokama i Kiseli kupus kao apsolutni zimski hit. Ustvari, sve su to varijacije na temu podvarka i svako imas pravo da se poigrava sa sastojcima i pravi jelo po svom ukusu.Ja npr, ponekad dodam u ribanac i izrendanu slađu jabuku i šargarepu, a umesto suvog, dodajem belo pileće meso. Uvek je super, šta god da mu uradim!
ОдговориИзбришиpodvarak jeextra zahvaljujem se svima koji su ucestvovali u njegovoj recepturi
ОдговориИзбришиSuper, znači uspeo je!
ОдговориИзбришиODLICAN!! HVALA
ОдговориИзбриши