15. 7. 2010.

Jos malo rolata...

R O L A T  OD SPANA Ć A

½ kg spanaća
5 jaja
1 šoljica oštrog brašna
1 šoljica kukuruznog brašna                                      
1 šoljica mekog brašna                            
1 šoljica griza
1 šoljica ulja
1 šoljica jogurta
½ kašičice praška za pecivo
malo soli
Fil sa kajmakom:
4-5 kašika kajmaka
malo mleka
3-4 lista tanko isečene šunkarice
Fil sa pavlakom i majonezom:
1 pavlaka
5-6 kašika majoneza
5-6 kašika tartar sosa
3-4 lista tanko isečene šunkarice

Uključite rernu na 220˚C.

Spanać očistiti i oprati.Kratko ga obariti u ključaloj vodi,minut-dva,procediti u đevđiru.Tu ga odmah isecite nožem kao da sečete luk za dinstanje,i ostavite da se i dalje cedi.
Umutite cela jaja u činiji sve dok ne postanu svetla i penasta.Dodajte brašno,so,prašak za pecivo,ulje i jogurt.Sve umutite u glatku masu.Dodajte spanać i sve ujednačite varjačom.U podmazan pleh,srednje veličine sipajte testo i na srednjoj visini pecite 15-20 minuta.Kada se testo počne odvajati od ivica tepsije možete slobodno otvoriti rernu i probosti testo viljuškom na sredini.Ako na viljušci nema tragova testa znači da je gotovo.Testo izvadite iz rerne i iz tepsije ga preručite na čistu,pamučnu krpu.Često je problem da se testo odvoji od dna tepsije.Da se to ne bi dešavalo najbolje je na dno tepsije staviti papir za pečenje,koji isto pre nego što sipate testo blago nauljite.Upotrebom ovog papira oslobodićete se nepotrebnog nerviranja oko testa koje neće da se odvoji od dna tepsije kada često dolazi i do njegovog kidanja. Testo koje ste izvadili na pamučnu krpu,odmah dok je toplo,zajedno sa krpom uvite u rolat.Ostavite da se prohladi.

Fil sa kajmakom

4-5 kašika kajmaka
malo mleka
3-4 lista tanko isečene šunkarice
Kajmak razblažite sa mlekom kako bi se lakše razmazao po testu.Premažite testo koje se prohladilo ovako pripremljenim kajmakom pa preko toga poređajte šunkaricu.Uvijte rolat,zamotajte ga u foliju i ostavite bar nekoliko sati u frižider pre služenja.Sutradan je prelep i može da se jede kao dodatak mesu za porodičan ručak,uz neko meze na svečanoj trpezi ili kao zaseban obrok: npr. parče rolata i šolja jogurta.

Fil sa pavlakom i majonezom:
Umutite pavlaku,majonez i tartar sos.Pola količine upotrebite da premažete test koje se prohladilo.poređajte šunkaricu po filu i umotajte polat. Postavite rolat na poslušavnik,najbolje je ako imate onaj uski baš za rolate,i premažite ga ostatkom fila.Ovaj rolat izgleda kao prava poslastica i sigurno je više za svečane ručkove i tzv.švedski sto.Možete ga dodatno ukrašavati ako želite nekim kuvanim povtćem ili ga možete samo «zaprašiti»žumancetom koje propasirate kroz cediljku ...
                                                               



Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...