19. 2. 2011.

PLJESKAVICE






DOMAĆE PLJESKAVICE


Potrebno je (za 10 pljeskavica):

700 gr mlevene junetine
1 jaje
1 manji luk
malo začina za soljenje
3-4 kašike prezli

Postupak:

U činiju stavite meso i napravite udubljenje, kao kad želite da umesite testo.U sredinu razbite jaje,odmah preko narendajte luk, dodajte odmah i kašiku začina za soljenje i prezle.Sada sve sastojke umešajte varjačom dok se ne dobije lepa ujednačena masa.
Nauljite ruke i dodatno umesite sve rukom kao što biste mesili testo.
Kad procenite da su se svi sastojci «stopljeni» u ujednačenu masu, oblikujte nauljenim rukama deset jednakih loptica.
Nauljenim rukama, na dlanu, rastanjite loptice do veličine dlana i debljine oko 0,5 cm.Kada se ivice iskrzaju usled pritiskanja, popravite ivicu prstima.U svakom slučaju trudite se da dobijete poznati oblik okruglih pljeskavica, a ko se u detinjstvu igrao sa blatom ili glinamolom videće da je to više nego jednostavno.Na kraju ako ste perfekcionista, tako oblikovanu pljeskavicu na dlanovima, spustite na nauljenu dasku i dodatno je malo izlupate prstima kako bi njena debljina bila ujednačena.Pljeskavice možete slagati na tanjir i odmah peći ili ih tako oblikovane i poslagane na tanjir, prekrijete najlonskom folijom i ostavite u frižider do upotrebe.Posle satvremena su najlepše, jer meso upije aromu luka, posle dva sata isto su dobre, stim što imaju jak miris luka koji se gubi pečenjem.Nemote ih zamrzavati jer kad se odmrznu pune su vode, mnogo prskaju prilikom pečenja i nisu tako ukusne kao kad ih ispečete bez zamrzavanja.

Mogućnost da ih držite u frižideru sat-dva, odlična je u slučajevima «etapnog» ručka, a to je ona poznata situacija, kada porodica ne može da se okupu istovremeno za ručkom jer svi imaju različit rasporede obaveza.Na ovaj način, pripremljene pljeskavice možete ispeći onda kada zatrebaju i služiti uz neki prilog koji trpi podgrevanje.Ponekad je tek ispečenoj pljeskavici dovoljno dodati samo svežu salatu i imate kompletan ručak ili večeru.
Pljeskavice se peku na blago nauljenom i dobro zagrejanom teflonskom tiganju. Spustite pljekavicu na dobro zagrejan nauljen tiganj i odmah smanjite temperaturu ringle na dvojku, u gradaciji 1-2-3, kako bi se pljeskavica pekla bez gorenja.Pecite je sa obe strane,oko 2 minuta sjedne i 2 minuta s druge strane.Pljeskavica dobije lepu boju pečenog mesa ali mora ostati sočna.To postižete ovim smanjivanjem temperature.Možete ih ispeći sve odjednom za ručak ili onda i u količini koja vam odgovara.Zapamtite da pljeskavica nije lepa kada s ohladi.Sva njena lepota je u mirisu i svojstvima tek ispečenog mesa.


Napomene:
Ruke nauljite jer vam se tako meso neće lepiti za dlanove, a veličina loptica od kojih ćete praviti pljeskavice zavisi samo od vas.Od ove količine mesa možete napraviti 10 pljeskavica veličine dlana i debljine oko 0,5 cm.Od vas zavisi da li želite veće pljeskavice, ali nemojte ih ostavljati puno debele, jer povećavanjem debljine produžavate vreme njihove termičke obrade, pa dok se pljeskavica ispeče u potpunosti, rizikujete da pečenjem izgorite spoljne slojeve mesa, a da unutra meso ostane prilično crveno.
Kad pravite pljeskavice u domaćoj izradi, pridržavajte se saveta: Tanke i veličine dlana.Luk rendajte!Koliko god se trudili da luk iseckate što sitnije,ti parčići luka nikada ne mogu da se sjedine u potpunosti sa mesom, pa prilikom pečenja, oni parčići koji su na površini mesa zagore jer se luk mnogo brže ispeče od mesa.

 Izrada u slikama:

 U udubljenje dodate jaje,
 narendate manji luk,
 dodate začin za soljenje,
dodate  prezle
 i sve dobro izmešate i dodatno zamesite nauljenom
rukom 

 dok ne dobijte kompaktnu masu...
 Oblikujjete loptice prilično jednake veličine
 i nauljenim rukama je stanjite i oblikujete u poznat oblik
pljeskavice...
ove debljine.... 
Sve slažete na tanjir i ako nećete odmah peći...
prekrijete folijom i odložite u frižider...
 ili ispečete onoliko koliko vam je trenutno potrebno...
 na blago nauljenom i dobro zagrejanom tiganju, regulišite
temperaturu da se peku ali da ne gore...
Poslužite uz prilog odmah.Lepo se slažu sa podvarkom....

sa salatom od pečenih paprika

sa prilogom od opovrća...
sa svežom salatom

sa spanaćem umesto pohovanog belog mesa...
 sa salatom od svežeg kupusa...
i pire krompirom...
Sve u svemu, pljeskavice se lepo slažu sa svim prilozima
koje volite...Možete da ih zamotate u tortilje, ma možete sve i svašta...
kad su ukusne i sveže pripremlje.


5 коментара:

  1. Realmente un plato muy completo y elaborado paso a paso,muy excelente,abrazos.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li se mogu peci na papiru umesto przenja na ulju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da!Još su lepše kad se u rerni ispeku na papiru.Ja sam papir "otrila" kasnije,pošto je recept za pljeskavice već bio postavljen,ali svakako može na papiru.
      Probala sam tako da pečem i svinjski vrat u šniclama,krompir isečen na kriške,otkoštane batake i pileća krilca.Sve je ispalo odlično.
      Pozdrav,Nadice...

      Избриши
  3. Spremila sam pljeskavice po ovom receptu i odlicne su! Hvala :)

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...