21. 9. 2011.

KARFIOL - SUFLE


KARFIOL  ZAPEČEN U RERNI



Potrebno je:
Srednja ili veća glavica karfiola
5-6 jaja
5-6 kašika prezli
so ili omiljeni začin za soljenje
malo ulja tek da se poprska karfiol u tepsiji (1 kašika)
Kačkavalj ili feta sir 100-200 gr

Poželjno je koristiti tepsiju srednje veličine,onu koja je manja od tepsija koje se dobiju uz šporet ili rernu) i papir za pečenje.

Pripremanje:

Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreva dok pripremate karfiol.
Slobodno možete korisiti fen rerne.

Glavicu karfiola sa koje ste skinuli listove oprati pod mlazom vode i staviti u posudu  sa vodom da se obari petnaestak minuta.Potrebno je da karfiol bude toliko skuvan da se s lakoćom mogu odvajati cvetovi od koje je sačinjena glavica karfiola.(Kad ga probodete viljuškom potpuno je mekan.)Vodu u kojoj kuvate karfiol,  nemojte soliti.
Kako bi ste lakše razdvajali cvetove karfiola, pošto ste ga obarili, a da se ne biste opekli, najbolje je da obarenu glavicu uz pomoć dve viljuške izvadite iz ključale vode i  stavite na dasku za sečenje, ali tako da bude okrenuta korenom prema vašem licu. Onda, lagano nožem zasecate cvetove.
Isečene cvetove ako su krupni možete dodatno usitniti, a mera veličine tih cvetića je pre svega vaša tepsija: potrebno je da ovi cvetići karfiola prekriju ravnomerno dno tepsije.
Kada isečete glavicu karfiola na cvetiće, dno tepsije prekrite papirom za pečenje. Rasporedite karfiol ravnomerno po dnu i posolite ga sa dva tri prstohvata soli, onako ravnomerno posipajući so svud po tepsiji.Poprskajte karfiol sa malo ulja  i  pospite ravnomerno po njemu  5-6 kašika prezli.
Razdvojite belanca i žumanca.
Belanca umutiti u veoma čvrst sneg. Žumanca posoliti i penasto umutiti.Količina soli koju stavljte u žumanca je stvar vašeg ukusa.Uračunajte koliko ste već posolili karfiol u tepsiji i obavezno uzmite u obzir koliko je slan sir kojim ćete na kraju posuti sufle.Dok je  feta vrlo slan i jak sir,  kačkavalji umeju da budu gotovo neslani.
Kad umutite i belanca i žumanca spojite ih u jednoj posudi, ja obično dodajem belanca žumancima postepeno, i mutite ručnom mutilicom tako da jaja ostanu vazdušasta i penasta. Nije potrebno da ih jako i mnogo mutite, samo i tek toliko da dobijete jednu bujnu masu od umućenih jaja koja sve šuška kad je budete presipali u tepsiju.
Karfiol koji ste pripremili u tepsiji sada prespite nabujalom smesom jaja.Dodatno, donjom stranom kašike, ujednačite ovaj nabujak od jaja, tako da dobijete ravnomerno i ujednačeno „testo“. Stavite u zagrejanu rernu da se peče.Slobodno možete koristiti fen rerne, ali posle desetak minuta, proverite kako testo napreduje.Možete tada da uključite na deset minuta donji grejač sa fenom u rerni i onda još pet minuta pečete bez fena... Sve u svemu, poznajući sopstvenu rernu potrebno je da omogućite da testo stalno raste, a da ne gori.
Posle 25-30 minuta karfiol -  sufle je gotov. Ima zlatastu boju i sav je nadošao i sunđerast, prosto diše. Pospite ga, celom površinom rendanim kačkavaljem ili rendanim feta sirom.Isecite i služite.Podjednako je lep i vruć i hladan, a može da s jede kao samostalno jelo, jedna lepa i lagana večerica ili kao prilog nekom mesu.

Savet plus:
Da bi se jaja lepo umutila i da bi ste dobili čvrst sneg od belanaca, potrebno je ne samo da jaja budu sveža već i da ih bar pola sata pre mućenja izvadite iz frižidera kako bi dobila umerenu, sobnu temperaturu.Takva jaja se uvek bolje umute od onih koja razbijemo i umutimo čim ih izvadimo iz frižidera.
Karfiol sufle i komadić belog pilećeg mesa - sasvim dovoljno 
za jednu lepu večeru....malo paradajza za salatu i šta još treba?

P.S.
Ukoliko ste čitali moj recept Zapečene tikvice u rerni i kec iz rukava, onda ste već shvatili da je ovo jelo kec iz rukava, o kome sam prethodno pisala. Razlog zbog čega ga objavljujem kao samostalan recept je činjenica da ovde imam izmene u receptu: Nema pavlake i sira koji se mešaju sa jajima.Tako, dodatno vam ukazujem i na činjenicu da u svojoj kuhinji možete slobodno i uvek da improvizujete i menjate recepte prema namirnicama koje imate u kući.Jelo koje vi spremate vi oblikujete i ono vas nikada ne sme poslati u prodavnicu po ono nešto malo što ste potrošili ili zaboravil da kupite.
Sposobost improvizacije je proporcionalna iskstvu koje imate u kuhinji i zato svi kuvari početnici, neka ne očajavaju ako im neko jelo ne uspe ili se ne dosete kako da reše neki probolem koji se iznenada pojavi u toku pripreme  jela. Sve će to jednog dana postati rutina, umećete od ničega da napravite nešto i videćete koliko je sve to jednostavno i lako. Samo napred, iskustvo je zakon u kuhinji.



13 коментара:

  1. Ja takodje jako volim ovako zapecene stvari.Super recept;)

    ОдговориИзбриши
  2. ME ENCANTAN LOS SOUFFLÉS TE HA QUEDADO ESPECTACULAR,ABRAZOS GRANDES.

    ОдговориИзбриши
  3. Jako mi se ovo sviđa, do sada nisam radila na ovaj način, ali ovo mi je bolje od moga. I super da si napisala nešto o mućenju snijega, ja se stalno spremam, pa nikako da dođe na red. Temperatura jaja je bitna za uspjeh dobrog šauma, a snijeg k tome treba obavezno mutiti u staklenoj, ne u plastičnoj posudi.

    ОдговориИзбриши
  4. Ja i nisam ljubitelj karfiola zbog njegovog mirisa, ali ovako pripremljen, verujem da bi mi prijao...

    ОдговориИзбриши
  5. Odlican recept; ovako spremljen karfiol najradije jedem!

    ОдговориИзбриши
  6. I never thought I would be able to look at cauliflower this way!Looks appetizing!

    ОдговориИзбриши
  7. Ne volim karfiol, ne sviđa mi se njegov prirodni okus, pa ga pripremam na što nezdravije načine - ili ga poham ili zapečem s tonom masnog tvrdog sira - sve što je nezdravo meni ima odličan okus:D
    Ovaj recept mi je zanimljiv, radila sam neke varijante suflea s povrćem, sigurno ću probati i ovaj.

    ОдговориИзбриши
  8. Ubih se trazeci ovaj recept u sadrzaju, a znam da sam ga jednom davno ovde citala :) odlican je recept, svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  9. Uvek je najbrži način da pronađete neki recept na blogu, da ukucate u polje za pretragu bloga željeni pojam. To je najjednostavniji način jer ne morate da znate naslov teksta, ko bi zapamtio sve te naslove, dovoljno je da se npr. ukuca samo pojam "karfiol" i onda se očitaju svi recepti u kojima se koristi ta namirnica. drago mi je da Vam se sviđa recept, i ja sam oduševljena ovim načinom pripreme karfiola. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Pa da se prikljucim :) Do bloga sam dosla jer sam trazila recept za karfiol corbu i onda mi je ovo privuklo paznju. Napravila sam fil poput onog za tikvice sa fetom, a onda sam dodala malo kackavalja na vrh kad je bilo pri kraju pecenja. Meni se dopada bas, kao posebna vrsta projare. jedino sto sam kolicinu soli omasila, ali dobro to mi je uobicajeno jos uvek...
    Hvala za ideju :)

    ОдговориИзбриши
  11. Sonja,znaš kako kaže moja mama:lako je dosoliti! Karfiol čorba, može da se priprema po receptu Čorba od povrća za carski ručak. Ovde desno je u kategoriji najčitanijih postova.

    ОдговориИзбриши
  12. Nisam taj recept videla (sad tek jesam) i ovo sto sam ja uradila je slicno, samo bez knedli i pavlaka za kuvanje umesto obicne. Svakako sam nasla jos ideja koje deluju izvodljivo za pocetnice, sledece su mi punjene paprike :)
    Hvala sto imas strpljenja za detalja objasnjenje

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...