27. 12. 2011.

NJOKE



Njoke u gulašu

MOJA NJOKA VOLI ŠUFNUDLE

Kad sam bila dete, moja baka me je zvala Njoka. Mnogo sam volela to ime kao i baku  Milu koja me je odgojila, a vremenom sam razvila i veliku ljubav prema njokama koje je ona  pravila  i kao prilog svemu što ima mnogo safta i kao domaću poslasticu koju u Sremu zovu šufnudle.Ljubav prema mojoj baki, ne poznaje granice života i smrti, a  ljubav prema njokama ( i šufnudlama) potiskujem koliko mogu...



Njoke spadaju u onu vrstu priloga u kome nepca uživaju i kao sve dobre stvari sasvim su jednostavne za pravljenje.
Njoke u  podvarku s belim pilećim mesom

Evo kako:

500 gr krompira
200 gr brašna (+ malo brašna za posipanje radne površine)
20-30 gr putera (margarina)
1 jaje
Pola kašičice soli

Istina je da njoke najčešće pravim kada imam dosta preostalog pirea od krompira koji se ne pojede za ručak, jer pire je lep samo kao tek zgotovljen.Kasnije kad se ohladi, stvrdne se i uglavnom svaki pokušaj da mu vratimo izgubljene čari promeni sve ono zbog čega ga volimo.Teško je uskladiti vreme ručka kad je porodica mogobrojna i kad su rasporedi obaveza toliko različiti te je nemoguće ručak servirati svima u isto vreme.Zato, često kad imam preostali krompir pire, on završi u „reciklaži“ i na stolu se pojavi u svoj neodoljivosti njoka.

POSTUPAK

Bez obzira da li polazite od namenskog kuvanja krompira za njoke ili imate ohlađen preostali pire, polazna tačka je da u odgovarajuću količinu skuvanog krmpira koji ispasirate (i ako je tek skuvan-rashladite na sobnu temperaturu) dodate jedno jaje, so, (ako je preostali pire  bio dovoljno slan dodate manje soli), brašno i narendani margarin ili puter. Sve to umesite ugrubo u posudi i kad se masa prilično ujednači, pospete radnu površinu s malo brašna i umesite lepo glatko i meko testo.

FORMULA:

ISPASIRAN KROMIR + JAJE + PUTER(MARGARIN) + BRAŠNO + SO  = NJOKE

Ovo je i pravo vreme da stavite šerpicu s vodom, koju ste malo posolili, na ringlu, kako bi voda u kojoj ćete kuvati njoke provrila na vreme.

Jufkicu koju umesite oblikujete u valjak ( testo jednostavno rukama valjate napred nazad po radnoj površini koju ste posuli brašnom) i podelite na tri dela, radi lakše manipulacije testom. Deo po deo testa oblikujete u valjak obima približno onom koji dobijete spajanjem kažiprsta i palca. Takav valjak sečete na pola, pa svaku polovinu na pola i tako sve dok nedobijete parčad debljine oko 0,5 cm..
Ove parčiće možete dodatno doterati prstima u željeni oblik ili ih blago pritisnuti viljuškom da im se da reljefast izgled ili ih malo pritisnete na sitno rende posuto brašnom, šta god, ili možete jednostavno da ih uvaljate dlanovima u kuglice. Ja ih najviše volim u obliku malih kuglica, pa sam i ove danas pravila tako.
Čim voda provri pripremljeno testo, u  obliku koji ste izabrali, spuštate u vodu. Nemojte odjednom ubaciti veliku količinu da se kuva. Nema potrebe, njoke su gotove za nekoliko treutaka i čim isplivaju na površinu, vadite ih napolje rešetkastom kašikom.Odložite ih u neku rešetkasu, šupljikavu posudu do konačne upotrebe.
Kada skuvate celu količinu pripremljenih njoka, možete ih ubaciti u gulaš  umesto makarona ili kao zamenu za pire krompir koji služite uz gulaš. Njoke su lep prilog u svim jelima sa puno safta.

Napomena: Ukoliko njoke ubacujete u neko jelo, dovoljno ih je kuvati tek toliko da isplivaju na površinu. One se u vrelini jela u koje ih ubacujete dodatno skuvaju tako da nema bojazni da će unutra ostati gnjecave, živog testa. Međutim, ako ih spremate u varijanti poslastice, bilo bi dobro da ih kad "isplivaju" kuvate još 2-3 minuta kako bi se dobro skuvale. Onda ih uvaljate u propržene prezle i pospete šećerom.Služite ih takve još dok su tople.

A ŠUFNUDLE?

Ovako pripremljene njoke, kada je testo oblikovano kao valjak dužine 3-4 cm, poznate su i  kao domaća poslastica, koju u Sremu zovu Šufnudle. Dakle njoke valjkastog (ili bilo kog oblika), kad skuvamo i ocedimo, ubacimo i uvaljamo u propžene prezle i poslužimo posute šećerom. Možete i da preterujete, pa recimo uz šećer pospete ih i  mlevenim orasima ili ....šta god volite.

Kako god ih pravili i poslužili, bilo kao priilog nekom sočnom jelu ili kao poslasticu, njoke su prava uživancija!

Njoke pre nego što su ubačene u podvarak s belim pilećim mesom.
propržene su tek ovlaš na ulju u kome sam sam prethodno tek malo , da zamiriše,
 ispržila sitno seckan čen belog luka.



5 коментара:

  1. Njoke OBOZAVAM!!!
    Zelim ti sretnu, uspjesnu i veselu novu godinu, draga Ankice

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jasna,hvala ti na lepim željama, a ja tebi šaljem veliki poljubac iz Srbije, najlepše želje za 2012 godinu, sreću tvojoj porodici i tebi i da se još dugo obilazimo blogerski.

    ОдговориИзбриши
  3. QUE RICO PLATO MMMM
    FELIZ AÑO NUEVO ABRAZOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOS,BENDICIONES.

    ОдговориИзбриши
  4. Ankice,sve najbolje tebi i tvojima u Novoj!!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala na dobro objasnjenom receptu i nadam se da ce mi danas uspeti recept. Ovo Vase deluje fantasticno!

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...