PITA
UMESTO ŠTRUDLE
Čini mi se da je recept za ovu pitu prošao prilično nezapaženo pa ga sada, ponovo objavljujem iz dva razloga. Prvo, zbog toga što mislim da je ovo odličan način da brzo i lako napravite poslasticu s makom, jer znam da početnici često misle da nemaju dovoljno veštine za pravljenje kiselih testa.Isto tako, ovaj recept je podjednako dobar i za vešte kulinare, jer ne morate da mesite testo, a dobijete poslalsticu koja je veoma ukusna, pa kad želite da skratite vreme pripreme koje je potrebno za štrudlu, možete se poslužiti ovim "trikom".
Drugi razlog je lične prirode: želim da analiziram koliko je odabir naslova za jedan post od presudnog značaja za pozicioniranje u pretraživačima.Naime, želim da utvrdim da li je ovaj recept slabo čitan zbog pogrešno formulisanog naslova pa je kao takav ostao neprimećen ili je sam po sebi neinteresantan.
Hajde da vidimo o čemu se tu radi!
KAKO SE PRAVI PITA S MAKOM
Potrebno
je:
kisela
voda,1 čaša za zalivanje kora,
a ostaće
pola čaše za razređivanje fila na kraju
fil od maka:
200 gr
mlevenog maka
1 čaša
(od 2 dl) griza
2 čaše
mleka (vrelog)
2-3
kašike šećera
1 čaša = 2 dl
4 jaja
2 čaše šečera
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
2-3 vanil šećera
Uključite rernu na 220˚C da se greje.
Pripremite mak:
U šerpicu stavite mak, griz i šećer.Promešajte da se sastojci ujednače.Dve čaše vrelog mleka pospite po ovoj smesi i sve zamutite.Dobićete kašu od maka.Ostavite po strani i radite dalje.
Umutite fil:
Jaja umutite sa šećerom da postanu svetla i penasta.Dodajte griz, prašak za pecivo, jogurt,
ulje i vanil šećer.Sve umutite zajedno dok ne dobijete lepo homogeno testo.
Otvorite kore i raširite ih na radnu površinu.
Prinesite čašu kisele vode i kašiku koja će vam trebati za posipanje vode po korama.
Prinesite još jednu kašiku za razmazivanje fila po korama.
Prinesite i kutlaču za posipanje fila po korama.
Prinesite tepsiju i podmažite je sa vrlo malo ulja.
Sada imate sve što je potrebno.
Prvu koru pospite sa kašikom kisele vode, trudeći se da svuda isprskate po malo.
Zahvatite kutlačom fil i pospite celu koru s filom.
Kašikom razmažite fil po kori.
Tako uradite i sa drugom i sa trećom korom.
Na treću koru, na ivicu do vas rasporedite u jednoj liniji kašiku dve maka.Pospite mak kašikom šećera.
Povrnite tu ivicu i ivicu naspram nje, savijte pitu i odmah je prebacite u tepsiju.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore ili dok ne potrošite fil od jaja, tako da vam ostane otprilike jedna čaša ovog fila.
Kada su sve savijene pite smeštene u tepsiju, ostatak fila pomešajte sa pola čaše kisele vode, kutlačom koju već koristite umešajte razređeni fil i pospite pitu ravnomerno odozgo s filom.Protresite tepsiju da se fil spusti svuda i stavite pitu u zagrejanu rernu da se peče.
Ne koristite fen u pećnici jer ova pita je prelivena sa nežnim testom koje bi tako brzo izgorelo.
Posle 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 180˚C. Ipak, kontrolišite koliko je stvarna jačina vaše rerne i ako vam se čini da pita brzo tamni ,vi podesite rernu tako da se pita u narednih 20 minuta istiha peče.Posle 30 minuta možete slobodno da isključite rernu i da pitu ostavite još 5 minuta u rerni.Izvadite je i pospite je šećerom u prahu.
Kad se malo rashladi secite je, jedite i uživajte!
P.S. Primetili ste da je ovo samo varijanta pite s jabukama? Na isti ovaj način možete da pravite i pitu s višnjama...
Nešto posebno! Kako volimo mak, ovo bilježim i sigurna sam da će svi biti oduševljeni!
ОдговориИзбришиSpomeni mak, tu sam negdje u okolini. Spomenes li pitu, ne moze me zaobici...Pita s makom, e tu me vec moras otjerati!
ОдговориИзбришиDrage moje, po vašim reakcijama, vidim da nisam pogrešila što sam ovaj recept izvukla iz arhive.
ОдговориИзбришиresep masakan yang menarik. thanks
ОдговориИзбриши