15. 11. 2009.

PROLEĆNA ČORBA

PROLEĆNA ČORBA




½ kg pilećeg belog mesa (može i manje)
jedana glavica luka
dve šargarepe
peršun
celer
dva-tri krompira
malo boranije (jedna šaka)*
malo graška (jedna šaka)*
jedna-dve tikvice
veza blitve
peršunovo ili celerovo lišće
malo makarona (šaka-dve)

* sastojci označeni zvezdicom nisu neophodni.Sigurno da nećete kupovati 100 gr boranije ili graška samo da bi ste to stavili u čorbu.Pretpostavlja se da imate pakovanja smrznutog povrća.Tako možete da odvadite malo povrća iz pakovanja,a ostatak da ostavite u zamrzivaču.Sigurno se neće primetiti nedostatak odvađene količine kad budete spremali boraniju ili grašak kao posebno jelo...

U šerpi za supu propržite glavicu sitno seckanog luka dok ne dobije onu lepu zlatastu boju.Kada ste to postigli dodajte sitno seckano belo pileće meso i samo malo vode da se meso ne bi lepilo za dno.Sada dodajete seckano povrće koje god želite. Ja obično koristim šargarepu,peršun,celer,krompir,malo boranije malo graška,jedna tikvica ...Dok povrće i meso dinstate stalno dolivate malo vode da se sve lepo krčka ali ne previše da se ne bi samo kuvalo u vodi. Kada se svo povrće tako krčkalo u šerpi i kad tečnost skoro uvri začinite sa začinom c i dolijte vode,četiri šolje , tako da na kraju imate ni pregustu ni pre retku čorbu.Nivo vode treba da je 2-3 cm iznad povrća. Posle sat vremena krčkanja ubacite opranu,sirovu blitvu isečenu na rezance..Probajte čorbu i dodajte začina ako nije dovoljno slana,a uvek se rukovodite time da je jelo lako dosoliti u tanjiru nego spasiti prezasoljeno.Sada možete da ubacite i jednu šaku makarona,može i onih šarenih i jelo je gotovo čim makaroni omekšaju.Čorba se služi topla i uz pavlaku.Ko voli,može i da pobiberi.
Ovo jelo je zahvalno jer možete da ga pravite sa onim povrćem koje imate trenutno u frižideru,možete da koristite i smrznute mešavine povrća iz supermarketa.
Ponekad, umesto mesa, ubacite šampinjone.Imaćete odmah drugu varijantu ove čorbice koja je podjednako ukusna.Nećete pogrešiti ako je spremite i sa drugim vrstama mesa:junetina,teletina,ćuretina...Važno je da meso nije masno i jako .Takođe kod pripreme ove čorbice ne treba preterivati sa količinom mesa,sasvim je dovoljno ubaciti jedne sitno iseckane pileće grudi ili ½ kg drugog mesa...

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...