18. 11. 2009.

Pasulj

PASULJ


350 gr  pasulja (dovoljno za pet osoba)
velika glavica luka
malo slanine (ako volite)
suvo meso po želji ili kobasice
začin c
aleva parika
brašno za zapršku

Pasulj se prvo prebere,tj.očisti od oštećenog zrna, opere i stavi da prokuva u manjoj šerpici.Vodu u kojoj se kuvao par minuta,prosuti,naliti novu vodu i ponoviti postupak.
(Pravilno je pasulj potopiti u vodu prethodne večeri da bi povratio vlagu, a ako niste raspoloženi da se bavite sutrašnjim ručkom nećete pogrešiti ako učinite kako je gore navedeno.)
Istovremeno, ako u pasulj stavljate dimljeno meso: suva rebra,suve kosti, svinjsku butkicu ili dimljenu svinjsku kolenicu,obavezno meso oprati i u posebnoj posudi prokuvati da se spere garež od dimljenja i nečistoća.
Dok čekate da pasulj i dimljeno meso proključaju u posudama u koje ste ih stavili, u šerpi u kojoj će se kuvati jelo, propržiti jednu veću glavicu sitno seckanog luka na malo ulja i uz dolivanje vode kako bi smekšao, a da pri tom ne zagori. Dok se luk dinsta imate dovoljno vremena da dimljeno meso skinete sa šporeta i pod česmom još jednom operete .Čim ste to uradili spustite ga u šerpu sa lukom ,dodajte pasulj koji ste procedili i nalijte vodom.

Pustiti da jelo proključa i tada smanjiti temperaturu kako bi se lagano krčkalo u naredna 2-3 sata.
Dakle,u jednoj šerpici je pasulj koji dva puta prokuvavate,u drugoj šerpi je dimljeno meso koje kuvate da bi ga oprali i u trećoj šerpi pripremate osnovu u kojoj ćete sve to sjediniti.
Ako želite pasulj sa kobasicama sve se radi isto osim što umesto suvog mesa imate kobasice koje se u jelo dodaju tek na kraju,kako bi se malo krčkale u pasulju pre nego što se doda zaprška.
Pasulj je kuvan kad mu je zrno potpuno mekano i kad ga probate ono se topi u ustima.Pre dodavanja zaprške morate podesiti količinu tečnosti ako je uvrila tokom kuvanja.Dospite vode ako treba ,a najčešće je tako,i pustite da provri.
Sada se pravi zaprška: Na tiganju se ugreje ulje i doda varjača brašna,kad brašno blago požuti dodajte aleve paprike jednu kašiku, i kad sve to malo upržite,sipajte zapršku u pasulj koji lagano krčka.Zaprška ima prelepu narandžastu boju,ako nije tako sigurno ste prepržili alevu papriku.Zato pazite:čim brašno dobije zlatastu boju,stavite alevu papriku i kratko upržite.Kad sjedinite zapršku i pasulj promešajte varjačom jelo i pustite još koji minut da vri na tihoj vatri dok se sve to lepo ne sjedini u finu čorbicu. Na kraju probate jelo i doterate ukus sa začinom c,onako kako vi volite i koliko volite slano.Uvek pazite na to da jelo koje je vruće i tek začinjeno može da vas zavara da nije dovoljno slano i zato se uvek setite da je lako dosoliti...

Najbolja varijanta za pasulj za dva dana je ako ga prvo pravite sa suvim mesom po izboru,a sutradan,pošto ste meso pojeli priložite kobasice.
A salata?
Kiseli krastavci!
Kada se pasulj podgreva stavi se na sasvim tihu vatru i doda se odmah jedna šoljica hladne vode i lagano se promeša da se ne bi zalepio za šerpu.Tek kad čorbica postane tečna onda se vatra malo pojača ali nikad ga ne zagrevajte na najačoj vatri ! Zagoreće i sve ćete upropastiti...
Sada samo da provri, smanjite temperaturu na srednju jačinu i kad zrno potpuno omekša, zapržite.
A, gde su slike zaprške? E, to se i ja pitam, neko ih je lepo izbrisao sa aparata...Sledeći put slika se zaprška i gotov pasulj.

7 коментара:

  1. Анониман16. јул 2012. 14:32

    Prvi put sam po tvojim uputstvima pokusao da napravim pasulj... nikad boli pasulj nisam probao... havala za objasnjenje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je najgori recept za pasulj na internetu. Prvo, toliko lickanje po pitanju pranja dimljenog mesa ne samo da je suvišno nego je i loše jer ubija ukus mesa. Dimljenjem se ubijaju sve štetne bakterije. Ako zapršku budemo pravili na ovaj način, nećemo nikad dobiti željenu gustinu pasulja. Na kraju, pasulj ne može da zagori ni zagrevanjem ni tokom kuvanja. Nije stvar u jačini vatre nego u tome da ne sme da se meša. Ako ga mešamo, zagoreće sigurno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Leposava?
      Svetopavlje?
      Doktor nauka?
      Pisac?
      Reći da je nešto najgore na internetu je veoma teška kvalifikacija. Ne, ovo nije kritika, već u rečniku sinonima, potraži reč, onu sočnu, znaš onu narodsku za preterano soljenje pameti drugima s pozicija nadmenog ega.Znaš onu reč...e, to!
      Hvala ti puno, nego što baš danas i mene nađe?

      Избриши
    2. Moja baka ga ovako sprema, a svojevremeno je bila kuvarica i jela sluzila gospodi i svi su uvek imali reci hvale za njena jela!Meso se pere i prokuvava da ne bi jelo imalo gorak ukus dima! Ja sam pocetnik ali sam imala iskustva sa dimljenim mesom i znam koliko je ruzan ukus obroka, ako se kuva sa ne prokuvanim dimljenim mesom!Ne znam zbog cega takav komentar, verovatno ste neka od onih osoba sto su 'posisale svu pamet sveta'! Hvala zeni na detaljno objasnjenom postupku, a ukus je fantastican, bas kao i kad moja baka napravi! ;-)

      Избриши
  3. Upravo se kuva !
    Rezultat za 3 -4 sata.
    Vrsta pasulja - šarenac ...

    ОдговориИзбриши
  4. Super barocito dobro obhasnjen onah deo u vezi sa dimljenim mesom.

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...