5. 12. 2009.

Spanać nije samo za Popaja

SPANAĆ U MLEKU




1 kg spanaća

1 manji luk

začin c

malo šećera

malo brašna                                                   

½ l mleka

čen belog luka





Na pijaci možete odmah kupiti očišćen list spanaća, a ako takav ne nađete moraćete sami da ga preberete,odstranite koren i peteljke do lista.Dok spanać čistite i perete stavite u veću šerpu ,onu za supu, do pola vode i pustite da proključa.U proključalu vodu spustite očišćen i opran spanać i vrlo kratko ga obarite,dva tri minuta,taman toliko da list bude mekan.Procedite ga u velikoj cedilici i onda ga na dasci iseckajte.To se radi tako što celokupnu masu iz cediljke prebacite na dasku i nožem ga isečete kao da je kolač koji sečete na male kockice.Tu ga i ostavite da se još dodatno iscedi.

Za to vreme pravite osnovu budućeg jela.U šerpicu srednje veličine, sipate malo ulja,tek da prekrijete dno i kad se ulje zagreje propržite manju glavicu sitno iseckanog luka ili pola glavice većeg luka. Dok luk dinstate pospite ga sa malo šećera (kao da solite nešto) i stalno ga mešajte varjačom i kontrolišite da ne zagori..Kad luk omekša sipate ravnu varjaču brašna.Propržite brašno i luk kratko,izmaknite šerpu sa ringle i stavite spanać na zapršku.Promešate malo varjačom tek toliko da spanać uvaljte u zapršku i dospite šolju mleka.Vratite šerpu na rinlglu i promešajte tek toliko da se ujedine sastojci.Sada pratite kako se čorbica od mleka zgušnjava i po malo dosipate još mleka tako da imate finu gustinu.Stalno pazite da nema burnog krčkanja jer će se mleko zgrudvati,u najgorem slučaju moše i da zagori.Kad spanać počne da krčka odmah smanjite temperaturu ringle na minimalnu i pospete začin c kako bi ste jelo osolili..Jelo je sada skoro gotovo.Skinite ga sa ringle.Probajte i doterajte ukus dodavanjem začina c ili soli.Pospite ga sa sitno seckanim čenom belog luka,promešajte i gotovo.Pazite da se ne prevarite kad solite.Uvek imajte u vidu da vruće jelo,tek spremljeno vara čulo ukusa.

Ovako spremljen spanać služite uz pavlaku i meso po izboru.(pečena piletina,pohovano pileće belo meso,pljeskavice..) Međutim, nemojte propustiti priliku da ga poslužite i sa prženim jajetom na oko.U tanjir sipate spanać,dodate mu malo pavlake,a odozgo prženo jaje na oko.Prelepo je!Spanać je jelo koje se ne podgreva i zato ga pojedite dok je topao.

Spanać u mleku je jelo blagog ukusa kao i boranija u mleku i zaista zauzima mesto prave poslastice.

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...