2. 12. 2009.

Specijalitet srpske kuhinje-S A R M A

SARMA

Dve glavice kiselog kupusa
1 luk
1 kg mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
po želji:- seckana slanina,
- raskuvano suvo meso sa kostiju
začin c
aleva paprika
po želji biber i ljuta aleva parikaFIL OD MLEVENOG MESA ZA SARMU

Sarmu možete praviti sa potpuno istim filom koji se koristi i za punjenu papriku i nećete pogrešiti.Radi se o tome da postoji mnogo varijacija u pravljenju ovog jela što je stvar ukusa.Kad pripremite sarmu nekoliko puta shvatićete da je princip isti a nijanse su stvar ukusa onih za koje se priprema.Evo jedne moguće varijacije za pripremu sarme.
U osnovi pravite isti fil kao i za punjene paprike, s tim što polazite od toga da se sarma pravi zimi,a tada volimo da jedemo suva i dimljena mesa.Zato pođite od sebe i onih za koje kuvate.Tako ćete dok dinstate luk dodati i sitno seckanu slaninu,a znam i neke koji skuvaju dimljene kosti,pa svo meso koje skinu sa njih,onako usitnjeno dodaju na taj luk i slaninicu, ako volite ljuto,dodajte bibera i ljute aleve paprike.Zatim postupite kao i u pripremi fila za punjenu papriku.Jedino što predstavlja bitnu razliku je količina začina c ili soli.Neko uopšte ne soli ovaj fil jer su svi sastojci dovoljno slani.Vi procenite! Ostavite fil i pripremite listove kupusa.Za kilogram mlevenog mesa potrebne su dve srednje glavice kiselog kupusa.
Prvo očistite list kiselog kupusa od zadebljnja koje ima pri korenu.Listove dobro isperite kako sarma ne bi bila prekisela i preslana.Da bi ste znali koliko ćete ispirati list, prvo ga probajte.Da li je slan,kiseo,koliko je jak ukus?
Kad punite list, stavite ga na dlan i na strani gde je bila peteljka,a koju ste otklonili, stavite dve kašike fila ,pa preklopite list sa bočnih strana, a onda sve urolate po dužini od peteljke prema vrhu lista,stežući dovoljno da se fil ne rasipa. Trudite se da pravite male sarmice.Lepše su!Tako sve dok ne potrošite sav fil.
Na dno šerpe poslažete listove kiselog kupusa, pa sarme,pa može koji režanj slanine,pa sarma ,pa koje suvo rebarce i tako redom...Sve nalijete vodom, nešto malo ispod nivoa poslednjeg reda sarmi i krčkajte jelo 2-3 sata...Sarma se zaista kuva sama i jede se nekoliko dana.Divota!Neko voli i da zaprži jelo na kraju ,a neko ne.Vi odlučite.Zaprška se pravi kao za pasulj.

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...