23. 11. 2010.

Pita sa jabukama u šećernom prelivu

Pita s jabukama u šećernom prelivu

(varijanta pite sa jabukama i recept za pitu sa bilo kojim drugim voćem ili bundevom)

Potrebno je:
Kore za pitu 500 gr
1kg rendanih jabuka
šećer
malo cimeta
vanil šećer
šoljica  ulja

Ova pita se razlikuje od uobićajene pite s jabukama ili višnjama samo po tome što se u toku pečenja zalije šećernim prelivom i što joj kore na kraju kad je pećena budu hrskave,a unutra je sva mekana i slasna,tako da se topi u ustima....
Priprema se na uobičajen način:

Uključite rernu na 180˚C da se greje dok savijate kore.
Pripremite šećer za posipanje kora, pola šoljice ulja, rendane jabuke.

Kore slažete tako što prvu pospete samo uljem, drugu pospete rendanim jabukama i sa dve – tri kašike šećera (onoliko koliko vi volite da bude slatko i u zavisnosti od toga koliko su same jabuke slatke).Treću koru, ponovo pospete jabukama i šećerom i onda savijete oba kraja kore na unutre,da sok iz jabuka ne curi u tepsiju,urolate koru ne zatežući previše i stavljate u tek malo nauljenu tepsiju.Nedavno me je moja najmlađa ćerka pitala koliko je to malo ulja kad se podmazuje tepsija, a koliko je to malo ulja kad se posipa kora.Rekla sam joj da se tepsija podmazuje sa toliko malo ulja isto koliko se malo kreme maže na lice.Odmah je znala pravu meru!Dakle ulje u tepsiji ne treba da pliva i da kasnije zamasti pitu,ono je tu tek u tankom filmu,baš kao i krema za lice....Kore se posipaju tako što se iz šoljice zahvati kašika ulja i onda praveći krugove,žustro u zamahu, iznad kore, prosto otresamo to ulje takoda ga bude po celoj kori. Ovo objašnjenje je upućeno svim mojim čitaocima koji su pravi početnici, neke sam nedavno otkrila i bila sam zaista presrećna jer su mi rekli da su pravili palačinke, prvi put sami i da su bili oduševljeni jer su uspeli...Možda neko poželi da se osladi i pitom sa jabukama,pa detaljišem...
Kad se pita savije i složi u tepsiju, premažite svaki savijutak sa malo ulja, po principu onoliko malo ulja koliko je malo potrebno kreme za lice, stavite je u rernu da se peče na srednjoj visini. Temperatura rerne od 180˚C važi za rerne koje imaju tzv. fen, a ako koristite klasičnu rernu bez duvanja, onda možete prvih deset minuta pitu da pečete i na 220˚C.Posle smanjite temperaturu procenjujući optimalnu temperaturu pečenja,jer ne valja da se pita naglo ispeče.Tako kore izgore spolja, a unutra ne bude pečena.Postepeno pečenje je pola uspeha u pravljenju pite kao i bilo koje druge poslastice.
Čim smestite pitu u rernu, odmah u šerpicu sipajte šoljicu šečera i šoljicu vode,dodajte malo cimeta,pola kašićice, i vanil šećer, po želji.Sačekajte da provri i odmah dodajte kašiku ulja da malo vri sa sirupom.Promešajte preliv da se šećer stopi i pogledajte pitu.Da li je poprimila kremkastu boju? Peče se već deset minuta? Izvadite tepsiju napolje,pazeći da se neopečete na pleh i ravnomerno prelite pitu sa ovim vrelim šećernim sirupom.Vratite pitu  u rernu da se peče još dvadesetak minuta.
Pita je pečena kad kore postanu tako hrskave da se lome,krcaju, na dodir i kad je pita upila svu tečnost.
Izvadite pitu napolje,isecite je na parčad i poprašite šećerom u prahu u koji možete da dodate malocimeta i vanil šećera.
Na ovaj način možete praviti i pitu sa višnjama.


                                          Pitu možete složiti u okruglu ili pravougaonu tepsiju
          Posle desetak minuta izvadite je napolje
                                          zalijte je vrelim šećernim prelivom

Pecite dvadesetak minuta
                                           Pospite šećerom u prahu,vanil šećerom i cimetom
                                          I služite je.....

5 коментара:

  1. Veoma interesantna pita, tako se može napraviti i sa bundevom, višnjama i sl. Lepo si i slikovito objasnila, sam još da prionemo i mi na posao...

    ОдговориИзбриши
  2. Jeste, da spremamo i ne jedemo....Možda malo da izravnamo red?

    ОдговориИзбриши
  3. super pita ! volim ovakve pite u svim mogućim kombinacijama koje si navela a od jabuka i višanja su mi uvijek na prvom mjestu. Jako lijepo si sve objasnila i prikazala postupak, a pita izgleda fantastično !

    ОдговориИзбриши
  4. Sve je lepo i to volim,ali,nazalost sam se ozenio sa zenom koja kuva samo obicna jela,seljacki,posto je sa sela!Sudbina! Svaka cast za recepte

    ОдговориИзбриши
  5. Eh,Šiljo,zar selo nije izvor svih najlepših jela ovoga sveta? Možda je uputiš malo na internet da pogleda kulinarske blogove i da žena dobije inspiraciju? Ja verujem da ona ume da spremi sve što ti srce želi, samo joj kaži šta bi želeo.
    Pozdrav tebi i ženi sa sela (koja ipak kuva).

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...