Jesenja fantazija-kolač
Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
250 gr mekog brašna
100 gr stonog margarina
1 dl mleka
20 gr praška za pecivo( dve kesice)
malo seckanih oraha
Preliv:
malo jabuka
malo oraha
vanil čećer
malo cimeta
Ovaj kolač je, kao i većina mojih omiljenih kolača,zahvalan zbog toga što u osnovi uvek pravite isto testo, a ono što mu dodajete, menja se iz prilike u priliku, u zavisnosti od namirnica s kojima trenutno raspolažete.Predlažem da ga prvi put napraviti po ovom receptu, a posle izmišljajte sto načina po vašem sopstvenom ukusu i ako napravite neku neodoljivu varijantu,javite.
Prvo se pravi preliv.
Ja sam ogulila i iseckala na tanke komadiće tri veće jabuke,dodala šoljicu šećera,vanil šećer i skuvala slatki sirup,marmeladicu od jabuka.Na kraju sam dodala pola šake iseckanih jezgra oraha i malo cimeta. Sirup ili laganu marmeladu, kako god, kuvate jedno 15-tak minuta, dok jabuke ne postanu mekane i staklasto prozirne, a sirup je dovoljno tečan da može sve lepo da se razmaže po kolaču.
Ovaj preliv možete praviti od bilo kog voća koje se zadesi u kući, a vrlo je ukusno kad jabukama dodate i sok od jedne-dve mandarine...Takođe, preliv od voća možete i da izbacite u potpunosti u nekoj od varijanti....
Kad napravite preliv,sklonite ga u stranu da se lagano hladi dok pravite kolač.
Uključite rernu na 180˚C.
Razdvojte žumanca i belanca,u dve činije za mućenje.
Prvo umutite belanca,dok se ne stvori čvrsta pena.
Umutite žumanca sa šećerom i margarinom.Lakše i lepše će se umutiti ako margarin iseckate na listiće.Kad umutite žumanca,šećer i margarin, dodajte i sneg od belanaca i sve umutite u lepu,vazdušastu masu.Kad kažem vazdušastu, mislim na mehuriće vazduha koji izbijaju iz testa dok ga mutite.U ovako umućeno testo, dosipajte postepeno i naizmenično, iz tri puta, recimo, brašno u koje ste pomešali prašak za pecivo i decilitar mleka.Dodajete malo brašna pa malo mleka....Masa je gusta i ne muti se lako,ali tako treba.Moram vam reći i to, da ako slučajno nemate mleka,slobodno možete da sipate jogurt, gotovo da nema razlike! Ja nisam ni primetila....Na kraju, kada pomešate sve sastojke i dobijete kompaktno i lepo umućeno testo,podmažite tepsiju sa parčetom margarina.Sipajte testo u tepsiju i kako je ono gusto, kružnim pokretima s donjom stranom kašike razvucite ga ravnomerno po tepsiji.
E, sada, testo možete da pospete šakom seckanih oraha (to je ova moja varijanta), ali možete i da ga prekrijete jabukama iseckanim na listiće...Možete da radite šta vam je volja...i stavite u rernu koja se zagrejala i pecite tačno 20 minuta na srednjoj visini.Nema otvaranja rerne, nema zavirivanja.Kad prođe 20 minuta možete da proverite da li je testo pečeno i vadite napolje.
Posle nekoliko minuta isecite kolač na parčad u tepsiji.Prespite sirup-marmeladu od jabuka ravnomerno svuda i pospie prah šećerom.Odozgo preko svega ako ima oraha,pobacajte i njih malo,jednu šaku.
Kolač je gotov! Možete ga odmah jesti još dok je topao i ako ostane nešto kasnije,vrlo je ukusan i kad se rashladi,uz kafu,s mlekom, sam...nema grške s ovim kolačom....
Ako ne pravite preliv,biće ukusan i samo sa orasima koje ste posuli po testu kad ste ga stavljali u rernu, možda na kraju da se doda malo prah šećera...
Ovaj kolač sam pravila dosta puta i ne mogu da kažem da je dva puta bio isti.Zato ga volim, uvek je drugačiji i mogu da ga pravim sa namirnicama koje trenutno imam...
Na kraju još dve važne napomene za kuvare početnike:
1.Tepsija u kojoj pečete kolač je srednje veličine.To je važno jer testa nema puno i ako bi ste ga sipali u veliku tepsiju kolač bi bio tanak i sigurno da bi se ispekao pre isteka 20 minuta.Zato, ako nemate tepsiju srednje veličine, pravite dupli meru za pleh koji ste dobili sa šporetom
2.Dok zagrevate rernu ako možete da koristite tzv.fen ako je takva rerna ali kad stavite kolač da se peče, obavezno isključite duvanje, jer kolač treba postepeno da raste i da ima lepu zlatastu boju na kraju.
U slici i reči
Umutite sneg od belanaca
Umutite žumanca,margarin i šećer
Spojite sneg od belanaca sa smesom od žumanacapostepeno dodavajte sneg od belanaca
Umutite dobro,vazdušasto
Postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo i mleko
Podmažite tepsiju s parčetom margarina
Prespite testo
kašikom ga ravnomerno razvucite po tepsiji
Pospite iseckanim orasima
i stavite u tzagrejanu rernu
da se peče 20 minuta.Ne otvarajte rernu pre toga!
Dok se kolač peče osladite se malo s marmeladicom od jabuka koju ste napravili,kako je rečeno,pre kolača.
(al' samo malčice,bez preterivanja)
Kolač je ispečen
Isecite ga pre nego što ga premaćete marmeladom
tako da slatki sirup može da upada i između rezova
Premažite marmeladu
pospite prah šećerom i vanil šećerom,može i malo cimeta
Pobacajte seckane orahe
ovako
i još malo prah šećera preko
vadite kašikom parčad
i uživajte!
Ovakvi, "varijabilni" kolači uvijek su najbolji. Odlično si to ilustrirala i znam da to nije nimalo lako, spremati jelo ili kolač i sve slikati, korak po korak. Ali, za mlade kuharice-početnice ovo je dragocjeno.
ОдговориИзбришиSlazem se, stvarno je divno sto si sve propratila fotkama. Volim kad naidjem na takve recepte, narocito kad je u pitanju nesto sto prvi put pravim.
ОдговориИзбришиOve jesenski kolacici sa jabukama su fantasticni u svim varijantama!!!
Volim i naziv a i kako izgleda, super...Pozdrav.
ОдговориИзбришиovo je baš fantazija od kolača. Meni se jako sviđa ! Super recept, super objašnjeno i kolač odlično izgleda !
ОдговориИзбриши