3. 3. 2011.

DETOKSIKACIJA MOŽE DA POČNE



Sunce moje, nebo obasjalo

Pre neko jutro, otvorim oči, kad ono - sunce! U onom kratkom deliću vremena,  kad tek otvorimo oči, kad je još uvek sve moguće i još ne znamo u kom životu ćemo se zadesiti, nezamislivom brzinom, kroz mozak mi prostruji, odbegla misao: Florida! Ova srećna misao nestala je i pre nego što je moj mozak uspeo da je registruje, jer su moje oči već videle tone snega i arsenal ledenica koje su preteći blistale na okapnicama.Setim se Bore Čorbe, i njegovog čuvenog snežnog slogana, ali ni ova misao me nije držala dugo! Odlučila sam da ignorišem zimu, sneg, led, mećavu! Dosta mi je tebe, zimo!Za mene je zvanično počelo proleće.Proglašavam sezionu visibaba, cvrkuta razigranih ptica i olistavanja drveća, otvorenom! To konkretno u organizaciji kuhinjskih poslova, znači zbogom kiselom kupusu, dimljenom mesu, čvarcima, slanini i svim onim drugim mrsnim jelima! Spremam se za lepršave letnje haljinice, sandale i sunčane naočare. Možda nabacim i kakav šešir, lepo će mi ići uz struk, kad ga ponovo budem imala.Do struka dostojnog vrelini Floride najbrže se dolazi laganim čorbastim jelima i režimom ishrane koji podrazumeva pet obroka: Doručak, ručak, večera, između, dve voćne  užine, svaka tri sata! K'o beba!
Ustvari, kad malo bolje razmislim, ja zapravo počinjem život ispočetka! Noću već uveliko spavam k'o beba: svaka dva sata budim se i plačem (efekat ekonomske krize, i nemoj sad, da mi tamo, ovi sa Kopaonika kvare ugođaj tvrdnjama kako kriza prolazi), a danju se hranim k'o beba, svaka dva-tri  sata, još malo pa ću da stanem na svoje noge, da prohodam i počeću da otkrivam svoju individualnost.Uuuuu, al' je zanimljivo!
Zbogom zimo i kiseli kupusu! Dobar dan čorbice moja lagana – bez hleba! Poskupeo je!Dobar dan kafice bez šećera! Poskupeo i šećer!
A cigare? Pa od nečeg mora i da se umre!Zar ne! Kao pravi patriota, neću valjda da opterećujem beskonačno penzioni fond! Svašta!

BORANIJA - LAGANO ČORBASTO JELO


Potrebno je:

2 šargarepe
1 crni luk
pileće grudi (i meso i koska sa prostalim mesom koje se nije dalo odvojiti)
300-500 gr boranije
dva-tri veća krompira ( oko 500 gr)
začin za soljenje
kisela pavlaka

Postupak:

Očistiti šargarepu,iseći je na kolutove i staviti da se dinsta na malo ulja.Odmah dodati malo vode, kako ne bi zagorevala dok čistite i seckate na sitno crni luk.Isečen luk dodati šargarepi, promešati i kanuti malo vode da se povrće dinsta bezbedno.Dodajte za par trenutaka i boraniju, naravno smrznutu, jer takva je sad jedino dostupna, promešajte i ostavite da se dinsta.Proverite da li ima dovoljno tečnosti i da li je temperatura prejaka, to podesite, poklopite i ostavite da se krčka dok vi pripremate meso.
Belo meso,( koje ste uštinuli od jučerašnjeg ručka i ostavili u frižider, jer ste postali štedljivi i proračunati i pridržavate se slogana «Jedno pile – dva ručka»  promovisanog u  postu «Poštar zvoni dvaput, a SEKA?») odvojite od kosti, isečete na kockice i ubacite u šerpu u kojoj se već dinsta povrće. Sve izmešate i ubacite i grudnu kost, jer ste već shvatili da na njoj ima još dosta mesa koje ćete posle kad se raskuva lako poskidati sa kostiju.Kapnite malo vode, da  osnova čorbe krčka bez bojazni od zagorevanja.Sve pospite varjačom začina za soljenje, poklopite i ostavite da krčka dok pripremate krompir.Oguljen krompir isečete na kockice veličine  oko 2 cm i dodate ostalim sastojcima u šerpu. Sve ponovo izmešate i ostavite malo da krčka. Posle 5 minuta, nalijete dve litre tople vode, da ne rashlađujete jelo( tako štedite struju – već je skupa), sve poklopite i ostavite na šporetu da krčka narednih sat vremena. Jelo ne treba da utihne dok se kuva, umerite temperaturu na srednji podeok, tako da jelo može da kuva poklopljeno, a da ne kipi.
Posle sat vremena, jelo je gotovo. Izmaknite ga sa ringle.Izvadite onu kost na tanjirče, poskidajte viljuškom meso, pa ga vratite u čorbu i dodajte dve –tri dobre kašike kisele pavlake.Promešajte da se pavlaka rastopi i poslužite.
Divno, osvežavajuće,jednostavno i obično jelo domaće kuhinje. Jedino neobično u vezi sa ovim jelom je njegov neobično očaravajući ukus!
 A, sad malo sličica: kao vizuelni podsetnik na sve već napisano!






















P.S. Ukoliko ste mama koja tek uči svoje mlađane da jedu povrće, ovako pripremljena boranija je idealna da decu naučite da jedu boraniju.U početku stavite samo 300 grama boranije,  tako da njen ukus ne dominira, posle povećavate količinu, kad se naviknu...

8 коментара:

  1. Ja je volim u svim oblicima. Slazem se, za djecu je najbolje u formi corbice. Ponovo jedan lijep post za pocetnike!

    ОдговориИзбриши
  2. Mahune volim na sve načine. Piletinu ni na jedan, tako da bih je izbacila. Kuham mahune redovito, jednostavno je i fino. Baš kao i ovo, pa tko voli piletinu, ima zaista dobar, zdrav i jednostavan obrok.

    ОдговориИзбриши
  3. Super je uvodna priča a super je i varivo od mahuna. Ja ga volim a tako rijetko spremim, bilježim ovaj recept.

    ОдговориИзбриши
  4. Que buena receta y como siempre bien explicado tus pasos a pasos,no me funciona muy bien el traductor,pero deduzco que es una comida muy saludable,me encantan las verduras,una sopa deliciosa especial para el frío,me tomaré la sopa aunque aquí hacen 32 grados de calor,buen fin de semana,abrazos.

    ОдговориИзбриши
  5. Yes,translation is so bad,especially if you translate Serbian into Spanish. But there is a hint, it is much better if you go for serbian-english translation. I found out that it is much better to understand spanish if I go for english version...but I clearly understood that you are enjoying in 32 degree heat... what a joy!!

    ОдговориИзбриши
  6. uvodna napomena je originalna...sve sto si opisala je ....primenjivo za svaku domacicu koje ne moraju da su ocajne...

    ОдговориИзбриши
  7. Neee,očaj nikako! Sad kad je granulo sunce samo pesma i cvrkut dolaze u obzir!I to ne neke balade i kukumavke već koračnice: Po šumama i goraaaaama naše zemlje poooonosne idu žene raspevane slavu metle pronose! Za sve sestre po metli! Živeli!

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...