9. 1. 2013.

KROFNE ZA POČETNIKE




Koliko ste puta, na pitanje kako se prave krofne, od veštih domaćica, čili odgovor: « To ti je lako! Zamesi testo, ostavi ga da dokisne i eto ti krofne!»
Koliko ste puta isprobali taj recept?
I, uvek je nešto falilo?
Za sve one koji su ubeđeni da nemaju talenat za krofne i koji su mislili da pripremanje krofni krije neku posebnu tajnu, pripremila sam recept s detaljnim opisom svih koraka u pripremi ove domaće poslastice!
Recept je već bio objavljen, ali sada sam ga napravila preglednijim, s jasnim i izdvojenim koracima u pripremi.
Nadam se da će vam koristiti, jer sam se trudila da odgovorim detaljno na sva pitanja koja se mogu pojaviti u toku izrade krofni.


KROFNE U 7 KORAKA

Sastojci:

1          sveži kvasac
2          žumanca
3          kašike šećera
1          kašičica soli
1 kg     brašna (meko)
3          kašike  suncokretovog ulja
500 ml  mleka
dosta ulja za prženje krofni
šećer u prahu
po želji rastopljena čokolada

Priprema:

1.Prvo stavite kvasac da dokisne.

To se radi tako što u jednu šolju za belu kafu stavite kvasac,dodate kašičicu čećera i kašičicu brašna i sve zalijete mlekom koje je sobne temperature.Sve to što ste stavili u šolju trebalo bi da zauzima 1/3 njene zapremine.
Stavite tako potopljen kvasac na toplo mesto,ako koristite šporet jer pravite npr.supu,stavite tu šolju pored šerpe u kojoj se kuva supa.Da bi kvasac narastao,dokisnuo,potrebna mu je umerena toplota.Tako nećete čekati večnost da poraste do ivica posude u kojoj je.Dakle kada kvasac naraste toliko da izgleda kao da će da pokipi iz šolje,spreman je za dalju upotrebu.

2.Prinesite sve što je potrebno za rad na krofnama

Najbolje je da dok čekate kvasac prinesete sve što vam je potrebno,a pored gore navedenih sastojaka potrebna vam je:
- jedna vangla ili zgodna posuda u kojoj ćete zamesiti testo,
- jedna varjača,
- jedna oklagija
- jedna čaša ili šolja kojom ćete «vaditi» krofne, tj.praviti kolutove od testa
- bilo bi zgodno da se tu nađe i jedna kuhinjska vaga.

3. Zamesite testo od navedenih sastojaka

Sada kad je sve spremno i kad je kvasac narastao idete ovim redom:

1. U vanglu sipajte prvo brašno i to tako da u kesi od 1 kg ostane 150 gr.
Preostalih 150 gr brašna biće potrebno kasnije za razvlačenje testa.

2. Napravite udubljenje u brašnu u  koje ćete staviti so,šećer,dva žumanca,tri kašike ulja, nadošao kvasac i pola litre mleka koje ima sobnu temperaturu.

*(U tom smislu je najbolje da kada znate da ćete praviti krofne izvadite mleko iz frižidera kako ne bi bilo hladno, a ako ste impulsivni i sami sebe iznenadite odlukom da pravite krofne, najbolje je da  hladno mleko prvo sipate u jednu posebnu posudu tako da npr.400 ml mleka iz frižidera pomešate sa 100ml vruće vode i, eto odmah imate mleko sobne temperature.Ništa se neće primetiti u ukusu krofni!)*

 Dakle ispred vas je vangla sa svim sastojcima koji su potrebni:

Uzmite varjaču i krenite da mešate sastojke lagano u koncentričnim krugovima sve više zahvatajuću brašno.
Osetićete da postaje sve teže da mešate testo varjačom, ali izdržite taman toliko da testo koje mesite izgleda kompaktno i da se  prave oni tzv.šklobuci, tj.mehurićivazduha.
Dakle, važno je da shvatite da je momenat kada prestajete da mesite testo, onaj kada je testo gusto,pojavljuju se mehurići, testo prosto diše,i nemojte se plašiti da niste uspeli ako je testo i dalje veoma lepljivo.Sve je baš kako treba.

4.Ostavite testo da dokisne oko 30 minuta

Testo  pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto.
Ako je potrebno da mu obezbedite prijatnu toplotu da ono naraste, jer recimo u kuhinji trenutno ne spremate ništa drugo, pomoćiće vam ako vanglu sa testom stavite na šerpu sa vrelom vodom, tako će brže, na toploti vode iz šerpe,da naraste.
Međutim, najčešće je dovoljno da bude samo u toploj prostoriji....

Pola sata kasnije, provirite ispod krpe.Kakvo je? Jel' naraslo? Jel' došlo do ivica vangle? Jel' bar dva puta veće od onog što ste pre pola sata ostavili?
Ako je tako sad je vreme da nastavite dalje.
Ako ne, sačekajte još malo.Vaše krofne zaslužuju strpljenje.

5. Razvucite test

Sad kad je testo poraslo, po stolu ili radnoj površini kuhinje, koji su čisti i suvi, poprašite preostalo brašno iz kese.
Zatim, varjačom ili rukom iz preokrenute vangle izvadite testo.Ono je lepljivo ali vi ćete ga samo ovlaš promesiti po posutom brašnu, ne trudeći se da ga naročito stiskate i mesite.
Činite to kao da vam je cilj da ga sa svih strana «dohvatite» brašnom kako ne bi bilo lepljivo, jer hoćete da ga razvučete oklagijom.
Kada ste dobili takvo testo, sada uzmete oklagiju i ne pritiskajući snažno,već sve lagano i nežno razvucite testo, ravnomerno, tako da bude  debljine otprilike 8 mm.
Kažem otprilike, nećete sigurno meriti debljinu, ali od oka procenite da bude nešto malo  tanje od 1 cm.E sad smo skoro tu,kod krofni!

6.Vađenje krofni i prženje

-Kada ste razvukli testo na željenu debljinu,stavite na šporet šerpicu u kojoj mogu da se prže tri krofne i naspite što bi se reklo dva prsta ulja.

-Uključite ulje da se greje,ali ne na najaču temperaturu,već npr. na dvojku.

-Zatim uzmite čašu kojom ćete «vaditi» krofne i to tako trudeći se da maksimalno iskoristite razvučeno testo.

*Znači trudite se da čašom odvojite krofnu,ali je ostavite na mestu,odmah do nje drugu,tako da bude što manje testa koje ćete vaditi kao višak između krofni.Taj višak samo stavljajte pored, ne bavite se njim, jer dok ovo radite, greje vam se ulje na šporetu.*

-Otprilike kada «izvadite» prvih 10 krofni proverite ulje, da li se zagrejalo.
*Najbolji način da to odredite je ovaj koji sam pronašla na sajtu «Coolinarka», gde jedna dama otkriva da je temperatura ulja idealna za prženje krofni, onda kada u ulje umočite dršku varjače i kada ono krene da peni oko nje.Drugi način je da jednostavno probate prvu turu od tri krofne pa će vam se samo reći....Ali još nismo stigli do prženja!

-Ako je ulje dovoljno ugrejano za prženje uzmite prvu krofnu, stavite je ispred sebe na onu istu površinu na kojoj ste razvukli testo i blago je stanjite, zatim to uradite i sa drugom i trećom.
Stanjite je tako da je blago razvučete na debljinu oko pola cm, nešto malo deblje nije greška.
-Sada prvu krofnu spuštate u ulje na stranu koja je kad ste je razvlačili bila gore.
Dakle ona površina koju ste gledali dok ste je nežno razvlačili ide prva na ulje...Odmah tako postupite i sa preostale dve.
-Gledajte šta sedešava.Da li rastu? Super,tako i treba.
Neka raste brže neka sporije? Nije greška! Sve će, na kraju, kad ih okrenete u ulju viljuškom, narasti.
-Da li dobijaju zlatastu boju?Odlično!
-Da li su naglo potamnele?Ništa strašno,samo je ulje bilo previše vrelo,umerite temperaturu.
Tačno ćete, posle nekoliko isprženih krofni, znati koliko je potrebno da ulje bude toplo.

-Kada vidite da su porumenele s jedne strane okrenite da se prži i druga strana.
U početku ćete nestrpljivo okretati krofne, pa ćete više puta vraćati da se prže i sa jedne i sa druge strane, ali brzo ćete uvideti koliko je tačno potrebno da se krofna isprži, tako da ima zlatnu boju prženog testa i beličasti obruč po sredini.Ovo je opis, kako izgleda krofna spolja.


-Kad su ispržene slažite ih u jednu tepsiju prekrivenu salvetama koje će upijati višak masnoće.Kad popunite red pospite ih šećerom u prahu.

Tako dok se jedne krofne prže, druge vadite iz testa, dodatno ih razvlačite na debljinu od oko pola cm.
Prava ste kuvarica ili majstor za krofne,sve pršti oko vas i širi se miris koji će sve ukućane dovesti u kuhinju.

Ostatke testa blago zamesite ponovo trudeči se da testo samo spojite kako biste ga ponovo razvukli.Nemojte ga puno valjati po brašnu,stiskati i mesiti,jer će biti tvrdo.
Od tih restlova, kada ih ponovo umesite i razvučete, napravićete još 6-8 krofni ali ove, neće imati savršrn oblik kruga jer ćete se truditi da dok ih»vadite» maksimalno iskoristite testo.Tako ćete praviti razne oblike, hteli ili ne, a uvek će se posebno dopadati najmlađima.

7. Poslužite ih!

Kada ispržite sve krofne, pošećerite ih i poslužite znaćete da ste uspeli ako je vaša krofna meka, iznutra gotovo šuplja, nije masna, (natopljena uljem), već mirisna i neodoljiva. Vaše krofne su uspele ako nestanu za tren oka i ako vas budu pitali kad ćete ih ponovo praviti.
Ako niste uspeli, a to je jednostavno nemoguće, posle ovako detaljnog opisa, dođe mi da dođem kod vas i da ih lično napravim!
Ipak, ne odustajte posle prvog puta, krofne su magične, neodoljive, a koliko takvih stvari poznajete?
Na kraju predlog da istopite čokoladu za kuvanje na način kako pripremate glazuru za kolače i da jedan deo krofni prelijete čokoladom ili ih jednostavno umačete u čokoladu, dok ih jedete...sa mlekom.


Napomena:

Prilikom prženja smanjuje se količina ulja, pa povremeno, dodajte, da ga ima dovoljno da krofne plivaju u njemu.
Znajte da dosipanjem ulja rashlađujete njegovu temperaturu, pa uvek malo sačekajte da ulje dostigne optimalnu zagrejanost.
Takođe, u toku prženja, taloži se na dnu šerpe višak brašna koje če sigurno početi da tamni i zagoreva ako se smanji količina ulja, a tada se i neprijatno oseća.
Izbegnite ovu neprijatnost dovoljnom količinom ulja u šerpi.

10 коментара:

  1. Super za ovako detaljno napisan i opisan recept za krafne. Idu pokladi i praviti će se krafnice, neću tada zaboraviti isprintati tvoj post i krenuti polako, korak po korak. Odlično i hvala ti na trudu !

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka čast, odlično si opisala. Ja sam jedna od onih koja je radila i pekla krafne svega 2x u životu i oba su bile tropikana. Izgorile. Kako inače ne volim ništa što je masno i prži se u puno ulja, posebno ne žalim što ih ne znam peći, ali ipak.... Idući puta idem točno po tvojim uputama. Drž' palce:))

    ОдговориИзбриши
  3. Drage moje, uverena sam da ovaj recept rešava sve "nevolje" u vezi sa krofnama!
    Iako se prže u ulju,nisu natopljene masnoćom, a njihova unutrašnjost je prilično šuplja -vazdušasta.Javite da li ste zadovoljne kad budete radile!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Krofne su me mnogo namučile, sve dok nisam otkrila šta im treba...ali često čujem i od drugih žena da ne spremaju krofne jer im jednostavno ne uspevaju.Zato sam se potrudila...

    ОдговориИзбриши
  5. Tekst me je prilicno i nesmejao u nekim trenucima :) svaka cast za trud i detaljan opis, a sad odoh da pravim krofne ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican recept, ja ih dugo pravim po njemu i nema greske. U testo neki put narendam koru limuna, dobiju neki lagani smek, moji ukucani obozavaju tako. I jedna mala pomoc koja je meni vise puta koristila, kad nemam kvasac ja na ovu kolicinu testa stavim dve pune kasicice sode bikarbone, sve ostaje potpuno isto.

    ОдговориИзбриши
  7. Prve svoje krofne pravila sam po vašem receptu, tačno kako ste napisali. Krofne su bile više nego odlične! Mada nisam kuvar početnik mnogo mi je značio detaljan opis spremanja. Tako da žene, pratite recept i nema greške! 🍩🍩🍩

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...