25. 8. 2011.

VOĆNI KOMPOT


KOMPOT ZA ZIMNICU
(za vredne mrave dok cvrčci pevaju)

Potrebno je :

Voće pogodno za ovaj kompot:
breskve
nektarine
kruške
kajsije
dunje
višnje
Dobro je svako ono voće koje ima čvrstinu.
Možete i mešati kruške sa brekvama ili nektarinama. Kajsije i kruške...
Dve kašike šećera po tegli  i voda.
Zgodno je da imate i  tegle, čiste i sa poklopcem.


Kad kažemo kompot obično se pomisli na lep voćni napitak sa komadima kuvanog voća.Obično ga konzumiramo toplog zimi, ređe leti jer letnje vrućine traže hladne napitke, a kako voća ima u izobilju, konzumiramo ga sveže.
Kompot, kojim se bavi ovaj recept, je zdrava i lepa poslastica koja će vam dobro doći u nastupajućim hladnim danima kada nemamo tako veliki izbor voća, a ono koje nalazimo u velikim marketima, zbog svoje cene, često nije baš tako pristupačno. Ovaj kompot najsličniji je onim konzerviranim kopotima koje kupujemo zimi kada recimo pravimo neku voćnu tortu, a voće u njima ima črstinu i prilično sačuvan ukus svežeg ploda.
Jedina razlika je u tome što kad ga vi napravite, znate da nema nikakvih neželjenih konzervanasa ili onih skrivenih aditiva o čijem prisustvu se na deklaracijama piše u šiframa: E-ovaj, E-onaj, pa čak i kad bi ste uspeli da pročitate šta piše, najčešće vam to ne znači ništa, jer pretpostavljam, da nas je najviše u onoj grupi koja nije naučila koji su to aditivi loši po dravlje.

Evo kako se pravi:

Voće dobro operete. Ukoliko se odlučite za breskve, njih ogulite. Ostalo voće ne gulite.To je zbog prirode kore breskvi koja bi prilikom termičke obrade otpala sa parčića ploda i zamutila  kompot.
Isecite plodove na parčiće veličine zgodne da se zahvati malom kašikom, otprilike kockice 2x2 cm.Tako pripreljeno voće slažete u čiste tegle, pospete po njemu dve kašike šećera, dolijete vodu da voće ogrezne i poklopite, zatvorite, poklocem.Nemojte pretrpati tegle.Računajte na šećer i sok iz voća koji će podići nivo tečnosti u teglama.Voda koju dosipate u teglu treba da bude u nivou voća koje je u tegli i da ima bar za prst praznog prostora do vrha grla tegle.
Kad poklopite teglu,nekoliko puta je preokrenite tako da se šećer rastrese u tegli i ravomerno se rasporedi.Važno je da šećer ne spadne na dno tegle onako nerastvoren jer može da se desi da se prilikom termičke obrade „skameni“, nekako zapeče i ostane sav na dnu.Ovo prevrtanje tegle ga lepo rastrese,rastvori koliko-toliko i ravnomero rasporedi.


Tako pripremljene tegle slažete u šerpu.Pre nego što naspete vodu u kojoj ćete „kuvati tegle“,  stavite jednu kuhinjsku krpu između njih, tako da tegle ne mogu da se dodiruju i zveckaju jedna o drugu kad provri voda u šerpi.Sada u šerpu, naspite vodu u nivou ¾ visine tegle. Uključite ringlu i poklopite šerpu. Vrela voda u kojoj su tegle, termički će obraditi voće u njima, a sve ono što je dragoceno u voću ostaće u tegli.Obratite pažnju kad se pojave šlobuci, mehurići u teglama, kad voda u njima krene da vri, tada pustite da se tegle krčkaju 6-7 minuta u ključaloj vodi i onda smaknite s vatre i pustite da se tegle same hlade, postepeno, tako, u šerpi u kojoj ste ih „kuvali“. Kad se prohlade na sobnu temperaturu vadite ih  napolje. Kompot za zimu je spreman.
Sledeću turu tegli, stavljajte u drugu šerpu i sve iz početka, kao što ste već radili. Ponavljajte postupak sve dok ne skuvate sav kompot. Ostavite tegle da se rashlade i skladištite ih na mesto gde držite i ostalu zimnicu.
Ovako pripremljen kompot može da stoji i dve godine.
Manje količine tegli možete čuvati i u frižideru, ako vam to prostor u njemu dozvoljava.

Ovako pripremljen kompot možete da jedete takav kakav jeste, možete da dodate malo keksića i šlaga, pa uživate u plodovima  leta i vašeg rada dok napolju sipi sneg ili možda posluži za neku lepu voćnu tortu, neki kolač...(Možda ne verujete da će doći zima? Onda ste cvrčak!)
Pogledajte moj recept Kolač jesenja fantazija...možda ne bi bilo loše ni sa breskvama iz kompota.

12 коментара:

  1. Mogu samo da potvrdim da se svakako treba potruditi kad je voce u sezoni ,sacuvati nesto za zimu:) Odlican post

    ОдговориИзбриши
  2. Hmmm interesting...I think I want to try to see what it taste like. Thanks for sharing.

    ОдговориИзбриши
  3. Pravim slično, samo umesto 2 kašike šećera, ja stavljam 5 kašika. Svrati kod mene po nagradu...

    ОдговориИзбриши
  4. Čula sam za taj postupak, mada meni koja sem džemova nisam zimnicu spremala, nikad nije bilo baš jasno kako će nešto "tako vodeno" da opstane. Ajd razumem džemovi, slatka, sa dosta šećera, ali kompot nisam nikako mogla da smestim u tu priču. Hvala za detaljno objašnjenje, moraću makar dve tegle da napravim iz radoznalosti :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Moji vole kompote, a ja ih ne mirišem nešto posebno. Mada, ruku na srce, ne odbijam ih:)
    Odlično si objasnila postupak, svidja mi se način izrade i ako odradim neki po ovom recopisu - javim ti. "Vrlo dobro, odličan pet." Pozzz

    ОдговориИзбриши
  6. Pripremila sam kompotić. Odličan recept. Hvala, Ankice:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Ipak si ga pravila! Drago mi je da si zadovoljna receptom.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  8. Izvinite,kako da izbegnem da mi voćeispliva na površinu tegle? Svesam uradilapo receptu, ali mi je sok ostao dole, a svi se komadići voća popeli na vrh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako i treba da bude,ne brinite sve je u redu. Pitala sam kumu, koja redovno pravi ovaj kompot, ovo je inače njen recept, kako voće "stoji" kod nje, a ona je rekla da se voće popne gore, baš kako ste i vi opisali.Tako, možete biti mirni, sve je u savršenom redu. Ne brinite.
      Srdačan pozdrav,Ankica.

      Избриши
  9. Upravo sam završila pravljenje ovog kompota ☺ Deluje mi da će voćke biti super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja kuma godinama pravi ovaj kompot, u ogromnim količinama, ako ste radili kako je napisano,ne sekirajte se,sve će biti savršeno.Ona, recimo, ne otvara tegle do novembra, i svi ukućani disciplinovano poštuju to njeno pravilo. Razlog tome je, naravno, činjenica da to voće u kompotu želi da sačuva za zimu, kada definitivno prođe svo sveže voće. Pozdrav!

      Избриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...