18.02.2012.

KISELI KUPUS KAO APSOLUTNI ZIMSKI HIT





RIBANAC S BELIM PILEĆIM MESOM I NJOKAMA


Potrebne namirnice:


300-500 gr kiselog kupusa ribanca
1 šoljica pirinča
pileće grudi 500-600 gr
1 luk
prstohvat šećera
2 čena belog luka
prstohvat ruzmarina
veza peršunovog lišća
1-2 narendane šargarepe
začin za soljenje

za njoke:

500 gr krompira
200 gr brašna (+ malo brašna za posipanje radne površine)
20-30 gr putera (margarina)
1 jaje
Pola kašičice soli

Priprema:

Prvo stavite da se kuva krompir za njoke.Potrebno je da ga skuvamo kao za pire krompir.
Onda počnite sa pripremom osnove jela:

Prodinstati na malo ulja sitno seckanu glavicu luka koju smo posuli prstohvatom šećera.. Kad luk omekša, dodajte  kupus ribanac, bez prethodnog ispiranja.Koristite ga tako kiselog, baš kakav jeste.Malo promešajte i pustite da se sve  dinsta, dok očistite i narendate šargarepu. Dodajte šargarepu, promešajte i poklopite.Umerite temperaturu ringle da jelo lagano krčka dok isečete belo pileće meso. Narežite meso na kocke 2x2 cm. Dodajte meso, promešajte, ubacite malo suvog ruzmarina.
( Ruzmarin je vrlo aromatičan i ne bi trebalo s njim preterivati, naročito ako nije čest sastojak vaše kuhinje). Sve promešajte, poklopite i pustite da lagano krčka.Možete dosuti, pola šoljice vode ukoliko se plašite da bi jelo moglo zagoreti. Osim toga, tako nećete morati stalno da ga mešate i pazite.Takođe, povremeno, možete dodati i po malo ulja, prilikom mešanja jela, ukoliko vam se učini da je kupus “popio svu masnoću”. Kiseli kupus se odlično slaže s masnoćom, a da li ulja ima dovoljno znaćete po tome što kad je kupus nauljen dovoljno ima onaj lep staklast sjaj....

Dok ova osnova ručka lagano krčka, operite pirinač i stavite ga u drugu šerpicu da se kuva u vodi koju ne solite.Kad voda krene da ključa, smanjite temperaturu ringle i kuvajte pirinač do kraja, na tihoj vatri.Pirinač će ubrzo popiti svu tečnost, kada je uglavnom i skuvan, a vi tada isključite ringlu na kojoj se priprema pirinač i spremite se za završni udarac u pripremi ovog neobičnog jela.
Paralelno, s kupusom koji se sada krčka sam i pirinčem kome niste potrebni, jer će se i sam skuvati, napravite njoke.

POSTUPAK

Bez obzira da li polazite od namenskog kuvanja krompira za njoke ili imate ohlađen preostali pire,polazna tačka je da u odgovarajuću količinu skuvanog krmpira koji ispasirate (i ako je tek skuvan-rashladite na sobnu temperaturu) dodate jedno jaje, so, (ako je preostali pire  bio dovoljno slan dodate manje soli), brašno i narendani margarin ili puter. Sve to umesite ugrubo u posudi i kad se masa prilično ujednači, pospete radnu površinu s malo brašna i umesite lepo glatko i meko testo.

FORMULA:

ISPASIRAN KROMIR + JAJE + PUTER(MARGARIN) + BRAŠNO + SO  = NJOKE

Ovo je i pravo vreme da stavite šerpicu s vodom, koju ste malo posolili, na ringlu, kako bi voda u kojoj ćete kuvati njoke provrila na vreme.

Jufkicu koju umesite oblikujete u valjak ( testo jednostavno rukama valjate napred nazad po radnoj površini koju ste posuli brašnom) i podelite na tri dela, radi lakše manipulacije testom. Deo po deo testa oblikujete u valjak obima približno onom koji dobijete spajanjem kažiprsta i palca. Takav valjak sečete na pola, pa svaku polovinu na pola i tako sve dok nedobijete parčad debljine oko 0,5 cm..
Ove parčiće možete dodatno doterati prstima u željeni oblik ili ih blago pritisnuti viljuškom da im se da reljefast izgled ili ih malo pritisnete na sitno rende posuto brašnom, šta god, ili možete jednostavno da ih uvaljate dlanovima u kuglice. Ja ih najviše volim u obliku malih kuglica, pa sam i ove danas pravila tako.
Čim voda provri pripremljeno testo, u  obliku koji ste izabrali, spuštate u vodu. Nemojte odjednom ubaciti veliku količinu da se kuva. Nema potrebe, njoke su gotove za nekoliko trenutaka i čim isplivaju na površinu, vadite ih napolje rešetkastom kašikom.Odložite ih u neku rešetkasu, šupljikavu posudu do konačne upotrebe.
Sada imamo sve delove ovog ručka:
Pirinač koji je nabubrio i omekšao ubacite u kupus s piletinom.Ujednačite sve sastojke, nežno ih mešajući.
Nloke koje smo skuvali i ocedili, tek nekoliko trenutaka propržite na vrelom ulju u kojem smo tek zbog arome propržili čen-dva belog luka.Pospite ih seckanim peršunovim lišćen, i protresite tiganj kako bi se njoke uvaljale u peržun i pokupile aromu luka. Odmah ih dodajte u kupus s piletinom, sve još jednom nežno promešajte i jelo je spremno za serviranje.
Prijatno!





Sve promešate tako da jelo postane lepo ujednačeno.Sada probajte i procenite koliko ćete dodati začina za soljenje. Posolite onoliko koliko vi volite da jelo bude slano.
Namerno sam ostavila ovo dodavanje začina za soljenje za kraj jer je teško proceniti koliko će svaki od već posoljenih sastojaka dati slanoće jelu.
Jelo je tada gotovo i spremno za služenje. Kako moja porodica nije uvek istovremeno na okupu za ručkom, ja sam u već gotovo jelo dodala i umešala  dve kutlače supe, koja je tada već bila gotova, kako se jelo ne bi steglo u narednim satima.
Na kraju, preostalo mi je samo da zakuvam pileću supu.Dodala sam joj rezance, isključila šporet i u narednih deset minuta, koliko je potrebno da rezanci omekšaju, ručak je bio spreman za serviranje.

Kakav je ukus?

Jelo ima blag kiselkast ukus koji blaži pirinač i nežan ukus belog pilećeg mesa.U ustima promče nagoveštaj arome ruzmarina i tek mali osećaj da ima i belog luka.

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...