Sastojci:
Pileći file (jedne dobre,mesnate pileće grudi su sasvim dovoljne za 4-5 osoba)
2-3 jaja
brašno
začin c
prezle
ulje za prženje
Postupak:
Pileći file isecite na tanke 0,5 mm,šnicle.»Istucite» ih čekićem za meso.Svaku šniclu pospite začinom c i slažite ih jednu preko druge.Odmah tu, na dasku za meso na kojoj ste radili, sipajte brašno.Svaku šniclu uvaljajte u brašno sa obe stranei opet slažite jednu preko druge.
Kad završite sa brašnom, stavite tiganj na ringlu,sipajte ulje,malo više nego što je potrebno za prženje jaja i malo manje nego što je potrebno za prženje uštipaka. Odmah zatim umutite jaja u tanjiru viljuškom.
Tako će se ulje lepo zagrejati dok završite pohovanje šnicli.
Na dasku preko, gde ste prethodno sipali brašno,nije važno ako je malo i ostalo, sipajte prezle.Sada šnicle potopite u jaja pa ih uvaljate u prezle.Slažite jednu preko druge. Kada se ulje dovoljno zagreje,da cvrči ako ubacite malo prezli unutra, stavljajte ispohovane šnicle na prženje.Prvo ih pržite na jednoj strani vodeći računa da poprimaju postepeno zlatastu boju,a zatim ih okrenite na drugu stranu.Procenite sami da li treba da se smanjuje temperatura ringle,jer ne želite da naglo pocrne i izgledaju ugljenisano.Temperatura ulja je bitna jer ako nije zagrejano,puno će upiti masnoće,a ako pregrejete brzo ih spržite.Ne dozvolite ni jedno ni drugo.Pohovano belo meso je sigurno jedno od najlepših načina da se spremi piletina.
Poslužite ih odmah uz bećar paprikaš,boraniju u mleku,spanać u mleku,grašak s knedlama ili jednostavno uz pire ili pržene krompiriće i salatu po želji.Ovakav ručak je dostojan svakog gosta i radost cele porodice.
Bravo,hvsla za reception.
ОдговориИзбриши