PREVRNUTI KOLAČ S
BUNDEVOM
Ovo je kolač za koji se može reći: Nešto staro, nešto novo i nešto pozajmljeno. Staro, zato što sam ga napravila koristeći stari i oprobani recept za testo, novo jer sam ga pravila na nov način, kao prevrnuti kolač za koji postoji bezbroj recepata i nešto pozajmljeno, upravo zbog velikog broja recepata koje sam već videla na drugim blogovima ili na televiziji. Zapravo, gledala sam na 24h kitchen, kako je jedna zanimljiva kuvarica pravila karamel za svoj prevrnuti kolač s jabukama i lisnatim testom. Izvinjavam se, nisam zapamtila ime... Bilo kako bilo napravila sam kolač koji je ukusan i sočan, pa ukoliko želite, možete i vi, po ovim upustvima.
Porebno je:
Za nadev od
bundeve:
Oko ½ kg rendane
bundeve (može i manje: 300-400 gr)
100 gr margarina
1 čaša šećera
Testo:
3jaja
250 gr šećera
250 gr brašna
100 gr magrarina
1 dl mleka ili
jogura
2 praška za
pecivo
Za posipanje
kolača, malo mlevenog šećera i cimeta.
Tepsija koju ja
koristim ima prečnik 32,5 cm.
Priprema:
Uključite rernu
da se zagreje na 180°C.
U šerpicu stavite
100 gr margarina i 1 čašu šećera. Zagrejati i mešati dok se masa ne
karamelizuje.
Masu prelijte po
dnu tepsije, trudeći se da ga pokrijete po celoj površini ugrubo. Po
karamelu pobacajte rendanu bundevu i stavite, odmah, u rernu, na srednji nivo.
Dok se bundeva krčka u karamelu u zagrejanoj rerni, pripremite testo. Ukoliko ste početnik slobodno kliknite na vezu kojom sam markirala reč "testo" Odvešće vas do recepta u kome sam veoma detaljno već opisala kako se pravi ovo testo.
Umutite testo:
Razdvoje žumanca
i belanca. Umutite belanca u čvrst sneg.
Umutite žumanca
sa šećerom i 100 gr margarina. Margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi
iseckajte na manje komade. Tako se brže i lepše dobije dobro umućena kompaktna
masa.
Pomešajte umućena
belanca sa umućenim žumancima. Dodajte 250 gr brašna u koje ste stavili 2
praška za pecivo. Zamešajte testo, postepeno dodajući 1 dl mleka ili još bolje
jogurta. Testo koje ćete dobiti biće prilično gusto.
Bundeva u rerni
je već omekšala i stopila se sa karamelom. Izvadite tepsiju iz rerne i brzo
sipajte testo preko bundeve i karamela.
Pomozite se malo
donjom stranom kašike ili silikonskom špatulom, da testo na brzinu „razvučete"
po celom dnu tepsije. Ovo testo nije tako žitko kao uobičajeno testo za
patišpanj, pa mu pomozite da se ravnomerno rasporedi po tepsiji.
Vratite kolač u
rernu i narednih pola sata pecte u rerni koju ste zagrejali na 180°C.
Posle pola sata,
otvorite rernu, bocnite testo u sredinu viljuškom, trebalo bi biti gotovo.
Izvadite kolač iz
rerne. Prekrite tepsiju tacnom odgovarajućeg obima i pažljivo prevrnite.
Skinite tepsiju.
Poprašite kolač šećerom u prahu pomešanim s cimetom.
Gotovo! Možete
kolač jesti i vruć i hladan, s mlekom ili uz kaficu, sam, bez dodataka. Kako
god, uvek ćete reći:
„ Mmmmm...božanstveno!“
„ Mmmmm...božanstveno!“
Kolač s bundevom možete praviti na sto načina.
Može da se pravi i kao pita, po receptu koji sam vam pokazala u postu
Pita sa bundevom na moj način
Napomena:
Ukoliko nemate
tacnu odgovarajućeg prečnika, koju bi ste uporebili za poklapanje tepsije i
prevrtanje kolača, možete jednostavno, u tu svrhu , da upotrebite papir za
pečenje. Pokrijte tepsiju papirom i prevrnite kolač na njega. Sve ostalo, kako
ćete ga seći i služiti, zavisi od vas.
Da li ćete praviti prevrnuti kolač s bundevom ili pitu s bundevom, odlučite sami. Lepo je kako god okrenete ili preokrenete.Ja sam pravila i kolač i pitu. Imala sam 1 kg bundeve, pa mi bilo žao da je ne iskoristim. Taj kg izrendane bundeve sam podelila u srazmeru 1/3 u prvrnuti kolač, 2/3 u pitu. Što znači da za kolač možete da upotrebite i 300-400 gr rendane bundeve
Izgleda jako fino!
ОдговориИзбриши...a i ukusno je...
ИзбришиMoram da dodam: Neodoljivo ukusno!
ОдговориИзбриши